Skocz do zawartości

Rozcieńczać czy nie?


keda

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zaczyna mi się gotować pszeniczaniak, ale mam nietypowy problem - za duża wydajność w tej chwili ma 13 °Blg, po gotowaniu 80 min i odparowaniu 2-3 l będzie miał jeszcze więcej °Blg i nie wiem czy rozcieńczać po schłodzeniu czy zostawić tak jak jest. Planowane drożdże Brewferm Blanche.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jakie chcesz piwo. Jeśli nie przeszkadza Ci moc, to zostaw. Kiedyś Dori wyszła pszenica 15°Blg i tak już zostawiła. Możesz rozcieńczyć przegotowaną wodą po schłodzeniu, albo nawet w czasie gotowania dolać wody, jeśli masz miejsce w garze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.