Skocz do zawartości

Browar domowy Dowlasz


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Biorąc pod uwagę fakt, że dzisiaj przypada półrocznica otwarcia browaru postanowiłem prowadzić swoje dalsze zapiski tutaj. Akurat w garnku gotuje się brzeczka na warkę #38 :)

Warka #38 - Double IPA - 19blg

słód pale ale - 6,1 kg

płatki ryżowe błyskawiczne - 0,75 kg

gotowanie: 70 min

chmielenie:

Iunga - 78 g - 60'

Amarillo - 30 g - 15'

Amarillo - 30 g - 5'

Amarillo- 40 g - 0'

Planowane chmielenie na zimno Amarillo 100 g

Drożdze uwodnione US-05

 

Zacierane 60 min w przy użyciu 21 l wody w 65c->64c

Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 12 l wody do wysładzania

Odebrałem ok 27 litrów filtratu

Do fermentacji poszło ok 20,5 brzeczki 19 blg

 

11.08.15 -  W dniu dzisiejszym na cichą fermentację poszła warka #38 - Double IPA. W 10 dni z 19blg zeszła na 4 blg. Chmielić na zimno mam zamiar 5 dni przed rozlewem. Myślę nad dodaniem jeszcze 50 g Citry. Na Double IPA 100 g chmielu na zimno to może być trochę za mało :)

16.08.15 - dorzuciłem 100 g Amarillo, fermentor poszedł do skrzyni na powolne chłodzenie

23.08.15 - butelkowanie 4 blg, 7,8 vol.

 

Komentarz: Chyba najbardziej nieudane moje piwo. Bardzo alkoholowe i rozpuszczalnikowe. Płatki ryżowe dorzucone bez przemyslenia.Za duże blg na jedną saszetkę drożdzy, wysoka temperatura fermentacji (sierpień, upały, fermentowane w temp. pokojowej). Nauczka na przyszłość.

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No cóż ;) Późno dowiedziałem się o co chodzi w piwie, więc żeby podgonić bardziej doświadczonych kolegów muszę trzymać dość intensywne tempo warzenia  :)

Dzisiaj tj. 05.08.2015 czas na kolejną warkę

 Warka #39 - American Pale Ale - 14,1 blg 

słód pale ale - 5 kg

gotowanie: 70 min

chmielenie:

Chinook - 25 g - 60'

Chinook - 25 g - 15'

Chinook - 25 g - 5'

Chinook- 30 g - 0'

Planowane chmielenie na zimno Citra 100 g

Drożdze uwodnione US-05

 

Zacierane 70 min w przy użyciu 17,5 l wody w 64,5c->63,5c

Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania

Odebrałem 23 litrów filtratu + 4l 5 blg dolane do brzeczki

 

Fermentować poszło 21,5 l brzeczki 14,1 blg

Czas warzenia  - 5 h 40 m

 

12.08.2015 - APA przelana na cichą fermentację. Pomiar wskazuje na 2,7 blg.

15.08.2015 - wsypałem 100 g Citry, na powierzchni piwa brak oznak fermentacji, fermentor włożyłem do skrzyni z 1 PETem

20.08.2015 - butelkowanie - zabutelkowałem 33 butelki 0,5 i 5 butelek 0,4. Gęstośc końcowa 2,7 blg.

 

Uwagi: Piwo wypite z przyjemnością. Mętne. Wyraźny aromat Citry.

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym na cichą fermentację poszła warka #38 - Double IPA. W 10 dni z 19blg zeszła na 3,2 blg. Chmielić na zimno mam zamiar 5 dni przed rozlewem. Myślę nad dodaniem jeszcze 50 g Citry. Na Double IPA 100 g chmielu na zimno to może być trochę za mało :)

Zakupiłem tez materiały do zrobienia 4 skrzynek styropianowych wg pomysłu użytkowika Kosimazaki. Czas skończyć ze zbyt wysokimi temperaturami fermentacji :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Warka #40 - Oatmeal Stout - 15,2 blg, 36 IBU

słód :

pale ale (Strzegom) - 4 kg (69%)

caraaroma (Weyermann) -0,5kg (9%)

czekoladowy (Fawcett) -0,25kg (4,5%)

 

dodatki: płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg (13%)

jęczmień palony (Strzegom) - 0,25 kg (4,5%)

