Nachmieldalacz Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Warka #122 - Session Outmeal Stout - 10,5blg - data warzenia 23.11.2016 słód pizneński strzegom - 2kg pilneński Bestmalz - 2 kg pszeniczny Bestmalz - 550g brown Fawcett - 200 g carafa II special -200g płatki owsiane - 0,4 kg 14l zacieranie/19 l wysładzanie zacieranie podgrzewanie do 72c - potem 3 h spadająca temperatura do 58 c gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum 13AA% -40g - 60 Drożdze US-05 paczka chłodzenie 30 min do 19c Butelkowane 13.12.2016 , blg końcowe 3,5, 85 g cukru wyszło 39x 0,5l 2x 0,4 l fermentacja pierwsze 4 dni 15 c potem wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Warka #123 - Foreign Extra Stout - 16blg - data warzenia 27.11.2016 pale ale strzegom - 5kg special B -0,11 kg carrahell- 0,11 kg carafa I special -500g płatki owsiane - 0,4 kg jęczmień palony - 100 g 23l zacieranie zacieranie 67c - 90 min gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum 13AA% -45g - 60 Drożdze US-05 2 paczki chłodzenie 30 min do 19c Butelkowane 16.12.2016 , blg końcowe 4, 87 g cukru wyszło 20 l, 44 butelki fermentacja D2 -15c, D-3 - 15,5>16,5 c D4 - 17c potem wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Warka 124# American Saison -warzone 03.12.16 14 blg, słód : pils Strzegom - 4kg pszeniczny Steinbach - 1 kg zacieranie - 18l wody 95 min 67c wygrzew do 78 c 18l wysładzanie filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum (13AA%) - 15g - 60' Mosaic 50g - 15' Sorachi Ace - 50g - 0' Drożdze FM Odkrycie Sezonu- 9 łyżek gęstwy temperatura 23c 18.12 wrzucone na zimno po 50g Galaxy, Sorachi Ace i Mosaic Butelkowanie 22.12- 39butelek, 110 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Warka 125 Vermont IPA -warzone 17.12.16 14,5 blg, słód : pils strzegom - 4,3kg pł. owsiane - 0,5kg pł. pszenne -0,5kg carahell - 0,25 kg zacieranie 19l 170 min 67c>61c wygrzew do 78 c 16l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 10g - 60' Columbus (12,5A%)-50g-15' Centennial -25g- 5' Ahtanum -50g- 0' pożywka dla drożdzy Drożdze US05 gęstwa 8 łyżek zadanie w 22,5c Fermentacja od 15c D3-16c D4-17c D5-17,5c D6-18,5c D7-19c potem pokojowa 28.12 chmielenie na zimno - po 50 g Amarillo,Galaxy, 25g Centennial Butelkowanie 02.01.2017 39 butelek,99g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Warka 126# Saison -warzone 18.12.16 15 blg, słód : pils Strzegom - 5kg pszeniczny Steinbach - 0,53 kg monach Strzegom -0,55kg zacieranie - 20l wody 68 min 65c >62c wygrzew do 78 c 16l wysładzanie filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum (13AA%) - 30g - 70' Oktawia - 50g- 0' 20g curacao - 2' zest z 2 pomarańczy - 2' Drożdze FM Odkrycie Sezonu- gęstwa temperatura 22,5c D3-25c D4-25,5c D5-25c D6-23,5c Butelkowanie 03.01- 21 litrów, 121 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Warka #127 - Whisky Stout - 14blg - data warzenia 25.12.2016 wędzony torfem Viking - 4kg monach -0,45 kg carafa I special -500g płatki owsiane - 0,5 kg 19,5l zacieranie zacieranie 68c do 52 c- 4:30h gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum 13AA% -10g - 60 Marynka 2016 10,5AA% - 25g - 60' Drożdze US-05 1 paczka chłodzenie 30 min do 21c Butelkowane 18.01.2017 , 97 g cukru - 21,5 l 57 butelek fermentacja D2 -17,5c>16c D3-16c D4-16c D5-17c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Warka 128 Vermont IPA -warzone 25.12.16 16blg, słód : pils strzegom - 5,5kg pł. owsiane - 0,5kg pł. pszenne -0,5kg carahell - 0,22 kg zacieranie 22l 80 min 68c>64c wygrzew do 78 c 15l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 12g - 60' Columbus (12,5A%)-50g-15' Sorachi Ace -50g- 5' Citra -50g- 0' pożywka dla drożdzy Drożdze uwodnione 2 saszterki K97 zadane w 23c Fermentacja od 15,5c D3-16c D4-17c D5-17c potem pokojowa 16,91 chmielenie na zimno - po 50 g Galaxy, Centennial, Wai-iti,Ahtanum Butelkowanie 22.01.2017 38 butelek,97g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Warka 129# Witbier-warzone 21.01.17 -ok 12 blg, słód :pils strzegon - 2,2 kg pszeniczny bestmalz - 0,4kg płatki pszenne - 2 kg płatki owsiane -0,4 kgzacieranie17,5l wody 140min 68 c >64c wygrzew do 78 c 17 l wysładzanie gotowanie: 70 minchmielenie:Oktawia 2016 -30 g- 60' 2 pomarańcze,4 mandarynki, 1 cytryna - zest kolendra 5 g - 2 ' Drożdze saszetka Brewferm Blanche Do fermentacji poszło drozdze zadane w 17c butelkowanie 05.02- 110 g cukru, 42 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Warka 130# American Saison -warzone 28.01.17 10 blg, słód : pils Strzegom - 4kg pszeniczny Steinbach - 1 kg zacieranie - 19l wody 66c>62c -200 min gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus-15g-60' Columbus 25g - 15' Mosaic 25g-10' Mosaic-25g-5' Citra - 40g - 0' Drożdze FM Odkrycie Sezonu- starter 1,5l drożdze zadane w 21,5c 12.02 wrzucone na zimno po 50g Galaxy, Simcoe i Mosaic Butelkowanie 17.12- 39butelek, 110 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Warka 131 Grodziskie -warzone 03.02.17 7,7 blg, słód : pils strzegom - 1kg wędzony dębem viking - 2kg zacieranie 10,5l 40 min 66c >62c wygrzew do 78 c 21,5l wysładzanie filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Marynka 2016(10,5AA%) - 30g - 60' Oktawia (7,8AA%)-22g-5' Drożdze US05 saszetka zadane w 17,5c temperatura pierwsze 6 dni fermentacji od 15-18c Butelkowanie 18.02 -42 butelki, 150g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Warka 132# Witbier-warzone 05.02.17 -12,5 blg, słód :pils strzegom -2,5kg płatki pszenne - 2 kg płatki owsiane -0,4 kg zacieranie17,5l wody 3:45h 68 c >62c wygrzew do 78 c 17 l wysładzanie gotowanie: 70 minchmielenie:Marynka 2016 -26 g- 60' 1 pomarańcze,6 mandarynki- zest 20g-curacao 20g-trawa cytrynowa kolendra 15 g - 2 ' Brewferm Blanche gęstwa 10 łyżek -0dniowa drozdze zadane w 18c fermentacja do 23c butelkowanie 22.02- 112 g cukru, 42 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Warka 133# American Saison -warzone 12.02.17 15 blg, słód : pils Strzegom - 4,5kg pszeniczny - 1 kg monachijski -0,32 kg zacieranie - 20l wody 68c> 4h gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus-10g-70' Simcoe 20g - 15' Citra-30g-5' Citra - 30g - 0' Drożdze FM Odkrycie Sezonu- 10 łyżek świeżej gęstwy drożdze zadane w 17c fermentacja D2-17,5c D3-19,5c>21c 25.02 wrzucone na zimno po 50g Galaxy, Simcoe i Citra Butelkowanie 01.03- 18,7l , 99 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Warka 134 Polskie Cascade PA -warzone 19.02.17 13,5blg, słód : pils strzegom - 5kg carahell - 0,2 kg zacieranie 18l 3.5 h 66c>53c wygrzew do 78 c 18l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 15g - 60' Cascade PL (5,5A%)-50g-15' Cascade PL (5,5A%)-50g- 5' Cascade PL (5,5A%) -50g- 0' Drożdze 10 łyżek US-05 1 dniowa gęstwa zadane w 19c Fermentacja od 15,5c D2-D316,5c D4-D5 -18c D6-D7-19c potem pokojowa 04.03 chmielenie na zimno - po 150 g Cascade PL 2016 Butelkowanie 09.03.2017 38 butelek,100g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Warka #135- Foreign Extra Stout - 16,5blg - data warzenia 18.02.2017 pale ale strzegom - 5kg wedzony bukiem Bestmalz - 1kg carrahell- 0,4 kg carafa I special -500g płatki jęczmienne - 0,4 kg carafa special II -500kg monachijski -650 g 22l zacieranie zacieranie 68c >63c- 3:15h wysładzanie 17l gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum 11,5AA% -35g - 60' Marynka 10,5AA%-21g - 60' Drożdze US-05 10 łyżek 0 dniowej gestwy zadane w 18,5c D2-16c D3-15,5c D4-5-17c D6-7-18c D8-19c potem pokojowa Butelkowane 12.03.17 , 89cukru Odpowiedz Cytuj Edytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Warka 136# Smoked Saison -warzone 25.02.17 13 blg, słód : Viking wędzony brzozą - 5kg zacieranie - 17,5l wody 200 min 66>52c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum (13AA%) - 35g - 60' Drożdze FM Odkrycie Sezonu- 10 łyżek gęstwy temperatura 16c fermentacja od 15c do 16c D4 D5 - 18 D6-20 D7-21 Butelkowanie 18.03- 20,5 litra, 112 g cukru Odpowiedz Cytuj Edytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Warka 137 Polski Chinook PA -warzone 04.03.17 14,2blg, słód : pils strzegom - 5kg carahell - 0,2 kg zacieranie 18l 3.5 h 68c>53c wygrzew do 78 c 18l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Chinook(10AA%%) - 20g - 60' Chinook(10AA%%) -30g-15' Chinook(10AA%%) -50g- 5' Chinook(10AA%%) -50g- 0' Drożdze 8 łyżek US-05 0 dniowa gęstwa zadane w 19c Fermentacja od 16c D2-D317c D4-D5 -18c D6-D7-19c potem pokojowa 16.03 chmielenie na zimno - 150 g Chinook PL 2016 Butelkowanie 21.03.2017 39 butelek,100g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Warka 138 German Cascade PA -warzone 05.03.17 11,5blg, słód : pils strzegom - 5kg carahell - 0,2 kg zacieranie 18l 5 h 68c>45c wygrzew do 78 c 18l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Cascade DE(7,1AA%) - 35g - 60' Cascade DE (7,1AA%)-40g-15' Cascade DE (7,1AA%)-40g- 5' Cascade DE (7,1AA%) -40g- 0' Drożdze 7 łyżek US-05 1 dniowa gęstwa zadane w 19c Fermentacja od 17c D2-D617c potem pokojowa 19.03 chmielenie na zimno - 150 g Cascade DE 2016 Butelkowanie 24.03.2017 40 butelek,95g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Warka 139 Grodziskie -warzone 11.03.17 7,7 blg, słód : wędzony dębem viking - 3kg zacieranie 12l 2 h 50 min 68c >50c wygrzew do 78 c 20l wysładzanie filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum (13,5AA%)-60'-30g Drożdze US05 saszetka zadane w 19c temperatura pierwsze 4 dni fermentacji od 15c d5-15,5c d6-16c Butelkowanie 25.03 43 butelki, 150g cukru Odpowiedz Cytuj Edytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Warka 140 El Dorado IPA -warzone 26.03.17 12blg, słód : pils viking- 5kg zacieranie 17,5l 5 h 68c>52c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 2016(17AA%) - 20 - 60' El Dorado(12,4AA%)-50g-15' El Dorado(12,4AA%) -50g- 0' Drożdze 10 łyżek US-05 1 dniowa gęstwa zadane w 19c Fermentacja od 18c D2 D3-17,5c D4-17,5>18,5c D5-D7-19c D8-21c 05.04 - 100g El Dorado na zimno butelki 09.04 - 100 g cukru - 41 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 141 Mosaic IPA -warzone 25.03.17 14blg, słód : pils viking- 5kg zacieranie 17,5l 4 h 67c>48c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 2016(17AA%) - 20 - 60' Mosaic(11,8AA%)-50g-15' Mosaic(11,8AA%) -50g- 0' Drożdze 10 łyżek US-05 0 dniowa gęstwa zadane w 23c Fermentacja od 17c D2-16,5 D3-16 D4-16-17 D5-17-17,5 D6-7-18 D8-19 D9-21 08.04 - 100g Mosaic na zimno butelki 13.04 -100 g cukru - 40 butelek-19,66l Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 97100g cukru - srogo, nie boisz się granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 No wiesz legalnie człowiekowi trudno zdobyć pozwolenie na posiadanie broni, to trzeba inaczej sobie radzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Warka 142 Simcoe IPA -warzone 02.04.17 14blg, słód : pils viking- 5kg zacieranie 17,5l 4,5 h 67c>49c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 2016(17AA%) - 20 - 60' Simcoe 2016(13,3AA%)-50g-15' Simcoe 2016(13,3AA%) -50g- 0' Drożdze saszetka US-05 zadane w 23c Fermentacja od 16c D2-16 D3-15-16 D4-16 D5-16 D6-16 D7-17 D8-18 13.04 - 100g Simcoe na zimno butelki 17.04 -100 g cukru - 41 butelek-19,9l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Warka 143 Centennial IPA -warzone 08.04.17 13,5blg, słód : pils viking- 5kg zacieranie 17,5l 70 min 66c>61c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 2016(17AA%) - 20 - 60' Centennial 2016(9,7AA%)-50g-15' Centennial 2016(9,7AA%) -50g- 0' Drożdze saszetka 9 łyżek 0 dniowej gęstwy w 23c Fermentacja od 16c D2-16 D3-17->15,5 D4-16 D5-16 D6-17>17,5 D7-18 D8-19 D9-21 19.04 - 100g Centennial na zimno butelki 23.04 -98 g cukru - 41 butelek-20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Warka 144 Cascade IPA -warzone 09.04.17 14blg, słód : pils viking- 5kg zacieranie 17,5l 90 min 66c>59c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 2016(17AA%) - 20 - 60' Cascade2016(6,8AA%)-50g-15' Cascade 2016(6,8AA%) -50g- 0' Drożdze 8 łyżek 1 dniowej gęstwy US-05 w 22c Fermentacja od 17c D2-17-16,5 D3-17,5 16 D4-17 16 D5-16 D6-17 D7-17 D8-18 D9-29 20.04 - 100g Cascade na zimno butelki 24.04 -97 g cukru - 39 butelek-19,3l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się