Nachmieldalacz Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Warka 97#Summer Saison -warzone 26.05.16 -8,3 blg, słód : pilzneński (Bestmalz) - 1,26kg ( %) pilzneński premium Weyermann - 0,95kg ( %) 60% pszeniczny Bestmalz - 0,58 kg -15% caramel pils Bestmalz 0 0,57 kg - 15% wiedeński Bestmalz - 0,385 kg - 10% zacieranie 16l wody 60 min 68 c >64c wygrzew do 78 c 18l wysładzanie + 4,5 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga (8AA%)30g- 60' Iunga (8AA%)30g- 15' Sybilla (4,8AA%_- 60g -0' przy chłodzeniu zorientowałem się że została na wadze. W takim razie będę chmielił na zimno Drożdze FM Odkrycie Sezonu - starter ok 1,1 l- 2 doby na mieszadle +5l wody z Biedronki Do fermentacji poszło 27,5l (razem ze starterem) 8,3blg Drożdze zadane w 23c Edytowane 26 Maja 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Warka 98#APA -warzone 02.07.16 -10,5 blg, słód : pilzneński (Bestmalz) - 2,5kg ( 62,5 %) wiedeński Bestmalz - 1kg -(25%) pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg - (12,5%) zacieranie 16l wody 70 min 68 c >63c + 3,8 ml kwas fosforowy wygrzew do 78 c wysładzanie +3,8 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Citra (13,5AA%)20g- 60' Citra(13,5AA%)30g- 15' Citra (13,5AA%)50g- 0' na zimno- Simcoe 100 g Drożdze US05 saszetka Drożdze zadane w 23c Fermentacja przez 8 dni od 16 do 18,5 c Potem wystawione ze skrzyni i 23c 13.07 wsypałem chmiel na zimno (4 dni w 23c) butelkowanie 17.07 z dodatkiemm 103g cukru wyszło 40 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Warka 99#APA -warzone 08.07.16 -11 blg, słód : pilzneński (Bestmalz) - 2,5kg ( 62,5 %) wiedeński Bestmalz - 1kg -(25%) pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg - (12,5%) zacieranie 14l wody 70 min 67 c >630 + 1,4ml kwas fosforowy wygrzew do 78 c wysładzanie +4 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Citra (13,5AA%)30g- 60' Citra(13,5AA%)30g- 15' Citra (13,5AA%)60g- 0' na zimno- Eureka 100 g Drożdze US05 saszetka Drożdze zadane w 23c Fermentacja przez 8 dni od 16 do 17,5 c Potem wystawione ze skrzyni i 23c przez 6 dni 22.07 przelałem do 2 fermentora i wsypałem chmiel na zimno (4 dni w 23,25,26 i ostatni 27c) butelkowanie 26.07 z dodatkiemm 101g cukru wyszło 38 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Warka 100# Hefeweizen/American Weizen -warzone 09.07.16 -ok. 12 blg, słód : pszeniczny - 3,95kg (56%) pilzneński Heidelberg - 3,15 kg (44%) zacieranie 75 min 66>61 c wygrzew do 78 c 15l wysładzanie + 3,4 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Hallertau Mittelfruh(3AA%)50g- 60' Sybilla (4,8AA%) - 20g - 60' Drożdze FM Gwoździe i Banany - starter ok 1,8 l Chłodzenie do 19,5c Fermentacja na 2 fermentory (do każdego 5l baniak wody z biedronki - ok 17l w fermentorze) Drożdze zadane w 19,5c 1 fermentor - do dnia 12 od 17,5 c do 19c potem 2 dni 22 c 2 fermentor - do 10 dnia 16,5c>18c w 12 dniu dodałem 62g Amarillo chmielenie na zimno 4 dni w temperaturze od 20 do 21 c 1. butelkowane 23.07 - 32 butelek, 100 g cukru 2. butelkowane 24.07 - 32 butelek, 100 g cukru bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Warka 101# Grodziskie -warzone 16.07.16 -8 blg, słód :pszeniczny grodziski (Weyermann) - 3kg - (100%)zacieranie10,5 l wody 25 min 65 c >63c 30 min 70cwygrzew do 78 c filtracja wspomagana 100 g szyszki Marynk21,5 l wysładzanie + 4,8 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 70 minchmielenie:Iunga 2015(8AA%)30 g- 60' Sybilla 2015 4,8 AA - 15g - 15' Sybilla 2015 4,8 AA - 30g - 0'Drożdze FM Grodziskie mech irlandzki 4g - 15 'Do fermentacji poszło 21 l 8blg drozdze zadane w 18,5c Fermentacja - od 15c 2 dnia do 7 dnia 15>17,5c dwa dni w 19 c reszta w pokojowej (23c) przed rozlewem do 19 butelkowanie 29.07 - 153 g cukru, 41 butelek Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Warka 102#Session Black IPA -warzone 23.07.16 -12 blg, słód : pilzneński (Bestmalz) -3,5kg ( 87,5 %) pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg - (12,5%) zacieranie 14l wody 60 min 67 c >64c wygrzew do 78 c wysładzanie 20l wody+4 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum (11,5AA%)25g- 60' Columbus(13,5AA%)25g- 15' Simcoe(13,5AA%)55g- 0' 5g mech irlandzki na 15' na zimno- Simcoe 100 g Drożdze US05 saszetka Drożdze zadane w 23c Fermentacja przez 7 dni od 16,5 do 19 c Potem wystawione ze skrzyni przez 3 dni 19,5>23c 01.08 wsypałem chmiel na zimno (4 dni w 23c) butelkowanie 05.08 z dodatkiem 95g cukru wyszło 40 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka 103#APA -warzone 24.07.16 -11,5 blg, słód : pilzneński (Bestmalz) -3,3kg pszeniczny Bestmalz - 1 kg zacieranie 14l wody 60 min 65 c >62c wygrzew do 78 c wysładzanie +4 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum (11,5AA%)25g- 60' Columbus(12,5AA%)26g- 15' Columbus(12,5AA%)47g- 0' mech irlandzki 5 g - 15' na zimno- Lemon Drop 100 g Drożdze US05 saszetka Drożdze zadane w 23c Fermentacja przez 7 dni od 16 do 18 c 9 dzień wzrost do 21 potem 23 03.08 wsypałem chmiel na zimno (4 dni w 23c) butelkowanie 07.08 z dodatkiem 95g cukru wyszło 35 butelek Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Warka 104# Grodziskie Peated-warzone 30.07.16 -8 blg, słód :pszeniczny grodziski (Weyermann) - 2kg -wędzony torfem - średni(Castlemalting)zacieranie10,5 l wody 70 min 68 c >61c wygrzew do 78 c 21,5 l wysładzanie + 4,8 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 70 minchmielenie:Iunga 2015(8AA%)35 g- 60' Drożdze US-05 uwodnione mech irlandzki 3,5g - 15 'Do fermentacji poszło 21 l 8blg drozdze zadane w 23c i chłodzenie po 4h 19 c Fermentacja - od 15,5c 2 dnia do 5 dnia 15,5>18,5c D6-D8 - 19,5 reszta w pokojowej (21,5c) butelkowanie 09.078 - 142g cukru, 42 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Warka 105# Witbier-warzone 30.07.16 -8 blg, słód :pils Heidelberg Bestmalz - 1,85 kg pils Bestmalz - 0,45 kg monachijski Bestmalz - 0,2 kg płatki pszenne - 2,2 kg płatki owsiane -0,29 kgzacieranie17l wody 120 min 68 c >65c wygrzew do 78 c 17 l wysładzanie + 3,9 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 70 minchmielenie:Sybilla 2015(4,6AA%)45 g- 60' 3 pomarańcze,1 grejfrut czerwony - zest kolendra 12 g - 5 ' Drożdze FM Białe Walonki- 1,4 l starter 2 doby na mieszadle Do fermentacji poszło 22 l 12blg drozdze zadane w 24c i chłodzenie butelkowanie 19.08- 81 g cukru, 42 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Warka 106#APA -warzone 06.08.16 -11,5 blg, słód : pilzneński (Bestmalz) - 2,25kg, Strzegom (0,25kg) ( 62,5 %) wiedeński Steinbach - 1kg -(25%) pszeniczny Steinbach - 0,5 kg - (12,5%) zacieranie 14l wody 70 min 68 c >61c wygrzew do 78 c wysładzanie 20l +4,5 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Chinook (11,2AA%)20g-50' Chinook (11,2AA%)40g- 15' Chinook (11,2AA%)40g- 0' na zimno- Mosaic 100 g Drożdze US05 saszetka Drożdze zadane w 23c Fermentacja przez 6 dni od 16 do 17,5 c Potem wystawione ze skrzyni 19.08 przelałem do 2 fermentora i wsypałem chmiel na zimno (4 dni w 23c) butelkowanie 23,08 z dodatkiemm 100g cukru wyszło 40 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Warka 107# - Dry Stout - warozne 07.08.16 - 10,5 blg Pilzneński - Strzegom -2 kg Pale Ale - CM - 1kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Carafa II Special - 0,25 kg Jęczmień palony - CM - 0,25 kg zacieranie 40l wody - 67>60c - 70 min wysładzanie 20l + kwas fosforowy drożdze US-05 saszetka chmielenie - 60 minut - Iunga 20g (8AA%) , Magnum -20g (11,5AA%) - 20g chłodzenie - drożdze w 23 c od dnia 2 do 6 fermentacja od 15 c do 18,5c dalej cieplej butelkowane 21.08 - 80g cukru - 43 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Warka 108# Belgian Pale Ale -warzone 21.08.16 12,9 blg, słód : pale ale CM - 3kg monach CM - 1,85 kg premium pils Weyermann - 0,75kg abbey - 0,5kg biscuit - 0,5lg carabelge - 0,4 kg zacieranie 70 min 68>63c wygrzew do 78 c 16l wysładzanie + 4 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga (8AA%) - 30g - 60' Sybilla (4,6AA%)-30g - 60' Sybilla -40g -15' Mech irlandzki - 15' Drożdze FM Belgijskie Pagórki- starter ok 1,7 l Fermentacja na 2 fermentory (do każdego 5l baniak wody z biedronki - ok 17l w fermentorze) temperatura 23-25c Chmielone na zimno 3 dni w 23 c 1 fermentor - 50g Hallertau Blanc 2 fermentor - 50g -Mosaic Butelkowanie 22.09 1. butelkowane - 32 butelek, 88 g cukru 2. butelkowane - 32 butelek, 85 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Warka 109# Saison -warzone 28.08.16 10 blg, słód : pils Strzegom - 3,75kg wiedeński Steinbach - 1 kg premium pils Weyermann - 0,8kg pszeniczny Steinbach - 0,5 kg zacieranie 53 min 64>60c 10 min 66c wygrzew do 78 c 15l wysładzanie + 3,6 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga (8AA%) - 47g - 60' Sybilla (4,6AA%)-50g - 15' Mech irlandzki - 15' Drożdze FM Odkrycie Sezonu- starter ok 1,7 l Fermentacja na 2 fermentory (do każdego 6l baniak wody z lidla temperatura 23-25c Chmielone na zimno 4 dni w 23 c 1 fermentor - 50g Simcoe 2 fermentor - 50g -Hallertau Blanc Butelkowanie 23.09 1. butelkowane - 31 butelek, 80 g cukru 2. butelkowane - 37 butelek, 100 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Warka 110# Wit Pale Ale -warzone 20.08.16 11,5 blg, słód : premium pils Weyermann - 3,6kg płatki pszenne - 3,6 kg zacieranie 120 min 67c wygrzew do 78 c 16l wysładzanie + 3,8 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(11,5AA%) - 30g - 60' Columbus(12,5AA%)-50g - 10' skórki 3 pomarańczy - 60 g, kolendra - 20g mielona - 5' Drożdze US05 gęstwa Fermentacja na 2 fermentory (do każdego 5l baniak wody z biedronki - ok 16,5l w fermentorze) temperatura pierwsze 3 dni fermentacji od 17>18,5 c później pokojowa Chmielone na zimno 5 dni w 23 c 1 fermentor - 50g Mosaic, 50g Equinox 2 fermentor - 50g -Simcoe, 50g Columbus Butelkowanie 24.09 1. butelkowane - 30 butelek, 85 g cukru 2. butelkowane - 30 butelek, 76 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Warka 111#NZ Pale Ale -warzone 25.09.16 11,6 blg, słód : pils strzegom - 7kg zacieranie 60 min 64c >62c 10min 69 c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie + 3,8 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 40g - 60' Pacific Gem(13,2AA%)-50g - 15' Pacific Gem(13,2AA%)-50g - 150' Drożdze US05 gęstwa