Maryush Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Browar Wyłudki - Letnie 2 (Belgijski Saison) Kolor: ciemny bursztyn Piana: drobna, obfita, bardzo długo się utrzymuje Wysycenie: wysokie Zapach: delikatny zapach chlebowy i jeszcze delikatniejsza kwasowość. Smak: Delikatna kwaskowość, owocowość, w tle chmiel. Chyba mam zły dzień do oceny, bo niewiele czuję. Albo ten styl tak ma. Nie wiem, nigdy nie piłem Saisona. Piwo smaczne, żona po skosztowaniu stwierdziła: "Nie wiem co to jest, ale możesz takie robić, bo jest dobre" Moje wyobrażenie o belgach było takie, że spodziewałem większego przepychu w smakach i aromatach. A tu spokój i cisza Czyste smakowo i bez odchyleń w żadną stronę. Piwo zacne, ale czuję się zaskoczony Czas wybrać się do delikatesów i skosztować różnych belgów, żeby więcej zaskoczeń nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Cóż, do Saison Vieille Provision trochę mu brakuje. Piwo wg zwycięskiego przepisu Dori. U mnie wyszło przyzwoite, ale bez fajerwerków Temp. fermentacji 25-27 °C, czyli raczej dolny, czystszy przedział dla tych drożdży. Z serii moich czterech letnich saisonów o dziwo najciekawszy jest ten oparty na zasypie 97% pilzneński i 3% zakwaszający. Zdecydowanie kwaskowaty i cholernie ciekawy (jakby ciut skłoniony w stronę lambica ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi