klemensior Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Planem jest SH Mosaic APA 12 Blg o raczej delikatnej goryczce i dobrym aromacie - część pójdzie jako podziękowanie do grona ludzi o raczej niskiej tolerancji na goryczkę. Nie mam chłodnicy, będę chłodził w wannie. Garnek to 28l stal nierdzewna http://www.contacto.co.uk/series-single/3546-894-Deep-Casserole Receptura Słód: - 4,6kg Strzegom Pale ale, - 0,2kg Carahell Weyermann Drożdże: - US-05 Chmielenie - 30' Mosaic 10g - 20' Mosaic 15g - 10' Mosaic 15g - 0' Mosaic 30g 30g na cichą 5 dni Wyszło mi ok 31 IBU w BS Zacieranie 60 min w 68C Pytania:1) Czy ilość słodów w założeniu 70% wydajności jest ok? 2) Czy takie chmielenie ma sens, przyjmując chłodzenie w wannie? 3) Nie rozumiem BS w kwestii do jakiej ilości wody wrzucić słody Mash In 13,47l, mash out 8,01l. Wysładzanie 13,24l w temp 75,6C 4) Temperatura w piwnicy to ok 23C dlatego planuję zbudowanie pojemnika ze styropianu z wkładami z lodu. Jaki przedział temperatur w tym pojemniku (16-18?) oraz w fermentorze (18-21?) byłby najbardziej optymalny i czy z waszego doświadczenia będzie to możliwe? 5) Czy zmiana na Citrę wpłynęłaby na jeszcze lepszy odbiór aromatu i smaku tego piwa? Będę wdzięczny za odpowiedzi jak i za wszelkie podpowiedzi dla żółtodzioba. Pozdrawiam użytkowników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Ad 1. Jeśli BS Ci tak policzył, to pewnie mniej - więcej tak. ; ) Ad 2. Chłodzenie w wannie raczej nie ma tu wiele do rzeczy. Skoro Chcesz mieć aromatyczność znikomą goryczkę, to wydaje się w porządku. Ad 3. Pewnie masz ustawione zacieranie infuzyjne, które polega na dolewaniu konkretnych ilości wody o okreslonej temperaturze. Zmień w ustawieniach na "temperature mash" i powinno być ok. Ad 4. Będzie to jak najbardziej możliwe, choć upierdliwe. Przedział temperatur zależy od drożdży, us-05 spokojnie sobie dadzą radę od tych 16 stopni. Ad 5. Citra ma zupełnie inny charakter niż mosaic. Myślę, że jeśli chcesz osiągnąć ładny aromoat, Citra jak najbardziej potrafi zdziałać cuda. ; ) Mosaic jest charakterystyczny, nieco mniej cytrusowy, owocowy niż Citra. Mam uwagę odnośnie zacierania. Zmień temperaturę z tych 68 stopni na niższą, np. 64. Otrzymasz lepiej fermentowalną brzeczkę, piwo płycej odfermentuje i będzie bardziej pijalne. Ponadto dzięki temu wyeksponujesz chmielowość - również w aromacie. Pozdrawiam i powodzenia. ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk94 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Dwie informacje, swoją drogą, jeśli mnie pamięc nie myli z tego wykładu : Ad.4 Nawet wskazane jest, żeby fermentacja ruszyła w nieco niższej temperaturze. Należy stopniowo ją podwyższać, wtedy piwo będzie miało czystszy profil (a to w piwie nastawionym na aromaty/smaki pochodzace od chmielu jest jak najbardziej na miejscu) Ad.5 Citra to troche inny chmiel niż Mosaic + Szybko traci swój aromat, więc jeśli piwo trochę postoi, to z tej citry wiele może nie zostać. Edytowane 18 Września 2015 przez borsuk94 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemensior Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Ad 3. Pewnie masz ustawione zacieranie infuzyjne, które polega na dolewaniu konkretnych ilości wody o okreslonej temperaturze. Zmień w ustawieniach na "temperature mash" i powinno być ok. Ad 4. Będzie to jak najbardziej możliwe, choć upierdliwe. Przedział temperatur zależy od drożdży, us-05 spokojnie sobie dadzą radę od tych 16 stopni. Ad 5. Citra ma zupełnie inny charakter niż mosaic. Myślę, że jeśli chcesz osiągnąć ładny aromoat, Citra jak najbardziej potrafi zdziałać cuda. ; ) Mosaic jest charakterystyczny, nieco mniej cytrusowy, owocowy niż Citra. Mam uwagę odnośnie zacierania. Zmień temperaturę z tych 68 stopni na niższą, np. 64. Otrzymasz lepiej fermentowalną brzeczkę, piwo płycej odfermentuje i będzie bardziej pijalne. Ponadto dzięki temu wyeksponujesz chmielowość - również w aromacie. Pozdrawiam i powodzenia. ; ) ad.3 Zmieniłem na 'temperature mash' 64C 60 min. Stosować mashout 10 min 75C? ad4. No niestety piwnica pechowa gdyż przechodzą tam rury z ciepłem - inaczej będę miał ok 23 a to chyba jednak za dużo. ad5. Citra zwłaszcza w Imperial Citrze od Birbanta bardzo mi smakowała więc może zmienię. Czytałem recepturę jednego z forumowiczów, który zachwycał się multiwitaminową bombą. Ad.5 Citra to troche inny chmiel niż Mosaic + Szybko traci swój aromat, więc jeśli piwo trochę postoi, to z tej citry wiele może nie zostać. Raczej nie postoi zbyt długo Dzięki za odpowiedzi Edytowane 18 Września 2015 przez klemensior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się