Nachmieldalacz Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Warka #77 - Brown IPA - 15,9 blg - data warzenia 27.02.2016 pilzneński strzegom - 5 kg (76%) Biscuit Castlemalting - 0,,5 kg (8%) monachijski strzegom - 0,5 kg (8%) Brown Fawcett - 250 g (4%) Carafa I Special Weyermann - 150 g (2%) - ekstrahowane na zimno - dolane do filtracji cukier - 150 g (2%) gotowanie: 70 min chmielenie: wszystkie chmiele rocznik 2015 Columbus 15,5 AA% - 15 g - 60' Columbus 15,5 AA% -35 g - 30' Willamette 4,5AA% - 15g - 20 min Simcoe 13,0 AA% - 15 g - 15' Galaxy 14,5 AA% - 30 g - 5' Citra 13,5 AA%% - 40g -0' dodatki: cukier 0,15 kg - 15' pożywka Wyeast - 2 g - 10' kwas fosforowy % 3 ml do zacierania i 3 ml wysładzania Drożdze US-05 1 pokolenie gęstwa po #75 Session IPA 130 ml Zacierane 60 min w przy użyciu 20 l wody w 66>64c 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania + 1,5 l ekstraktu z Carafy Wyszlo ok 22l brzeczki 15,9 blg. Drożdze zadane w 21 c dalsze chłodzenie Butelkowane 17.03.2016 - 39 butelek 0,5 , blg końcowe 3,8 Zakubiłem kartkę i zapisy mam tylko dotyczące późniejszej części fermentacji D9 - 17c D10- 17>15,5c D11- 18,5>19c D12-19,5 D13-19,5>20c D14-20c D15 - przelanie na chmielenie na zimno Citra -60g, Amarillo - 50g, Simcoe - 35g, Galaxy - 15g D16 0 16>15c D17 - 14,5>14c D18 - 14>13c D19- 13c D20 -12,5 >10c Edytowane 17 Marca 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Warka 78# Hefeweizen -warzone 28.02.16 -12 blg, słód : pszeniczny (Strzegom) - 2,7kg (57%) pilzneński (Castlemalting) - 2,25 kg 43%) zacieranie pszeniczny + 9 l wody 60 min - 42,5c>41c 30 min 42>45c + 7 l wody i słód pilzneński 40 min 64 c >63c+3 ml kwas fosforowy 75% + 2,5 ml chlorek wapnia 40 minut - 72c + 5 ml chlorek wapnia wygrzew do 78 c 18 l wysładzanie + 3 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min 10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY chmielenie: Sybilla (4,8AA%)33 g- 70' Drożdze WY 3638 Bavarian Wheat - gęstwa po #74 zebrana tego samego dnia 90 ml Do fermentacji poszło 21,5l 12 blg Edytowane 28 Lutego 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Warka #79 - American Saison - 15,2 blg - data warzenia 05.03.2016 pilzneński strzegom - 4,56 kg (77%) pszeniczny strzegom- 0,85 kg (14%) monachijski strzegom - 0,3 kg (5%) cukier - 250 g (4%) gotowanie 70 min Columbus 15 AA% - 10 g - 60' Willamette 4,5%-10 g - 20' Citra 13,5 AA% - 26g - 15' Galaxy 14,5AA% - 25 g - 5' Citra 13,5 AA%% - 30g -0' dodatki: cukier 0,25 kg - 15' pożywka Wyeast - 2 g - 10' Drożdze WY 3726 Farmhouse Ale - starter 2 l Zacierane 63>64c 70 min w przy użyciu 19,5 l wody + 4 ml kwas fosforowy 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15,5 l wody do wysładzania + 4 ml kas fosforowy Wyszlo ok 23l brzeczki 15,2 blg. Drożdze zadane w 18,5 c Butelkowane 13.04.2016 - 41 butelek 0,5 l, 91 g cukru , blg końcowe 1,2 Długa fermentacja start poniżej 12h D2-3 - 21c D4-5 - 19,5c>22c D6-D18 w temperaturze 23 c D19-D36 -22,5c - wsypany chmiel na zimno - Citra i Centennial po 50g, Simcoe 38g chmielenie na zimno 4 dni pierwsze 3 dni 21 c przed rozlewem obnizyłem temperaturę do 15c Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Warka #80 - American Saison - 14 blg - data warzenia 11.03.2016 pilzneński strzegom - 4,53 kg (83%) pszeniczny Bestmalz- 0,75 kg (14%) monachijski strzegom - 0,2 kg (4%) gotowanie 70 min Columbus 15 AA% - 10 g - 60' Willamette 4,5%-10 g - 20' Simcoe 13 AA% - 35g - 15' Galaxy 14,5AA% - 25 g - 5' Citra 13,5 AA%% - 30g -0' pożywka Wyeast - 2 g - 10' Drożdze WY French Saison - starter 1,8l kręcony na mieszadle 26 h Zacierane 64>65c 60 min w przy użyciu 19 l wody + 3,4 ml kwas fosforowy 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania + 3,5 ml kas fosforowy Wyszlo ok 21l brzeczki 14 blg. Drożdze zadane w 19,5 c Fermentacja 24 dni + 5 dni chmielenie na zimno D2-20,5 D3-21,5c D4-D10 - 23c D11-D24 - 22,5c D24 chmielenie na zimno 5 dni - Citra, Sorachi Ace, Mosaic - po 50g Temperatura od 18 do 14 c butelkowane w 13c 08.04.2016 r. - 100 g cukru wyszło 41 but 0,5 l blg końcowe 0,3 Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Warka #81 - FES - 16,2 blg -53 IBU - data warzenia 12.03.2016 - wydajność wg BT 82% słód pale ale strzegom - 5kg (71%) pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg (7%) płatki jęczmienne błyskawiczne -0,4 kg (6%) carafa I special - 0,35 kg (5%) monachijski Strzegom - 0,3 kg (4%) jęczmień palony Castlemalting - 0,25 kg (4%) carafa II special -0,25kg (4%) gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 2015 (15% AA) - 70' - 20g Iunga 2015 (11,6AA%)- 60' - 30 g Willamette 2015 (4,5AA)- 15' - 15g Drożdze gęstwa US-05 po 77# - 10 łyzek stołowych - 150 ml Zacierane 78 min w przy użyciu 21 l wody 67,5c>67c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania 2,5ml kwasu fosforowego 75%) chłodzenie 30 min do 20c Wyszlo 22,5l brzeczki 16,2 blg. Butelkowane 01.04.2016 , blg końcowe 4,8 wyszło 26 x 0,5l 8 x 0,4 l 16 x0,33 l fermentacja D2-14 D3- 15 D4 - 15>16 D5 - 17>18 D6 18,5>19 D7-8 - 19,5 D9-D12 - 21,5 pozostałe dni do rozlewu 20c przy butelkowaniu yrop z 105 g cukru Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Warka #82 - American Saison - 14,5 blg - data warzenia 13.03.2016 pilzneński strzegom - 4,6 kg (82%) pszeniczny Bestmalz- 0,75 kg (14%) monachijski strzegom - 0,2 kg (4%) gotowanie 70 min Columbus 15 AA% - 10 g - 70' Simcoe 13 AA% - 20g - 15' Citra 13,5 AA%= - 30 g - 5' Citra 13,5 AA%%= - 30g -0' skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny - 2min pożywka Wyeast - 2 g - 10' Drożdze FM Odkrycie Sezonu - starter 1,8l kręcony na mieszadle 26 h Zacierane 65>63c 60 min w przy użyciu 19 l wody + 5 ml kwas fosforowy 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania + 4 ml kwas fosforowy Wyszlo ok 21 brzeczki 14,5blg. Drożdze zadane w 20 c Fermentacja w 22,5 c do D 10 D11-d16 - 21,5 C d16-d21 - 22c w dniu 21 dosypałem Simcoe,Citra, Galaxy - po 50g 5 dni chmielenia na zimno w temp - 16>15 c rozlew w 13 c przy użyciu 100 g cukru blg końcowe 1 wyszło 40 butelek 0,5 l Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Warka 83# Dark Mild -warzone 26.03.16 -10 blg, słód : pale ale (Fawcett) - 2,6kg - Pearl1kg+Flagoon1kg+Maris Otter 0,6kg(71%) biscuit (Castlemalting) - 0,5 kg (14%) crystal 160 EBC (Fawcett) -0,4 kg (11%) czekoladowy 1000-1100 EBC (Fawcett) -0,15kg (4%) zacieranie 12,5 l wody + 2 ml kwas fosforowy 75% 80 min 69 c >67c z jednym podgrzewaniem wygrzew do 78 c 20 l wysładzanie + 6 ml kwas fosforowy 75% gotowanie: 70 min 10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY chmielenie: EKG 2015(4,5AA%)40 g- 60' Drożdze