Skocz do zawartości

Receptura


Procentowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar wkrótce zrobić AIPE. Proszę o pomoc w ułożeniu sensownej receptury :) Moje słody i chmiele to

PALE ALE - 5 kg

Karmelowy 1 kg

Melanoidynowy 1 kg

Amarillo 30 g

Citra 60g

 

Wymyśliłem coś takiego:

5 kg pale ale

500 g Melanoidynowy

300 g karmelowego

 

Chmielenie 70 min

 

amarillo 20 g na 60'

citra 10 g na 50'

citra 15 g na 30'

amarillo 10 g na 5'

citra 10 g na 5'

 

20 g citry na zimną

Wszystkie sugestie i rady mile widziane ;)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tak skromnej ilości chmielu ja bym zrezygnował całkowicie ze słodu karmelowego i melanoidynowego, bo i tak bomba chmielowa to nie będzie. Spróbuj może w ten sposób, efektywniej wykorzystasz chmiele:

20g citra - 60'

20g citra + 10g amarillo - 20'

20g citra + 20g amarillo na zimno

Edytowane przez rajfurke
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.