Wojtyla Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 W niedziele zapodałem sobie Mr. Nobody z Browaru PoJezierze. Generalnie piwo wpasowało się w nastrój niedzielnego wieczoru. Nagazowanie spore [piwo wyszło z kielicha - na szczęście nalewałem w kuchni;], a co za tym idzie piana na początku bujna, potem opadła do pierścienia i ładnie zdobiła szkło. Nagazowanie w czasie picia ok. Kolor miedziany, przejrzysty. Aromat delikatny, ale znów muszę w tym miejscu posiłkować się żoną, która wyczuła "aromat ciemnego piwa":P oraz trochę chleba i karmelu. Smak również niejednoznaczny;] ale przyjemny w odbiorze. Goryczka nieduża. Wniosek z powyższego taki, że również z pozostałości można uwarzyć dobre piwo;] Pzdr, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Bilans po dzisiejszej wizycie w depozycie: zostawiłem 2xBittersweet Symphony - bittera z jaśminem, lawendą oraz owocami dzikiej róży i czarnego bzu. Obie butelki w pewnym stopniu się od siebie różnią: piwo z oznaczeniem XVI.a w prawym dolnym rogu etykiety było fermentowane drożdżami US-05, zaś XVI.b S-04. Zabrałem ze sobą Coffee Milk Stouta oraz Whisky Oak Stouta z Browaru Cisie. Tego drugiego uwarzono 20.12.2015, więc jeszcze na jakiś czas schowam go do piwnicy, ale jestem bardzo ciekaw jak wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Odwiedziłem depozyt. Zostawiłem 2 x Blond Ale. Pobrałem Zimowe Ciemne od Jerzdny. Czas na degustacje: Barwa - ciemne, nieprzejrzyste, Piana beżowa, opada do kożucha. Aromat bardzo przyjemny, przyprawowy, piernikowy, nuta belgijska i rozpuszczalnikowa. Da się wyczuć gorzką czekolade, nuty palone. Jest nieźle! W smaku fajne, słodkawe choć wydaje się być wytrawne. Wyczuwanly piernik, przyprawy, lekkie zioła. Piwo delikatnie palące w przełyk (może dlatego, że jestem lekko przeziębiony), czuć lekką kwaskowość, która bardzo dobrze się komponuje z całością. Goryczka niska do średniej. Nagazowanie w sam raz. Ogólnie bardzo dobre piwo! Jestem bardzo zadowolony z wyboru Po ogrzaniu bardziej wyszły nuty alkoholowe. No i piana zniknęła. Ogólnie w smaku przypomina "Piernikowy Foch" z Olbrachta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Dziś zostawiłem: #15 Late Hops IPA - dużo osadu na dnie, ale nie bać się ;-), #16 Weizenbock, #17 Milk Stout. Pobrałem: WC Session Pacific IPA z Cisia Bittersweet Symphony z PoJezierza - dopiero w domu zauważyłem, że rozdzieliłem bliźniaków dwudrożdżowych :-/ Milk Stout z Zaporowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtyla Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Witam, dzisiejszy mecz naszych orłów z Ł3 postanowiłem umilić sobie Asfaltem od Jeziera... Niestety, żeby jako tako wrócić do porządku dziennego po tymże meczu, przydałyby się ze 3 takie Asfalty;] Piwo w zapachu intensywnie atakuje torfem - aromat smoły/[czy asfaltu, jak napisano wcześniej] - tak bym to chyba określił;] Barwa czarna, nieprzejrzysta. Piana bardzo ładnie zbudowana, po paru minutach opada do 0.5cm i ładnie osiada na szkle. W smaku mocno torfowo, na drugim planie paloność. Tekstura gęsta, mimo, że mocno wytrawne i gorzkie w smaku [raczej nie od chmieli;], pozostawia słodycz na ustach. Wysycenie nieco za duże jak na stouta, ale to pewnie kwestia wieku piwa. Piwo bardzo dobre, jak na mój gust mocno odjechane - Smoky Joe to przy nim pikuś;] Pzdr, Wojtek PS. ad dyskusji nt. słodów wędzonych - ja u siebie użyłem w 1/3 zasypu słód torfowy z Bruntala - na początku rzeczywiście piwo pachniało nieco jak whisky, potem płatki dębowe przykryły ten aromat. Edytowane 2 Marca 2016 przez Wojtyla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Dziś zostawiłem Rye Stout i Brown IPA. Pobrałem Grodziskie i Amber Ale z Smul & Sons. Właśnie degustuje Grodziskie: Piana po nalaniu średnia, grubo pęcherzykowa, po kilku chwilach opada do zera. Barwa - jak na Grodziskie w sam raz, jasne, słomkowe, mętne. Aromat - na pierwszy plan wybija się lekka wędzoność połączona z miodem. Dalej drewno i słód pszeniczny. Bez aromatów chmielowych. Wyczuwalne zielone jabłuszko, lekki ocet. Smak - Piwo lekkie, przyjemnie, fanie wędzone, czuć takim "przygaśniętym" ogniskiem. Wyczuwalny słód pszeniczny, lekka kawaskowość, słodowość (słód pszeniczny). Ogólnie piwo smaczne, nagazowanie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) Degustacja Amber Ale z SMUL & SONS Barwa - bursztynowa, miedziana, piwo mętne, wygląda jak zmętnienie na zimno. Piana po nalaniu średnia, utrzymuje się na powierzchni piwa. Aromat - Karmel, biszkopt, lekka ziołowość. Ogólnie piwo bardzo słodowe. Wyczywalny DMS? (Coś jak warzywa jakieś) W smaku piwo bardzo fajne, słodowe, karmelowe, fajna goryczka. Wyczuwalne nuty czekoladowe, kawowe. Ogólnie bardzo dobre, smaczne piwo! W sam raz na śniadanie - może trochę czuć alkohol po ogrzaniu. Edytowane 19 Marca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Witam Bractwo Piwne, dziś zostawiłem 4 piwka (Mikrobrowar Syrenka): Oak Oatmeal Stout English Pale Ale Wajzen Whyskey Stout Piwa nie mają wyszczególnionego składu na etykiecie, ale w razie pytań chętnie się podzielę. Wymieniłem ten zestaw na Stouta (niebieski marker na kapslu, bez etykiety), Bittera (Jerzdny) oraz RIPA Browaru Zaporowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witam nowego "Depozytowicza"! Ale spieszę sprostować ze żadnego bittera nie zostawiałem w depozycie. Jeśli to moje to pewnie Zimowe Ciemne albo piwo innego kolegi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Pardon, Browar PoJezierze. Czy ktoś się przyznaje do tego Stouta z białym kapslem i niebieskim napisem? Wczoraj pite, lekki kwasek, dobra piana, niskie wysycenie, długa goryczka. W smaku dziwne posmaki, dalekie od paloności i czekoladowości. Nie piłem wiele milk stoutów, to może ten rodzaj piwa. Było całkiem mocne, wodniste. Zero informacji na butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Piwo Zaporowe. Red Pale Ale. Bardzo smaczna APA. Amerykańskie chmiele z polskim Magnum i Nowozelandzką Waimea, którą bardzo fajnie czuć z butelki. Goryczka krótka, nie męcząca. Piana stabilna. Aromaty cytrusowe, niekrzykliwe, słodkie. Na pierwszym planie Waimea, dalej Ameryka. Super zbalansowane, nagazowanie średnie, barwa czerwona. Jest słodko z chmieli i wytrawnie z fermentacji. Nie wiem tylko po co dobijane cukrem, ale summa summarum bardzo mi smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Dzięki za opinie, ciesze się, że smakowało Nie wiem tylko po co dobijane cukrem, ale summa summarum bardzo mi smakowało. Co do cukru to wiele go nie było, jakieś 7-8 % zasypu. Miał na celu podnieść wytrawność piwa i zwiększyć alkohol. Ogólnie piwo robione było z myślą na szybkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Urokliwe Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witajcie, dziś i ja postanowiłem pierwszy raz skorzystać z depozytu. Zostawiłem 2 Lagery Wiedeńskie (Plenerowe - Browar Urokliwe), pobrałem English Pale Ale "Syrenka" oraz Amber Ale z Smul & Sons. Degustacja EPA "Mikrobrowar Syrenka": Piana drobna i obfita, barwa czerwono-bursztynowa, piwo mętne. W zapachu cytrusowe, albo raczej kwaskawe. W smaku zdecydowanie kwaśne, o wyraźnej goryczce, moim zdaniem zbyt zalegającej. Ogólne wrażenia mam negatywne, podejrzewam, że trafiłem na nieświeże piwo, ewentualnie coś się popsuło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Dzięki za opinie! EPA była kwaskowa, jest to single hop Fuggles, z płatkami jęczmiennymi. Nie wiem czy ta butelka była trefna (raczej nie, bo każda inna smakowała identycznie), natomiast na tej gęstwie zrobiłem kolejne 4 warki i są bez kwasu. Fugglesa było sporo 100g w garze i 30g na cichej, może to on dał takie posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Urokliwe Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Cóż, może po prostu nie mój smak. Smul&Sons Amber Ale: Mętne o bursztynowo-miodowej barwie, drobna, utrzymująca się piana, aromaty wyraźnie cytrusowe. Wyczuwalna przyjemna goryczka, pijalne i orzeźwiające piwo, Smaki karmelowo-słodowe i lekkie cytrusy przydałoby się ich więcej ale wypiłem je z przyjemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Degustacja Amber Ale z SMUL & SONS Barwa - bursztynowa, miedziana, piwo mętne, wygląda jak zmętnienie na zimno. Piana po nalaniu średnia, utrzymuje się na powierzchni piwa. Aromat - Karmel, biszkopt, lekka ziołowość. Ogólnie piwo bardzo słodowe. Wyczywalny DMS? (Coś jak warzywa jakieś) W smaku piwo bardzo fajne, słodowe, karmelowe, fajna goryczka. Wyczuwalne nuty czekoladowe, kawowe. Ogólnie bardzo dobre, smaczne piwo! W sam raz na śniadanie - może trochę czuć alkohol po ogrzaniu. Cóż, może po prostu nie mój smak. Smul&Sons Amber Ale: Mętne o bursztynowo-miodowej barwie, drobna, utrzymująca się piana, aromaty wyraźnie cytrusowe. Wyczuwalna przyjemna goryczka, pijalne i orzeźwiające piwo, Smaki karmelowo-słodowe i lekkie cytrusy przydałoby się ich więcej ale wypiłem je z przyjemnością Dzięki chłopaki za degustacje, cieszę się że wam smakowało. Niedługo dorzucę 2 świeże ipy i może wędzony porter jeśli uznam że już wyleżakował swoje. Przyznam się też że wziąłem ostatnio Late Hops IPA z browaru na Żeraniu, była bardzo dobra ale dokładny opis wstawię jak znajdę notatki, czyli jutro. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzisiaj...tzn. wczoraj "odwiedzony" depozyt. Zostawiłem 3x (nie)Letki Belg - trochę mocniejsze BPA a pobrałem: z Browaru Zaporowe Mgławica Oriona, z Mikrobrowaru Syrenka Whiskey Stout oraz z Homeless Brew (wybacz jeśli przekręciłem nazwę ale strasznie niewyraźna na butelce) Czarna Gawra. Te ostatnie obaliłem warząc (wczoraj-dzisiaj) witbiera Jest to Black IPA, 17.5 BLG, 65 IBU i 6.6 alko. Wygląd- czerń, Piana bardzo wysoka zaczęła wyłazić już z butelki Średnie i drobne pęcherze, lacing b.ładny Aromat- żywica, cytrusy i czekolada Smak- Czekolada, odrobina prażonego słonecznika i ciemne pieczywo. Do tego cytrusy i żywiczno - ziołowa goryczka, co najwyżej średnia. IMO nie "wygląda" na ponad 60 IBU. Wysycenie- średnio - wysokie, może odrobinę niższe bardziej by pasowało i nie trzeba by rozlewać piwa na 3x Ogólnie- piwo bardzo smakowite i jak na ten balling szybko "spożywalne" Alko niewyczuwalny w aromacie i na języku. Dodatkowe umilenie zacierania Dzięki! Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam depozytowiczów, dziś składając zamówienie zostawiłem AIPA a pobrałem na spróbowanie grodziskie. Pewnie jeszcze dzisiaj go przetestuję więc zrobię edycję posta. Pozdrawiam Edit podczas degustacji: Porównam do grodziskiego, które jest obecne w sklepach tzn. "piwo z grodziska" (innego nie piłem) Piana obfita, średnie pęcherzyki, opada ale centymetr jak na razie się trzyma (1/3 wypita ) [w połowie około 1/2cm] Kolor jasny, mocno opalizujące, nieprzejrzyste ale nie mętne w sensie, że coś tam pływa. Zapach przy otwarciu butelki "takie grodziskie", po chwili jednak czuć nuty weizenowe. Podczas picia podobnie, jeśli zrobimy dłuższą przerwę pomiędzy łykami (jeśli się uda ), to jest wędzonka, ale po chwili miesza się ona z aromatami weizena. Smak kwaskowaty, bardziej niż w tym kupnym, ale nie przeszkadzający. Powiem nawet, że w swoim jak będę robił to chciałbym takiej kwaskowatości, na lato to będzie idealne. Podsumowując piwo ogólnie bardzo dobre, pijalność: piszę to 10min i już się kończy. Robiąc swoje chciałbym uniknąć tych bananów/goździków bo one jednak przykrywają wędzoność. A chmiel tak jak ma być, jest trochę goryczki, nut chmielowych raczej brak. ps. no jest ta wędzonka, ale po przełknięciu pszeniczne. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Tomasz Potworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Degustacja Mgławica Oriona z Browaru Zaporowe, 14 BLG 5.1 alko. Rye stout Wygląd - czarne, pod światło brunatne. Piana srednia,kremowa, puszysta. Zredukowana do obwódki. Krzaczki na szklance b.ładne Aromat - Czekolada, kawa i ciemne, żytnie pieczywo Smak - kawowo - czekoladowe, kwasek od palonych, oleiste. Ciemne pieczywo, żytnie czuć również "w gębie" Goryczka dosyć wysoka, zarówno od palonych jak i od-chmielowa ale niezalegająca. W tle odrobina migdałów Wysycenie niskie. Bardzo ładna etykieta Ogólnie - jedno z lepszych piw z Depozytu. Mogłoby śmiało stawać "w konkury" z craftowymi piwami. Bardzo mi smakował ten żytni stout. Brawo Pindin! Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Degustacja Mgławica Oriona z Browaru Zaporowe, 14 BLG 5.1 alko. Rye stout Dzięki za recenzje Miło, że smakowało. Niedługo znów odwiedzę depozyt z czymś nowym, mam nadzieję, że równie dobrym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Altrus Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Odwiedziłem dziś depozyt i zrobiłem małe skrzynkoprzejęcie: Zostawiłem: 2x Polskie Ale 12,5 Blg 2x Rye Stout 14,5 Blg RIS 25 Blg juz wyleżakowany Quadrupel leżakowany z płatkami dębowymi macerowanymi w bourbonie Wild Turkey 101 24,5 Blg Quad można jeszcze potrzymać bo jest mocny i myślę że się jeszcze ułoży. Reszta gotowa do picia oczywiście. Wziąłem: nieLetki Belg Jerzdna Posłanka Grodzka Browar Kozioła Single Hop Citra z etykietą na recepturkę Vienna Lager z Plenerowe Weizen z Mikrobrowar "Syrenka" Blonde Zaporowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Jak macie (czy w ogóle) otwarte pomiędzy 29.04 a 03.05 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Jak macie (czy w ogóle) otwarte pomiędzy 29.04 a 03.05 ? To zależy czy sklep bedzie otwarty Zapytaj na wątku sklepu piwny kraft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Kolejna degustacja- Mikrobrowar Syrenka, Whyskey Stout, 12.5 Blg, 6 alko Wygląd - Czarne, piana kremowa, b.wysoka-nalałem do 2 szklanek I w butelce zostalo z 5 cm piany :0 Dosyć długo utrzymuje się ale krzaczków brak Aromat- wędzono-torfowy plus kawa Smak- tak w skrócie- wędzona kawa Są też spalone kable czy inny asfalt, na szczęście Wysycenie- wysokie, o wiele za wysokie jak na stouta Ogólnie- piwo byłoby dużo przyjemniejsze, gdyby nie ten wypełniający brzuch CO2 Tak mocno nagazowanego stouta jeszcze nie piłem. Pytanie do Autora- czy słód whisky z Castle Malting czy innej słodowni? I jaki procent zasypu? Dla porównania otworzyłem swojego whisky stouta i... jest dużo słabiej wysycony U mnie- 1.5-1.6 CO2 Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Cześć! Dzięki wielkie za reckę. Przegazowałem je niemiłosiernie, bedzie poprawione. W zasypie celowałem w Smokey Joe'a. Na 20l dałem kilo Castle Malting (z Piwnego Kraftu). Zasyp: 2kg pilzn, 1kg torfowy, 0,6kg płatki owsiane 0,3kg pszeniczny, 0,2kg palony jęczmień, 0,3kg Carapils, 0,1kg pszeniczny czekoladowy. Piwo z Fuggles 100g z czego 50g na cichej. Drożdże US05. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się