Kamil Świercz Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witam. Mam plan Zrobić coś w stylu otomaty z pinty. Wytrawne i bardZo jasne piwo. Zasyp to 5 kg pale ale i myślalem nad dodatkiem dwóch paczek płatków czyli 900g. I tu pytanie do doświadczonych . Czy to nie za dużo czy też efekt nie będzie widoczny? I jak z procesem filtracki przy takim zasypie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 zależy jakiego efektu oczekujesz - na pewno rozjaśni piwo filtracja idzie bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Kilka tyg temu sypnalem ok 800 g, filtracja bezproblemowa (FD), piwo rozjaśnione tak jak chciałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Nie widzę sensu dodawania płatków aby rozjaśnić pale ale. Jeśli chcesz naprawdę jasnego piwka dodaj ich do pilzneńskiego premium. Robiłem z 40% płatków i nie było problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy istnieje uzasadnione podejrzenie, że te płatki mogą ułatwiać filtrowanie? Kusi mnie zrobienie 50/50 ryż + żyto... ale to najwcześniej za 1,5 roku jak poprawię nieco warsztat Co nie przeszkadza mi w marzeniach i planowaniu już dziś. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tego się spodziewałem, ale warto było spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się