filippo2 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Mam pytanie, jestem po pierwszym zacieraniu ze słodów na tzw. lenia. Wybrałem lodówkę turystyczną (35 l) jako kadź zacierną. Temperatura super była utrzymywana przez cała godzinę (polecam). Problem pojawia się wtedy gdy trzeba zastosować tzw. wygrzew. Mam pytanie, czy jest on niezbędny ? Co się stanie gdy przejdę do wysładzania bezpośrednio po zacieraniu ? Przy pierwszym warzeniu, podnosiłem temp dolewając wrzątek, jednak musiałem jej użyć zbyt dużo. Obecnie piwko pracuje na burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Ciut samodzielności. Google i pierwszy link od góry: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Definicję znam, chodziło mi bardziej o praktyczne aspekty, doświadczenia itp., itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Przy założeniu, że cała skrobia ulega rozkładowi na cukry proste podczas standardowego zacierania jednotemperaturowego mashout nie daje w zasadzie nic oprócz ułatwionej filtracji (mniejsza lepkość zacieru wraz z wyższą temperaturą). Ja osobiście zacieram w garze, więc lubie sobie skrócić fazę zacierania jednotemperaturowego do ~45 min i potem przez ok. 15 min podgrzewam zacier do 75 stopni ciągle mieszając, nie ma opcji by coś się nie zatarło. Gdybym zacierał w fermentorze/lodówce to pewnie bym to olał i ew. stosował po prostu cieplejszą wodę do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 bardzo dziękuje za praktyczną o konkretną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 fillipo2 ja po zacieraniu od razu filtruje bo mam filtrat z kranem w lodówce. W sumie jak bedzięsz wysładzał to sie tak jakby wygrzew zrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 No, to super. Ale jak masz już kran w lodówce z oplotem, to nie tracisz czasu na ułożenie się młóta (bo nigdzie go nie przenosisz) , tylko po zacieraniu natychmiast przystępujesz do filtracji i wysładzania . No to jakieś 40 min zaoszczędzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 dokładnie dosyć szybko to idzie wszystko 5-5,5h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Też kiedyś pomijałem mash out do czasu, aż mi filtracja tak utknęła, że straciłem ze 3h na kombinacje co jest grane i jak juz miałem się poddać, gdy sytuację uratował porządny wygrzew do 78C. Od tego czasu robię zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się