 

zacieranie 75min - 66c

dosypanie słodów palonych 

wygrzew do 78 c

 

gotowanie: 70 min

chmielenie:

Target (9%AA) 60'

Drożdze uwodnione S04

 

Zacierane 75 min w przy użyciu 17,5 l wody w 66c

Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17,5 l wody do wysładzania

 

chłodzenie chłodnicą zanurzeniową w 25 minut do 24c ( dobrze, że już końcówka upałów :) )

schłodzone do 22c w skrzynce z 4 petami (chciałem więcej schłodzić, ale drożdze postanowiły wyjść z szklanki rehydratyzacyjnej na spacer, więc zadałem je w tej temperaturze

 

do fermentacji poszło 22,5 l 15,2 blg. Fermentacja w skrzynce zasilanej 1 petem

 

16.08 - Na termometrze przylepionym do fermentora 18c, w środku piękna piana na 3cm (fermentuję w przezroczystych), skrzynki styropianowe to zajebista sprawa )

 

04.09- Zabutelkowane przy użyciu syropu z 85 g cukru celowane w 2,0 vol

Gęstość końcowa 4,3 blg

Zabutelkowałem 41 butelek 0,5l i 3 0,4 l

 

Opinia kolegi sędziego PSPD: "Znowu rozpuszczalnik!

Emotikon smile

tym razem w oatmeal stoutcie. Jaki ekstrakt? Bo chociaż pełne i fajnie Zbożowe jak Oatmeal Stout to jednak lekko się pije. Jak na 15 bardzo pijalne"

 

Rozpuszczalnik wychodzi u mnie w każdym piwie na S-04, w kolejnych piwach nie powinien występować, ponieważ rozwiązałem problem z temperaturą fermentacji.

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #41 - Black IPA - 16,4 blg, 83 IBU 16.08.15


słód :


pale ale (Strzegom) - 5kg (84%)


caraaroma (Weyermann) -0,58kg (10%)


carafa special III (Weyermann) -0,4kg (6%)


 


zacieranie 60min - 65,5c


dosypanie Carafa


10 minut - 65,5 c


wygrzew do 78 c


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga (11%AA) - 50g -60'


Citra (13,5%AA)-10g-15'


Mosaic (12%AA)-10g - 15'


Citra (13,5%AA)-10g-5'


Mosaic (12%AA)-10g - 5'

Citra 20g + Mosaic 20g - 0'

na zimno Citra 60g + Mosaic 60 g

Drożdze uwodnione US05


 


Zacierane przy użyciu 18 l wody w 66c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania


chłodzenie chłodnicą do 24 c,  w tej temperaturze zapodane drożdze i do skrzynki


Do fermentacji poszło ok 22,5 l , 16,4 blg


17.08.15 - god. 11 ładna piana fermentacyjna, temperatura19 c


02.09.15 - dorzuciłem 60 g Citry i 60g Mosaica, tym razem pierwszy raz bez cichej fermentacji. Rozlew planuję na 07.09


 


08.09.15 - butelkowanie przy temp piwa 9c przy użyciu syropu wykonanego z ok. litra wody i 75 g cukru. Planowane wysycenie 2,2 v/v.


Blg końcowe 3,8 co daje 6,5% alkoholu.


 


Opinie:


1) Black IPA, Piotr Dowlasz


 


Wygląd: czarne, lekko prześwitujące, piana beżowa, drobna, obfita i trwała


 


Aromat: na pierwszym planie żywiczny chmiel, dalej nuty ciemne - prażony słonecznik, gorzka czekolada, wanilia; lekko alkoholowe


 


Smak: akcenty palone wymieszane z chmielem, choć chmiel tutaj bardziej owocowy niż żywiczny


 


Goryczka: mocna krótka goryczka chmielowa, podbita palnością, która pozostaje nieco na języku


 


Odczucie w ustach: średnia pełnia, umiarkowane wysycenie, fajna aksamitna faktura, lekko rozgrzewa


Wrażenie ogólne: piwo udane, smaczne, bez wad technicznych. Dobrze udało się uchwycić chmielowy charakter, gdy nuty "ciemne" pozostają na drugim planie. No może lekko alkoholowe, ale przy tym balingu można wybaczyć.


 


2) ledwo co lekko palona, goryczka mocno chmielowa, aromat amerykańskiego chmielu i lekko palony. Pod koniec picia, trochę za mocno alkoholowe i lekko fuzle wychodzą. Ale oprócz tego nie można do niczego się przyczepić.


 


3) Metryczka z eleminacji WKPD - niskie aromaty chmielowe, podwyższona kwaskowość, palona goryczka, bardziej jak stout


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 42# SMASH IPA 16,8 blg - warzone 29.08.15

słód :

pale ale (Strzegom) - 6kg (100%)

 

 

zacieranie 60min - 66c>65c

podgrzewanie do 72c

10 minut - 72c c

wygrzew do 78 c

 

filtracja 40 minut odebrałem ok 27 l brzeczki

 

gotowanie: 70 min

chmielenie:

Citra(13,5%AA) - 25g -60'

Citra (13,5%AA)-25g-30'

Citra (13,5%AA)-25g - 15'

Citra (13,5%AA)-28g-5'

Citra 50g  - 0'
 
na zimno Citra 150g

Drożdze uwodnione US05

 

Zacierane przy użyciu 20 l wody w 66c

Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania

chłodzenie chłodnicą do  26 c , ciężko zejść niżej z powodu ciepłej wody w kranie, dalsze chłodzenie w skrzynce z petami, drożdze zadane przy 23 c.

Do fermentacji poszło 20,5l 16,8 blg

 

18.09-dorzuciłem 150 g Citry

25.09 rozlew  - zabutelkowałem 34 but 0,5 l i 3 but 0,4 l przy użyciu 100 g cukru rozpuszczonego w 1 l wody.

Czas fermentacji 3 tygodnie + tydzień chmielenia na zimno w tym 2 ostanie dni cold crushing.

Temperatura fermentacji: 1 tydzień - 15-16 c, 2 tydzień - 17-19 c, 3 tydzień -20-21 c, na zimno 12c, cold crushing 5 c. 

 

Opinie:

Metryczka z eleminacji Opolskiego KPD - AIPA z lekkimi wadami, ładny aromat. Przyczyny odrzucenia: kwaskowaty smak dość wyraźny, lekki aldehyd octowy

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43# Szczecińskie Sour Smoked Ale


słód :


pszeniczny (Weyermann) - 1,3kg (43%)


wędzony bukiem (Bestmalz) -1,3 kg (43%)


pilzneński (Strzegom) - 0,4  kg (14%)


zacieranie


35min - 63cc


30 minut - 72c c


wygrzew do 78 c


 


filtracja 30 minut odebrałem ok 27 l brzeczki


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Lomik (4,6AA%) 20g-60'


 

Drożdze gęstwa po WLP630 Berliner Weisse Blend (1 pokolenie)


 


Zacierane przy użyciu 13 l


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania


chłodzenie chłodnicą do  26 c i  zadany blend co by lactuś mógł sobie pohasać w przyjaznej temperaturze zanim drożdze dojdą do głosu :)


Do fermentacji poszło 22l 9,4 blg


 


Rozlew 06.10.2015- gęstość końcowa 1 blg


W czasie fermentacji ostro dawało siarką, więc wrzuciłem do środka miedziany drut, co tez poprawiło sytuację.


Do butelek poszło 19,5 l - 31 but 0,5 l, 10 but 0,4 l. Butelkowałem przy użyciu syropu zrobionego z 160 g cukru.


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 44# Hefeweizen -warzone 06.09.15 - 13 blg, blg końcowe 6 


słód :


pszeniczny (Weyermann) - 2kg (50%)


pilzneński (Strzegom) - 2  kg (50%)


zacieranie


10min - 44c - tylko pszeniczny


30 min 062 c


30 minut - 72c c


wygrzew do 78 c


14l zacieranie + 17 l wysładzanie


filtracja 30 minut odebrałem ok 27 l brzeczki


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Lomik (4,6AA%) 20g-60'


Iunga (11AA%)10 g- 60'


Drożdze Mauribrew Weiss - sypane z saszetki na pianę po napowietrzaniu.

Do fermentacji poszło 20l 13 blg


Butelkowane 21.09.15 - wyszło 30 but - 0,5l i 8 but - 0,4l. Butelkowanie przy uzyciu 160 g cukru


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Warka #45 - American Pale Ale - 13 blg - data warzenia 19.09.2015 - blg końcowe 1,8


słód pale ale - 5 kg (91%)


pszeniczny - 0,5 kg (9%)


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 30 g - 60'


Simcoe 11,4AA% - 10 g - 20'


Citra 13,5AA% - 10 g - 15'


Mosaic 12,0AA% - 10 g - 10'


Equinox 13,1AA% -10g -5'


Simcoe 11,4AA% - 10 g - 1'


Citra 13,5AA% - 10 g - 1'


Mosaic 12,0AA% - 10 g - 1'


Equinox 13,1AA% -10g -1'


Planowane chmielenie na zimno 


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 19 l wody w 65c


10min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania


Odebrałem ok 27 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 21  brzeczki 15,5blg. Rozcieńczyłem 3 l wody z biedronki do 13 blg


Czas warzenia  - 5 h 30 m


 


Butelkowałem 13.10.15 - 44 butelki 0,5l przy użyciu syropu z 115 g cukru.


Fermentacja: 20-25.09 - 14,5-15,5c


26.09-30.09 - 16-18c


1-6.10 -19,5 -21 c


6.10 - schłodzenie do chmielenia na zimno 


5 dni chmielenia na zimno od 17,5-12,5c (Equinox - 34g, Citra- 34g, Mosaic -41g, Simcoe - 27g)


2 dni coldcrushing do 5c i rozlew


 


Piwo brało udział w Szczecińskiej Lidze Piwowarów i zostało dobrze przyjęte zapewniając mi awans do kolejnej rundy.


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 46# Hefeweizen -warzone 20.09.15 - 12 blg, 


słód :


pszeniczny (Weyermann) - 2kg (50%)


pilzneński (Strzegom) - 2  kg (50%)


zacieranie


10min - 44c - tylko pszeniczny


30 min 63 c


30 minut - 72c c


wygrzew do 78 c


14l zacieranie + 17 l wysładzanie


filtracja 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


 


Iunga (11AA%)15 g- 60'


Drożdze Mangrove Jacks M20 Bavarian Wheat - sypane z saszetki na pianę po napowietrzaniu.

Do fermentacji poszło 20l 12 blg


drożdze zadane w temp 19 c - fermentacja w temp od 18,5 do 20 c


Butelkowane 02.10.2015 r. - syrop cukrowy z 130g cukru do refermentacji. Odfermentowało do 5 blg


37 but 0,5 l. 2 but. 0,4 l


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #47 - Płonąca Krowa - Chili Milk Stout  - 14,3 blg, 36 IBU, blg końcowe 7 blg z laktozą


Warzone 26.9.15


słód :


pale ale (Strzegom) - 1,5 kg (31%)


pilzneński (Strzegom) -600 g (12%)


caraaroma (Weyermann) - 300 g  (6%)


brown (Fawcett) -540 g (11%)


chocolate (Fawcet) - 250 g (5%)


dodatki: płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg (8%)


płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg (8%)


carafa special typ 3 - 145 g (3%)


laktoza -0,75 kg (15%)


chili w proszku - 7g


 


zacieranie 50min - 66c > 64 c


dosypanie czekoladowego


podgrzewanie do 72 c


20 mon w 72c


wygrzew do 78 c


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 35 g(11%AA) 60'


Laktoza- 750 g 15'


Chilli w proszku 7g - 10 min


 


 


do fermentacji poszło 22,5 l 


Butelkowane przy użyciu syropu cukrowego z 63 g cukru 16.10.15


42 butelki po 0,5 l


Fermentacja 27-30.09 - 16-18c


1-2.10 - 19c


reszta ok 22c


 


 


Opinie:


1) Piwo lekko nagazowane, więc pianę trudno wymusić, jednak zostaje wzorek na tafli piwa, a to co zostaje lekko zdobi szkło.


Aromat - kawa zbożowa, z lekką nutą czekolady. Kojarzy mi się z aromatem, jaki czuję gdy zacieram piwo z dodatkiem jasnego słodu czekoladowego. Nie jestem pewien, czy w aromacie jest lekki rozpuszczalnik, czy to mieszanka zapachu piwa i mydła, którym jakieś 30minut temu myłem ręce, ale stawiam na to drugie.


Piwo jednocześnie lekkie, jak i słodkie, trochę wodniste w smaku, zakładam że powodem będzie pewnie niski ekstrakt uzyskany ze słodów + duży dodatek laktozy.


Chili lekko wyczuwalne w smaku, coś tamchyba na języku delikatnie drapie, za to w gardle czuć trwałe delikatne pieczenie.


 


Część chili całkiem spoko, chociaż brakuje mi lekko mocniejszego palenia na języku, natomiast część milk stout bym lekko zmodyfikował - mniej lakto, więcej słodów i/lub zatarł w lekko wyższej temperaturze.


 


Ale ogólnie piwo smaczne

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #48 - RIS - 25 blg, 79IBU


Warzone 03.10.15


słód :


pale ale (Strzegom) - 2 kg (18%)


wędzony (Bestmalz) - 2kg (18%)


WES jasny płynny ekstrakt słodowy 1,7 kg (16%)


monachijski (Strzegom) - 1kg (9%)


caramunich typ III (Weyermann) - 0,5kg (5%)


caraaroma (Weyermann) - 0,5kg  (5%)


carafa special typ 3 - 0,5 kg (5%)


pszeniczny czekoladowy (Fawcet) - 0,5kg (5%) 


płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg (5%)


palony jęczmień (Strzegom) - 0,5kg (5%)


cukier - 0,5kg (5%)


płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg (4%)


laktoza -0,25 kg (2%)


 


zacieranie 80min - 67c > 65 c w 21 l wody (słody palone od początku zacierania)


wygrzew do 78 c


 


gotowanie: 80 min - dodany ekstrakt słodowy


chmielenie:


Iunga 72 g(11%AA) 60'


Target 52 g (9%AA) 60'


 


Cukier na 5 min


 


 


 


do fermentacji poszło 22,5 l . Zadane 2 uwodnionymi saszetkami US-05


Rozlew 08.11.15 - blg końcowe 8,5


60g cukru do refermentacji


31x0,4 l


18x0,33 l


8x0,5 l


 


Fermentacja:


04-06.10 (3 dni) - 14c


7-9.10(3 dni) - 15-16c


10.10 - dodałem syrup z 0,5 kg cukru muscovado


10-16.10 - 16 c (7 dni)


17.10-22.10 (6 dni) - 18c


23-27.10 (5 dni) -19 c


28.10-2.11 (6 dni) -20 c


3-8.11 (6 dni) - 21 c


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 49# Hefeweizen -warzone 04.10.15 - 11,5 blg, 


słód :


pszeniczny (Bestmalz) - 2kg (50%)


pilzneński (Strzegom) - 2  kg (50%)


zacieranie


15min - 44c - tylko pszeniczny


40 min 64 c


30 minut - 72c c


wygrzew do 78 c


14l zacieranie + 17 l wysładzanie


filtracja 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


 


Iunga (11AA%)15 g- 60'


Drożdze Mangrove Jacks M20 Bavarian Wheat - gęstwa po #46 - 150 ml rzadkiej gęstwy

Do fermentacji poszło 20l 11,5 blg


 


Zabutelkowane 20.10.15 - 3,9 blg 


Refermantacja z 140 g cukru


38 butelek 0,5 l


Fermentacja


do 13.10 od 15,5 c do 17,5 c


Później temperatura pokojowa


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Warka #50 - American Pale Ale - 13,3 blg - data warzenia 17.10.2015 - b


słód pale ale strzegom - 5 kg (100%)


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 25 g - 60'


Simcoe 13AA% - 20 g - 20'


Cascade 6 AA% - 15 g - 10'


Simcoe 13AA% - 15 g - 5'


Cascade 6 AA% -47g -0'


Simcoe 13AA% - 18 g - 0'


 


Planowane chmielenie na zimno Sorachi Ace oraz Amarillo oraz dodatek herbaty sencha


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 18 l wody w 66>65c


10min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania


Odebrałem ok 27 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 21  brzeczki 13,4blg. 


Czas warzenia  - 6 h 10 m


Drożdze zadane w temp 23 i szybkie chłodzenie w skrzyni, żeby start odbył się w 14-15 c. (cholerna zimna woda ma u mnie 20c :( )


 


Butelkowałem 03.11.15 - 38 butelek 0,5l przy użyciu syropu z 102 g cukru.


Fermentacja: 18-22.10 (5dni) - 14-15c


23.10 - 17>19 (1 dzień)


24-28 19-21 (5 dni)


schłodzenie do 15,5 c do chmielenia na zimno


29 - dodałem Amarillo(50g), Sorachi Ace (56g)


29-1.11 - chmielenie (4dni) w temp 15,5-13,5 c


2.11 chłodzenie do 7c i rozlew 3.11


1-6.10 -19,5 -21 c

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #51 - Grodziskie - 7,2 blg - data warzenia 18.10.2015 - 


słód pale pszeniczny wędzony dębem Weyermann- 3 kg (100%)


gotowanie: 70 min


filtracja przy pomocy 100 g szyszki Oktawia


 


chmielenie:


Iunga 11AA%- 10 g - 60'


Iunga 11AA%- 10 g - 10'


Iunga 11AA%- 20 g - 0'


Planowane chmielenie na zimno Sorachi Ace oraz Amarillo oraz dodatek herbaty sencha


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 11 l wody w 665>62c 30 min


40min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja z wysładzaniem


Filtracja nie wyglądała tak jak to sobie wyobrażałem. Złoże z szyszki nie chciało leżeć na wężyku i zostało wyparte przez młóto na górę filtratora. Brzeczka była błotnista.


Odebrałem ok 27 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 21  brzeczki 7,2blg. 


Czas warzenia  - 6 h 


Drożdze zadane w temp 23 i szybkie chłodzenie w skrzyni, żeby start odbył się w 14-15 c.


 


Zabutelkowane 31.10.15 - 1,8 blg 


Refermantacja z 140 g cukru


42 butelek 0,5 l


Fermentacja


do 20.10 (3 dni) ok 15c


21-24 (4 dni) 18,5 c


25-27 (3 dni) 21 c


28-31 (4 dni) 7 c


 


Piwo mętne, smak i zapach wydaje się ok. Generalnie wtopa przy próbie stworzenia z szyszki złoża na zasyp 100% pszenicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Warka #52 - Azacca IPA - 14,8 blg - data warzenia 24.10.2015 


słód pale ale strzegom - 4 kg (68%)


pszeniczny Weyermann - 1,75 kg (30%)


abbey Castlemalting45 EBC - 170 g (3%)


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 40 g - 60'


Columbus 12,5AA% - 25g - 30 min


Azacca 14AA% - 15 g - 25'


Azacca 14AA% - 15 g - 10'


Azacca 14AA% - 15 g - 5'


Azacca 14AA% -45g -0'


 


Planowane chmielenie na zimno Azacca


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 20,5 l wody w 65>63c


10min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania


Odebrałem ok 27 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 21  brzeczki 14,8blg. 


 


Brzeczka przelana w temp 23, szybkie chłodzenie w skrzyni. Drożdze zadane po 2 godzinach w temperaturze 19,5 c


Rozlew 17.11.2015 r.


37 butelek x 0,5 l 


91 g cukru do refermentacji


blg końcowe 3


fermentacja: 25.10 - 3.11 (10 dni) - 14c


4-6.11 (3 dni) - 15-16c


7-9.11(3 dni) - 17-19c


10-11 (2 dni) - 21 do 23 c


12.11 - chłodzenie do 15c - chmielenie na zimno 100 g Azacca


12.11-16.11 (5 dni) - chmielenie na zimno 15-12 c


cold crushing do 7 c 


butelkowanie


 


Przy rozlewie piwo klarowne, intensywny aromat słodkich owoców tropikalnych, słodki smak chmielowy. 

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Warka #53 - Double IPA - 18,3 blg - data warzenia 01.11.2015 


pilzneński strzegom - 5 kg (65%)


pszeniczny Weyermann - 1,25 kg (16%)


monachijski strzegom - 0,75 kg (10%)


abbey Castlemalting45 EBC - 230 g (3%)


gotowanie: 90 min


chmielenie:


Iunga 11AA% - 10 g - 90'


Iunga 11AA%-60 g - 60'


Columbus 12,5AA% - 25g - 30 min


Simcoe 11,4AA% - 25 g - 20'


Citra 13,5AA% - 25 g - 15'


Centennial 8,5AA% - 25 g - 10'


Centennial 8,5AA% -25g -5'


Amarillo 8,9AA%% - 25g -2'


Simcoe 11,4AA% - 25 g - 1'


 


dodatki: cukier 0,5 kg - 15'


kwas mlekowy 80% po 2 ml do zacierania i wysładzania


 


Drożdze US-05 gęstwa po #51 Grodziskie - 225 ml dość rzadkiej gęstwy


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 22 l wody w 65,5>65c


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania


Odebrałem ok 30 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 21  brzeczki 18,3blg. 


 


Brzeczka przelana w temp 24,  Drożdze zadane po 23 c. Chłodzenie w skrzyni.


Fermentacja 23 dni do 24.11. Rozlałem 37 but 0,5 l przy użyciu 90 g cukru do refermentacji


blg końcowe 3,9 , alc 7,5 vol


 


temp fermentacji: start w 19 c, szybki start, wysoka piana


2.11 -14.11 14-15c 


15-19 stopniowy wzrost od 16 do 21,5 c


 


19.11 - wrzuciłem chmiele na zimno 


Simcoe 56g, Columbus -52 g, Amarillo - 51g, Citra - 50g


chłodzenie


20.11-23.11 - 15,5>13c


cold crushing do 7c  i butelkowanie


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #54 - Oatmeal Stout - 14 blg, - warzony 07.11.2015 r. - blg końcowe 5


słód :


pale ale (Strzegom) - 3 kg (52%)


pszeniczny (Weyermann) - 0,5 kg (9%)


caraaroma (Weyermann) -0,5kg (9%)


carafa III special (Weyermann)-0,5kg (9%)


abbey (Castlemalting )0,165 kg (3%)


 


dodatki: płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg (14%)


jęczmień palony (Strzegom) - 0,25 kg (4%)


 


zacieranie 60min - 68>66c - wszystkie słody


podgrzanie do 72c 


72c - 15 min 


wygrzew do 78 c


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 40g(11%AA) 60'


Drożdze uwodnione US05


 


Zacierane przy użyciu 20 l wody.  16 l wody do wysładzania


 


 


do fermentacji poszło 23 l 14 blg.


Butelkowanie 27.11 przy użyciu 120 g cukru - 44 butelki x 0,5 - blg 5


Fermentacja 20 dni


drożdze zadane w 22,5 c


szybkie obniżanie temperatury


start po ok. 24 h w 14,5c


8 dni 14-15 c


3 dni od 16 do 19,5c


6 dni w 20-21 c


3 dni chłodzenie 17 do 9c 


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 - Witbier 13 blg, 19IBU, 4,9 vol.- warzony 11.11.2015 r.


słód :


pilzeński (Strzegom) - 2,5 kg (50%)


pszeniczny (Weyermann) - 0,5 kg (10%)


 


dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 1,6 kg (32%)


płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg (8%)


kolendra indyjska zmielona w młynku - 6g


swieże skórki pomarańczy 6szt/cytryny 3szt - łącznie 107 g (były też 2 grejfruty, ale miały cienką skórkę i  prawie nic się nie dało utrzeć)


chmiel - Cascade (7,7AA%) - 20g - 60'


15 g - 15'


18 g - 5'


połowa przypraw na 10 min, połowa na 2 min


 


płatki wrzucone do 9 l wrzątku - 10 minu w 100c


dolałem 9,5 l wody i dosypałem słody


temperatura spadła do 51 c


 


zacieranie 20min - 51c


60 min - 66c


72c - 20 min 


wygrzew do 78 c i filtracja 


 15 l wody do wysładzania


gotowanie: 70 min


 


Drożdze uwodnione Brewferm Blanche


 


do fermentacji poszło 22 l 13 blg.


Start w około 12 h


 


Butelkowane 28.11.15 - 43 butelki x 0,5 l przy użyciu 110 g cukru , odfermentowało do 3,5 blg


Przy rozlewie dodałem 5 ml kwasu mlekowego 80%


 


Fermentacja 17 dni


Temperatura fermentacji pomiędzy 21 a 22,5 c

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #56 - Pszeniczne Wędzone 11,5 blg, 4,5 vol., 19 IBU - warzony 14.11.2015 r.


słód :


grodziski (Weyermann) - 2 kg (50%)


wędzony (Steinbach) - 1kg (25%)


pilzeński (Strzegom) - 0,5 kg (13%)


monachijski (Strzegom) - 0,29 kg (7%)


 


dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 0,2 kg (5%)


 


chmiel - Iunga (11AA%) - 18g - 65'


 


zacieranie z 14l wody


40 min - 66c->64c


72c - 30 min 


wygrzew do 78 c i filtracja 


 19 l wody do wysładzania


gotowanie: 70 min


 


Drożdze uwodnione WB-06


 


do fermentacji poszło 22 l 10,5 blg.


Start w około 12 h


 


Butelkowanie 29.11.15 - blg końcowe 1,8 - butelkowane przy użyciu syropu z 130 g cukru. Wyszło 43 but 0,5 l , 1 but. 0,4 l


Drożdze zapodane w temp 20 c. Schłodzenie do 18 c. 


Dalsza fermentacja w temperaturze otoczenia ok 20-21. Temperatury fermentacji nie znam a nie próbowałem jej kontrolować, ponieważ fermentowałem w nowym fermentorze i dopiero po przelaniu do niego brzeczki zorientowałem się, że zapomniałem dokupić do niego przyklejanego termometru :)

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Warka #57 - American Pale Ale - Session IPA - 12,0 blg -53 IBU - data warzenia 21.11.2015 - 12 blg - wydajność wg BT 85% rozlew 13.12.2015, blg końcowe 2,5


słód pilzneński strzegom - 4 kg (85%)


pszeniczny Weyermann - 0,5 kg (11%)


carahell Weyermann - 0,2 kg (4%)


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 30 g - 60'


Simcoe 11,4AA% - 15 g - 20'


Simcoe 11,4 AA% - 15 g - 10'


Simcoe 11,4AA% - 30 g - 5'


Centennial 8,5AA% -40g - 0'


 


Planowane chmielenie na zimno Centennial i Simcoe


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 16,5 l wody w 65>62c


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17,5 l wody do wysładzania (2ml kwasu mlekowego 80%)


Odebrałem ok 27 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 22  brzeczki 12blg. 


Czas warzenia  - 6 h 20 m


Drożdze zadane w temp 20 c


fermentacja do 2.11 pomiędzy 14,5 a 16c


3-6.12 - 18>19c


7-9.12 - 21c,


wieczorem 9.12 - przelane na chmielenie 


4 dni 16>14 c, dodałem 44 g Simcoe, 68 g Centennial


rozlew 13.12.15 - 39 butelek x 0,5 l syrop z 90 g cukru


Przy rozlewie fajny aromat i smak sosny i cytrusów


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #58 -Black IPA - 15,0 blg -62 IBU - data warzenia 28.11.2015 - 12 blg - wydajność wg BT 81%


słód pilzneński strzegom - 5 kg (75%)


pszeniczny Weyermann - 0,75 kg (11%)


carahell Weyermann - 0,2 kg (3%)


cukier 0,25 kg (4%)


 


carafa special typ III (7%)ekstrahowana na zimno 16 h w lodówce z 1,5 wody , przecedzone  i wyciśnięty w pończosze płyn dodany do filtracji


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Columbus 12,5AA%- 30 g - 60'


Columbus 12,5 - 16 g - 20'


Citra 13,5 AA% - 53 g - 5'


Sorachi Ace 11,5AA% - 50 g - 5'


 


 


Planowane chmielenie na zimno Citra, Sorachi Ace i Amarillo


Drożdze gęstwa US-05 po stoucie 135 gram 9 łyżek stołowych


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 20 l wody w 66>64c  (1,6 ml kwasu mlekowego 80%)


10min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania (1ml kwasu mlekowego 80%)


Odebrałem ok 29 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 24,5  brzeczki 15blg. 


Czas warzenia  - 6 h 30 m


Drożdze zadane w temp 21 c


 


Fermentacja - do 7.12 - 14 c


8.12 - 12.12  - 16c>18c


13.12-14.12 - do 21 c


14.12 - chmielenie na zimno - 82g Amarillo, 58g Sorachi Ace, 50g Citra


schłodzenie 15.12 -18.12 -17c>14c


24h cold chushing do 9 c


 


Rozlew 19.12.2015 - 42 butelki


Syropo cukrowy z 100 g cukru + 1,2l wody z ekstraktem z 120 g Carafa III Special. W ostatniej chwili pomyśłałem , że w ekstrakcie też są cukry więc dodałem ok 2/3 mieszanki.


Blg końcowe 3,2 


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.