darko Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 #45 Wiedeńskie 3600,00 gm Vienna Malt (Weyermann) 400,00 gm Munich Malt 100,00 gm Karapils (Litovel) 80,00 gm Carafa I (Weyermann) 18,00 gm Perle [8,20%] 60 min 22,1 IBU 10,00 gm Tettnang szyszka [4,20%] (10 min) starter Bavarian Lager (dzięki Stasiek!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Ekstrakt brzeczki - 12,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Wstawiłem do lodówki, ale zapomniałem przestawić regulatora na 10 °C i temp. zeszła do 4 °C :rolleyes: Teraz muszę szybko ogrzać i natlenić żeby jak najszybciej ruszyła fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Warka #44 rozlana do butelek. W smaku bardzo fajne, tylko dość mocno daje bananem . Mam nadzieje, że to minie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 #46 Kolońskie 4000,00 gm Pilsner 200,00 gm Vienna Malt (Weyermann) 30,00 gm Hallerau Tradition [5,20%] (60 min) gęstwa Wyeast Koelsh (dzięki coder!) Zacieranie 55 °C - 20 min 62 °C - 30 min 70 °C - 30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Do fermentacji poszły 22 litry 12 °Blg. Bulka w piwnicy w temp 16 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 #47 Wiosenny Pils 4000,00 gm Pilsner 15,00 gm Northern Brewer [10,00%] (60 min) 15,00 gm Brewer's Gold [7,00%] (30 min) 15,00 gm Hallertauer Hersbrucker [4,00%] (15 min) 15,00 gm Select Spalt [5,70%] (5 min) gęstwa Wyeast Bavarian Lager Zacieranie 52°C -25', 62°C - 45', 70°C - 30'. Po chmieleniu sporo brzeczki zostało na dnie z chmielinami, ale i tak wydajność jest dobra - do fermentacji poszło 22,5 litra 11,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Widzę, że zasilacz "markowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) #48 Dubbel Testowy 3900,00 gm Pilsner 500,00 gm Munich Malt (17,7 EBC) 200,00 gm Crystal 120 EBC 200,00 gm Special B 22,00 gm Challenger [6,30%] (60 min) 19,6 IBU 400,00 gm Candi Sugar (200,0 EBC) - 15 min gotowania starter Trappist High Gravity (Wyeast Labs #3787) Ekstrakt: 15 °Blg Po gotowaniu w garnku zrobiłem whirlpoola i zostawiłem na 5-10 min. Wszystkie osady ładnie się zbiły, potem kranikiem zlałem do fermentora i tam było chłodzenie. Odlałem ok. 4 litry zimnej brzeczki, dolałem trochę wody i wyniosłem na noc na balkon. Tak powstała warka #48A Majowy Spontan, teraz stoi w piwnicy w butelce 5l po wodzie, na razie oznak fermentacji brak. Przy okazji wyszło, że moja żona jest uczulona na SO2 z pirosiarczynu Edytowane 19 Maja 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Odlałem ok. 4 litry zimnej brzeczki, dolałem trochę wody i wyniosłem na noc na balkon. Tak powstała warka #48A Majowy Spontan, teraz stoi w piwnicy w butelce 5l po wodzie, na razie oznak fermentacji brak. Krótko trochę. U mnie oznaki spontanicznej fermentacji w odstawionych osadach pojawiły się po 3-4 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Liczę na to, że coś tam wpadło (po za mrówkami) i teraz mnoży się na potęgę. Jak nic się nie będzie działo do niedzieli to wystawię na balkon na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Chyba by było lepiej odlać gorącą brzeczkę i wystawić na balkon. Przy produkcji lambików do zaszczepienia dochodzi podczas studzenia na kilsztoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 No pewnie, że by było, jakbym nie zapomniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Na powierzchni warki #48A pojawiły się wysepki piany i kożuszek drożdżowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Fajna przeźroczysta pokrywa, widzę jakiś rodzaj uszczelnienia wokół krawędzi. Opisz proszę lub cyknij fotkę z bliska jak to rozwiązałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Nie ma tam uszczelnienia. To jest rant z oryginalnej pokrywki odcięty szlifierką i przykręcony w kilku miejscach śrubami z nakrętkami kołpakowymi. Przyjrzyj się swojej pokrywce, będziesz wiedział o co chodzi. Tu jest większe zdjęcie. Edytowane 22 Maja 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Darko, naklejka na sterowniku to obcięta naklejka "piwowar za kółkiem" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Dubbel fermentuje, póki co jest 6 °Blg. Podniosłem temperaturę do 21 °C. Majowy Spontan idzie słabo, a rurki unosi się apteczno-wiśniowy zapach. Edytowane 29 Maja 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Dubbel przelany na cichą. Warka 42 dostaje nową nazwę - Samiec Epsilon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Piwo rozlane. Dzikus wciąż fermentuje. W browarze koniec sezonu. Następna warka w nowym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) Po 7 tygodniach fermentacji pobrałem próbkę z warki #48A Majowy Spontan. Areometr pokazał 3 °Blg,w zapachu czuć owocowość i lekką aptekę. Właściwie, to przyjemny. W smaku lekko kwaśne, znów pojawia się apteka. Dosyć wodniste, ściągające, odrobina gazu. Postoi przynajmniej do września, potem do butelek. Edytowane 10 Lipca 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Na powierzchni piwa pojawiła się cieniutka błonka, piwo wyraźnie weszło w kolejną fazę fermentacji. Muszę powoli zwijać swój browar więc warka została rozlana do butelek. Do każdej dodałem 2,5g brązowego cukru, wyszło 7 flaszek 0,33ml. Ekstrakt pozorny 2 °Blg. Zapach trochę złagodniał, dominują owoce i nuty alkoholowe. Za to smak idzie w dobrym kierunku - kwasowość narasta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Pierwsze warzenie w nowym miejscu. #49 Lokatorskie Brown Ale 3000,00 g Pale Malt 1000,00 g Mild Malt (7,9 EBC) 150,00 g Coffee Malt (250,0 EBC) 200,00 g Crystal 200 EBC 200,00 g Crystal 400 EBC 100,00 g Pale Chocolate (500,0 EBC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Zacieranie: 66 °C, 60 minut. Woda z Biedronki. Gotowanie: 30,00 g Challenger [6,30 %] 60,0 min 24,5 IBUs 20,00 g Fuggles [4,50 %] 10,0 min Drożdże: Wyeast London Ale III starter z probówki. W fermentorze 23 litry 13 °Blg. Fermentacja 18 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się