tomaszmorela Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Witam, jutro zamierzam uwarzyć moją drugą warkę. Będzie to ponownie hefeweizen. Nurtuje mnie jedna rzecz. Przeczytałem tutaj na forum, że dobrym rozwiązaniem w przypadku weizenów jest zestresowanie drożdży. Czytałem też o "zasadzie" 30*, czyli np. zadaję drożdże w temperaturze 12*, po czym staram się doprowadzić temperaturę fermentacji do 18*. Pytanie moje jest takie. Czy uwodnic te drożdże w temperaturze 12* czy w temperaturach, które zaleca producent 20-30 i potem wlać je do brzeczki o temperaturze 12* i czy w ogóle powinienem to robić, bo jak to zwykle bywa są głosy na tak i na nie. Dodam jeszcze tylko, że drożdże to wb-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Uwodnić w temperaturze zalecanej przez producenta. Potem możesz dodać do 120 i podnieść do 180 . Możesz też dodać pół saszetki na 20l - też się nieźle stresują A w ogóle jak chcesz dobrą pszenicę, to kup płynne i nie będziesz musiał kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Kolega anteks pisal kiedys o stresowaniu drozdzy podczas fermenyacji weizena. Polecal zeby przenosic fermentor z temp. 16 do temp. 25 i w tych temp trzymac po 12h. Osobiscie jeszcze tego nie probowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się