Luqas van Dred Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) WitamOstatnio zainteresował mnie temat kegowania piwa w 5 litrowych beczkach.Czytałem post o kegowaniu piwa w stalowych beczkach 5 litrowych. Jednak ktoś opisał, że po kilku warkach pojawia się rdza i do tego pompka kosztuje około 150zł. Zacząłem szukac więc alternatywy. Znalazłem na youtube film z plastikowymi beczkami 5, 10 i 20 litrowymi. Są to KingKeg albo Rotokeg. Kosztują one około 50 funtów więc sporo :-( Znalazłem też wersje "zrób to sam" ( https://m.youtube.com/watch?v=oSN2y8S0sgw).Wydaje sie , że to ciekawy temat. Problem polega na tym, że nie wiem jak nazywają się te nyple do nagazowania piwa CO2 (w nakrętce) i drugi obok do sprawdzania poziomu ciśnienia. Gdzie można znaleźć takie części? Edytowane 19 Września 2015 przez Luqas van Dred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Temat bardzo ciekawy, tez szukam jakiejs alternatywy dla tych stalowych mini KEGów. Konserwacja tego dziadostwa to udręka a i tak rdzewieje... Ciekaw jestem czy nie puszczają kraniki w takim wynalazku, ciśnienie przecież nie takei znów najmniejsze a ten kranik to kawałek plastiku w sumie. 60 funtów to sporo, za 70 mozna juz znalezc nowego, małego corneliusa na aliexpress... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Kegi 5 litrowe też się odkształcają. Ciekawy właśnie jestem żywotności tych plastikowych np Rotokega. Chciałem kupić pojemnik z jakiegoś grubszego plastiku i dodać te nyple w zakrętce ale nie wiem gdzie je można dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 myślę, że w baniaczkach nieprzeznaczonych do pracy w takich ciśnieniach mogą zgrzewy niewytrzymać . może tylko dla wyspiarskich stylów nisko nasyconych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 W czasach działalności Lajbockowego Browaru używaliśmy filtratora ciśnieniowego (z kompresorem samochodowym) i przy izolacji kraników trzeba było się natrudzić, by nie puszczał. Żyto za to poszło nam wtedy błyskawicznie. Obejrzałem jeszcze jeden film na temat tych beczek, ale połowy nie kumałem... Kwestia gdzie dostać takie łączniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Poszukam na ebay Moze tam beda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 na filmiku ciśnienie było ok 4 atm - taki pojemnik na pwno wytrzyma, pewnie go trochę "rozedmie" http://www.piwopiweczko.pl/Beczka-na-kapuste-5L,794.html Myślałem kiedyś o wykorzystaniu butli po mineralnej 5L,w zakrętce zawór przez który nabijamy co2 a potem rozlewamy piwko.Nakrętkę przerobiłem,robiłem próbę ciśnienia wlewając wodę i nabijając tlen z butli-taka próba na wytrzymałość-nie mam dostępu do co2 Dla "jaj" sprawdziliśmy ile wytrzyma.Pękła przy 7,5 atm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 A może coś takiego by się nadało? http://www.aliexpress.com/item/Thread-Ball-Lock-Keg-Disconnect-Set-With-SS-1-4-Barb-Swivel-Adapters-Liquid-Gas-With/32383590277.html?spm=2114.01020208.3.47.IxXbUj&ws_ab_test=201526_2,201527_1_71_72_73_74_75,201409_5 Na aliexpress jest dostępna większość części do corneliusów, może niech wypowie się ktoś kto miał z nimi do czynienia, ja niestety nie miałem nigdy KEGa. Tutaj coś co może być przydatne: http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20150920093157&SearchText=ball+lock+keg Pojemniki zaproponowane przez marbelke wydają się optymalne do tego celu, nie mam tylko koncepcji jak zamontować w/w zaworek w takim pojemniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Dzięki za linki :-) Edytowane 20 Września 2015 przez Luqas van Dred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi