Dr2 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 coś pod 120-130Bx podchodzą... jaja se robisz? 120-130 % cukru w cukrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Nabiera to sensu. Teraz zaczynam wierzyć w sukces Teraz ... już w pierwszej mojej odpowiedzi zaproponowałem Ci przejście na ekstrakty z własnym chmieleniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Lukasz:Wiem...Ze mną hak z dzieckiem.Zepsułem dwa brewkity co wydaje się być niemożliwe wolałem lepiej temat ogarnąć Myślisz że przepis ThoriN nie wyjdzie za mocny? Może by go zrobić z 2 puszek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zepsułem dwa brewkity co wydaje się być niemożliwe wolałem lepiej temat ogarnąć NIE ZEPSUŁEŚ - nie wyszło to, na co liczyłeś, a to różnica. Jakby był kwasiur albo miałbyś inny syf to mógłbyś powiedzieć, że zepsułeś. Myślisz że przepis ThoriN nie wyjdzie za mocny? Może by go zrobić z 2 puszek? Mocny w jakim sensie? Alkohol? Mniej więcej wyjdzie 16-17BLG - odfermentuje Ci (strzelam) do 3-3,5Blg co da pewnie około 7% alkoholu. Jak nie chcesz takiego mocnego to daj 2 puszki tylko licz się z tym, że OG będziesz miał na poziomie 11-12Blg więc to już będzie lekkie piwo - akurat na cieplejsze dni i z średnią goryczką na poziomie 30-35IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Tak. Chodziło mi o %. Z 11-12 powinno mi wyjść jak piszesz lekkir piwo na lato najwyżej użyję więcej chmielu aby podkreślić aromat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) ThoriN, dnia 05 sierpień 2015 - 18:49, napisał: 1. Zagotować w garze 2 raty: 5 litrów wody + ekstrakt + 1/2 chmielu (zachowując czasy chmielenia) na każdą ratę 2. Resztę wody dolać z baniaka 5L (np. mineralna niegazowana Oaza z Biedronki), której już nie musisz gotować. Piszesz 2 raty 5l+ektrakt..... czyli liczysz z dwóch puszek czy to tylko był przykład? Tak - pisałem na swoim przykładzie. Jak będziesz miał 3 ekstrakty, to analogicznie zrób sobie 3 raty Kolega mi podpowiedział przed chwilą, że może wyjść z tego dość mocne piwo~7% Może bym to zrobił z 2 puszek 1,7kg i wyszło by około 4-4,5% Z tego, co zrozumiałem, to miało być mocniejsze? Na poprzedniej stronie narzekałeś, że poprzednie 10 Blg wyszło słabe. 12 Blg nie będzie wiele mocniejsze... może sobie w takim razie coś pośredniego - np. 14 Blg? Wtedy dasz 2 ekstrakty 1,7kg na 12 Blg i do tego możesz dorzucić mały ekstrakt 0,5kg, który Ci podbije Blg do ~13,8. Możesz ewentualnie zamiast ekstraktu dodać trochę cukru (do 10% maksymalnie), który zwiększy wytrawność piwa, zmniejszy podbudowę słodową, ale też może wprowadzić nieciekawe posmaki ("bimbrowe"). Osobiście poszedłbym chyba taką drogą: 2x ekstrakt jasny 1,7kg 1x ekstrakt jasny 0,5kg cukier biały 0,2kg To Ci powinno dać 23 litry ok. 14,4 Blg. Alkoholowo pewnie w granicach 6%. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Super. Tak chyba zrobię. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszyn Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) coś pod 120-130Bx podchodzą... jaja se robisz? 120-130 % cukru w cukrze? Pokręciłem. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Jaszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Zatem koledzy zrobiłem Trzymajcie kciuki. Delikatnie zmodyfikowałem przepis pod siebie: 2x1,7kg słodu niechmielonego (tutaj Gozdawa bo miałem tanio i blisko - 31zł) 1x0,25kg słodu jasnego sypkiego Gozdawa 30g Chmielu Marynka przez 50 minut 50g Chmielu Lubelskiego przez ostatnie 10 minut Chłodzenie w płaszczu wodnym (pod prysznicem - wiadro w wiadrze) Uzupełnienie zimną wodą z baniek (Lidl) uzyskanie temp 26oC i zadanie US-05 Zaraz znoszę do piwnicy. BLG~12 Trzymajcie kciuki Powinno z tego wyjść orzeźwiające letnie piwko Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Te drożdże trochę za wcześnie dodane. Mam nadzieję, że w piwnicy masz zimno i szybko temperatura spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Za szybko? Często podają.. podać drożdże przy temp około 28oC Rano zobaczę czy ruszyły. Mam nadzieję że nie będzie problemów Jakby nie ruszyły do wieczora jutro.. jak działać? kupić nowe i zasypać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Raczej Ci ruszą. Generalnie jest lepiej zadać drożdże w niższej temperaturze niż docelowa ważenia piwa. Dzięki podnoszeniu się temperatury szybciej by Ci ruszyły, ale nie martw się na zapas, będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Dzięki... jutro zobaczę jak to będzie wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) W wyższej temperaturze szybciej ruszą, ale to niekoniecznie jest dobre dla piwa. p.s. gdzie podają żeby zadawać w 28°C? Pan Łyżwa a dobra ta waga? Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Wiem.. Takie zabawy (o ile są sterowane przez "browarnika") są dobre na start. Później lepiej trzymać temp niższą - około 20oC... w wyższych temp mogą wychodzić dziwne aromaty.. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 1x1,7kg słodu niechmielonego (tutaj Gozdawa bo miałem tanio i blisko - 31zł) 1x0,25kg słodu jasnego sypkiego Gozdawa Jeżeli to dałeś na 20 litrów, to nie ma bata, żeby było 12 Blg - to tak na marginesie. Co do zadawania drożdży, to zadawanie ich w wysokiej temperaturze to jakaś bzdura... Drożdże najlepiej zadawać w temperaturze fermentacji - w przypadku US-05 to raczej nie przekraczałbym 20C. W lato może być to problematyczne - sama chłodnica i kranówka już nie wystarcza ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Piwo właśnie sprawdziłem. Tepm w piwnicy 20oC Trmp brzeczki 23-23oC Temp zadania drożdży ok 26oC Wszystko pięknie wystartowało i rweaz radośnie pyrka blg mam 12.. ThoriN: a ile powinno być z Twoich obliczeń? Mam 21.5l brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Góra 7Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Bez jaj.... 3.4kg słodu w płynie plus 250 g slodu w proszku i takie blg na 21litrów? Co teraz zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Delikatnie zmodyfikowałem przepis pod siebie: 1x1,7kg słodu niechmielonego (tutaj Gozdawa bo miałem tanio i blisko - 31zł) 1x0,25kg słodu jasnego sypkiego Gozdawa 30g Chmielu Marynka przez 50 minut 50g Chmielu Lubelskiego przez ostatnie 10 minut Chłodzenie w płaszczu wodnym (pod prysznicem - wiadro w wiadrze) Uzupełnienie zimną wodą z baniek (Lidl) uzyskanie temp 26oC i zadanie US-05 Gdzie tu masz 3,4 kg słodu w płynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Sorry. Pisałem na telefonie. 2x1.7kg slodu w płynie Gozdawa 250g slodu w proszku. Juz poprawiłem post na górze Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 12.5Blg wychodzi. "słód w płynie" i "słód w proszku" nazywają się odpowiednio: płynny ekstrakt słodowy i suchy ekstrakt słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Heh, to będzie ok Możesz na szybko przeliczyć: ekstrakt płynny będzie miał ok. 80% cukru ekstrakt w proszku będzie miał blisko 100% 3400g * 0,8 + 250g = 2970g (cukrów) 2970 / 21 L = 141 gr cukrów na 1 litr -> czyli w sporym przybliżeniu 14 Blg Aby dokładniej wyliczyć musisz jeszcze zamienić litry brzeczki na kilogramy. Wyjdzie na pewno mniej, niż wyżej. Gęstość (SG) takiej brzeczki będzie oscylować wokół 1,055, więc masz: 21 L * 1,055 = ~22,2 kg brzeczki W związku z tym bardziej przybliżone Blg Twojej brzeczki nastawnej to: 2970g cukrów / 22,2 kg = ~13,4 Blg EDIT: Nie wiem czy kolega wyżej się machnął, czy też ja popełniłem błąd, ale jedna podstawowa kwestia - masz 21 litrów brzeczki na gotowo, czy do 3,4 + 0,25 kg ekstraktów dodałeś jeszcze 21 litrów wody? Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Na gotowo Dzięki za wyliczenia. Zanotuję sobie jak liczyć Dziękuję także za poprawę nazewnictwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Witam! Poszukałem trochę na forum odnośnie tego tematu co z warzeniem piwa w takie upały jakie następują obecnie chyba w całej Polsce i nie doszukałem się konkretnej odpowiedzi. Ponieważ idzie do mnie paka z nowymi słodami a mieszkam w bloku i dostępu do piwnicy nie mam i nie chciałbym wylać w Wisłe planowaną warke dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Chciałbym zaprosić Was do dyskusji co myślicie na na ten temat, czy macie jakieś cenne wskazówki które każdy świeżak jak ja mógłby wykorzystać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się