Skocz do zawartości

Pomoc w trudnych początkach.


Rekomendowane odpowiedzi

Szanowny kolego, jeśli to ma być dry stout to wywal ten karmel i dodaj maks z 250g czekoladowego. Przy zacieraniu w takich temp to otrzymasz dużo dekstryn i piwo będzie raczej sweet niż dry. Wystarczy 1 saszetka Danstara

 

Sorry - spojrzałem na temp wody zamiast zacieranie w pierwszej przerwie. W sumie temp ok :)

Płatki dodaj od razu (jeżeli są błyskawiczne) a jęczmień prażony po negatywnej próbie jodowej

Edytowane przez jerzdna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z karmelowym zdecydowana przeginka. Słodów karmelowych sugerowałbym użyć łącznie mniej niż słodów palonych. A tak naprawdę do dobrego Dry Stoutu nie potrzeba wcale karmelowych.

 

Co do słodów palonych, ja bym sypał wszystko od początku, ale są różne szkoły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki ! tak to jest jak się najpierw za mało czyta,a "napala" na programy typu BrewTarget czy inne, które są oczywiście maksymalnie pomocne,ale niestety nie wyjaśniają wszystkiego, bo same "gołe" parametry to jeszcze nie wszystko.No chyba tym razem nie będę nawet próbował wstrzelić się w stylowego Dry Stouta,wszystkie zamówione składniku własnie kurier przywiózł!!! po prostu zmniejsze ten karmel.  Nauczka na przyszłość, dokładniej się przygotować!!!

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.