Skocz do zawartości

Browar domowy Dowlasz


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #77 - Brown IPA - 15,9 blg - data warzenia 27.02.2016


pilzneński strzegom - 5 kg (76%)


Biscuit Castlemalting - 0,,5 kg (8%)


monachijski strzegom - 0,5 kg (8%)


Brown Fawcett - 250 g (4%)


Carafa I Special Weyermann - 150 g (2%) - ekstrahowane na zimno - dolane do filtracji


cukier - 150 g (2%)


gotowanie: 70 min


chmielenie: wszystkie chmiele rocznik 2015


Columbus 15,5 AA% - 15 g - 60'


Columbus 15,5 AA% -35 g - 30'


Willamette 4,5AA% - 15g - 20 min


Simcoe 13,0 AA% - 15 g - 15'


Galaxy 14,5 AA% - 30 g - 5'


Citra 13,5 AA%% - 40g -0'


 


 


dodatki: cukier 0,15 kg  - 15'


pożywka Wyeast - 2 g - 10'


kwas fosforowy % 3 ml do zacierania i 3 ml wysładzania


 


Drożdze US-05 1 pokolenie gęstwa po #75 Session IPA 130 ml


Zacierane 60 min w przy użyciu 20 l wody w 66>64c


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania + 1,5 l ekstraktu z Carafy


 


 


Wyszlo ok 22l  brzeczki 15,9 blg. 


 


 Drożdze zadane w 21 c dalsze chłodzenie


Butelkowane 17.03.2016 - 39 butelek 0,5 , blg końcowe 3,8


 


Zakubiłem kartkę i zapisy mam tylko dotyczące późniejszej części fermentacji


 


D9 - 17c


D10- 17>15,5c


D11- 18,5>19c


D12-19,5


D13-19,5>20c


D14-20c


D15 - przelanie na chmielenie na zimno


Citra -60g, Amarillo - 50g, Simcoe - 35g, Galaxy - 15g


D16 0 16>15c


D17 - 14,5>14c


D18 - 14>13c


D19- 13c


D20 -12,5 >10c


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 78# Hefeweizen -warzone 28.02.16 -12 blg, 

słód :

pszeniczny (Strzegom) - 2,7kg (57%)

pilzneński (Castlemalting) - 2,25  kg 43%)

zacieranie

pszeniczny + 9 l wody

60 min - 42,5c>41c

30 min 42>45c

+ 7 l wody i słód pilzneński

40 min 64 c >63c+3 ml kwas fosforowy 75% + 2,5 ml chlorek wapnia

40 minut - 72c  + 5 ml chlorek wapnia

wygrzew do 78 c

18 l wysładzanie + 3 ml  kwas fosforowy 75%

filtracja 

gotowanie: 70 min

10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY

chmielenie:

 

Sybilla (4,8AA%)33 g- 70'

Drożdze WY 3638 Bavarian Wheat - gęstwa po #74 zebrana tego samego dnia 90 ml

Do fermentacji poszło 21,5l 12 blg

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #79 - American Saison - 15,2 blg - data warzenia 05.03.2016


pilzneński strzegom - 4,56 kg (77%)


pszeniczny strzegom- 0,85 kg (14%)


monachijski strzegom - 0,3 kg (5%)


cukier - 250 g (4%)


gotowanie 70 min


Columbus 15 AA% - 10 g - 60'


Willamette 4,5%-10 g - 20'


Citra 13,5 AA% - 26g - 15' 


Galaxy 14,5AA% - 25 g - 5'


Citra 13,5 AA%% - 30g -0'


 


 


dodatki: cukier 0,25 kg - 15'


pożywka Wyeast - 2 g - 10'


 


Drożdze WY 3726 Farmhouse Ale - starter 2 l


Zacierane 63>64c 70 min w przy użyciu 19,5 l wody + 4 ml kwas fosforowy


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15,5 l wody do wysładzania + 4 ml kas fosforowy


 


 


Wyszlo ok 23l brzeczki 15,2  blg. 


 


 Drożdze zadane w 18,5 c


 


Butelkowane 13.04.2016 - 41 butelek 0,5 l, 91 g cukru , blg końcowe 1,2


 


Długa fermentacja


start poniżej 12h


D2-3 - 21c


D4-5 - 19,5c>22c


D6-D18 w temperaturze 23 c


D19-D36 -22,5c - wsypany chmiel na zimno - Citra i Centennial po 50g, Simcoe 38g


chmielenie na zimno 4 dni


pierwsze 3 dni 21 c


przed rozlewem obnizyłem temperaturę do 15c 

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #80 - American Saison - 14 blg - data warzenia 11.03.2016


pilzneński strzegom - 4,53 kg (83%)


pszeniczny Bestmalz- 0,75 kg (14%)


monachijski strzegom - 0,2 kg (4%)


gotowanie 70 min


Columbus 15 AA% - 10 g - 60'


Willamette 4,5%-10 g - 20'


Simcoe 13 AA% - 35g - 15' 


Galaxy 14,5AA% - 25 g - 5'


Citra 13,5 AA%% - 30g -0'


 


pożywka Wyeast - 2 g - 10'


 


Drożdze WY French Saison - starter 1,8l kręcony na mieszadle 26 h


Zacierane 64>65c 60 min w przy użyciu 19 l wody + 3,4 ml kwas fosforowy


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania + 3,5 ml kas fosforowy


 


 


Wyszlo ok 21l brzeczki 14  blg. 


 


 Drożdze zadane w 19,5 c


 


Fermentacja 24 dni + 5 dni chmielenie na zimno


D2-20,5


D3-21,5c


D4-D10 - 23c


D11-D24 - 22,5c


D24 chmielenie na zimno 5 dni - Citra, Sorachi Ace, Mosaic - po 50g


Temperatura od 18 do 14 c


butelkowane w 13c 08.04.2016 r. - 100 g cukru


wyszło 41 but 0,5 l


blg końcowe 0,3

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #81 - FES - 16,2 blg -53 IBU - data warzenia 12.03.2016 - wydajność wg BT 82%


słód pale ale strzegom - 5kg (71%)


pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg (7%)


płatki jęczmienne błyskawiczne -0,4 kg (6%)


carafa I special - 0,35 kg (5%)


monachijski Strzegom - 0,3 kg (4%)


jęczmień palony Castlemalting - 0,25 kg (4%)


carafa II special -0,25kg (4%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Columbus 2015 (15% AA) - 70' - 20g


Iunga 2015 (11,6AA%)- 60' - 30 g


Willamette 2015 (4,5AA)- 15' - 15g


 


Drożdze gęstwa US-05 po 77# - 10 łyzek stołowych - 150 ml


 


Zacierane 78 min w przy użyciu 21 l wody 67,5c>67c


 


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania 2,5ml kwasu fosforowego 75%)


 


chłodzenie 30 min do 20c


Wyszlo 22,5l  brzeczki 16,2 blg. 


Butelkowane 01.04.2016 , blg końcowe 4,8


wyszło 26 x 0,5l


8 x 0,4 l


16 x0,33 l


fermentacja


D2-14


D3- 15


D4 - 15>16


D5 - 17>18


D6 18,5>19


D7-8 - 19,5


D9-D12 - 21,5


pozostałe  dni do rozlewu 20c


przy butelkowaniu yrop z 105 g cukru

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #82 - American Saison - 14,5 blg - data warzenia 13.03.2016

pilzneński strzegom - 4,6 kg (82%)

pszeniczny Bestmalz- 0,75 kg (14%)

monachijski strzegom - 0,2 kg (4%)

gotowanie 70 min

Columbus 15 AA% - 10 g - 70'

Simcoe 13 AA% - 20g - 15' 

Citra 13,5 AA%= - 30 g - 5'

Citra 13,5 AA%%= - 30g -0'

 

skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny - 2min

pożywka Wyeast - 2 g - 10'

 

Drożdze FM Odkrycie Sezonu - starter 1,8l kręcony na mieszadle 26 h

Zacierane 65>63c 60 min w przy użyciu 19 l wody + 5 ml kwas fosforowy

20min w 72 c

Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania + 4 ml kwas fosforowy

 

 

Wyszlo ok 21 brzeczki 14,5blg. 

 

 Drożdze zadane w 20 c

 

Fermentacja w 22,5 c do D 10

D11-d16 - 21,5 C

d16-d21 - 22c

w dniu 21 dosypałem

Simcoe,Citra, Galaxy - po 50g

5 dni chmielenia na zimno w temp - 16>15 c

rozlew w 13 c przy użyciu 100 g cukru

blg końcowe 1

wyszło 40 butelek 0,5 l

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Warka 83# Dark Mild -warzone 26.03.16 -10 blg,

słód :

pale ale (Fawcett) - 2,6kg - Pearl1kg+Flagoon1kg+Maris Otter 0,6kg(71%)

biscuit (Castlemalting) - 0,5 kg (14%)

crystal 160 EBC (Fawcett) -0,4 kg (11%)

czekoladowy 1000-1100 EBC (Fawcett) -0,15kg (4%)

zacieranie

12,5 l wody + 2 ml kwas fosforowy 75%

80 min 69 c >67c z jednym podgrzewaniem

wygrzew do 78 c

20 l wysładzanie + 6 ml kwas fosforowy 75%

gotowanie: 70 min

10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY

chmielenie:

 

EKG 2015(4,5AA%)40 g- 60'

Drożdze WY 1099 Whitbread Ale - starter 1l bujany 20 h na mieszadle

Do fermentacji poszło 23l ze starterem 10 blgdrozdze zadane w 18c

Butelkowanie 14.04.16 - 44 but 0,5 l

 3,5 blg końcowe

butelkowane z 65 g cukru

 

D2 - 18>19c

D3 -18,5 c - została resztka piany

D4 - 20,5>19,5c

D5-20,5c

D6-21c

D7-21,5c

D8-D10 - 21c

D11-D12 - 21,5c

D13-D19-21c

D20-schłodzenie do 16c i rozlew

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 84# Grodziskie -warzone 28.03.16 -8 blg, 
słód :
pszeniczny grodziski (Weyermann) - 2kg - (67%)
Heidelberg(Bestmalz) - 1 kg (34%)

zacieranie
11 l wody + 1,5 ml kwas fosforowy 75%
30 min 65 c >64c

30 min 72c
wygrzew do 78 c
21 l wysładzanie + 6 ml kwas fosforowy 75%
gotowanie: 70 min

chmielenie:

Iunga 2015(8AA%)30 g- 60'

Sybilla 2015 4,8 AA - 15g - 10'

Sybilla 2015 4,8 AA - 20g - 0'
Drożdze US-05 paczka uwodnione
Do fermentacji poszło 21 l 8blg  drozdze zadane w  19c 

 

Fermentacja - D2 -15,5c

D3-15,>16,5c

D4-17,5c

D5-18>19,5c

D6-D7-19c

D8-21c

D9-10-22c

D11-D17-21c

D18-D19-16>15c

D20-13,5>11c - przelełem do fermentora z roztworem 5g żelatyny

D21-D23-11>13c

 

rozlew 19.04 z 160g cukru

 

wyszło 39 butelek 0,5 l - gestość końcowa 2,2blg

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #85 - Witbier 12,3 blg, - warzony 02.04.2016 r.


słód :


pilzeński heidelberg (bestmalz) - 2,2 kg (46%)


monachijski (steinbach) - 0,11 kg (2%)


 


dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 2,2 kg (42%)


płatki owsiane błyskawiczne - 0,25kg (10%)


kolendra indyjska ziarna - 7g - zmielone 


swieże skórki pomarańczy 3szt- 58g


rumianek 2g


chmiel - Hallertau Tradition  (5,4AA%) - 30g - 60'


20 g - 10'


 


przyprawy na 5 min


 


 


zacieranie 17 l wody


zacieranie 68c >65 c - 90 min


podgrzanie do 68 c - 30 min


wygrzew do 78 c i filtracja 


 17 l wody do wysładzania +kwas fosforowy 4 ml 75%


gotowanie: 90 min


 


Drożdze starter WY Belgian Witbier - 2 doby na mieszadle


 


do fermentacji poszło 23l 12,3 blg.


Start w ???h


 


Drożdze zadane w temp 18c


D2-D3 - 18c


D4-D5-19c


D6-D7-19,5c


D8-20,5c


D9-10 -21c


D11 -21,5c


D12 21c


D13-D14-22,5c


D15-17-23c


D18-19-22,5c


reszta 22c


rozlew 27.04 - blg końcowe 2,5


wyszło 43 butelki 0,5l


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 86# Northern English Brown Ale -warzone 08.04.16 -13 blg, 
słód :
pale ale (Fawcett) Maris Otter 4,2kg(85%)
special roast (Briess) - 315g  (6%)
crystal 90 EBC (Fawcett) -160g (3%)
victory (Briess) -160g(3%)

czekoladowy jasny 400 EBC (strzegom) - 120 g(2%) 
zacieranie
17,5 l wody + 1 ml kwas fosforowy 75%
68 min 68 c >65c
wygrzew do 78 c
17 l wysładzanie + 4,2 ml kwas fosforowy 75%
gotowanie: 70 min
10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY
chmielenie:

EKG 2015(4,5AA%)60 g- 60'
Drożdze WY 1098 British Ale - starter 1,6 l bujany 26 h na mieszadle
Do fermentacji poszło 24l ze starterem 13 blg, drozdze zadane w 19c 

 

D2-18,5c>20c

D3 - 22,5c>19c ucieczka temperatury

D4-19>20c

D5-19c

D6-20,5c

D7-21c

D8-20c

D9-D11-21c

D12-D17-20c

reszta stopniowe obniżenie temperatury do 16c

butelkowanie 30.04.16 - 96 g cukru 

44 butelki 0,5 l - 1,8 blg

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pić się nie da, bo dawno zostało wypite  ;) Piwo było fajne, jedynie dosyć mętne, co wtedy mi trochę przeszkadzało, teraz niekoniecznie. Aromat dobry chmielowy, goryczka mocna, ale przyjemna, wręcz jedna  z osób, które je piły stwierdziła, że najlepsze piwo jakie kiedykolwiek piła, lepsze od sharka ;)  Musze niedługo powtórzyć takie przegięte piwo, bo ostatnio wszystko zbalansowane staram się warzyć  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87# Hefeweizen -warzone 10.04.16 -11,8 blg, 

słód :

pszeniczny (Bestmalz) - 3kg (67%)

pilzneński Heidelberg (Bestmalz) - 1,5 kg (33%)

zacieranie

20min - 44c>43c

103 min 67 c>63c +1,5 ml kwas fosforowy 75% 

 

wygrzew do 78 c

16l zacieranie + 18l wysładzanie + 3,5 ml  kwas fosforowy 75%

filtracja 

gotowanie: 90 min

 

chmielenie:

 

Hallertau Tradition(4AA%)25g- 60'

Drożdze WY 3638 Bavarian Wheat - starter ok 1,3 l

Do fermentacji poszło 23l (razem ze starterem) 11,38 blg

 

Drożdze zadane w 19c

 

Fermentacja - D2 - 17c

D3- 17,5c (piana pod dekiel) >16,5c

D4- 16>17c

D5>D9- 17c

D10- 19c

D11 - 18,5c

D12 -17>18c

D13-17c

D14-17c

 

Butelkowane 24.04.16

 

Blg końcowe 2,5 - 42 butelki

160g cukru do refermentacji
Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 88# Oatmeal Stout -warzone 16.04.16 -14,5 blg, 
słód :
pale ale (Fawcett) Maris Otter 4 kg(69%)

płatki owsiane przypiekane 45 min w 150 c - 0,5kg (9%)

victory (Briess) -340g(6%)

czekoladowy 700 -300 g (Briess) (5%)

jęczmeń palony Weyermann - 200 g - (3%)
special roast (Briess) - 185g  (3%)
crystal 90 EBC (Fawcett) -130g (3%)
crystal 220 EBC (Fawcett) -130g (3%)


zacieranie
20 l wody + 1 ml kwas fosforowy 75%
68 
wygrzew do 78 c
 l wysładzanie +    ml kwas fosforowy 75%
gotowanie: 60 min
10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY
chmielenie:

EKG 2015(4,5AA%)50 g- 60'

Iunga (8AA%) 19g- 60'
Drożdze WY 1099 - gęstwa 2 dniowa - 7 łyżek
Do fermentacji poszło 22l   drozdze zadane w 19c 

fermentacja do D12 - 18-19,5

do D21 - 21c

 

piwo wyszło przegazowane

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #89 - Double IPA - 18 blg - data warzenia 17.04.2016


pilzneński  - 6,6 kg (90%) - 5,3 Strzegom +1,3 Heidelberg Bestmalz


pale ale Fawcett Marris Otter- 0,2 kg (3%)


monachijski Bestamalz - 0,29 kg (4%)


cukier - 250 g (3%)


gotowanie: 90 min


chmielenie: 


Simcoe AA% - 12 g - 90'


Iunga 8%-30g - 60'


Citra 13,5 AA% - 20g - 60'


Simcoe 12,3 AA% - 25 g - 30'


Citra 13,5AA% - 25 g - 20'


Citra 13,5AA% - 25 g - 15'


Centennial 8,5AA% - 25 g - 10'


Centennial 8,5AA% -25g -5'


Citra 13,5 AA%% - 25g -2'


Simcoe 12,3AA% - 25 g - 1'


 


dodatki: cukier 0,25 kg - 15'


pożywka Wyeast - 2 g - 10'


kwas fosforowy %  2,4 ml do zacierania (22 litry)i 3,2 ml wysładzania (16 litrów)


 


Drożdze US-05 1 pokolenie gęstwa po Grodziskie


Zacierane 70 min w przy użyciu 22 l wody w 66>64c


 


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania


 


Wyszlo ok 20,5  brzeczki 18 blg. 


 


 Drożdze zadane w 19c


Fermentacja


D2-17,5c>17c


D3-D4-17,5C


d5-17C


D6-16,5C


d7-17C


d8-17,5C


d9-18,5C


d10-12 -19,5C


d13-20C


d14-15c - 17c


01.05.16 - wrzuciłem na zimno po 50g - Mosaic,Centennial,Galaxy-chmielenie 5 dni


d16-15,5c


d17-14,5c


d18-15,5c


d19-15c


d20-14,5>12,5c


butelkowanie


17,5 l, 87 g cukru , blg końcowe 2,8

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #90 - Black Summer Ale - 12 blg - data warzenia 23.04.2016


pilzneński  - 3,5kg  - Steinbach


pszeniczny -1kg-Bestmalz


ekstrakt WES barwiący 140g


gotowanie: 90 min


chmielenie: 


Citra 13,5 AA% - 15g - 60'


Citra 13,5 AA% - 15g - 15'


Citra 13,5 AA% - 70g - 0'


 zacieranie (16 litrów wody)


66,5>62c - 60 min


Podgrzewanie do 78 i filtracja


4,5ml kwasu fosforowego do wysładzania (18 litrów)


 


Drożdze WY 1056 starter


 


Wyszlo ok 22l  brzeczki 12 blg. 


 


 Drożdze zadane w 19c


Fermentacja


D2-16c


D3-D4-14c


d5-D6-15,5C


d7-16C


d8-17C


d9-d10-19,5C


d11-20,5C


d12-22,5


D13-D15- 22 c


zlanie na cichą


10.05 - dodałem Amarillo 40g, Simcoe 42g, Cascade 035g


chmielone na zimno 5 dni w temp ok 23 c, przed rozlewem obniżyłem do 17c


rozlane 41 x 0,5 l z 108 g cukru. blg końcowe 2,5

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91# Robust Porter -warzone 30.04.16 -14,7 blg, 
słód :
pale ale (Wayermann)  4,5kg(75%)
monachijski (Bestalz) - 600g  (10%)
crystal 90 EBC (Fawcett) -270g (5%)

czekoladowy 700 EBC (Briess) - 200 g(3%) 

czekoladowy 1000-1200 ebc (Fawcett) -200g (3%)

crystal 200 EBC (Fawcett) - 130 g- (2%)

czekoladowy 500-600 EBC - 100g (2%)
zacieranie
20 l wody 
60 min 67>65c c
wygrzew do 78 c
16 l wysładzanie + 4 ml kwas fosforowy 75%
gotowanie: 60 min
10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY
chmielenie:

EKG 2015(4,5AA%)50 g- 60'

Iunga 2015 (8%AA%)-20g -60'

Fuggles (4,5%AA%) -25g - 15g

Fuggles (4,5%AA%) -25g - 0g
Drożdze WY 1098 British Ale -gęstwa po #86 - zebrana rano 120 ml
Do fermentacji poszło 22l 14,7 blg, drozdze zadane w 21c 

 

Zabutelkowałem 41 but 0,5l , 21.05.16. Fermentacji nie ma co opisywać bo temperatura spierdoliła

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #92 -  Summer Ale - 12 blg - data warzenia 03.05.2016

pilzeński Bestmalz - 2 kg

pilzneński  - 1,5kg  - Steinbach

pale ale Weyermann - 0,5 kg

pszeniczny -0,5kg-Bestmalz

gotowanie: 70 min

chmielenie: 

Citra 13,5 AA% - 15g - 60'

Citra 13,5 AA% - 10g - 15'

Citra 13,5 AA% - 70g - wrzucone po 2 min chłodzenia

 

skórka z 3 mandarynek - 2'

 

Drożdze US05 uwodnione

 

zacieranie
16l wody +1,4 ml kwas fosforowy 75%
70 min 68>62c c
wygrzew do 78 c
18 l wysładzanie + 4,5 ml kwas fosforowy 75%
gotowanie: 70 min

 

wyszło 21 l, drożdze zadane w 21 c

 

 

Fermentacja

D2-16,5

D3-16

d4-17,5>18,5

D5-17,5

d6-7-17C

d8-17,5C

d9-18,5C>19

d10-19 -19,5C

d11-19,5

d12-21c

16.05.16 - wrzuciłem na zimno Amarillo -65g, Simcoe 65g

d13-15

d14-14

d15-14

d16-14,5

d17-13,5

butelkowanie

19 l, 102 g cukru , blg końcowe nieznane

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #93 -Session IPA - 12 blg - data warzenia 07.05.2016


pilzneński  -3,75 kg (78%) - Bestmalz


pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg (10%)


wiedeński Bestmalz -300 g (6%)


carapils Bestmalz -250g (5%)


gotowanie: 70 min


chmielenie: 


Columbus 12,5 AA% - 15 g - 60'


Columbus 12,5 AA% -15g - 30'


Chinook 11,2 AA% - 20g - 15'


Citra 13,5 AA%% - 30g -10'


Chinook 11,2 AA% - 30g - -5'


Citra 13,5 AA%% - 70g -0'


 


pożywka Wyeast - 2 g - 10'


kwas fosforowy %  1,5 ml do zacierania ( 16,5 litry)i 4,5 ml wysładzania (18,5 litrów)


 


Drożdze 1056 1 pokolenie gęstwa po BSA - 7 łyżek


Zacierane 65 minw 66>65c


 


Podgrzewanie do 78 i filtracja 


 


Wyszlo ok 21l  brzeczki 12  blg. 


Drożdze zadane w 19,5c. Wyszedł fuckup bo na chwilę wpadło do brzeczki wieko od słoika. Piwo mocno chmielone więc może będzie ok


 


Fermentacja


D2-16c


D3--17>17,5


D4-18,5


D5-19>19,5


D6-19,5C


d7-19C>18c


d8-18,5C


d9-19c


d10-19,5C


d11-20,5C


d12-d13-19,5c


D14-20.5c


21.05 - dodałem  Simcoe, Centennial, Mosaic - po 50g


chmielone na zimno 5 dni w temp od 20 c 1 dzień, 19 -2 dzień, 18 - 3 dzień, 17 - 4 dzień


przed rozlewem obniżyłem do 14c


rozlane 35 x 0,5 l z 100 g cukru. blg końcowe 2,5


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #94 -West Coast IPA - 15,5 blg - data warzenia 08.05.2016


pilzneński  -5 kg (81%) - Bestmalz


pszeniczny Bestmalz - 0,4 kg 6%)


wiedeński Bestmalz -300 g (5%)


carapils Bestmalz -200g (3%)


cukier - 300 g


gotowanie: 70 min


chmielenie: 


Columbus 12,5 AA% - 25 g - 60'


Columbus 12,5 AA% -25g - 30'


Chinook 11,2AA% -25g -20'


Chinook 11,2 AA% - 20g - 15'/


Citra 13,5 AA%% - 25g -10'+pozywka i cukier


Citra 13,5 AA% - 60g - -5'


Cascade 50g -0'


 


pożywka Wyeast - 2 g - 10'


kwas fosforowy %  2ml ml do zacierania ( 20 litry)i 4 ml wysładzania (16 litrów)


 


Drożdze 1056 1 pokolenie gęstwa po BSA - 7 łyżek


Zacierane 120 minw 66>60c


 


Podgrzewanie do 78 i filtracja 


 


Wyszlo ok 21l  brzeczki 15,5  blg. 


Drożdze zadane w 20c. 


 


Fermentacja


D2-18,5>19


D3-19,5>21


D4-19,5>21


D5-20>19,5


D6-19,5>19


D7-19


D8-18,5


D9-19,5


D10-20,5


D11-19,5


D12-20,5


D13-14-21


D15-23


24.05 dorzucilem 


Cascade -15g


Mosaic,Simcoe - po 50g


Columbus-20g


Amarillo--45g


chmielenie na zimno 5 dni


D1-23


D2-19


D3-17


D4-16


D5-15


wyszło 36 butelek 


98 g cukru do refermentacji


blg końcowe 2,7

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka 95# Hefeweizen -warzone 21.05.16 -13,5 blg, 

słód :

pszeniczny (Steinbach) - 2kg (56%)

pilzneński premium Weyermann - 1,5 kg (44%)

zacieranie

90min - 44c-43c - sam pszeniczny

60 min 67 c>61 c 

 

wygrzew do 78 c

7l +5l zacieranie + 13,5l wysładzanie +    3,7ml  kwas fosforowy 75%

filtracja 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Hallertau Tradition(5,4AA%)25g- 60'

Drożdze FM Gwoździe i Banany  - starter ok 1 l

Do fermentacji poszło 15l (razem ze starterem) 13,5 blg +15,l wody z żabki

 

Drożdze zadane w 22 c

chlodzenie 

po 12h 15c

D3 - 16,5-17,5c

D4-17,5-16c

D5-16,5

D6-17>16

D7-16>17

D8-17

D9-10-19

D11-19,5

D12-do 22c

D13-23c

D14+ -24c

butelkowane 07.06 - 31 butelek, końcowe blg 2, 98 g cukru
Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 96# Hefeweizen -warzone 22.05.16 -12 blg, 

słód :

pszeniczny (Steinbach) - 2kg (59%)

pilzneński premium Weyermann - 1,4 kg (41%)

zacieranie

15min - 41c - sam pszeniczny + 7l wody

+ 5l wody i pils

60 min 66 c 

 

wygrzew do 78 c

13,5l wysładzanie + 3,5 ml  kwas fosforowy 75%

filtracja 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Hallertau Mittelfruh(3AA%)50g- FWH'

Drożdze FM Gwoździe i Banany  - starter ok 1 l

Do fermentacji poszło 16l (razem ze starterem) 12blg

 

Drożdze zadane w  26c i chłodzenie

D2-19>185

D3-19>18

D4-17,5

D5-19,5>17,5

D6-17,5

D7-17,5>18

D8-18,5

D9-18

D10-18,5

D11-18,5>21

D12-21,5>23

D13-23

D14+ - 23

 

butelkowane 07.06 - 31 butelek, końcowe blg 24, 98 g cukru
Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.