WY 1099 Whitbread Ale - starter 1l bujany 20 h na mieszadle Do fermentacji poszło 23l ze starterem 10 blgdrozdze zadane w 18c Butelkowanie 14.04.16 - 44 but 0,5 l 3,5 blg końcowe butelkowane z 65 g cukru D2 - 18>19c D3 -18,5 c - została resztka piany D4 - 20,5>19,5c D5-20,5c D6-21c D7-21,5c D8-D10 - 21c D11-D12 - 21,5c D13-D19-21c D20-schłodzenie do 16c i rozlew Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Warka 84# Grodziskie -warzone 28.03.16 -8 blg, słód :pszeniczny grodziski (Weyermann) - 2kg - (67%)Heidelberg(Bestmalz) - 1 kg (34%)zacieranie11 l wody + 1,5 ml kwas fosforowy 75%30 min 65 c >64c 30 min 72cwygrzew do 78 c21 l wysładzanie + 6 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 70 minchmielenie:Iunga 2015(8AA%)30 g- 60' Sybilla 2015 4,8 AA - 15g - 10' Sybilla 2015 4,8 AA - 20g - 0'Drożdze US-05 paczka uwodnioneDo fermentacji poszło 21 l 8blg drozdze zadane w 19c Fermentacja - D2 -15,5c D3-15,>16,5c D4-17,5c D5-18>19,5c D6-D7-19c D8-21c D9-10-22c D11-D17-21c D18-D19-16>15c D20-13,5>11c - przelełem do fermentora z roztworem 5g żelatyny D21-D23-11>13c rozlew 19.04 z 160g cukru wyszło 39 butelek 0,5 l - gestość końcowa 2,2blg Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #85 - Witbier 12,3 blg, - warzony 02.04.2016 r. słód : pilzeński heidelberg (bestmalz) - 2,2 kg (46%) monachijski (steinbach) - 0,11 kg (2%) dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 2,2 kg (42%) płatki owsiane błyskawiczne - 0,25kg (10%) kolendra indyjska ziarna - 7g - zmielone swieże skórki pomarańczy 3szt- 58g rumianek 2g chmiel - Hallertau Tradition (5,4AA%) - 30g - 60' 20 g - 10' przyprawy na 5 min zacieranie 17 l wody zacieranie 68c >65 c - 90 min podgrzanie do 68 c - 30 min wygrzew do 78 c i filtracja 17 l wody do wysładzania +kwas fosforowy 4 ml 75% gotowanie: 90 min Drożdze starter WY Belgian Witbier - 2 doby na mieszadle do fermentacji poszło 23l 12,3 blg. Start w ???h Drożdze zadane w temp 18c D2-D3 - 18c D4-D5-19c D6-D7-19,5c D8-20,5c D9-10 -21c D11 -21,5c D12 21c D13-D14-22,5c D15-17-23c D18-19-22,5c reszta 22c rozlew 27.04 - blg końcowe 2,5 wyszło 43 butelki 0,5l Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 86# Northern English Brown Ale -warzone 08.04.16 -13 blg, słód :pale ale (Fawcett) Maris Otter 4,2kg(85%)special roast (Briess) - 315g (6%)crystal 90 EBC (Fawcett) -160g (3%)victory (Briess) -160g(3%) czekoladowy jasny 400 EBC (strzegom) - 120 g(2%) zacieranie17,5 l wody + 1 ml kwas fosforowy 75%68 min 68 c >65cwygrzew do 78 c17 l wysładzanie + 4,2 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 70 min10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WYchmielenie:EKG 2015(4,5AA%)60 g- 60'Drożdze WY 1098 British Ale - starter 1,6 l bujany 26 h na mieszadleDo fermentacji poszło 24l ze starterem 13 blg, drozdze zadane w 19c D2-18,5c>20c D3 - 22,5c>19c ucieczka temperatury D4-19>20c D5-19c D6-20,5c D7-21c D8-20c D9-D11-21c D12-D17-20c reszta stopniowe obniżenie temperatury do 16c butelkowanie 30.04.16 - 96 g cukru 44 butelki 0,5 l - 1,8 blg Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Da się to pić? Warka #60 - Extreme Session IPA - 12,2 blg -170 IBU - data warzenia 06.12.2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Da się to pić? Warka #60 - Extreme Session IPA - 12,2 blg -170 IBU - data warzenia 06.12.2015 Ekstremalnie sesyjne i 170 IBU ze sobą nie współgra, ale chętnie bym spróbował takiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pić się nie da, bo dawno zostało wypite Piwo było fajne, jedynie dosyć mętne, co wtedy mi trochę przeszkadzało, teraz niekoniecznie. Aromat dobry chmielowy, goryczka mocna, ale przyjemna, wręcz jedna z osób, które je piły stwierdziła, że najlepsze piwo jakie kiedykolwiek piła, lepsze od sharka Musze niedługo powtórzyć takie przegięte piwo, bo ostatnio wszystko zbalansowane staram się warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 87# Hefeweizen -warzone 10.04.16 -11,8 blg, słód : pszeniczny (Bestmalz) - 3kg (67%) pilzneński Heidelberg (Bestmalz) - 1,5 kg (33%) zacieranie 20min - 44c>43c 103 min 67 c>63c +1,5 ml kwas fosforowy 75% wygrzew do 78 c 16l zacieranie + 18l wysładzanie + 3,5 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 90 min chmielenie: Hallertau Tradition(4AA%)25g- 60' Drożdze WY 3638 Bavarian Wheat - starter ok 1,3 l Do fermentacji poszło 23l (razem ze starterem) 11,38 blg Drożdze zadane w 19c Fermentacja - D2 - 17c D3- 17,5c (piana pod dekiel) >16,5c D4- 16>17c D5>D9- 17c D10- 19c D11 - 18,5c D12 -17>18c D13-17c D14-17c Butelkowane 24.04.16 Blg końcowe 2,5 - 42 butelki 160g cukru do refermentacji Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 88# Oatmeal Stout -warzone 16.04.16 -14,5 blg, słód :pale ale (Fawcett) Maris Otter 4 kg(69%) płatki owsiane przypiekane 45 min w 150 c - 0,5kg (9%) victory (Briess) -340g(6%) czekoladowy 700 -300 g (Briess) (5%) jęczmeń palony Weyermann - 200 g - (3%)special roast (Briess) - 185g (3%)crystal 90 EBC (Fawcett) -130g (3%)crystal 220 EBC (Fawcett) -130g (3%) zacieranie20 l wody + 1 ml kwas fosforowy 75%68 wygrzew do 78 c l wysładzanie + ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 60 min10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WYchmielenie:EKG 2015(4,5AA%)50 g- 60' Iunga (8AA%) 19g- 60'Drożdze WY 1099 - gęstwa 2 dniowa - 7 łyżekDo fermentacji poszło 22l drozdze zadane w 19c fermentacja do D12 - 18-19,5 do D21 - 21c piwo wyszło przegazowane Edytowane 26 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #89 - Double IPA - 18 blg - data warzenia 17.04.2016 pilzneński - 6,6 kg (90%) - 5,3 Strzegom +1,3 Heidelberg Bestmalz pale ale Fawcett Marris Otter- 0,2 kg (3%) monachijski Bestamalz - 0,29 kg (4%) cukier - 250 g (3%) gotowanie: 90 min chmielenie: Simcoe AA% - 12 g - 90' Iunga 8%-30g - 60' Citra 13,5 AA% - 20g - 60' Simcoe 12,3 AA% - 25 g - 30' Citra 13,5AA% - 25 g - 20' Citra 13,5AA% - 25 g - 15' Centennial 8,5AA% - 25 g - 10' Centennial 8,5AA% -25g -5' Citra 13,5 AA%% - 25g -2' Simcoe 12,3AA% - 25 g - 1' dodatki: cukier 0,25 kg - 15' pożywka Wyeast - 2 g - 10' kwas fosforowy % 2,4 ml do zacierania (22 litry)i 3,2 ml wysładzania (16 litrów) Drożdze US-05 1 pokolenie gęstwa po Grodziskie Zacierane 70 min w przy użyciu 22 l wody w 66>64c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania Wyszlo ok 20,5 brzeczki 18 blg. Drożdze zadane w 19c Fermentacja D2-17,5c>17c D3-D4-17,5C d5-17C D6-16,5C d7-17C d8-17,5C d9-18,5C d10-12 -19,5C d13-20C d14-15c - 17c 01.05.16 - wrzuciłem na zimno po 50g - Mosaic,Centennial,Galaxy-chmielenie 5 dni d16-15,5c d17-14,5c d18-15,5c d19-15c d20-14,5>12,5c butelkowanie 17,5 l, 87 g cukru , blg końcowe 2,8 Edytowane 6 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #90 - Black Summer Ale - 12 blg - data warzenia 23.04.2016 pilzneński - 3,5kg - Steinbach pszeniczny -1kg-Bestmalz ekstrakt WES barwiący 140g gotowanie: 90 min chmielenie: Citra 13,5 AA% - 15g - 60' Citra 13,5 AA% - 15g - 15' Citra 13,5 AA% - 70g - 0' zacieranie (16 litrów wody) 66,5>62c - 60 min Podgrzewanie do 78 i filtracja 4,5ml kwasu fosforowego do wysładzania (18 litrów) Drożdze WY 1056 starter Wyszlo ok 22l brzeczki 12 blg. Drożdze zadane w 19c Fermentacja D2-16c D3-D4-14c d5-D6-15,5C d7-16C d8-17C d9-d10-19,5C d11-20,5C d12-22,5 D13-D15- 22 c zlanie na cichą 10.05 - dodałem Amarillo 40g, Simcoe 42g, Cascade 035g chmielone na zimno 5 dni w temp ok 23 c, przed rozlewem obniżyłem do 17c rozlane 41 x 0,5 l z 108 g cukru. blg końcowe 2,5 Edytowane 26 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Warka #82 wygrała mi awans do finału Szczecińskiej Ligi Piwowarów bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 91# Robust Porter -warzone 30.04.16 -14,7 blg, słód :pale ale (Wayermann) 4,5kg(75%)monachijski (Bestalz) - 600g (10%)crystal 90 EBC (Fawcett) -270g (5%) czekoladowy 700 EBC (Briess) - 200 g(3%) czekoladowy 1000-1200 ebc (Fawcett) -200g (3%) crystal 200 EBC (Fawcett) - 130 g- (2%) czekoladowy 500-600 EBC - 100g (2%)zacieranie20 l wody 60 min 67>65c cwygrzew do 78 c16 l wysładzanie + 4 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 60 min10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WYchmielenie:EKG 2015(4,5AA%)50 g- 60' Iunga 2015 (8%AA%)-20g -60' Fuggles (4,5%AA%) -25g - 15g Fuggles (4,5%AA%) -25g - 0gDrożdze WY 1098 British Ale -gęstwa po #86 - zebrana rano 120 mlDo fermentacji poszło 22l 14,7 blg, drozdze zadane w 21c Zabutelkowałem 41 but 0,5l , 21.05.16. Fermentacji nie ma co opisywać bo temperatura spierdoliła Edytowane 21 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 (edytowane) Warka #92 - Summer Ale - 12 blg - data warzenia 03.05.2016 pilzeński Bestmalz - 2 kg pilzneński - 1,5kg - Steinbach pale ale Weyermann - 0,5 kg pszeniczny -0,5kg-Bestmalz gotowanie: 70 min chmielenie: Citra 13,5 AA% - 15g - 60' Citra 13,5 AA% - 10g - 15' Citra 13,5 AA% - 70g - wrzucone po 2 min chłodzenia skórka z 3 mandarynek - 2' Drożdze US05 uwodnione zacieranie16l wody +1,4 ml kwas fosforowy 75%70 min 68>62c cwygrzew do 78 c18 l wysładzanie + 4,5 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 70 min wyszło 21 l, drożdze zadane w 21 c Fermentacja D2-16,5 D3-16 d4-17,5>18,5 D5-17,5 d6-7-17C d8-17,5C d9-18,5C>19 d10-19 -19,5C d11-19,5 d12-21c 16.05.16 - wrzuciłem na zimno Amarillo -65g, Simcoe 65g d13-15 d14-14 d15-14 d16-14,5 d17-13,5 butelkowanie 19 l, 102 g cukru , blg końcowe nieznane Edytowane 21 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Warka #93 -Session IPA - 12 blg - data warzenia 07.05.2016 pilzneński -3,75 kg (78%) - Bestmalz pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg (10%) wiedeński Bestmalz -300 g (6%) carapils Bestmalz -250g (5%) gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 12,5 AA% - 15 g - 60' Columbus 12,5 AA% -15g - 30' Chinook 11,2 AA% - 20g - 15' Citra 13,5 AA%% - 30g -10' Chinook 11,2 AA% - 30g - -5' Citra 13,5 AA%% - 70g -0' pożywka Wyeast - 2 g - 10' kwas fosforowy % 1,5 ml do zacierania ( 16,5 litry)i 4,5 ml wysładzania (18,5 litrów) Drożdze 1056 1 pokolenie gęstwa po BSA - 7 łyżek Zacierane 65 minw 66>65c Podgrzewanie do 78 i filtracja Wyszlo ok 21l brzeczki 12 blg. Drożdze zadane w 19,5c. Wyszedł fuckup bo na chwilę wpadło do brzeczki wieko od słoika. Piwo mocno chmielone więc może będzie ok Fermentacja D2-16c D3--17>17,5 D4-18,5 D5-19>19,5 D6-19,5C d7-19C>18c d8-18,5C d9-19c d10-19,5C d11-20,5C d12-d13-19,5c D14-20.5c 21.05 - dodałem Simcoe, Centennial, Mosaic - po 50g chmielone na zimno 5 dni w temp od 20 c 1 dzień, 19 -2 dzień, 18 - 3 dzień, 17 - 4 dzień przed rozlewem obniżyłem do 14c rozlane 35 x 0,5 l z 100 g cukru. blg końcowe 2,5 Edytowane 26 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Warka #94 -West Coast IPA - 15,5 blg - data warzenia 08.05.2016 pilzneński -5 kg (81%) - Bestmalz pszeniczny Bestmalz - 0,4 kg 6%) wiedeński Bestmalz -300 g (5%) carapils Bestmalz -200g (3%) cukier - 300 g gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 12,5 AA% - 25 g - 60' Columbus 12,5 AA% -25g - 30' Chinook 11,2AA% -25g -20' Chinook 11,2 AA% - 20g - 15'/ Citra 13,5 AA%% - 25g -10'+pozywka i cukier Citra 13,5 AA% - 60g - -5' Cascade 50g -0' pożywka Wyeast - 2 g - 10' kwas fosforowy % 2ml ml do zacierania ( 20 litry)i 4 ml wysładzania (16 litrów) Drożdze 1056 1 pokolenie gęstwa po BSA - 7 łyżek Zacierane 120 minw 66>60c Podgrzewanie do 78 i filtracja Wyszlo ok 21l brzeczki 15,5 blg. Drożdze zadane w 20c. Fermentacja D2-18,5>19 D3-19,5>21 D4-19,5>21 D5-20>19,5 D6-19,5>19 D7-19 D8-18,5 D9-19,5 D10-20,5 D11-19,5 D12-20,5 D13-14-21 D15-23 24.05 dorzucilem Cascade -15g Mosaic,Simcoe - po 50g Columbus-20g Amarillo--45g chmielenie na zimno 5 dni D1-23 D2-19 D3-17 D4-16 D5-15 wyszło 36 butelek 98 g cukru do refermentacji blg końcowe 2,7 Edytowane 31 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Warka 95# Hefeweizen -warzone 21.05.16 -13,5 blg, słód : pszeniczny (Steinbach) - 2kg (56%) pilzneński premium Weyermann - 1,5 kg (44%) zacieranie 90min - 44c-43c - sam pszeniczny 60 min 67 c>61 c wygrzew do 78 c 7l +5l zacieranie + 13,5l wysładzanie + 3,7ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Hallertau Tradition(5,4AA%)25g- 60' Drożdze FM Gwoździe i Banany - starter ok 1 l Do fermentacji poszło 15l (razem ze starterem) 13,5 blg +15,l wody z żabki Drożdze zadane w 22 c chlodzenie po 12h 15c D3 - 16,5-17,5c D4-17,5-16c D5-16,5 D6-17>16 D7-16>17 D8-17 D9-10-19 D11-19,5 D12-do 22c D13-23c D14+ -24c butelkowane 07.06 - 31 butelek, końcowe blg 2, 98 g cukru Edytowane 7 Czerwca 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Warka 96# Hefeweizen -warzone 22.05.16 -12 blg, słód : pszeniczny (Steinbach) - 2kg (59%) pilzneński premium Weyermann - 1,4 kg (41%) zacieranie 15min - 41c - sam pszeniczny + 7l wody + 5l wody i pils 60 min 66 c wygrzew do 78 c 13,5l wysładzanie + 3,5 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Hallertau Mittelfruh(3AA%)50g- FWH' Drożdze FM Gwoździe i Banany - starter ok 1 l Do fermentacji poszło 16l (razem ze starterem) 12blg Drożdze zadane w 26c i chłodzenie D2-19>185 D3-19>18 D4-17,5 D5-19,5>17,5 D6-17,5 D7-17,5>18 D8-18,5 D9-18 D10-18,5 D11-18,5>21 D12-21,5>23 D13-23 D14+ - 23 butelkowane 07.06 - 31 butelek, końcowe blg 24, 98 g cukru Edytowane 7 Czerwca 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się