Jump to content

Familienbrauerei Schnura


Recommended Posts

32# SMSH Pale Ale & Mosaic  16 BLG

Warzone 2015-08-14

15KG Pale Ale Strzegom /Trochę za grubo ześrutowany/

62 C wsyp

63-65 – 90 min

Podgrzane do 75 C

Wysładzanie Woda 78 C 25l

Gotowanie 60min

45’ 1 Kg Cukru

30’ 50g Mosaic

0’ 50g Mosaic

Chlodzenie do 26 C, Napowietrzanie wiertarka

Wyszlo ok 55l 16 BLG

Podzielone na 2 Fermentory

Warka A  Starter 1 Dniowy FM52 Amerykański Sen + Chmieliny

Warka B Starter 2 Dniowy Mauribrew ALE 514 bez Chmielin

Fermentacja 22C

Na cichej 150g Warka A & 50g Mosaic Warka B

 

https://www.facebook.com/familienbrauereischnura

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka A FM52 Amerykański Sen 

 

23-08-2015 zlana na cicha 2,5 BLG

28-08-2015 150g Mosaic US 2014 

 

Warka B  Mauribrew ALE 514 

 

23-08-2015 zlana na cicha 4 BLG

 

28-08-2015 100g Cascade US 2014 

 

Planowane Butelkowanie za tydzien

Link to comment
Share on other sites

34# Belgian Golden Strong Ale (18 D)

21-08-2015

 

Zasyp

7,00 kg Abbey Malt (45,0 EBC) Słód 1 40,0 %

5,00 kg Pale ale (5,9 EBC) Słód 2 28,6 %

3,00 kg Carapils (4,0 EBC) Słód 3 17,1 %

1,00 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 4 5,7 %

1,00 kg Karmelowy jasny (120,0 EBC) Słód 5 5,7 %

0,50 kg Caragold (120,0 EBC) Słód 6 2,9 %

 

Zacieranie
 
wsyp 42C
40,0 C 0 min 
52,0 C 10 min 
62,0 C 50 min 
72,0 C 30 min 
 

 

Chmiele

Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU

50,00 g Opal [6,70 %] - Gotowanie 50,0 min Chmiel 7 13,2 IBUs

50,00 g Bramling Cross [5,30 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 8 8,5 IBUs

50,00 g Bramling Cross [5,30 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 9 4,0 IBUs

 

Inne

 1Kg cukier w 30 Min 0.5 kg
 Rodzynki w 20 min 150G
 Miod w 40 min gotowania 

 

 

Wyszlo 50l 11,5 BLG troche slabo ;/ zakladane bylo ok 17!! cos poszlo nie tak :/

 

 

Fermentor A 25l Starter Fermentum Mobile - FM25 Klasztorna medytacja

Fermentor B 25l Mauribrew ALE 514 Gestwa po # 33

 

Fermentor C

Drugie piwo z wyslodzin 25l 

Gotowane 40 Min
Chmiel Perle 50g gotowany 30 min 

drozdze Ale 514 Gestwa po # 33

Wyszlo 5BLG

 

Chlodzone do do 22C; 

Temp Fermentacji 22-23C

Edited by Familienbrauerei Schnura
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka B  Mauribrew ALE 514

 

2015-09-16

Pierwsze probowanie

Piana Ok troche metne od chmielenia na zimno

w aromacie czuc wyraznie farbe / rozpoczuszczalnik ;(

 

Warka A FM52 Amerykański Sen

 

2015-09-16

Pierwsze probowanie

Piana fajna oblepia szklo

kolor burzsztynowy

nieprzezroczyste ale nie widac drobinek chmielu

w aromacie Mandarynki na 1 planie

potem w tle lekki rozpuszczalnik

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.