peem Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Zauważyłem, że w niektórych butelkach z różnych warek pływa coś do przypomina delikatną błonę, pajęczynę, nie potrafię tego lepiej nazwać. Po przelaniu do butelki to coś praktycznie ginie lub pozostawia jakąś delikatna ciemna smużkę na pianie w jednym miejscu. W smaku/zapachu piwo jest takie same jak piwa z butelek gdzie czegoś takiego nie zauważyłem. Nie wyczuwam żadnych objawów infekcji. Widać to w piwach jasnych w ciemnych nie zauważyłem ale nie wykluczone że też występuje tylko tego nie widać. Wszystkie butelki myję woda z płynem po opróżnieniu a przed rozlewem płuczę wodą a następnie dezynfekuję Chemipro Oxi. Czy ktoś spotkał się z czymś takim i podejrzewa co może być przyczyną? Fakt że z przy jednej warce w niektórych butelkach to jest a w niektórych nie ma wskazywałby na butelki. Sam nie wiem. W sumie da się z tym żyć, ale dać komuś taką butelkę to trochę obciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 To może być pozostałość po OXI. Co nas nie zabije to wzmocni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 oxi raczej nie bardziej bym stawiał na drożdże ,albo jak mocno chmielone to olejek z chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 To mogą być tlenowce, czyli masz w piwie infekcję. Piwo możesz wypić, nic Ci nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Nie załączasz żadnego zdjęcia, więc zapytam: Czy to coś przypomina błonę pływającą po zbyt długo parzonej herbacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Nie załączasz żadnego zdjęcia, więc zapytam: Czy to coś przypomina błonę pływającą po zbyt długo parzonej herbacie? Trudno zrobic zdjęcie, bo widać to tylko w butelce. Jakie mogłem takie zrobiłem. Jeżeli chodzi Ci o błonę pływającą na wierzchu herbaty to nie jest to podobne. Zazwyczaj jest to przyczepione jedna stroną do boku butelki i przy delikatnym ruchu butelką faluje w piwie (w środkowej części butelki). Po przelaniu do szklanki najczęściej szybko ginie w pianie zostawiając małą ciemną plamkę (paproch) na pianie. Edytowane 20 Lipca 2015 przez peem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Nie widzę na tym zdjęciu dużo, bo jest zrobione chyba szyszką chmielu . Osad może być spowodowany kamieniem z wody, u mnie tak jest. Inna opcja to jakaś drobna infekcja. Jeżeli w smaku jest dobre to się nie przejmuj i spożywaj Edit: Ok już wiem co miałem zobaczyć, to raczej nie jest kamień z wody. Edytowane 22 Lipca 2015 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Dla swojego bezpieczeństwa oddaj mi te butelki Zutylizuję je w kilka wieczorów. A na poważnie - ogrzej butelkę i zobacz, czy to się zmienia. Miałem coś takiego w kilku butelkach z kraftowych browarów. Infekcja to to nie jest. Po ogrzaniu piwa glut znikał, więc zachowuje się trochę jak zmętnienie na zimno, tylko jakoś z czapy, bo nie w całej butelce, a tworzy się tylko smuga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Trudno zrobic zdjęcie, bo widać to tylko w butelce. Jakie mogłem takie zrobiłem. Życzliwa rada - następnym razem zrób na tle białej kartki albo białej ściany, bo tak to nie wiadomo które smugi pływaja w piwie a które są prześwitującą częścią tła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi