Nachmieldalacz Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich Biorąc pod uwagę fakt, że dzisiaj przypada półrocznica otwarcia browaru postanowiłem prowadzić swoje dalsze zapiski tutaj. Akurat w garnku gotuje się brzeczka na warkę #38 Warka #38 - Double IPA - 19blg słód pale ale - 6,1 kg płatki ryżowe błyskawiczne - 0,75 kg gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga - 78 g - 60' Amarillo - 30 g - 15' Amarillo - 30 g - 5' Amarillo- 40 g - 0' Planowane chmielenie na zimno Amarillo 100 g Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 21 l wody w 65c->64c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 12 l wody do wysładzania Odebrałem ok 27 litrów filtratu Do fermentacji poszło ok 20,5 brzeczki 19 blg 11.08.15 - W dniu dzisiejszym na cichą fermentację poszła warka #38 - Double IPA. W 10 dni z 19blg zeszła na 4 blg. Chmielić na zimno mam zamiar 5 dni przed rozlewem. Myślę nad dodaniem jeszcze 50 g Citry. Na Double IPA 100 g chmielu na zimno to może być trochę za mało 16.08.15 - dorzuciłem 100 g Amarillo, fermentor poszedł do skrzyni na powolne chłodzenie 23.08.15 - butelkowanie 4 blg, 7,8 vol. Komentarz: Chyba najbardziej nieudane moje piwo. Bardzo alkoholowe i rozpuszczalnikowe. Płatki ryżowe dorzucone bez przemyslenia.Za duże blg na jedną saszetkę drożdzy, wysoka temperatura fermentacji (sierpień, upały, fermentowane w temp. pokojowej). Nauczka na przyszłość. Edytowane 6 Października 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Pół roku, 38 warek - niezłe tempo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 @@bart3q, miałem pisać to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Ostro nachmieldala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) No cóż Późno dowiedziałem się o co chodzi w piwie, więc żeby podgonić bardziej doświadczonych kolegów muszę trzymać dość intensywne tempo warzenia Dzisiaj tj. 05.08.2015 czas na kolejną warkę Warka #39 - American Pale Ale - 14,1 blg słód pale ale - 5 kg gotowanie: 70 min chmielenie: Chinook - 25 g - 60' Chinook - 25 g - 15' Chinook - 25 g - 5' Chinook- 30 g - 0' Planowane chmielenie na zimno Citra 100 g Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 70 min w przy użyciu 17,5 l wody w 64,5c->63,5c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania Odebrałem 23 litrów filtratu + 4l 5 blg dolane do brzeczki Fermentować poszło 21,5 l brzeczki 14,1 blg Czas warzenia - 5 h 40 m 12.08.2015 - APA przelana na cichą fermentację. Pomiar wskazuje na 2,7 blg. 15.08.2015 - wsypałem 100 g Citry, na powierzchni piwa brak oznak fermentacji, fermentor włożyłem do skrzyni z 1 PETem 20.08.2015 - butelkowanie - zabutelkowałem 33 butelki 0,5 i 5 butelek 0,4. Gęstośc końcowa 2,7 blg. Uwagi: Piwo wypite z przyjemnością. Mętne. Wyraźny aromat Citry. Edytowane 6 Października 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 W dniu dzisiejszym na cichą fermentację poszła warka #38 - Double IPA. W 10 dni z 19blg zeszła na 3,2 blg. Chmielić na zimno mam zamiar 5 dni przed rozlewem. Myślę nad dodaniem jeszcze 50 g Citry. Na Double IPA 100 g chmielu na zimno to może być trochę za mało Zakupiłem tez materiały do zrobienia 4 skrzynek styropianowych wg pomysłu użytkowika Kosimazaki. Czas skończyć ze zbyt wysokimi temperaturami fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka #40 - Oatmeal Stout - 15,2 blg, 36 IBU słód : pale ale (Strzegom) - 4 kg (69%) caraaroma (Weyermann) -0,5kg (9%) czekoladowy (Fawcett) -0,25kg (4,5%) dodatki: płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg (13%) jęczmień palony (Strzegom) - 0,25 kg (4,5%) zacieranie 75min - 66c dosypanie słodów palonych wygrzew do 78 c gotowanie: 70 min chmielenie: Target (9%AA) 60' Drożdze uwodnione S04 Zacierane 75 min w przy użyciu 17,5 l wody w 66c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17,5 l wody do wysładzania chłodzenie chłodnicą zanurzeniową w 25 minut do 24c ( dobrze, że już końcówka upałów ) schłodzone do 22c w skrzynce z 4 petami (chciałem więcej schłodzić, ale drożdze postanowiły wyjść z szklanki rehydratyzacyjnej na spacer, więc zadałem je w tej temperaturze do fermentacji poszło 22,5 l 15,2 blg. Fermentacja w skrzynce zasilanej 1 petem 16.08 - Na termometrze przylepionym do fermentora 18c, w środku piękna piana na 3cm (fermentuję w przezroczystych), skrzynki styropianowe to zajebista sprawa ) 04.09- Zabutelkowane przy użyciu syropu z 85 g cukru celowane w 2,0 vol Gęstość końcowa 4,3 blg Zabutelkowałem 41 butelek 0,5l i 3 0,4 l Opinia kolegi sędziego PSPD: "Znowu rozpuszczalnik! Emotikon smile tym razem w oatmeal stoutcie. Jaki ekstrakt? Bo chociaż pełne i fajnie Zbożowe jak Oatmeal Stout to jednak lekko się pije. Jak na 15 bardzo pijalne" Rozpuszczalnik wychodzi u mnie w każdym piwie na S-04, w kolejnych piwach nie powinien występować, ponieważ rozwiązałem problem z temperaturą fermentacji. Edytowane 31 Października 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka #41 - Black IPA - 16,4 blg, 83 IBU 16.08.15 słód : pale ale (Strzegom) - 5kg (84%) caraaroma (Weyermann) -0,58kg (10%) carafa special III (Weyermann) -0,4kg (6%) zacieranie 60min - 65,5c dosypanie Carafa 10 minut - 65,5 c wygrzew do 78 c gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga (11%AA) - 50g -60' Citra (13,5%AA)-10g-15' Mosaic (12%AA)-10g - 15' Citra (13,5%AA)-10g-5' Mosaic (12%AA)-10g - 5' Citra 20g + Mosaic 20g - 0' na zimno Citra 60g + Mosaic 60 g Drożdze uwodnione US05 Zacierane przy użyciu 18 l wody w 66c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania chłodzenie chłodnicą do 24 c, w tej temperaturze zapodane drożdze i do skrzynki Do fermentacji poszło ok 22,5 l , 16,4 blg 17.08.15 - god. 11 ładna piana fermentacyjna, temperatura19 c 02.09.15 - dorzuciłem 60 g Citry i 60g Mosaica, tym razem pierwszy raz bez cichej fermentacji. Rozlew planuję na 07.09 08.09.15 - butelkowanie przy temp piwa 9c przy użyciu syropu wykonanego z ok. litra wody i 75 g cukru. Planowane wysycenie 2,2 v/v. Blg końcowe 3,8 co daje 6,5% alkoholu. Opinie: 1) Black IPA, Piotr Dowlasz Wygląd: czarne, lekko prześwitujące, piana beżowa, drobna, obfita i trwała Aromat: na pierwszym planie żywiczny chmiel, dalej nuty ciemne - prażony słonecznik, gorzka czekolada, wanilia; lekko alkoholowe Smak: akcenty palone wymieszane z chmielem, choć chmiel tutaj bardziej owocowy niż żywiczny Goryczka: mocna krótka goryczka chmielowa, podbita palnością, która pozostaje nieco na języku Odczucie w ustach: średnia pełnia, umiarkowane wysycenie, fajna aksamitna faktura, lekko rozgrzewa Wrażenie ogólne: piwo udane, smaczne, bez wad technicznych. Dobrze udało się uchwycić chmielowy charakter, gdy nuty "ciemne" pozostają na drugim planie. No może lekko alkoholowe, ale przy tym balingu można wybaczyć. 2) ledwo co lekko palona, goryczka mocno chmielowa, aromat amerykańskiego chmielu i lekko palony. Pod koniec picia, trochę za mocno alkoholowe i lekko fuzle wychodzą. Ale oprócz tego nie można do niczego się przyczepić. 3) Metryczka z eleminacji WKPD - niskie aromaty chmielowe, podwyższona kwaskowość, palona goryczka, bardziej jak stout Edytowane 1 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka 42# SMASH IPA 16,8 blg - warzone 29.08.15 słód : pale ale (Strzegom) - 6kg (100%) zacieranie 60min - 66c>65c podgrzewanie do 72c 10 minut - 72c c wygrzew do 78 c filtracja 40 minut odebrałem ok 27 l brzeczki gotowanie: 70 min chmielenie: Citra(13,5%AA) - 25g -60' Citra (13,5%AA)-25g-30' Citra (13,5%AA)-25g - 15' Citra (13,5%AA)-28g-5' Citra 50g - 0' na zimno Citra 150g Drożdze uwodnione US05 Zacierane przy użyciu 20 l wody w 66c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania chłodzenie chłodnicą do 26 c , ciężko zejść niżej z powodu ciepłej wody w kranie, dalsze chłodzenie w skrzynce z petami, drożdze zadane przy 23 c. Do fermentacji poszło 20,5l 16,8 blg 18.09-dorzuciłem 150 g Citry 25.09 rozlew - zabutelkowałem 34 but 0,5 l i 3 but 0,4 l przy użyciu 100 g cukru rozpuszczonego w 1 l wody. Czas fermentacji 3 tygodnie + tydzień chmielenia na zimno w tym 2 ostanie dni cold crushing. Temperatura fermentacji: 1 tydzień - 15-16 c, 2 tydzień - 17-19 c, 3 tydzień -20-21 c, na zimno 12c, cold crushing 5 c. Opinie: Metryczka z eleminacji Opolskiego KPD - AIPA z lekkimi wadami, ładny aromat. Przyczyny odrzucenia: kwaskowaty smak dość wyraźny, lekki aldehyd octowy Edytowane 1 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Warka 43# Szczecińskie Sour Smoked Ale słód : pszeniczny (Weyermann) - 1,3kg (43%) wędzony bukiem (Bestmalz) -1,3 kg (43%) pilzneński (Strzegom) - 0,4 kg (14%) zacieranie 35min - 63cc 30 minut - 72c c wygrzew do 78 c filtracja 30 minut odebrałem ok 27 l brzeczki gotowanie: 70 min chmielenie: Lomik (4,6AA%) 20g-60' Drożdze gęstwa po WLP630 Berliner Weisse Blend (1 pokolenie) Zacierane przy użyciu 13 l Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania chłodzenie chłodnicą do 26 c i zadany blend co by lactuś mógł sobie pohasać w przyjaznej temperaturze zanim drożdze dojdą do głosu Do fermentacji poszło 22l 9,4 blg Rozlew 06.10.2015- gęstość końcowa 1 blg W czasie fermentacji ostro dawało siarką, więc wrzuciłem do środka miedziany drut, co tez poprawiło sytuację. Do butelek poszło 19,5 l - 31 but 0,5 l, 10 but 0,4 l. Butelkowałem przy użyciu syropu zrobionego z 160 g cukru. Edytowane 6 Października 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Warka 44# Hefeweizen -warzone 06.09.15 - 13 blg, blg końcowe 6 słód : pszeniczny (Weyermann) - 2kg (50%) pilzneński (Strzegom) - 2 kg (50%) zacieranie 10min - 44c - tylko pszeniczny 30 min 062 c 30 minut - 72c c wygrzew do 78 c 14l zacieranie + 17 l wysładzanie filtracja 30 minut odebrałem ok 27 l brzeczki gotowanie: 70 min chmielenie: Lomik (4,6AA%) 20g-60' Iunga (11AA%)10 g- 60' Drożdze Mauribrew Weiss - sypane z saszetki na pianę po napowietrzaniu. Do fermentacji poszło 20l 13 blg Butelkowane 21.09.15 - wyszło 30 but - 0,5l i 8 but - 0,4l. Butelkowanie przy uzyciu 160 g cukru Edytowane 22 Września 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Warka #45 - American Pale Ale - 13 blg - data warzenia 19.09.2015 - blg końcowe 1,8 słód pale ale - 5 kg (91%) pszeniczny - 0,5 kg (9%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 30 g - 60' Simcoe 11,4AA% - 10 g - 20' Citra 13,5AA% - 10 g - 15' Mosaic 12,0AA% - 10 g - 10' Equinox 13,1AA% -10g -5' Simcoe 11,4AA% - 10 g - 1' Citra 13,5AA% - 10 g - 1' Mosaic 12,0AA% - 10 g - 1' Equinox 13,1AA% -10g -1' Planowane chmielenie na zimno Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 19 l wody w 65c 10min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania Odebrałem ok 27 litrów filtratu Wyszlo ok 21 brzeczki 15,5blg. Rozcieńczyłem 3 l wody z biedronki do 13 blg Czas warzenia - 5 h 30 m Butelkowałem 13.10.15 - 44 butelki 0,5l przy użyciu syropu z 115 g cukru. Fermentacja: 20-25.09 - 14,5-15,5c 26.09-30.09 - 16-18c 1-6.10 -19,5 -21 c 6.10 - schłodzenie do chmielenia na zimno 5 dni chmielenia na zimno od 17,5-12,5c (Equinox - 34g, Citra- 34g, Mosaic -41g, Simcoe - 27g) 2 dni coldcrushing do 5c i rozlew Piwo brało udział w Szczecińskiej Lidze Piwowarów i zostało dobrze przyjęte zapewniając mi awans do kolejnej rundy. Edytowane 1 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Warka 46# Hefeweizen -warzone 20.09.15 - 12 blg, słód : pszeniczny (Weyermann) - 2kg (50%) pilzneński (Strzegom) - 2 kg (50%) zacieranie 10min - 44c - tylko pszeniczny 30 min 63 c 30 minut - 72c c wygrzew do 78 c 14l zacieranie + 17 l wysładzanie filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga (11AA%)15 g- 60' Drożdze Mangrove Jacks M20 Bavarian Wheat - sypane z saszetki na pianę po napowietrzaniu. Do fermentacji poszło 20l 12 blg drożdze zadane w temp 19 c - fermentacja w temp od 18,5 do 20 c Butelkowane 02.10.2015 r. - syrop cukrowy z 130g cukru do refermentacji. Odfermentowało do 5 blg 37 but 0,5 l. 2 but. 0,4 l Edytowane 6 Października 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 (edytowane) Warka #47 - Płonąca Krowa - Chili Milk Stout - 14,3 blg, 36 IBU, blg końcowe 7 blg z laktozą Warzone 26.9.15 słód : pale ale (Strzegom) - 1,5 kg (31%) pilzneński (Strzegom) -600 g (12%) caraaroma (Weyermann) - 300 g (6%) brown (Fawcett) -540 g (11%) chocolate (Fawcet) - 250 g (5%) dodatki: płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg (8%) płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg (8%) carafa special typ 3 - 145 g (3%) laktoza -0,75 kg (15%) chili w proszku - 7g zacieranie 50min - 66c > 64 c dosypanie czekoladowego podgrzewanie do 72 c 20 mon w 72c wygrzew do 78 c gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 35 g(11%AA) 60' Laktoza- 750 g 15' Chilli w proszku 7g - 10 min do fermentacji poszło 22,5 l Butelkowane przy użyciu syropu cukrowego z 63 g cukru 16.10.15 42 butelki po 0,5 l Fermentacja 27-30.09 - 16-18c 1-2.10 - 19c reszta ok 22c Opinie: 1) Piwo lekko nagazowane, więc pianę trudno wymusić, jednak zostaje wzorek na tafli piwa, a to co zostaje lekko zdobi szkło. Aromat - kawa zbożowa, z lekką nutą czekolady. Kojarzy mi się z aromatem, jaki czuję gdy zacieram piwo z dodatkiem jasnego słodu czekoladowego. Nie jestem pewien, czy w aromacie jest lekki rozpuszczalnik, czy to mieszanka zapachu piwa i mydła, którym jakieś 30minut temu myłem ręce, ale stawiam na to drugie. Piwo jednocześnie lekkie, jak i słodkie, trochę wodniste w smaku, zakładam że powodem będzie pewnie niski ekstrakt uzyskany ze słodów + duży dodatek laktozy. Chili lekko wyczuwalne w smaku, coś tamchyba na języku delikatnie drapie, za to w gardle czuć trwałe delikatne pieczenie. Część chili całkiem spoko, chociaż brakuje mi lekko mocniejszego palenia na języku, natomiast część milk stout bym lekko zmodyfikował - mniej lakto, więcej słodów i/lub zatarł w lekko wyższej temperaturze. Ale ogólnie piwo smaczne Edytowane 1 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Warka #48 - RIS - 25 blg, 79IBU Warzone 03.10.15 słód : pale ale (Strzegom) - 2 kg (18%) wędzony (Bestmalz) - 2kg (18%) WES jasny płynny ekstrakt słodowy 1,7 kg (16%) monachijski (Strzegom) - 1kg (9%) caramunich typ III (Weyermann) - 0,5kg (5%) caraaroma (Weyermann) - 0,5kg (5%) carafa special typ 3 - 0,5 kg (5%) pszeniczny czekoladowy (Fawcet) - 0,5kg (5%) płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg (5%) palony jęczmień (Strzegom) - 0,5kg (5%) cukier - 0,5kg (5%) płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg (4%) laktoza -0,25 kg (2%) zacieranie 80min - 67c > 65 c w 21 l wody (słody palone od początku zacierania) wygrzew do 78 c gotowanie: 80 min - dodany ekstrakt słodowy chmielenie: Iunga 72 g(11%AA) 60' Target 52 g (9%AA) 60' Cukier na 5 min do fermentacji poszło 22,5 l . Zadane 2 uwodnionymi saszetkami US-05 Rozlew 08.11.15 - blg końcowe 8,5 60g cukru do refermentacji 31x0,4 l 18x0,33 l 8x0,5 l Fermentacja: 04-06.10 (3 dni) - 14c 7-9.10(3 dni) - 15-16c 10.10 - dodałem syrup z 0,5 kg cukru muscovado 10-16.10 - 16 c (7 dni) 17.10-22.10 (6 dni) - 18c 23-27.10 (5 dni) -19 c 28.10-2.11 (6 dni) -20 c 3-8.11 (6 dni) - 21 c Edytowane 9 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Warka 49# Hefeweizen -warzone 04.10.15 - 11,5 blg, słód : pszeniczny (Bestmalz) - 2kg (50%) pilzneński (Strzegom) - 2 kg (50%) zacieranie 15min - 44c - tylko pszeniczny 40 min 64 c 30 minut - 72c c wygrzew do 78 c 14l zacieranie + 17 l wysładzanie filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga (11AA%)15 g- 60' Drożdze Mangrove Jacks M20 Bavarian Wheat - gęstwa po #46 - 150 ml rzadkiej gęstwy Do fermentacji poszło 20l 11,5 blg Zabutelkowane 20.10.15 - 3,9 blg Refermantacja z 140 g cukru 38 butelek 0,5 l Fermentacja do 13.10 od 15,5 c do 17,5 c Później temperatura pokojowa Edytowane 20 Października 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Warka #50 - American Pale Ale - 13,3 blg - data warzenia 17.10.2015 - b słód pale ale strzegom - 5 kg (100%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 25 g - 60' Simcoe 13AA% - 20 g - 20' Cascade 6 AA% - 15 g - 10' Simcoe 13AA% - 15 g - 5' Cascade 6 AA% -47g -0' Simcoe 13AA% - 18 g - 0' Planowane chmielenie na zimno Sorachi Ace oraz Amarillo oraz dodatek herbaty sencha Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 18 l wody w 66>65c 10min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania Odebrałem ok 27 litrów filtratu Wyszlo ok 21 brzeczki 13,4blg. Czas warzenia - 6 h 10 m Drożdze zadane w temp 23 i szybkie chłodzenie w skrzyni, żeby start odbył się w 14-15 c. (cholerna zimna woda ma u mnie 20c ) Butelkowałem 03.11.15 - 38 butelek 0,5l przy użyciu syropu z 102 g cukru. Fermentacja: 18-22.10 (5dni) - 14-15c 23.10 - 17>19 (1 dzień) 24-28 19-21 (5 dni) schłodzenie do 15,5 c do chmielenia na zimno 29 - dodałem Amarillo(50g), Sorachi Ace (56g) 29-1.11 - chmielenie (4dni) w temp 15,5-13,5 c 2.11 chłodzenie do 7c i rozlew 3.11 1-6.10 -19,5 -21 c Edytowane 3 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Warka #51 - Grodziskie - 7,2 blg - data warzenia 18.10.2015 - słód pale pszeniczny wędzony dębem Weyermann- 3 kg (100%) gotowanie: 70 min filtracja przy pomocy 100 g szyszki Oktawia chmielenie: Iunga 11AA%- 10 g - 60' Iunga 11AA%- 10 g - 10' Iunga 11AA%- 20 g - 0' Planowane chmielenie na zimno Sorachi Ace oraz Amarillo oraz dodatek herbaty sencha Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 11 l wody w 665>62c 30 min 40min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja z wysładzaniem Filtracja nie wyglądała tak jak to sobie wyobrażałem. Złoże z szyszki nie chciało leżeć na wężyku i zostało wyparte przez młóto na górę filtratora. Brzeczka była błotnista. Odebrałem ok 27 litrów filtratu Wyszlo ok 21 brzeczki 7,2blg. Czas warzenia - 6 h Drożdze zadane w temp 23 i szybkie chłodzenie w skrzyni, żeby start odbył się w 14-15 c. Zabutelkowane 31.10.15 - 1,8 blg Refermantacja z 140 g cukru 42 butelek 0,5 l Fermentacja do 20.10 (3 dni) ok 15c 21-24 (4 dni) 18,5 c 25-27 (3 dni) 21 c 28-31 (4 dni) 7 c Piwo mętne, smak i zapach wydaje się ok. Generalnie wtopa przy próbie stworzenia z szyszki złoża na zasyp 100% pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Warka #52 - Azacca IPA - 14,8 blg - data warzenia 24.10.2015 słód pale ale strzegom - 4 kg (68%) pszeniczny Weyermann - 1,75 kg (30%) abbey Castlemalting45 EBC - 170 g (3%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 40 g - 60' Columbus 12,5AA% - 25g - 30 min Azacca 14AA% - 15 g - 25' Azacca 14AA% - 15 g - 10' Azacca 14AA% - 15 g - 5' Azacca 14AA% -45g -0' Planowane chmielenie na zimno Azacca Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 20,5 l wody w 65>63c 10min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania Odebrałem ok 27 litrów filtratu Wyszlo ok 21 brzeczki 14,8blg. Brzeczka przelana w temp 23, szybkie chłodzenie w skrzyni. Drożdze zadane po 2 godzinach w temperaturze 19,5 c Rozlew 17.11.2015 r. 37 butelek x 0,5 l 91 g cukru do refermentacji blg końcowe 3 fermentacja: 25.10 - 3.11 (10 dni) - 14c 4-6.11 (3 dni) - 15-16c 7-9.11(3 dni) - 17-19c 10-11 (2 dni) - 21 do 23 c 12.11 - chłodzenie do 15c - chmielenie na zimno 100 g Azacca 12.11-16.11 (5 dni) - chmielenie na zimno 15-12 c cold crushing do 7 c butelkowanie Przy rozlewie piwo klarowne, intensywny aromat słodkich owoców tropikalnych, słodki smak chmielowy. Edytowane 17 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Warka #53 - Double IPA - 18,3 blg - data warzenia 01.11.2015 pilzneński strzegom - 5 kg (65%) pszeniczny Weyermann - 1,25 kg (16%) monachijski strzegom - 0,75 kg (10%) abbey Castlemalting45 EBC - 230 g (3%) gotowanie: 90 min chmielenie: Iunga 11AA% - 10 g - 90' Iunga 11AA%-60 g - 60' Columbus 12,5AA% - 25g - 30 min Simcoe 11,4AA% - 25 g - 20' Citra 13,5AA% - 25 g - 15' Centennial 8,5AA% - 25 g - 10' Centennial 8,5AA% -25g -5' Amarillo 8,9AA%% - 25g -2' Simcoe 11,4AA% - 25 g - 1' dodatki: cukier 0,5 kg - 15' kwas mlekowy 80% po 2 ml do zacierania i wysładzania Drożdze US-05 gęstwa po #51 Grodziskie - 225 ml dość rzadkiej gęstwy Zacierane 60 min w przy użyciu 22 l wody w 65,5>65c 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania Odebrałem ok 30 litrów filtratu Wyszlo ok 21 brzeczki 18,3blg. Brzeczka przelana w temp 24, Drożdze zadane po 23 c. Chłodzenie w skrzyni. Fermentacja 23 dni do 24.11. Rozlałem 37 but 0,5 l przy użyciu 90 g cukru do refermentacji blg końcowe 3,9 , alc 7,5 vol temp fermentacji: start w 19 c, szybki start, wysoka piana 2.11 -14.11 14-15c 15-19 stopniowy wzrost od 16 do 21,5 c 19.11 - wrzuciłem chmiele na zimno Simcoe 56g, Columbus -52 g, Amarillo - 51g, Citra - 50g chłodzenie 20.11-23.11 - 15,5>13c cold crushing do 7c i butelkowanie Edytowane 24 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Warka #54 - Oatmeal Stout - 14 blg, - warzony 07.11.2015 r. - blg końcowe 5 słód : pale ale (Strzegom) - 3 kg (52%) pszeniczny (Weyermann) - 0,5 kg (9%) caraaroma (Weyermann) -0,5kg (9%) carafa III special (Weyermann)-0,5kg (9%) abbey (Castlemalting )0,165 kg (3%) dodatki: płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg (14%) jęczmień palony (Strzegom) - 0,25 kg (4%) zacieranie 60min - 68>66c - wszystkie słody podgrzanie do 72c 72c - 15 min wygrzew do 78 c gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 40g(11%AA) 60' Drożdze uwodnione US05 Zacierane przy użyciu 20 l wody. 16 l wody do wysładzania do fermentacji poszło 23 l 14 blg. Butelkowanie 27.11 przy użyciu 120 g cukru - 44 butelki x 0,5 - blg 5 Fermentacja 20 dni drożdze zadane w 22,5 c szybkie obniżanie temperatury start po ok. 24 h w 14,5c 8 dni 14-15 c 3 dni od 16 do 19,5c 6 dni w 20-21 c 3 dni chłodzenie 17 do 9c Edytowane 27 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz mkrawc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Warka #55 - Witbier 13 blg, 19IBU, 4,9 vol.- warzony 11.11.2015 r. słód : pilzeński (Strzegom) - 2,5 kg (50%) pszeniczny (Weyermann) - 0,5 kg (10%) dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 1,6 kg (32%) płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg (8%) kolendra indyjska zmielona w młynku - 6g swieże skórki pomarańczy 6szt/cytryny 3szt - łącznie 107 g (były też 2 grejfruty, ale miały cienką skórkę i prawie nic się nie dało utrzeć) chmiel - Cascade (7,7AA%) - 20g - 60' 15 g - 15' 18 g - 5' połowa przypraw na 10 min, połowa na 2 min płatki wrzucone do 9 l wrzątku - 10 minu w 100c dolałem 9,5 l wody i dosypałem słody temperatura spadła do 51 c zacieranie 20min - 51c 60 min - 66c 72c - 20 min wygrzew do 78 c i filtracja 15 l wody do wysładzania gotowanie: 70 min Drożdze uwodnione Brewferm Blanche do fermentacji poszło 22 l 13 blg. Start w około 12 h Butelkowane 28.11.15 - 43 butelki x 0,5 l przy użyciu 110 g cukru , odfermentowało do 3,5 blg Przy rozlewie dodałem 5 ml kwasu mlekowego 80% Fermentacja 17 dni Temperatura fermentacji pomiędzy 21 a 22,5 c Edytowane 28 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Warka #56 - Pszeniczne Wędzone 11,5 blg, 4,5 vol., 19 IBU - warzony 14.11.2015 r. słód : grodziski (Weyermann) - 2 kg (50%) wędzony (Steinbach) - 1kg (25%) pilzeński (Strzegom) - 0,5 kg (13%) monachijski (Strzegom) - 0,29 kg (7%) dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 0,2 kg (5%) chmiel - Iunga (11AA%) - 18g - 65' zacieranie z 14l wody 40 min - 66c->64c 72c - 30 min wygrzew do 78 c i filtracja 19 l wody do wysładzania gotowanie: 70 min Drożdze uwodnione WB-06 do fermentacji poszło 22 l 10,5 blg. Start w około 12 h Butelkowanie 29.11.15 - blg końcowe 1,8 - butelkowane przy użyciu syropu z 130 g cukru. Wyszło 43 but 0,5 l , 1 but. 0,4 l Drożdze zapodane w temp 20 c. Schłodzenie do 18 c. Dalsza fermentacja w temperaturze otoczenia ok 20-21. Temperatury fermentacji nie znam a nie próbowałem jej kontrolować, ponieważ fermentowałem w nowym fermentorze i dopiero po przelaniu do niego brzeczki zorientowałem się, że zapomniałem dokupić do niego przyklejanego termometru Edytowane 29 Listopada 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Warka #57 - American Pale Ale - Session IPA - 12,0 blg -53 IBU - data warzenia 21.11.2015 - 12 blg - wydajność wg BT 85% rozlew 13.12.2015, blg końcowe 2,5 słód pilzneński strzegom - 4 kg (85%) pszeniczny Weyermann - 0,5 kg (11%) carahell Weyermann - 0,2 kg (4%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 30 g - 60' Simcoe 11,4AA% - 15 g - 20' Simcoe 11,4 AA% - 15 g - 10' Simcoe 11,4AA% - 30 g - 5' Centennial 8,5AA% -40g - 0' Planowane chmielenie na zimno Centennial i Simcoe Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 16,5 l wody w 65>62c 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17,5 l wody do wysładzania (2ml kwasu mlekowego 80%) Odebrałem ok 27 litrów filtratu Wyszlo ok 22 brzeczki 12blg. Czas warzenia - 6 h 20 m Drożdze zadane w temp 20 c fermentacja do 2.11 pomiędzy 14,5 a 16c 3-6.12 - 18>19c 7-9.12 - 21c, wieczorem 9.12 - przelane na chmielenie 4 dni 16>14 c, dodałem 44 g Simcoe, 68 g Centennial rozlew 13.12.15 - 39 butelek x 0,5 l syrop z 90 g cukru Przy rozlewie fajny aromat i smak sosny i cytrusów Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Warka #58 -Black IPA - 15,0 blg -62 IBU - data warzenia 28.11.2015 - 12 blg - wydajność wg BT 81% słód pilzneński strzegom - 5 kg (75%) pszeniczny Weyermann - 0,75 kg (11%) carahell Weyermann - 0,2 kg (3%) cukier 0,25 kg (4%) carafa special typ III (7%)ekstrahowana na zimno 16 h w lodówce z 1,5 wody , przecedzone i wyciśnięty w pończosze płyn dodany do filtracji gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 12,5AA%- 30 g - 60' Columbus 12,5 - 16 g - 20' Citra 13,5 AA% - 53 g - 5' Sorachi Ace 11,5AA% - 50 g - 5' Planowane chmielenie na zimno Citra, Sorachi Ace i Amarillo Drożdze gęstwa US-05 po stoucie 135 gram 9 łyżek stołowych Zacierane 60 min w przy użyciu 20 l wody w 66>64c (1,6 ml kwasu mlekowego 80%) 10min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania (1ml kwasu mlekowego 80%) Odebrałem ok 29 litrów filtratu Wyszlo ok 24,5 brzeczki 15blg. Czas warzenia - 6 h 30 m Drożdze zadane w temp 21 c Fermentacja - do 7.12 - 14 c 8.12 - 12.12 - 16c>18c 13.12-14.12 - do 21 c 14.12 - chmielenie na zimno - 82g Amarillo, 58g Sorachi Ace, 50g Citra schłodzenie 15.12 -18.12 -17c>14c 24h cold chushing do 9 c Rozlew 19.12.2015 - 42 butelki Syropo cukrowy z 100 g cukru + 1,2l wody z ekstraktem z 120 g Carafa III Special. W ostatniej chwili pomyśłałem , że w ekstrakcie też są cukry więc dodałem ok 2/3 mieszanki. Blg końcowe 3,2 Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się