Nostradamus Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Witam, właśnie nastawiłem na fermentację piwo Aipa z ekstraktu od homebrewing miało wyjść 14,5 Blg przy 22 litrach, mi przy 18 litrach wyszło 11 blg. Czy to oznacza, że piwo wyjdzie mi mniej stężone, wodniste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Tak. ale ja Tyś to zrobił to chyba trudno wytłumaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 U kuriera z jednej z paczek z ekstraktem ubylo mi 400 g, to skoro 4 kg na 22 l miały być wedle instrukcji to na 3,6 kg powinno przypaść 18 litrów. Może problem leży w wykonaniu pomiaru, gdyż dokonałem go z poziomu fermentatora,gdyż probówka pękła w transporcie, a nie miałem innego naczynia co by się nadawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Pomiar powinien być przeprowadzony w 20* C. Może to jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Był przeprowadzony w temp koło 26 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 To coś tak Ci pewnie zaniżyło. Tylko o ile to nie wiem, nie jestem, aż tak doświadczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Sprawdź spławik na czystej wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 To coś tak Ci pewnie zaniżyło. Tylko o ile to nie wiem, nie jestem, aż tak doświadczony.o 0.25Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Jest może jeszcze szansa, że przy rozcieńczaniu brzeczki w fermentatorze nie zamieszałem i woda mi wypłynęła na górę a brzeczka o większej gęstości się chowa w dolnej partii. Jakby tak było drożdże mi przerobią wszystko, czy lepiej wstrząsnąć fermentatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 To jest prawdopodobne, nie trzeba nic z tym robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 U kuriera z jednej z paczek z ekstraktem ubylo mi 400 g, to skoro 4 kg na 22 l miały być wedle instrukcji to na 3,6 kg powinno przypaść 18 litrów. Może problem leży w wykonaniu pomiaru, gdyż dokonałem go z poziomu fermentatora,gdyż probówka pękła w transporcie, a nie miałem innego naczynia co by się nadawało Albo coś źle liczę i idę się łoić brzozową witką, albo coś mi tutaj nie gra. Skoro 4kg ekstraktu miało starczyć na 22l, to wychodzi mi, że jeden kilogram obsługuje 5,5L wody. Ubyło 400g, czyli masz 3,6kg. Pomnożone przez 5,5 daje prawie 20 litrów. Nigdy nie warzyłem z ektraktu, ale moja ostatnia warka zacierana przez noc techniką no sparge miała na wierzchu 2.5 BLG, a na spodzie 10.5BLG (Grodziskie). Także jest prawdopodobne, że bez mieszania masz różnicę "u góry" i "na dole". Bez względu na ekstrakt i tak będzie ci smakowało. Pierwsze zawsze smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 ^ racja , policzyłem dla 20 litrów bo tak jest na stronce, a w instrukcji żeby dolać wody do 22 litrów, mój błąd. Nie wiem czy dolać wody przy przelewaniu na cichą czy lepiej mieć te 4 butelki mniej i mieć bardziej stężone co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 To się chyba HGB nazywa Ja nic bym już nie dolewał. Zostaw jak jest, a i tak będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się