gregq Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich, w tamtym tygodniu uwarzyłem pierwsze piwo, konkretnie był to Foreign extra stout, chciałem by jego akcent brytyjski był dość wyraźnie zaznaczony, więc do jego nachmielenia wybrałem 3 odmiany angielskie - Flyer, Fuggles i English Golding, planowałem wsypać jeszcze niewielką ilość na cichą, myślę, że jakieś 10-20g maksymalnie, ale podczas warzenia coś wzbudziło moje podejrzenia. Po otwarciu 3 opakowań chmielu chciałem sprawdzić, czy z nimi wszystko ok i powąchałem, ku mojemu zdziwieniu zapach za bardzo nie przypominał opisywanych na stronach nut tytoniowych, trawiastych, ziołowych etc. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z chmielami brytyjskimi. Zapach, który wyczułem nie był przyjemny, lekko "kwaskowy", pomyślałem o kwasie izowalerianowym, ale nie jestem pewien czy przypomina mi to spoconą skarpetę. PIwo po otwarciu fermentora też tak "pachnie". Chmielenie na zimno raczej odpuszcze, zakładając, że to kwas izowalerianowy, to długa cicha fermentacja zredukuje ten aromat? Jeszcze chciałem zapytać o płatki dębowe, posiadam 200g płatków po beczce sherry, chciałem wsypać całość na ~20l na ok. 4 tyg cichej, zależy mi, by płatki były bardzo mocno wyczuwalne, nie za mało ich będzie? I jeszcze jedna sprawa w czwartek piwo ruszyło a dzisiaj przez fermentor widze, że cała piana opadła, niby coś tam bulga, ale raczej niemrawo. Fermentuje w piwnicy w temp ok. 18 stopni, możliwe, że S04 tak szybko zjadły 17 plato? Z góry dzięki za pomoc. EDIT Sorry za pomylenie działów, prosiłbym o przeniesienie do piaskownicy. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez gregq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Chmiel z paczki pachnie inaczej niż w piwie. Nie sugeruj się tym. Z wiadra na tym etapie nie ma co wnioskować o tym jakie da nuty użyty chmiel ( no może poza intensywnym chmieleniem USA ). Czekaj spokojnie. 4 dni to dość szybko, ale S04 potrafią tak pracować. Czekaj i za tydzień gdzieś zmierz blg i lej na cichą, albo potrzymaj kolejny tydzień , 10 dni i w butelki. Użycie 200 g płatków to raczej na 100 litrów a nie na 20. 20 - 50 gramów na 2 , 3 tygodnie i będzie dobrze. Chyba że chcesz niezbalansowane drewniane piwo to syp wszystko, ale chyba nie tędy droga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Ok, wielkie dzieki za odpowiedz, postaram sie zrobic tak jak napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się