Pierre Celis Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Pół roku za nami. Niedawno podsumowałem ten czas w całkiem zgrabnych statystykach. Najważniejszą konkluzją jest fakt, że w ciągu sześciu miesięcy mieliśmy więcej premier i powstało więcej browarów niż w całym roku 2014! Rewolucja więc nie tylko nie zwalnia ale ciągle nabiera tempa. W czerwcu mieliśmy 84, a właściwie 83 nowe piwa bo trudno za takie uznać zeroprocentową Chmieloniadę. Na rynku pojawiły się dwa ciekawe browary rzemieślnicze – Hopium spod Żyrardowa, pokazujący siłę pasji i determinacji domowego piwowara do przejścia na zawodowstwo oraz Spółdzielczy z Pucka. Spółdzielczy to pierwszy w Polsce browar działający w ramach spółdzielni socjalnej zatrudniającej osoby niepełnosprawne. W czerwcu, podobnie jak w maju, powitaliśmy reaktywowany browar o mocach sięgających kilkudziesięciu hektolitrów rocznie czyli małopolski Tenczynek. Dziesięcioma nowościami zaraz na otwarciu zalał restauracyjny Gloger z Białegostoku. A jakie piwo zostało Debiutem Miesiąca w czerwcu? Pinta (Browar na Jurze) – Kwas Beta Piwo w stylu Lichtenhainer, 9° Blg, 3,2% alk. Kwas Beta to kolejna po Kwasie Alfa propozycja sour ejla od Pinty. W to mi graj. Doczekałem się w końcu w miarę stałej obecności krajowych kwaśnych (i nie owocowych) piw w ofercie wielokranów. Przynajmniej taki był stan na czerwiec. Żeby nie było wątpliwości – Lichtenhainerem to piwo nie jest, bardziej to wariacja na temat. Niemiecki Lichtenhainer jest piwem lekkim, wysoko nasyconym, o odpowiednim balansie kwasowości i wędzonki. Takim właśnie było piwo uwarzone przez Czesława Dziełaka, które miałem na 2 urodzinach warszawskiej Chmielarni. Jednak od dawna powtarzam, że uwielbiam wariacje na temat naszego delikatnie wędzonego Grodzisza i niedawno zgłaszałem chęć spróbowania właśnie wersji kwaśnej. W Kwasie Beta wędzonka owszem jest, ale tylko przez pierwsze dwa łyki a potem już mamy przyjemną, choć dominująca w całej palecie smakowo-zapachowej rześką kwaśność. Swoją drogą to ciekawa sprawa bo w kolejnych wersjach grodziskiego od Pinty wędzonka w mojej ocenie jest zbyt intensywna a tu trochę jej zabrakło. Tak czy inaczej Kwas Beta to świetny sour ejl (i kolejny po Kwasie Alfa Debiut Miesiąca!). A ja mam nadzieję, że Pinta zgodnie z obietnicą będzie kontynuować serię kwasów aż do litery Omega!Popremierowa ocena piwa tutaj Patrząc na wyróżnienia, mieliśmy w czerwcu urodzaj dobrych piw w stylu American Wheat oraz Grodziskie. Świetnie, jestem za dopasowywaniem oferowanych stylów do pory roku. Ale nie zabrakło i innych ciekawostek – ciemny witbier, saison IPA, lager chmielony amerykańskimi odmianami czy w końcu stouty z dodatkiem lasek wanilii. Hopium – Violetta Vanillas Ocena piwa Nepomucen – Grodziskie Ocena piwa Piwne Podziemie – Coffeelicious Special Ocena piwa Pracownia Piwa – Baciar Ocena piwa Profesja – Młynarz Ocena piwa Profesja – Mnich Ocena piwa Raduga (Zodiak) – Roman Holidays Ocena piwa Raduga (Zodiak) – Some Like It Hot Ocena piwa Reden Świętochłowice – Hamerykansky Drim Ocena piwa Wrężel (Zarzecze) – SummeR Ocena piwa Wakacje w pełni, festiwali piwnych brak więc lipiec pod względem liczby premier najprawdopodobniej okaże się podobnie leniwym miesiącem jak styczeń. W sierpniu może będzie lekkie ożywienie, natomiast prawdziwej nawałnicy możemy spodziewać się na jesień! Pozostałe premiery czerwca 2015: Amber – Po Godzinach AIPA Bazyliszek – Świdermajer, Chmieloniada, Flower Power Beer City (Zodiak) – Kacper Ryx Bednary – AIPA Potion #1, Cytron Bojanowo – Somero Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – Blask, Afro Brokreacja (Marysia Szczyrzyc) – The Butcher, The Farmer, The Lumberjack Brovarnia – American IPA Browar na Jurze – Szatańska Obelga Browar Stu Motów – Salamander American Wheat Chmielogród (Witnica) – Zniewieściały Czarnoksiężnik Doctor Brew (Tarczyn) – Hoppy Queen Dukla – Dębowa Panienka Folvark (b.d.) – Oj! Czyste Gloger – Classis, Jasne, Rubinowy, Herbowy, Karmelowe, Marcowy, Złote, IPA, Stout, Pszeniczne Ciemne Hajer (Reden Świętochłowice) – Flaps Hopium – Ostra Szycha Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien American Amber Ale, Piotrek z Bagien Brown IPA, Piotrek z Bagien Belgian Blond Ale Krajcar – Belgijskie Klasztorne, Krajcar Specjal Majer – APACZ Perun (Wąsosz) – Profanum Pinta (Browar na Jurze) – Niedobity, Call Me Simon 2 Piwne Podziemie – Grodzilla Dudette, Hopback Pale Ale, Ghost Pepper Session IPA Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Zupa Dębowa Piwoteka (Księży Młyn) – Čerstvý nápad Pracownia Piwa/Gzub – Rogaty Tłuścioszek Przystanek Tleń – Witbier Reden Chorzów – Ruda Planeta Reden Świętochłowice – MILCoffeeL, Mr. Blonde Revolta (Zodiak) – American Wheat Spółdzielczy – Dwa Półszytki, Ratownicze, Refowe, APA Single Hop Tomahawk Stara Komenda – Amarillo Willamette APA Stary Browar Rzeszowski – SzałPiw (Wąsosz) – Szajba Solipiwko (Zarzecze) – Nomono Spirifer (Witnica) – Tour, Agat T.E.A. Time – 5 o’clock Tenczynek – Lager Tenczyński, Marcowe Trzech Kumpli (Trzy Korony Nowy Sącz) – Szczyt Sezonu Twigg – Andromeda, Infra Red Ursa Maior – Rejwach na Kazimierzu Widawa/ Kopyra – Siwy Miś Witnica – Witbier Wrężel (Zarzecze) – RIPA Wyszak – Ocean Pale Ale Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi