Młotek Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Witam! Rozpoczynam swoją przygodę z piworastwem, do tej pory poznałem teorie na studiach i organoleptycznie przebadałem niejedną butelke Zaopatrzyłem się w zestaw: (warka 20l) Słód: Pale Ale Weyermann 5,0kg Monachijski typ I Weyermann 0,7kg Cara Crystal 120EBC Brewferm 0,3kg (myślę czy nie "pożyczyć" jeszcze troche pale ale z Wrocławskiego Spiża) Chmiele: Cascade 90g Willamette 60g Citra 50g Drożdże - Fermentum Fm52 O ile co do słodów zostałem zapewniony przez dostawce że są dobrze przetworzone i wystarczy im zacieranie w jednej temperaturze, to chciałbym zasięgnąć waszej rady co do chmielenia - planuje nieco powyżej 70 IBU Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Pytanie jest takie ile alfa kwasów mają te Twoje chmiele ? Dostępne są programy np BeerSmith w wersji trial i wpisujesz słody które masz i chmiele i Ci wychodzi IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Robisz pierwszą warkę z zacieraniem ? Jeżeli tak to dorzuciłbym ok kilograma słodu pale ale bo może być Ci ciężko z wydajnością na początku. Moim zdaniem z własnego doświadczenia, lepiej dokupić ten kilogram słodu niż później przesadzić przy wysładzaniu (bo pewnie będziesz to robił) i wypłukać taniny z zasypu i spitolić sobie smak piwa. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się