kopyr Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 naprawdę trudno zrozumieć co napisałem? dobra nie zawracam d... jakimś tam kranikiem każdy robi jak mu się podoba i niech tak zostanie No naprawdę. Nie napisałem tego z czystej złośliwości, tylko ja serio nie kumam o co Tobie chodziło w tym zdaniu. Nie odnoszę się do sposobu, bo go po prostu nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) Co do ryzyka infekcji, to jak udowodnić, że powodem zakażenia jest kranik? W moim przypadku byłem pewny - po drugiej skwaśniałej warce rozłożyłem kranik na dwie części. Przez wygotowywanie go musiało dojść do nieszczelności pomiędzy wewnętrznymi ściankami i u mnie znalazłem drobiny pleśni. Były zauważalne dopiero po rozłożeniu kranika. Wywaliłem i kupiłem nowe - tych nie wygotowuję tylko dezynfekuję roztworem podchlorynu. Każdy ma swoje opinie na temat kraników, ja je uważam za przydatne. Nie używam ich do przelewania pomiędzy fermentatorami tylko do rozlewu. Mam 3 kadzie fermentacyjne z których 2 pozwalają na jednoczesną fermentację dwóch nastawów przy trzecim wolnym i gotowym do rozlewu do butelek. Ten system mi się sprawdza także jestem zadowolony Edytowane 14 Grudnia 2009 przez Preis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ja tam nie wiem chłopaki, ale mam prawie wszystkie kraniki od samego początku i są ok.Nigdy nie wygotowywałem bo to dla pcv przeważnie nie służy, tylko jeśli widziałem że jest oblepiony gęstwą, wtedy wykręcałem z fermentora, myłem dokładnie, przeważnie za pomocą małej szczotki do butelek dziecięcych, dezynfekowałem /pirosiarczyn/, i tak umyte kraniki służą mi długie lata.Dwie szt tylko pękły, ale tylko dlatego że za mocno dokręcałem.A jeśli chodzi o jakieś naprawy, to wolę kupić nowy, niż się stresować bo za kilka warek i tak będzie znowu przeciekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Moim skromnym zdaniem najlepszy kranik spustowy to prosty zawór kulowy. Bardzo łatwo się go czyści, można gotować i cuda z nim robić a na pewno nie puści. Mam w dwóch fermentatorach kraniki na gwint 1/2 cala i na 1/4 cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Pierwszy fermentor jaki kupiłem był z kranikiem i ciekł od początku na uszczelce. Żadne dokręcanie i inne ewolucje nie pomagały. W końcu dokręciłem go "dość mocno", a z zewnątrz połączenie między kranikiem i fermentorem zalałem grubo klejem polimerowym. Od tej pory problemów brak i trzyma mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Jakim kranem hydraulicznym można zastąpić plastikowy? Ten który mam ma zbyt mały rand i nie ma na czym oprzeć uszczelki, gdy zastosowałem podkładkę metalowa a na niej gumową ciekło nadal, chyba po gwincie. Wcześniej plastikowy ciekł spod uszczelki, a jak dokręciłem pękł na gwincie. W przyszłości dokupię fermentatorów, ale na dziś muszę coś zaradzić, chociażby po to aby rozlać do butelek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Ja kupiłem zwykły zawór jak na zdjęciu i mufkę. Uszczelniam albo papierową uszczelką zawiniętą z teflon albo zwykłą gumową. Nie wiem jak montowany jest kran w fermentatorach z BA ale ja mam po prostu dziurę w wiadrze. Zawór ma 1/2 cala. Jak się skręci, nawet nie trzeba mocno, nic nie cieknie. Zauważyłem, że jak się zbyt mocno dokręci i jest mały płytki rand to zaczyna cieknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Jakim kranem hydraulicznym można zastąpić plastikowy?Ten który mam ma zbyt mały rand i nie ma na czym oprzeć uszczelki, gdy zastosowałem podkładkę metalowa a na niej gumową ciekło nadal, chyba po gwincie. Wcześniej plastikowy ciekł spod uszczelki, a jak dokręciłem pękł na gwincie. W przyszłości dokupię fermentatorów, ale na dziś muszę coś zaradzić, chociażby po to aby rozlać do butelek. Pozdrawiam Chyba rant, a uszczelkę dałeś od środka czy od zewnątrz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Jakim kranem hydraulicznym można zastąpić plastikowy? W ryckim Pumarze są krany hydrauliczne, 1/2'', hiszpańskie z porządnym rantem, powinny się nadać do fermentora. Kosztują 12zł z groszami. Sam zakupiłem takie do kegów i są OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Maryush dzięki, kupiłem 3/4" też hiszpański, taki pasował do fermentatora, jest szczelny. Anteks dzięki za uwagę, byłem mylnie przekonany, że rant pisze się przez d, mea culpa, kaleczyłem przez niedbalstwo polski język. Uszczelkę dawałem najpierw z zewnątrz, potem z obu stron. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się