Marcin KL Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Planuję dla żony mały prezencik. Chcę uwarzyć piwo z sokiem (chcę dodać syrop owocowy) - procentowo coś w ogolicy 2-3%, jednak chcialbym by było sok czuć mocno. Macie pomysł jak zrobić tak, by piwo nie było za mocne (od fermentacji cukrów pochodzących z syropu) a jednocześnie dać go na tyle dużo by było go dość mocno czuć? Za przykład tego co chcę uzyskać może posłużyć piwo porzeczkowe z Grodziska lub np. piwo porzeczkowe z Czarnego Kota. Wiem, że można najwyżej w wyższej temperaturze zacierać, i dzięki temu mniej cukrów będzie ze słodów, jednak ile dodać soku by było go czuć w piwie? No i o ile mi on podbije ekstrakt (syrop jaki mam to jest naturalnie w domu zrobiony z czarnej porzeczki, bez dodawania cukru)? Może ktoś już próbowal i wie bo średnio mi sie pyli wlewanie soku do 20 litrów wody i próbowanie kiedy będzie juz mocno wyczuwalny I kiedy według Was go dodać? Pod koniec gotowania z chmielem? Czy na początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ tu znajdziesz sporo informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 I kiedy według Was go dodać? Pod koniec gotowania z chmielem? Czy na początku? Najlepiej wprost do szklanki tuż przed konsumpcją. Poważnie! Sprawdzone w działaniu przez wielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Pewnego dnia "uwarzyłem" coś takiego Warka#11 Malinowe Zlewając na cichą saisona zostawiłem 5 litrów w fermentorze, 1litr syropu malinowego rozrobiłem w 4litrach wody i dolałem do fermentora. Miesiąc od zabutelkowania pierwsza degustacja i jęk zawodu uuuuuuu.... stwierdziłem ze piwo totalnie nie wyszło, w smaku jakaś chemia. Odstawiłem do piwnicy, po pół roku przypomniałem sobie o Malinowym, spróbowałem i kolejny jęk ale w drugą strone. W aromacie czuć maliny, kolor czerwono - malinowy, w smaku już trochę mniej malinowe ale coś tam czuć. Jedna dla kobiet zbyt słodkie, mogłem do rozlewu użyć słodzika. Następnym razem użyję więcej syropu malinowego i do paru butelek dorzucę słodziku. Może rzeczywiście nie warto kombinować tak jak pisze Majerto i serwować swojej kobiecie piwo z sokiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi