rosomak Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) Tak się zastanawiam nad zrobieniem rurkowego albo kupieniem tego http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Kadz_filtracyjna_-_wklad&przedm=887545&grupa_p=6 Myślicie że warto go kupić ?? Edytowane 2 Listopada 2007 przez rosomak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Nie warto kupować tego. Rurkowy skuteczniejszy i nie musisz przelewać zacieru do wiadra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 No jak tam kto chce... Mi taki z wężyka nie wyszedł, bo kupiłem wężyk o za małej średnicy. Rurkowego nie robiłem, bo nie chciało mi się szukać "kolanek". Mam wiadro z BA i jest OK. Aby było wydajniejsze dowierciłem z 200 dziurek. Przelewanie jest pewnym utrudnienie, ale repompensuje je korzyść z posiadania dodatkowego wiadra - trzymam w nim wszystkie wężyki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Mam tę kadź (w zasadzie dwie bo jedna jest pęknięta, a druga pochodzi z reklamacji tej pierwszej). Niestety dotychczas nie miałem okazji sprawdzić jak to działa, ale na oko widać, że raczej się sprawdzi. Wcześniej filtrowałem zwykłym wiaderkiem z wywierconymi dziurami (nawiasem mówiąc bardzo niewygodnym, gdyż nie pasował idealnie do fermentora) i dawałem radę, więc myślę, że z tą kadzią filtracyjną idealnie pasują do plastikowego wiadra też będzie ok. Jak przetestuję to zdam relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Nie warto kupować tego.Rurkowy skuteczniejszy i nie musisz przelewać zacieru do wiadra... zrobiłem rurkowy z rury pcv do ciepłej wody (dopuszczona jest do 80°C), kolanka na wcisk. Jest całkiem niezły. Rzecz, którą zasugeruję to robienie nacięć piłką do metalu (co chyba jest oczywiste), której brzeszczot warto sklepać, by nie robił zbyt szerokich nacięć. Niestety nie zrobiłem tego i narzekam na wydajność - w okolicach 60-63% (choć obawiam się, że to wina śrutowania żarnowym młynkiem do kawy). Ostatnio zastanawiam się nad zrobieniem filtratora z owijki węża do wody. Jeśli to nie pomoże pozostanie zakup porządnego śrutownika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Ja zrobiłem kadź filtracyjną z fermentatora nawierciłem ok 1100-1200 otworów średnicy 2 mm i sprawdza mi się fantastycznie. Ale zauważyłem mniejszą wydajność ze słodu w tym sezonie produkcji. Przy takich samych warunkach zacierania, przy tym samym wysładzaniu wychodzi mi 1 do 2 blg mniej. Wygląda na to, że słód, który kupowałem w Bogutyn Młynie jest mniej wydajny. Może ktoś z koleżanek lub kolegów również ma w tym przypadku jakieś doświadczenia lub uwagi. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 z tego co pamietam to slod ten pochodzil z Optimy z Poznania.... moze zamienili dostawce? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Nie wiem skąd jest teraz bo nie dostałem żadnego atestu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam5 Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Ja zrobiłem kadź filtracyjną z fermentatora nawierciłem ok 1100-1200 otworów średnicy 2 mm i sprawdza mi się fantastycznie. Ale zauważyłem mniejszą wydajność ze słodu w tym sezonie produkcji. Przy takich samych warunkach zacierania, przy tym samym wysładzaniu wychodzi mi 1 do 2 blg mniej. Wygląda na to, że słód, który kupowałem w Bogutyn Młynie jest mniej wydajny. Może ktoś z koleżanek lub kolegów również ma w tym przypadku jakieś doświadczenia lub uwagi. JK Ja od ponad roku używam kadzi filtracyjnej z BA oczywiście również nawierciłem dodatkowe otworki i jak narazie spisuje mi się dobrze. A co do wydajności tegorocznego słodu z Bogutyn Młyna odnoszę również takie wrażenia, że słód ma mniejszą wydajność w czasie zacierania. A poza tym strasznie dużo w nim kurzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Masz rację jeżeli chodzi o zanieczyszczenie słodu z Bogotyn młyna bardzo dużo jest tych suchych kiełków ( fachowo jakoś to się nazywa ale wypadło mi z głowy) Ja przed śrutowaniem przesypuję ziarno kilka razy z wiaderka do wiaderka i w ten sposób je oczyszczam. Te zanieczyszczenia prawdopodobnie mają wpływ na smak piwa, tak gdzieś wyczytałem. Niestety nie jestem w stanie w tej chwili tego udokumentować. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 gdzieś kiedyś u nas na forum znalazłem informację jak przerobić wkład filtracyjny BA, żeby śmigał i nie mogę go znaleźć. Ma ktoś praktykę z tym badziewiem? Szkoda mi go wyrzucać, a oryginalnie filtruje słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 gdzieś kiedyś u nas na forum znalazłem informację jak przerobić wkład filtracyjny BA, żeby śmigał i nie mogę go znaleźć. Ma ktoś praktykę z tym badziewiem? Szkoda mi go wyrzucać, a oryginalnie filtruje słabo. Musisz "dowiercić" nieco dziurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Musisz "dowiercić" nieco dziurek no tak, tylko pytałem jakiej średnicy i ile - już znalazłem (http://www.piwo.org/topic/1553-filtr-z-ba-ile-dziur-dolozyc/). Zastanawiałem się też, jakbym zrobił fałszywe dno z płyty plastikowej z rowkami, a w dnie wkładu filtracyjnego wywiercił duże otwory (tylko dla podtrzymania dna z rowkami) czy to by zadziałało, robił ktoś tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się