jerzdna Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Szanowny kolego, jeśli to ma być dry stout to wywal ten karmel i dodaj maks z 250g czekoladowego. Przy zacieraniu w takich temp to otrzymasz dużo dekstryn i piwo będzie raczej sweet niż dry. Wystarczy 1 saszetka Danstara Sorry - spojrzałem na temp wody zamiast zacieranie w pierwszej przerwie. W sumie temp ok Płatki dodaj od razu (jeżeli są błyskawiczne) a jęczmień prażony po negatywnej próbie jodowej Edytowane 20 Października 2015 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Z karmelowym zdecydowana przeginka. Słodów karmelowych sugerowałbym użyć łącznie mniej niż słodów palonych. A tak naprawdę do dobrego Dry Stoutu nie potrzeba wcale karmelowych. Co do słodów palonych, ja bym sypał wszystko od początku, ale są różne szkoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Wielkie dzięki ! tak to jest jak się najpierw za mało czyta,a "napala" na programy typu BrewTarget czy inne, które są oczywiście maksymalnie pomocne,ale niestety nie wyjaśniają wszystkiego, bo same "gołe" parametry to jeszcze nie wszystko.No chyba tym razem nie będę nawet próbował wstrzelić się w stylowego Dry Stouta,wszystkie zamówione składniku własnie kurier przywiózł!!! po prostu zmniejsze ten karmel. Nauczka na przyszłość, dokładniej się przygotować!!! Edytowane 20 Października 2015 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się