Skocz do zawartości

3blg po burzliwej


MOAB

Rekomendowane odpowiedzi

Moje sugestia dla ciebie MOAB to zostaw to piwo na jeszcze dwa tygodnie w tym fermentorze nic nie ruszając ani zaglądając i spokojnie butelkuj. 

 

Ja nie spieszę się z butelkowaniem. Ostatnio warzyłem 2 lipca dwie warki, i planuje rozlać je około 10 sierpnia. A dlaczego tak ? Lepiej mieć piwo później niż armageddon ze szkła i piwa (oby tylko tego).

Edytowane przez lgorek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem więcej - miałem kiepskie efekty, trzymając "ejle" nad gęstwą po 3-4 tygodnie. Dokładnie tak jak Dario piszesz - butelkowałem piwa po 10 dniach burzliwej i wszystko było ok. Ostatnio dla odmiany tylko Gozdawa PAY7 zrobiły mi psikusa, bo nisko zeszły i nie wiem co dalej będzie z tym piwem - jeszcze jest szansa, że się lekko przegazuje.

 

Do sprawy podchodzimy ze zdrowym rozsądkiem - pomiar + obserwacja kluczem do sukcesu. Jeżeli Blg stoi w miejscu (czas między pomiarami min. 3 dni), na powierzchni nie masz piany ani żadnych innych śladów fermentacji, a piwo klaruje się już w wiadrze, to masz wszelkie podstawy do tego, aby je zabutelkować :) Trzymanie tego dalej nad gęstwą może czasem pomóc, ale może również zaszkodzić (szczególnie latem, w cieple).

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.