Skocz do zawartości

American IPA - czy dochmielić?


kranu

Rekomendowane odpowiedzi

Nie potrafię układać receptur, nie znam się na IBU, więc warzę z gotowych zestawów.

 

Kupiłem taki zestaw na American IPA 17blg:

- Strzegom polski słód pale ale - 5,2 kg

- Strzegom słód monachijski I - 2 kg

- chmiel goryczkowy citra granulat T90 - 40g

- chmiel aromatyczny amarillo granulat T90 - 40g

- chmiel aromatyczny cacsade granulat T90 - 40g

 

Z instrukcją chmielenia:

 Chmielenie 70 min:

- w pierwszej minucie gotowania - 40g citra

- w 40-tej minucie - 20g amarillo + 20g cascde

- w 60-tej minucie - 20g amarillo + 20g cascde, lub dodajemy chmiel na cichą fermentację.

 

 

Tylko często po uwarzeniu z gotowych receptur jestem niezadowolony z niskiego poziomu nachmielenia (goryczki i aromatu).

Jak oceniacie ten poziom tutaj?

Pytam bo wiadomo, że nie sztuka nakupić chmielu i sypać łopatą aż gębę wykrzywi.. 

Warto coś dokupić? Zmienić?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety trzeba to wbić w program albo chociaż w arkusz excelowy 

trzeba zobaczyć ile wyjdzie ibu.

Ibu bilansuje słodowość.

im więcej słodowości tym więcej chmielu można dać i jest mneij wyczuwalny

polecam 

http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Citra to nie jest czasami chmiel aromatyczny ? coś pokićkałeś z czasami chyba powinno byś wszystko na odwrót :

 

- na 60 min - 20g amarillo + 20g cascde, lub dodajemy chmiel na cichą fermentację.
- na 40 min - 20g amarillo + 20g cascde
- na 1 min gotowania - 40g citra
Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam w pobliżu piwowarskiego, ale widzę Junga w dobrej cenie na allegro w pudełeczkach po 30g (razem 60 IBU) - będzie ok czy lepiej z tego odmierzyć 20g (51 IBU)?

Syp całe 30gr w takim razie. 17blg trzeba w końcu czymś zbalansować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W celu uzyskania intensywnych aromatów polecam chmielić na zimno dużą ilością. Ostatnio nastawiałem tylko 10 l a na zimno poszło 30 g Mosaica i wcale nie jest za dużo!

Edytowane przez Sadek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Jaka jest roznica miedzy chlodnica, a wanna? Na co wplywa czas?

Chodzi o szybkie schłodzenie poniżej ~80C, gdzie leży teoretyczna granica izomeryzacji alfakwasów. Chłodnicą zrobisz to szybko, w wannie ten proces potrwa dłużej. W tym czasie część aromatu pójdzie w komin, a poziom goryczki się podniesie, za sprawą zizomeryzowania AKów z chmieli pochodzących z późnych dodatków.

 

W skrócie, jak chłodzisz w wannie albo jakieś no-chill uskuteczniasz, to przesuń w czasie późne dodatki. Sam oceń o ile, na podstawie obserwacji szybkości takiego chłodzenia.

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.