MOAB Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 podpowiedzcie proszę po 10 dniach fermentacji burzliwej areometr wskazał 3blg. można to butelkować? czy wskazana cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 sklarowało się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOAB Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 A jakie piwo? I jak zacierane? Bo może jeszcze zejść do 1 np... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 podpowiedzcie proszę po 10 dniach fermentacji burzliwej areometr wskazał 3blg. można to butelkować? czy wskazana cicha? A ile wskazał w drugim pomiarze przeprowadzonym po 3 dniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 podpowiedzcie proszę po 10 dniach fermentacji burzliwej areometr wskazał 3blg. można to butelkować? czy wskazana cicha? http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Moje sugestia dla ciebie MOAB to zostaw to piwo na jeszcze dwa tygodnie w tym fermentorze nic nie ruszając ani zaglądając i spokojnie butelkuj. Ja nie spieszę się z butelkowaniem. Ostatnio warzyłem 2 lipca dwie warki, i planuje rozlać je około 10 sierpnia. A dlaczego tak ? Lepiej mieć piwo później niż armageddon ze szkła i piwa (oby tylko tego). Edytowane 22 Lipca 2015 przez lgorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Trzymanie 3 tygodnie na burzliwej nie jest wyznacznikiem prawidłowego odfermentowania. Czasem wystarczy 10 dni a czasem i po miesiącu masz niedofermentowane. ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Powiem więcej - miałem kiepskie efekty, trzymając "ejle" nad gęstwą po 3-4 tygodnie. Dokładnie tak jak Dario piszesz - butelkowałem piwa po 10 dniach burzliwej i wszystko było ok. Ostatnio dla odmiany tylko Gozdawa PAY7 zrobiły mi psikusa, bo nisko zeszły i nie wiem co dalej będzie z tym piwem - jeszcze jest szansa, że się lekko przegazuje. Do sprawy podchodzimy ze zdrowym rozsądkiem - pomiar + obserwacja kluczem do sukcesu. Jeżeli Blg stoi w miejscu (czas między pomiarami min. 3 dni), na powierzchni nie masz piany ani żadnych innych śladów fermentacji, a piwo klaruje się już w wiadrze, to masz wszelkie podstawy do tego, aby je zabutelkować Trzymanie tego dalej nad gęstwą może czasem pomóc, ale może również zaszkodzić (szczególnie latem, w cieple). Edytowane 25 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się