przemek18 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Witam! Przedstawię szybko całą tą beznadziejną historie.. Dziś zmuszony do szybkiego zakupu fermentora z kranikiem ruszyłem do praktikera (ostatnio jak robiłem zakupy zauważyłem stoisko z fermentorami itd) kupiłem kranik i wiadro. Wiozę wszystko do domu biore moje łopatkowe wiertło do drewna fi 26mm, wywierciłem ładny otworek pierwsze przymiarki i co się okazało gwint jest jakiś trefny i jest o jakieś 6 mm węższy niż wiertło którym kręciłem otwory pod 3 inne kraniki i wszystko było bez problemu, mierzę suwmiarką średnicę no jest 26 mm jak w morde strzelił. Teraz pytanie da się jakoś na szybko uratować ten fermentor ? Muszę jakoś przefiltrować i wysłodzić brzeczke a jedyne co mam pod ręką to taśma teflonowa, jest sens żeby jakoś tą znaczącą różnice spróbować zakamuflować taśmą teflonową i czy nie będzie to miało jakiegoś wpływu na piwo? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Teflon wpływu na piwo nie będzie miał, ale taka różnica nie wiem czy jest do zaklejenia taka taśma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 No dobra jakoś sobie poradziłem . Mam teraz tylko pytanie czy ten fermentor jest już skazany na śmietnik czy np gdybym wkleił ten kranik jakimś silikonem dopuszczonym do kontaktu z żywnością byłoby coś z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Cześć. Mam teraz tylko pytanie czy ten fermentor jest już skazany na śmietnik czy np gdybym wkleił ten kranik jakimś silikonem dopuszczonym do kontaktu z żywnością byłoby coś z tego? Dokup kiedyś w sklepie piwowarskim zwykły kranik z gwintem 3/4" i tam wkręć. A kran który kupiłeś w markecie ma pewnie gwint 1/2" trzeba pod niego wiercić mniejszy otwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 albo kup przejściówkę z 1/2" na 3/4" i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi