hanc Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam! Jestem tutaj nowy i to mój pierwszy wątek. Uważam że to forum to kopalnia wiedzy dla piwowara a wszystko ładnie i grzecznie tłumaczone. Wszyscy cierpliwi nawet dla całkiem niekumatych (coś dla mnie ). Po prostu dla mnie the best. Tylko niestety można się w tej kopalni pogubić. Więc mam parę pytań. Mam za sobą jedną "warkę" z brew- kita, a druga właśnie jest w burzliwej. Ta druga to European Lager od Coopers'a. Powoli zaczynam myśleć o warzeniu z zacieraniem słodu bez bawienia się z ekstraktami. Jak już to na głęboką wodę. A oto moje pytania: 1. Mam kupić sobie gar 30 L czy może ten lidlowski podgrzewacz z allegro. Jak się sprawuje osobom które go mają. Myślę, że wtedy zaoszczędziłbym na kadzi filtracyjnej. Tylko czy to jest lepsze w praktyce od gara na kuchence? 2. Czy drożdże Coopersa z mojego brewkita nadają się do warzenia następnego jeżeli tak co najlepiej z nimi zrobić (wszystkie wsypałem do brzeczki)? 3. Czy robić chłodnicę samemu z miedzianych rurek, czy może lepiej kupić tą na browamator? dori edit - zmiana tematu na bardziej szczegółowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Gar z Lidla Właśnie spróbowałem. Zalety 1. Niezależność od kuchni 2. Tańszy od gara emaliowanego 3. Po ustawieniu na podłodze łatwiej obsłużyć. Mieszasz siedząc na krześle 4. Ma termostat (słaby, ale jest) 5. ma kranik Wady 1. 2kW wymaga sprawnej instalacji elektrycznej. Będzie potrzebować wsparcia dodatkowymi grzałkami więc siła wskazana. 2. ma kranik Bart sorashi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jako ze stalem do dzisiaj przed podobnym wyborem, dorzuce swoje plusy dodatnie i plusy ujemne Lidl. - male toto - termostat kiepski, lepiej byloby go odpiac i zrobic automatyke - grzala zbyt mala - kranik tez kiepski - skazani jestesmy tylko na elektryke - jak wychodza oplaty za prad? Gar + mozna grzac elektrycznie, gazowo albo i tak i tak, ewentualnie jak ktos ma piec kaflowy to moze sobie nawet na plycie postawic i papierkami podgrzewac. + 40l ktory jest tanszy od lidlowego daje duzy zakres bezpieczenstwa przy duzych zasypach + mozna go w przyszlosci uzyc jako zwyklego gara do innych celow anizeli tylko warzenie. To miedzy innymi sklonilo mnie do zakupu gara. Dodam ze za 40l z pokrywka zaplacilem dzis 122,9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ja bym kupił keg 50l i przerobił. Sam jeszcze, ale tylko jeszcze nie mam. Tańszy od gara i "niesniszczalny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanc Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jako ze stalem do dzisiaj przed podobnym wyborem, dorzuce swoje plusy dodatnie i plusy ujemne Lidl. - male toto - termostat kiepski, lepiej byloby go odpiac i zrobic automatyke - grzala zbyt mala - kranik tez kiepski - skazani jestesmy tylko na elektryke - jak wychodza oplaty za prad? Gar + mozna grzac elektrycznie, gazowo albo i tak i tak, ewentualnie jak ktos ma piec kaflowy to moze sobie nawet na plycie postawic i papierkami podgrzewac. + 40l ktory jest tanszy od lidlowego daje duzy zakres bezpieczenstwa przy duzych zasypach + mozna go w przyszlosci uzyc jako zwyklego gara do innych celow anizeli tylko warzenie. To miedzy innymi sklonilo mnie do zakupu gara. Dodam ze za 40l z pokrywka zaplacilem dzis 122,9 No to chyba jednak gar. Chyba że braciszek elektronik zrobi mi programator do tego cuda z lidla. A może ktoś pomóc na pozostałe pytania? Za te pierwszy dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 (edytowane) ja to swiezy jestem ale co do drozdzy to chyba mozna tylko po co? Coopersa mialem tylko jednego brewkita i raczej szalu nie bylo. Co do chlodnicy to sam wlasnie bede robil. Jutro ewentualnie pojutrze ide dopytac szczegoly. Odezwij sie za dwa dni to dam ci info, co ile kosztuje. Ja jakos wole miec wszystko zrobione przez siebie. Poprostu tak lubie. BTW. Programator juz jest. Widzialem go nawet na tym forum. Ja co prawda podszedl bym do tematu bardziej teoretycznie i starl wykorzystac moje zdobyte z czysta przyjemnoscia wyksztalcenie automatyka ale sprzecior wydaje sie byc calkiem fajnym rozwiazaniem. Powodzenia. Edytowane 1 Grudnia 2009 przez agrest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 1. Na początek garnek, jest uniwersalny. Po paru warkach, jak lepiej się obeznasz z tematem możesz świadomie wybrać inną opcje, a garnek znajdzie inne zastosowanie w domu. 2. Jak masz możliwość zastosować inne drożdże to je użyj, jeżeli nie to połącz rozlew z nastawianiem następnej warki do której daj ok. szklanki gęstwy z tej pierwszej. Na początek nie radziłbym bawić się w przechowywanie gęstwy, możesz nie rozpoznać ewentualnej infekcji. 3.Wartości użytkowe chłodnicy z nierdzewki i z miedzi są podobne. Ja okazyjnie kupiłem rurke miedzianą i mam z niej chłodnice, ale gdybym miał wybór w podobnej cenie, wybrałbym nierdzewkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się