LukaszU Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Cześć ! Temat, który mnie trochę zmartwił dziś przy butelkowaniu piwa. Chmieliłem na zimno aipę. Chmiel dodany do piwa o obj. ok 23 litrów. Założyłem, że będzie strata w związku z chmielem, ale dziś po otwarciu fermentora przywitał mnie duży kożuch chmielowy oraz "syf" na dnie fermentora. Spuściłem piwo do drugiego i po butelkowaniu wyszło mi ok 19 litrów piwa. Strata spokojnie 4 litrów. Wydaje mi się być bardzo duża, szkoda mi tyle wyrzucać Czy macie tak za każdym razem przy chmieleniu na zimno, że chmiel pływa na wierzchu i nie opada na dno ? Może jakieś metody na to ? Dzięki za pomoc, peace ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Z tego co piszesz wnioskuję, że sporo chmielu trafiło też do butelek. Uważaj przy otwieraniu Stary sposób "na pończochę" rozwiąże problem. 1)Kupujesz pończochy "antygwałtki" . 2)Przed butelkowaniem pończochę dezynfekujesz np. gotując ją przez kilka/naście minut i nakładasz na wężyk, którym spuszczasz piwo z fermentora z cichej do fermentora do rozlewu. Sporo warek zrobiłem też zakładając na fermentor do rozlewu filtrator z oplotu. Dawało radę, ale ta metoda ma spore wady, więc polecam "zainwestować" w pończochy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 A co może się stać po otwarciu butelki ? Będzie pieniło ? O pończosze nie pomyślałem. Czyli po prostu naciągam ją na wężyk ? Ale czy nie zapcha się po jakimś czasie od chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Pienienie pienieniem, ale przy tym będzie chciało uciekać z butelki Im więcej drobinek chmielu w butelce tym bardziej intensywnie Tak, jedną wężyka zakładasz na kranik lub gdy nie masz kranika wkładasz do fermentora. Na drugą zakładasz pończochę. Pończocha wytrzyma spokojnie. Piwo przecieknie, chmiel zostanie. Będziesz miał elegancko nachmieloną AIPĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 polecam filtry rurowe do mleka zamiast pończoch ,trochę drożej ale jeszcze skuteczniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 A co może się stać po otwarciu butelki ? Będzie pieniło ? Stać się może to: polecam filtry rurowe do mleka zamiast pończoch ,trochę drożej ale jeszcze skuteczniej Próbowałem i to na filmie wyżej jest właśnie po filtrowaniu takim filtrem - problem z nimi jest taki, że mają z boku łączenie i tamtędy przelatuje chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Druciak również bardzo dobrze się sprawdza, na końcu wężyka podczas przelewania do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Moim zdaniem najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze ... więc pończocha. Używam za każdym razem gdy chmielę na zimno i nigdy nie miałem chmielu w butelce. Jedyna uwaga, to pończocha musi być gęsta , określa się to w jakichś DEN-ach ( żona podpowiedziała ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) problem z nimi jest taki, że mają z boku łączenie i tamtędy przelatuje chmiel. szczerze powiem że nie kupowałem bo rzadko chmielę na cichej ,ale kiedyś dostałem kilka i miejsce łączenia wyglądało jak klejone albo zgrzane więc nie było mowy by coś tam przeleciało też używam pończochy przeważnie Jedyna uwaga, to pończocha musi być gęsta , określa się to w jakichś DEN-ach ( żona podpowiedziała ) . DEN to gęstość splotu i wcale nie jest tak że im więcej tym lepiej (dla nas:) ) myślę że 40 to max kiedyś jak przy dużej ilości wolno szło przy 40 ale szło,myślę że przy 60 by już nie poszło ,więc nie wybierać 300 Edytowane 25 Lipca 2015 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Już przy 15 DEN działa dobrze : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r1u52 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 40 DEN białe - działa super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Jak widać piwowar domowy musi posiadać wiedzę wszechstronną Stać się może to: AIPA - przegazowanie spowodowane drobinkami chmielu nie to że bym się czepiał ale tytuł nie teges,bo raz że piwo nie musi być wcale przegazowane (i pewnie nie jest) dwa że chmiel nie ma wpływu na nagazowanie oczywiście piszę to z przymrużeniem oka bo zdaję sobie sprawę że wiesz doskonale co i jak ale kogoś świeżego w temacie może to zmylić i trzeba by wyjaśnić że to CO2 osadza się drobinkach chmielu i jest taki efekt to tak jak bardzo chropowata powierzchnia mentosa na colę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Sorki, za późną odpowiedź. Dzięki wielkie wszystkim za rady odnośnie damskich pończoch, niebawem wybiorę się do sklepu i obczaję które DEN będzie dobre Trochę mnie ten filmik zmartwił, jednak dziś dla pewności sprawdziłem jak to jest w tych butelkach moich (zaznaczyłem sobie wszystkie te z końca rozlewu gdzie potencjalnie drobinek chmielu powinno być najwięcej), ale nie jest źle, gdzieniegdzie drobinki pływają. Dużo chmielu było też w rurce do rozlewu, w sprężynce do blokowania rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 nie to że bym się czepiał ale tytuł nie teges,bo raz że piwo nie musi być wcale przegazowane (i pewnie nie jest) dwa że chmiel nie ma wpływu na nagazowanie oczywiście piszę to z przymrużeniem oka bo zdaję sobie sprawę że wiesz doskonale co i jak ale kogoś świeżego w temacie może to zmylić i trzeba by wyjaśnić że to CO2 osadza się drobinkach chmielu i jest taki efekt to tak jak bardzo chropowata powierzchnia mentosa na colę Masz rację - tytuł nieco mylny, ale tak go kiedyś nazwałem i tak zostało. Wiadomo o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Ja osobiście polecam woreczki do prania bielizny. Dzisiaj właśnie rozlewałem APA (APĘ?), którą chmieliłem na zimno. Cały chmiel został w woreczku, a są one o wiele większe niż pończochy stąd też mniejsze prawdopodobieństwo na przytkanie. Dodatkowo zamykasz zamkiem błyskawicznym wrzucasz do piwa i 0 problemu. Przy następnym piwie, chcę spróbować w duży worek wrzucić chmiel i tak gotować. Jakbyś był zainteresowany tym rozwiązaniem to od jutra w biedronce będą te worki (2x mały 1x duży) za 7 zł kpl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 a osobiście polecam woreczki do prania bielizny. Dzisiaj właśnie rozlewałem APA (APĘ?), którą chmieliłem na zimno. Cały chmiel został w woreczku, a są one o wiele większe niż pończochy stąd też mniejsze prawdopodobieństwo na przytkanie. Dodatkowo zamykasz zamkiem błyskawicznym wrzucasz do piwa i 0 problemu. Przy następnym piwie, chcę spróbować w duży worek wrzucić chmiel i tak gotować. a wiesz, że o tych woreczkach też pomyślałem. Mam takie małe do skarpetek dwumiesięcznego syna Tylko w sumie te oczka na tyle duże, że będą przepuszczać część chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Już przy 15 DEN działa dobrze Potwierdzam. W sobotę zakupiłem antygwałtki 15tki (żona doradziła) i przefiltrowałem ładnie piwo, bez osadów )) Dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Odkopie. Próbujecie później jeszcze ten chmiel odcisnąć gdy znajduję się w pończosze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Ja tylko odciekam to co samo zleci, przy odciskaniu zaczyna syf leciec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się