Skocz do zawartości

problem z chmielem


gregq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, w tamtym tygodniu uwarzyłem pierwsze piwo, konkretnie był to Foreign extra stout, chciałem by jego akcent brytyjski był dość wyraźnie zaznaczony, więc do jego nachmielenia wybrałem 3 odmiany angielskie - Flyer, Fuggles i English Golding, planowałem wsypać jeszcze niewielką ilość na cichą, myślę, że jakieś 10-20g maksymalnie, ale podczas warzenia coś wzbudziło moje podejrzenia. Po otwarciu 3 opakowań chmielu chciałem sprawdzić, czy z nimi wszystko ok i powąchałem, ku mojemu zdziwieniu zapach za bardzo nie przypominał opisywanych na stronach nut tytoniowych, trawiastych, ziołowych etc. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z chmielami brytyjskimi. Zapach, który wyczułem nie był przyjemny, lekko "kwaskowy", pomyślałem o kwasie izowalerianowym, ale nie jestem pewien czy przypomina mi to spoconą skarpetę. PIwo po otwarciu fermentora też tak "pachnie". Chmielenie na zimno raczej odpuszcze, zakładając, że to kwas izowalerianowy, to długa cicha fermentacja zredukuje ten aromat? Jeszcze chciałem zapytać o płatki dębowe, posiadam 200g płatków po beczce sherry, chciałem wsypać całość na ~20l na ok. 4 tyg cichej, zależy mi, by płatki były bardzo mocno wyczuwalne, nie za mało ich będzie? I jeszcze jedna sprawa w czwartek piwo ruszyło a dzisiaj przez fermentor widze, że cała piana opadła, niby coś tam bulga, ale raczej niemrawo. Fermentuje w piwnicy w temp ok. 18 stopni, możliwe, że S04 tak szybko zjadły 17 plato? Z góry dzięki za pomoc.

EDIT

Sorry za pomylenie działów, prosiłbym o przeniesienie do piaskownicy.

Edytowane przez gregq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmiel z paczki pachnie inaczej niż w piwie. Nie sugeruj się tym. Z wiadra na tym etapie nie ma co wnioskować o tym jakie da nuty użyty chmiel ( no może poza intensywnym chmieleniem USA ). Czekaj spokojnie. 4 dni to dość szybko, ale S04 potrafią tak pracować. Czekaj i za tydzień gdzieś zmierz blg i lej na cichą, albo potrzymaj kolejny tydzień , 10 dni i w butelki. 

 

Użycie 200 g płatków to raczej na 100 litrów a nie na 20. 20 - 50 gramów na 2 , 3 tygodnie i będzie dobrze. Chyba że chcesz niezbalansowane drewniane piwo to syp wszystko, ale chyba nie tędy droga ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.