Fermentacja na 2 fermentory (do każdego 6l baniak wody z lidla - ok 16,5l w fermentorze) temperatura pierwsze 6 dni fermentacji od 16-17c później pokojowa Chmielone na zimno 4 dni w 21 c 1 fermentor - 100g Waiiti 2016 2 fermentor - 100g Motueka 2016 Butelkowanie 12 i 13.10 1. butelkowane - 32 butelek, 75g cukru 2. butelkowane - 31 butelek, 75 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Warka 112#Weizenbock -warzone 02.10.16 18 blg, słód : pszeniczny - 3,5kg pils - 1,5 kg monachijski - 1,2kg carahell - 0,4 kg special B -0,4 kg pszeniczny czekoladowy -60g zacieranie 10,5 wody + pszeniczny 42 c - 80 min dodany pils, monach i carahell 66c - 100 min na ostatnie 40 dodany carahell 10min 69 c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie + pszeniczny czekoladowy Weyermann filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Lubelski (??AA%) - 50g - 60' Drożdze FM 41 starter z 180 g ekstraktu zadane w 23c temepratura D2 - do 13 c D3 do 15c D4-D6 - 15,5c D7=D10 - do 17c do D15 do 19c reszta pokojowa ok 22 c butelkowane 22.10.2016 z 151 g cukru, 41 butelek, końcowe blg 4,5 Edytowane 22 Października 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Warka 113# SS Ale czereśnia-warzone 08.10.16 -14 blg, słód :wędzony czereśnią - 5kg - Vikingzacieranie50 min 66 c >62c 45 min 74c>72cwygrzew do 78 c 17 l wysładzanie + 4 ml kwas fosforowy 75%gotowanie: 70 minchmielenie:Magnum(13AA%) - 30g - 60' Sybilla (4,6AA%)-30g - 15' Drożdze US-05 gęstwa Do fermentacji poszło 22 l 14blg drozdze zadane w 23c i chłodzenie D2-D6 - 15>16c D7-D9 do 19c potem ok 22c butelkowanie 23.10- 105g cukru, 42 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Warka #114 - FES - 18blg - data warzenia 09.10.2016 - wydajność wg BT 82% słód pale ale strzegom - 5kg pszeniczny Bestmalz - 550g carafa I special - 400g monachijski Strzegom - 800g jęczmień palony Castlemalting - 200g carafa II special -200g płatki owsiane - 0,5 kg pszeniczny czekoladowy - 0,14 kg gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum 13AA% - 60g - 60 mech irlandzki Drożdze gęstwa US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 21 l wody 67c 2,7ml kwasu fosforowego 75%) chłodzenie 30 min do 22c Wyszlo 22,5l brzeczki 18 blg. Butelkowane 30.10.2016 , blg końcowe 4,8 wyszło 12x 0,5l 14x 0,4 l 31 x0,33 l fermentacja pierwsze 5 dni 15 c potem wyżej Edytowane 4 Listopada 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Warka 115 APA -warzone 16.10.16 12 blg, słód : pils strzegom - 6kg pils Bestmalz Heidelberg - 1kg carapils 350 g zacieranie 150 min 67c >66c wygrzew do 78 c 16,5l wysładzanie + 3,5 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 40g - 60' Columbus (12,5A%)-25g-30' Simcoe(13,5AA%)-50g - 15' Simcoe(13,5AA%)-50g - 0' Drożdze US05 Fermentacja na 2 fermentory (do każdego 6l baniak wody z lidla - ok 16,5l w fermentorze) temperatura pierwsze 6 dni fermentacji od 15-16c kolejne 2 dni do 18,5c później pokojowa Chmielone na zimno 5 dni w 21 c 1 fermentor - 100g Simcoe 2 fermentor - 100g Eureka Butelkowanie 01 i 04.11 1. butelkowane - 30 butelek, 77g cukru 2. butelkowane - 33 butelki, 76 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Warka 116# Rauchweizen -warzone 23.10.16 -11 blg, słód : pszeniczny (Bestmalz) - 2kg (50%) wędzony gruszą Viking- 2 kg (50%) zacieranie 25min - 42c - sam pszeniczny 30 min 63 c 30min 72c wygrzew do 78 c 7l +7l zacieranie + 19,5l wysładzanie + 4ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Sybilla(4,6AA%)40g- 60' Drożdze FM Gwoździe i Banany - gęstwapo Weizenbock - 7 łyżek Do fermentacji poszło 22l Drożdze zadane w 23 c chlodzenie D2 - 14c D3-14,5c D4-15,5c D5-16c dalej wzrost butelkowane 08.11 - 42 butelek, końcowe blg 3, 155 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Warka 117 Amerykańskie Grodziskie -warzone 01.11.16 10 blg, słód : pils strzegom - 2kg wędzony dębem strzegom - 3kg zacieranie 17,5l 210 min 67c c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie + 3,5 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 31g - 60' Columbus (12,5A%)-30g-30' Simcoe(13,5AA%)-50g - 1' Drożdze US05 gęstwa po 3,5 łyżki zdanie w 23c Fermentacja na 2 fermentory (do każdego 6l baniak wody z lidla - ok 16,5l w fermentorze) temperatura pierwsze5 dni fermentacji od 15-16c potem powoli do 20c 2 fermentor chmielone na zimno 5 dni w 21 c 50g Simcoe Butelkowanie 16.11 1. butelkowane - 30 butelek, 100g cukru 2. butelkowane - 33 butelki (chmielone na zimno), 104 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Warka 118 Double IPA -warzone 30.10.16 19 blg, słód : pils strzegom - 6,6kg carapils - 0,6 cukier - 0,5kg zacieranie 18,5l 55 min 64c>62c 10 min 72c wygrzew do 78 c 17l wysładzanie + 4 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 50g - 60' Columbus (12,5A%)-50g-30' Simcoe(13,5AA%)-25g - 20' Ahtanum - 25g - 15' Centennial - 25g - 10' Centennial -25g- 5' Amarillo - 25g -2' SImcoe - 25g - 1' mech irlandzki pożywka dla drożdzy WY Drożdze US05 gęstwa 10 łyżek zadanie w 23c Fermentacja od 15,5c-16c - do d4 D5-D10-17>18,5c potem pokojowa 14.11 chmielenie na zimno - po 50 g Centennial, Simcoe,Amarillo, Ahtanum Butelkowanie 19.11 36 butelek, 102g cukru, ok. 17l (trochę mniejszych butelek) - dużo strat w chmielinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Warka 119#Rauchbock -warzone 11.11.16 16 blg, słód : wędzony bukiem Viking - 4 kg monachijski - 2kg carahell - 0,4 kg special B -0,4 kg jęczmień palony -60g zacieranie 23 wody 65>63 c - 30 min dodany special b podgrzewanie do 67c 30 min wygrzew do 78 c 14l wysładzanie + jęczmień palony filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Sybilla (4,6AA%) - 65g - 60' Drożdze US05 po #117 10 łyżek zadane w 23c temepratura D2 - do 15c D3-D6 - 15,5c>16c D7-D9- 17c>18c reszta pokojowa ok 22 c butelkowane 30.11.2016 z 110 g cukru, 44 butelek, końcowe blg 3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Warka 120 GALAXY IPA -warzone 13.11.16 15 blg, słód : pils strzegom - 5kg pszeniczny - 0,5kg zacieranie 18l 66c - 5 h wygrzew do 78 c 17l wysładzanie + 4 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum(13AA%) - 40g - 60' Galaxy - 50 g - 15' Galaxy - 50g - 0' Drożdze US05 gęstwa zadanie w 21c Fermentacja od 14,5c do 18 c w dniu 7 potem pokojowa 26.11 chmielenie na zimno - 150g Galaxy Butelkowanie 01.12 39 butelek, 95g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Warka 121# Saison -warzone 19.11.16 10 blg, słód : pils Strzegom - 3,35kg pszeniczny Steinbach - 0,5 kg zacieranie - 14l wody 60 min 68c wygrzew do 78 c 20l wysładzanie + 3,6 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min chmielenie: Magnum (13AA%) - 30g - 60' Kazbek( AA%)-50g - 5' Drożdze FM Odkrycie Sezonu- starter ok 1,3 l temperatura 23c Butelkowanie 04.12 - 43 butelek, 120 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się