Skocz do zawartości

Przerwa pomiędzy filtracją ,a chmieleniem


Rekomendowane odpowiedzi

Sprzątając wstaw gar na trochę na palnik - podgrzej trochę, ściągnij garnek, zamknij, dobrze zaizoluj - np. owiń dwoma kocami.

Brzeczka i bez tego nie powinna ulec infekcji, ale raz że będzie maksymalnie długo w bezpiecznym przedziale temperatur, a dwa że mniej energii stracisz i szybciej doprowadzisz później brzeczkę do wrzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie, wiele razy tak robiłem bo nie chce mi sie siedzieć od 18 do północy i filtrat zostawiam w garze. Na drugi dzień gotuje i wszystko jest OK. Fakt, że czas gotowania a raczej czas dogrzania filtratu do gotowania jest długi a gotując na kuchni gazowej wspomagam się grzałką elektr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak robiłem, do wczoraj.... Brzeczka złapała syfa i się skawsiła. Trzymałem w fermentatorze z rurką fermentacyjną na balkonie ok 24h. Noc i pół dnia, upału nie było. Ale fakt nie robiłem mash out i nie podgrzewałem po filtracji.

Edytowane przez Tytus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak robiłem, do wczoraj.... Brzeczka złapała syfa i się skawsiła. Trzymałem w fermentatorze z rurką fermentacyjną na balkonie ok 24h. Noc i pół dnia, upału nie było. Ale fakt nie robiłem mash out i nie podgrzewałem po filtracji.

Owa rurka reż mogła się przyczynić do nieszczelności i złapania czegoś. Ja bym zamknął pokrywą bez dziurki na rurkę, no chyba,że nie miałeś takiej możliwośc, no to klops :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Też tak robiłem, do wczoraj.... Brzeczka złapała syfa i się skawsiła. Trzymałem w fermentatorze z rurką fermentacyjną na balkonie ok 24h. Noc i pół dnia, upału nie było. Ale fakt nie robiłem mash out i nie podgrzewałem po filtracji.

Owa rurka reż mogła się przyczynić do nieszczelności i złapania czegoś. Ja bym zamknął pokrywą bez dziurki na rurkę, no chyba,że nie miałeś takiej możliwośc, no to klops :(

 

no niestety nie miałem :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.