Echallin Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Witam, stworzyłam moją pierwszą recepturę portera wzorując się na przepisach z tej strony i nieco modyfikując je wedle własnych potrzeb i upodobań. Chciałabym uzyskać mocnoy ekstrakt, około 20-24 BLG, na jakieś około 30 litrów gotowego piwa. Planuję zacierać dwutemperaturowo dla uzyskania lepszej piany. Recepura i sposób zacierania podaję tutaj: 50-52 C 15 min1 płatki jęczmienne3 kg monachijski I3 kg wiedeński1 kg Słód Whisky0,2 kg Słód Aromatic62 C - 45 min0,5 kg słód Caramunich III0,3 kg słód Caraaroma0,5 kg Pale Chocolate0,2 kg Słód Carafa® typ IChmielenie:Goryczka20 g Marynka 10,5%20 g Magnat 11,2%10 minuta gotowaniaSmak:10g Sybilla 6%10 g Lubelski 3,5% 45 minuta gotowania Dodatki: 50 g Płatki dębowe Whisky Drożdże: W-34/70 Zastanawiam się, czy porter po roku leżakowania będzie coś jeszcze miał ze słodu Whisky i płatków dębowych w smaku, czy nie zwiększyć ilości chmielu zważywszy na długi czas lerzakowania? W końcu czy drożdże które wybrałam powinny spełnić swoje zadanie i ile orientacyjnie saszetek ich zadać? Czy można mieszać szczepy drożdży? Proszę o konsultację i z góry dziękuję. Edytowane 12 Września 2015 przez Echallin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 W-34/70 Ile tych drożdży? Co do chmieli ja użyłem o podobnym alfa i w ilościach podobnych z tym że na aromat też po 20g dałem i teraz już wiem że to za mało ja teraz dałbym po 30g ale to może tylko kwestia gustu. Drożdże posłuchałem forumowiczów i użyłem 34/70 do lekkiego pilsa i zebrałem gęstwę i do portera użyłem gęstwy i dość ładnie dofermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Echallin Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 W-34/70Ile tych drożdży? Co do chmieli ja użyłem o podobnym alfa i w ilościach podobnych z tym że na aromat też po 20g dałem i teraz już wiem że to za mało ja teraz dałbym po 30g ale to może tylko kwestia gustu. Drożdże posłuchałem forumowiczów i użyłem 34/70 do lekkiego pilsa i zebrałem gęstwę i do portera użyłem gęstwy i dość ładnie dofermentowało. Myślałam nad dwiema torebkami ze względu na zagęszczenie cukrów w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się