darko Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Rozlałem z 140g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) Właśnie zaciera się #33 Monachijskie Jasne 3800,00 gm Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 100,00 gm Karapils (Litovel) (19,0 EBC) 12L wody 52°C - 15 minut 62°C - 25 minut 70°C - 30 minut Edytowane 28 Lutego 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Cześć 3800,00 gm Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)100,00 gm Karapils (Litovel) (19,0 EBC) mamy jakieś nowe jednostki miar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 To Beersmith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Chmielenie: Marynka 8,3% - 60 min 15g Marynka 8,3% - 5 min 5g Do fermentacji 19L 12°Blg. Zadane starterem Wyeast Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) Od 10 marca stoi na cichej. Kilka dni mu wystarczy. Edytowane 12 Marca 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Jeszcze nigdy nie rozlewałem tak wstrętnie klarownego piwa . Miałem dodać strzykawką bezpośrednio do butelek 150g glukozy w postaci roztworu. Coś pomyliłem i wyszło 160g na 19l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) W niedzielę powstało kolejne piwo: #34 BPA II 3200,00 g Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) 500,00 g Munich Malt (17.7 EBC) 400,00 g Biscuit Malt (45.3 EBC) 120,00 g Karapils (Litovel) (19.0 EBC) 100,00 g karmelowy jasny (128.0 EBC) zacieranie: 52°C -15'; 62°C -30'; 72°C -30' gotowanie 60 min 30,00 g Styrian Goldings [4.40%] (60 min) 5,00 g Marynka [8.30%] (60 min) 5,00 g Styrian Goldings [4.40%] (5 min) gęstwa Belgian Ale (White Labs #WLP550) fermentacja w temp. 18-19°C Nie jestem zadowolony z poprzedniej warki BPA, zmieniłem więc trochę recepturę. Piwo ma wyjść jaśniejsze i mniej goryczkowe. Pilnowałem temp. fermentacji aby ograniczyć produkcję fenoli. Po burzliwej piwo ma łagodniejszy zapach niż #32, jest jednak ewidentny diacetyl. Postoi jeszcze do wtorku. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Chciałem rozlać bezpośrednio po burzliwej, ale brakuje mi butelek. Od dzisiaj stoi na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Wczoraj rozlałem 18 litrów z dodatkiem 130g glukozy. Teraz gotuje się: #35 Rauchbier 1850g Pilsner (2 Row) Ge (3.9 EBC) 1600g Wędzony Caste Malt 700g Monachijski 200g Karmelowy Baltic Malt (150 EBC) 90g Melanoidynowy Weyermann 55g Carafa III Spezial zacieranie: 52°C -30'; 62°C -30'; 72°C -45' gotowanie 60 min 20,00 g Perle [8,8%] (60 min) 15,00 g Tettnanger [3,5] (10 min) 1 łyżeczka mchu irl. (10 min.) gęstwa Wyeast Munich Lager fermentacja w temp. 10 °C. Wzorowany na przepisie z The Jamil Show. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 W fermentorze znalazło się 18 litrów brzeczki 14 °Blg. Dwadzieścia godzin od zadania drożdży, póki co żadnych efektów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 W fermentorze znalazło się 18 litrów brzeczki 14 °Blg. Dwadzieścia godzin od zadania drożdży, póki co żadnych efektów . Te drożdże długo startują z mojego doświadczenia, przy jednej warce z nimi nawet się zestresowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Warka dostała tlenowego kopa aż piana wyszła z fermentora. Gęstwa stała w lodówce 1,5 miesiąca bez żarcia, większość komórek pewnie zdechła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zaczęło bulkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Warka 32 BPA to kompletna porażka. Wzór kiepskiego piwa domowego. Podczas fermentacji temperatura uciekła ponad 21°C. W smaku ostre, fenolowo-rozpuszczalnikowe, w dodatku jest przegazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Warka #33 na panelu u Infama otrzymała następujące komentarze: piana: średnio trwała nasycenie: trochę zbyt niskie. goryczka: zbyt duża, przedłużona, zalegająca zapach: delikatny, lekko miodowy? kwiatowy smak: lekko estrowy, nuta zbożowa Warka #34 została oceniona w ten sposób: goryczka: pozostająca, za duża, zalegająca, zbyt silna, nieprzyjemna (nie ten chmiel?) zapach: trochę zbyt słaby, lekko przyprawowy, chmielowy smak: fenolowy, trochę kwaskowy, zdominowany goryczką. W sumie jest jeszcze młode, może się ułoży. Wiem przynajmniej, że Styrian Goldings nie nadaje się chmielenia na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Uff, udało się naprawić kociołek. Zamiast fabrycznej grzałki zamontowałem płaską płytę grzewczą o mocy 2000W. Grzanie nie jest rewelacyjne, przy 15 litrach wody osiąga tempo 0,5 °C/min, ale to mnie zadowala. Przy podgrzewaniu wody i brzeczki będę posiłkował się grzałką do gotowania wody 900W. Jutro rano zacieranie i filtracja kolejnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Kolejna warka powstała 30 czerwca: #36 English Pale 2000g Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) 2000g Vienna Malt (Weyermann) (5.9 EBC) 300g Caramel/Crystal Malt - 145EBC (145.0 EBC) Warminster 50 g Goldings, East Kent [4.80%] (60 min) 4 g Pearle [8.80%] (60 min) 30 g Cascade [5.50%] (0 min) 1 łyżeczka Irish Moss (Boil 5,0 min) zadane starterem London Ale III (Wyeast Labs #1318), fermentacja w 20-21 °C. Ekstrakt 14 °Blg. Od wczoraj stoi na fermentacji cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) Odfermentowało do 3,5 °Blg, Pozorny stopień odfermentowania wynosi 75%. Rozlałem 19 lipca, glukoza 3,6g / 0,5 litra. Na pierwszym planie dominuje chmiel Cascade. Ukręciłem starter ze skosu Munich lager, w przyszłym tygodniu uwarzę Vienna Lager albo Bittera na szybko. Edytowane 23 Lipca 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zmiana planów. Muszę zrobić coś na szybko, wykorzystam suszone drożdże i zrobię IRA, Roggena i może prawdziwe Grodziskie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zmiana planów. Muszę zrobić coś na szybko, wykorzystam suszone drożdże i zrobię IRA, Roggena i może prawdziwe Grodziskie . Roggen to jeszcze rozumiem, no ewentualnie grodziskie ale IRA na szybką konsumpcję :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) A dlaczego nie? Niski ekstrakt (powiedzmy 11 °Blg ), niska goryczka, mało chmielu, niska temperatura fermentacji da czysty profil. Drożdże Danstar Nottingham. Dwuacetyl dopuszczalny . Do Kazimierza powinno być OK. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 A dlaczego nie? Niski ekstrakt (powiedzmy 11 °Blg ), niska goryczka, mało chmielu, niska temperatura fermentacji da czysty profil. Drożdże Danstar Nottingham. Dwuacetyl dopuszczalny . Do Kazimierza powinno być OK. W gruncie rzeczy może być, na dolnej granicy zrobione dojdzie szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 #37 Irish Red Ale 3200.00 gm Pale Malt (2 Row) Castle Malting 120.00 gm Crystal Malt - 145EBC (145.0 EBC) Warminster 100.00 gm Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC) 50.00 gm Jęczmień palony (Weyermann) (1150.0 EBC) 50.00 gm karmelowy ciemny (680.0 EBC) 22.00 gm Challenger [6.3%] (60 min) Hops 20.7 IBU 1 łyżeczka Irish Moss Drożdże Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zacieranie: 66-68 °C przez 70 minut. Po rozcieńczeniu wodą wyszło 20 litrów 11 Blg. Fermentacja w 18 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się