Pan Łyżwa Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Witam, Zastanawiam się nad zakupem chłodnicy. Mam pytanie czy waszym zdaniem warto na coś szczególnie zwrócić uwagę? Czy chłodnice karbowane, aż na tyle szybciej chłodzą niż zwykłe? Czy dobrze się takie czyści? Z czego najlepiej w bloku brać wodę do chłodzenia? Co trzeba dokupić do podłączenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Czy chłodnice karbowane, aż na tyle szybciej chłodzą niż zwykłe? Większa powierzchnia wymiany ciepła, więc tak na chłopski rozum - tak, chłodzą szybciej. Z czego najlepiej w bloku brać wodę do chłodzenia? A masz jakiś wybór? Co trzeba dokupić do podłączenia? Np szybkozłączkę, ale ja mam nypel i podłączam chłodnicę pod wąż od prysznica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Witam, Zastanawiam się nad zakupem chłodnicy. Mam pytanie czy waszym zdaniem warto na coś szczególnie zwrócić uwagę? Czy chłodnice karbowane, aż na tyle szybciej chłodzą niż zwykłe? Czy dobrze się takie czyści? Z czego najlepiej w bloku brać wodę do chłodzenia? Co trzeba dokupić do podłączenia? Panie Łyżwa, temat wałkowany w kilku innych wątkach. Dlaczego nie używasz wyszukiwarki tylko za każdym razem gdy masz problem zakładasz nowy temat... dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Panie Łyżwa, temat wałkowany w kilku innych wątkach. Dlaczego nie używasz wyszukiwarki tylko za każdym razem gdy masz problem zakładasz nowy temat... To dość ciekawe, że wiesz ile wiedzy wyciągam na podstawie czytania forum. Z czego najlepiej w bloku brać wodę do chłodzenia? A masz jakiś wybór? No albo pod baterie można, albo np wpiąć się w miejsce skąd wodę bierze pralka. Zastanawia mnie czy jest tam jakaś różnica ciśnienia czy można to olać. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) To dość ciekawe, że wiesz ile wiedzy wyciągam na podstawie czytania forum. No widzisz gdybyś czytał to na pytania, które zadałeś znalazłbyś odpowiedź w przeciągu godziny... To forum to naprawdę zbiór informacji najczęściej zgromadzonych na bazie własnego doświadczenia. Super jest to, że sporo ludzi dość precyzyjnie opisało swoje zmagania ze sprzętem, zacieraniem itd. Wystarczy czytać... Naprawdę! Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Zastanawia mnie czy jest tam jakaś różnica ciśnienia czy można to olać. W całym domu powinieneś mieć takie same ciśnienie, bo woda pochodzi z tego samego przyłacza (chyba że masz pomontowane jakieś reduktory ciśnienia - ale wątpię). Natomiast różne punkty poboru mogą różnić się przepływem, który gdy jest niewystarczający, może wpływać na ciśnienie. W twoim przypadku powinno być bez różnicy gdzie podłączysz chłodnice, ponieważ nie potrzebujesz ani wielkiego ciśnienia, ani wielkiego przepływu. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Darek Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Jeśli nie przeszkadza ci przenoszenie gara do łazienki to łączysz chłodnicę nyplem z wężem prysznicowym. Karbowana chłodzi bardzo dobrze, aczkolwiek nie mam porównania z innymi. Trzeba tylko pamiętać, żeby ciągle mieszać nią brzeczkę i w ok. 10-15 minut schodzimy do 15-25 stopni (w zależności od tego jak zimna jest nasza zimna woda). Nie ma problemu z myciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Napisz do kolegi kuba74 tutaj na forum, co jakiś czas sprzedaje fajne chłodnice wraz z rurkami, złączkami pod prysznic i wszystko działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Ja schładzam warkę 25 litrową z 100°C do 18°C w około 12min przy użyciu chłodnicy karbowanej. Do tego celu używam wody z kranu aby zejść do około 45°C następnie podpinam pompę zęzową która z wiaderką pompuje wodę wcześniej praktycznie zamrożoną). Dzięki czemu całościowo zużywam może 40-50 litrów wody na schłodzenie. Wodę do mrożenia można wielokrotnie używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Ja ostatnio zastosowałem patent o którym wyczytałem tutaj, na forum. Pod koniec chłodzenia wrzuciłem do brzeczki zamrożoną wodę mineralną. Niestety, muszę nad tym jeszcze trochę popracować, bo temp. brzeczki spadła mi do 13 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 A jak dezynfekowałeś butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Trochę źle to opisałem. Wodę zamroziłem w butelce, później ją rozciąłem i do fermentora wrzuciłem lód. Trzeba przy tym wziąć poprawkę na ilość - albo bardziej odparować brzeczkę podczas gotowania, albo liczyć się z ciut mniejszym blg. Można też przed rozcięciem butelki potraktować ją czymś ciężkim i pokruszyć lód w środku. Edytowane 1 Września 2015 przez Areh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się