Lerche Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Warka #5 - Irish red ale 16°Blg, 50 IBU warzone 11 IX Brzeczka nastawna: 16l (+5l 9°Blg) Zasyp: Pale ale 4kg Monachijski 1kg Carared 800g Caraamber 200g Palony jęczmień 50g Zacieranie: 20 min. 60°C 40 min. 62°C bez wygrzewu Chmiel: 60 min. - 30g East Kent Golding 30 min. - 30g. Fuggles Drożdże: Safale s-04 10g Fermentacja 2 tygodnie, zabutelkowane przy 3,5°Blg Edytowane 1 Października 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Warka #6 Dunkelweizen 15°Blg, 19 IBU Warzone 19 IX Brzeczka nastawna: 19l Zasyp: Monachijski 1kg Pizleński 2kg Pszeniczny jasny 3kg Carawheat 350g Pszeniczny czekoladowy 80g Zacieranie: 20 min. w 44°C 15 min. w 52 °C 30 min. w 60 °C 20 min. w 72 °C Wygrzew - do 76°C Chmiel: 60 min. - 30g Hallertau Spalt Select Drożdże: Safbrew WB-06 11,5g Zeszło do 5°Blg. Ostatecznie większość poszła w kibel - w smaku bardzo mocny i nieprzyjemny alkohol. Fermentowało przy ok. 21 °C Edytowane 1 Listopada 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Warka #7 Strong Bitter 13°Blg, 38 IBU warzone 21 IX Brzeczka nastawna: 21l Zasyp: Pale ale 4kg Monachijski 1kg Caraaroma 400g Zacieranie: 30 min. w 63°C 30 min. w 65°C Chmiel: 60 min. 15g Lubelski 50 min. 15g Bramling Cross, 15g Fuggles 30 min.15g Bramling Cross 5 min. 15g Fuggles Drożdże: Safale s-04 11,5g Fermentacja: 3 tygodnie, bez cichej. Zeszło do 5°Blg Edytowane 1 Listopada 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Warka #8 Weizenbock 17°Blg, 30 IBU warzone 30 IX Brzeczka nastawna: 21l Zasyp: Pszeniczny ciemny 4kg Pilzneński 2kg Monachijski 1kg Carahell 300g Pszeniczny czekoladowy 50g Zacieranie: 44°C - 25 minut (tylko pszeniczny ciemny) 55°C - 20 minut (wszystkie oprócz czekoladowego) 65° - 40 minut (j/w) 76° - wygrzew (dodany pszeniczny) Chmiel: 60 minut - 30g Hallertau Mittelfrüh 30 minut - 30g Hallertau Mittelfrüh Drożdże: Safbrew WB-06 15g Podobnie jak Dunkelweizen większość poszła w kibel. Nieznośny zapach i smak alkoholu. Edytowane 8 Listopada 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 (edytowane) Warka #9 Foreign Extra Stout 19°Blg, 91 IBU warzone 10 X Brzeczka nastawna 19l Zasyp: Pale ale 6kg Caraaroma 0,5kg Jęczmień palony 250g Carafa 250g Zacieranie: słód wsypany przy 65 stopni, palnik niestety nie wyłączony i podgrzało się 74 od razu. Pnik wtedy wyłączony i stygło do 60 stopni przez 70 minut Chmiel: 60 minut 50g Marynka szyszki 40 minut 50g Marynka szyszki 10 minut 30g Hallertau Mittelfrüh Drożdże: Safale s-04 11,5g Fermentacja: 3 tygodnie, ok. 21 °C, bez cichej. Zeszło do 8 °Blg Edytowane 8 Listopada 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Pewnie odfermentuje ci do 7_8 blg spokojnie bedzie dobre. Masz duza goryczke to sie zrownowazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Pewnie odfermentuje ci do 7_8 blg spokojnie bedzie dobre. Masz duza goryczke to sie zrownowazy Oby tak było Napowietrzyłem porządnie przed zadaniem, po paru godzinach drożdże już ruszyły. Słodkawy może być, zwłaszcza, że i tak w granicach stylu się nie mieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Warka #10 - IPA single hop (Mosaic) 16°Blg, 72 IBU warzone 16 X Brzeczka nastawna: 22l Zasyp: Pale ale Belgia 5kg Cara Ruby Castlemalting 0,5kg Zacieranie: 20 min. 62°C 40 min. 66°C 10 min. wygrzew 76°C Chmiel: 60 min. - 30g Mosaic 30 min. - 30g Mosaic 0 min. - 40g Mosaic Na zimno - 50g Mosaic (5 dni przed butelkowaniem) Drożdże: Fermentis US-05 Zeszło do 4°Blg. Zapach mógłby być o wiele mocniejszy. Chmielenie na zimno niewiele zmieniło Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Warka #11 - IPA 15,5°Blg 78 IBU warzone 9 XI Brzeczka nastawna: 21l Zasyp: Pale ale Weyermann 5kg Zacieranie: 40 min. 65°C 20 min. 68°C wygrzew Chmiel: Cascade: 60 min. 50g 30 min. 40g 15 min. 25g 5 min. 25g 0 min. 60g Na zimno: 100g Sorachi Ace Drożdże: Fermentis US-05 11,5g Edytowane 24 Listopada 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) Warka #12 American stout 18,5°Blg 120 IBU warzone 22 XI Brzeczka nastawna: 23l Zasyp: Pale ale 5kg Caraaroma 1kg Płatki owsiane 1kg Carafa I 0,5kg Palony jęczmień 500g Zacieranie: 60 min. 65°C wygrzew Chmiel: 130g Iunga szyszka na 30 min. 70g Iunga szyszka na 15 min. 50g Northern Brewer granulat na whirpool Na zimno 100g Iunga granulat (butelkowane po 7 dniach - aromat chmielu bardzo słaby) Drożdże: Mauribrew 514 12,5g Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Warka #13 Pszeniczne dymione, 12°Blg, IBU 62 warzone 6 XII Brzeczka nastawna: 18l Zasyp: Słód dymiony dębem "Grodziski" Weyermann Zacieranie: 20 min. 45°C 40 min. 68°C wygrzew Chmiel: 40 minut - Iunga 11% Alfa, granulat, 50g 15 minut - Iunga 15g 0 - Iunga 35g Drożdże: Safbrew s-33 11,5g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #14 - IPA 15,5°Blg, 65 IBU warzone 11 XII Brzeczka nastawna: 18l Zasyp: Pale ale FLAGON 4kg Cara Gold Castlemalting 1kg Zacieranie: 50 min. 65°C wygrzew Chmiel: 45 min. - 30g Apollo Whripool - 70g Apollo Na zimno: 100g El Dorado Drożdże: US West Coast M44 Fermentacja w pomieszczeniu 18-19°C Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Warka #15 - Żytnie IPA 17°Blg, 65 IBU warzone 31 XII Brzeczka nastawna: 20l Zasyp: Słód Pale Whole Maris Otter Blend 5-8 EBC Muntons - 5 kg Słód żytni karmelowy 150-200 EBC Weyermann - 1 kg Zacieranie: 60 min. 62°C wygrzew Chmiel: 35 min. 25g Centennial 15 min. 75g Centennial Na zimno: 100g Cascade Drożdże: Safbrew US-05 Fermentacja w pomieszczeniu 17-19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #16 - Black IPA 14.5°Blg, 60 IBU warzone 2 I Brzeczka nastawna: 22l Zasyp: Słód Pale Ale OPTIC - 5kg Słód Palony Black - 0,5 kg Zacieranie: 60 min. 64°C wygrzew Chmiel: 10 min. 100g Warrior Na zimno: 100g Citra Drożdże: Safbrew US-05 Fermentacja w pomieszczeniu 19°C Edytowane 2 Stycznia 2016 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Warka #17 - Brown IPA 15.5°Blg, 65 IBU warzone 14 II Brzeczka nastawna: 20l Zasyp: Słód Barke monachijski - 2 kg Słód Pale ale - 2 kg Żytni karmelowy Cararye - 1 kg Palony jęczmień - 300 g Zacieranie: 60 min. 64°C wygrzew Chmiel: 5 min. - Vic Secret 66g Whirpool - Enigma 30g Drożdże: Safbrew BE 256 Edytowane 3 Maja 2016 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #18 - British Strong Ale 16°Blg, 35 IBU warzone 3 IV Brzeczka nastawna: 20l Zasyp: Maris Otter - 5kg Wiedeński - 1kg Zacieranie: 60 min. 64°C wygrzew Chmiel: 20 min. - 90g Mistrel Whirpool - 30g Fuggles Drożdże: Fermentis s-04 Dodatkowe: mech irlandzki 5g Edytowane 3 Maja 2016 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #19 - British Strong Ale 16.5°Blg, 50 IBU warzone 4 IV Brzeczka nastawna: 20l Zasyp: Maris Otter - 5kg Wiedeński - 1kg Caraaroma - 500g Zacieranie: 60 min. 64°C wygrzew Chmiel: 30 min. - 100g Bramling Cross Whirpool - 30g East Kent Goldings Drożdże: Fermentis s-04 Dodatkowe: mech irlandzki 5g Edytowane 3 Maja 2016 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Warka #20 - India red ale 14,5°Blg, 55 IBU warzone 30 IV Brzeczka nastawna 22l Zasyp: Pale ale 4kg Monachijski 1kg Carared 1kg Caraamber 200g Palony jęczmień 50g Zacieranie: 45 min. 62°C wygrzew Chmiel: 25 m. Simcoe 30g 10 m. Simcoe 30g Na zimno: Simcoe 60g Drożdże: us 04 Edytowane 3 Maja 2016 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Warka #21 - Hefeweizen 14,5°Blg, 18 IBU warzone 1 V Brzeczka nastawna 20l Zasyp: Słód pszeniczny Weyermann 3kg Bohemian Pilsner Weyermann 3kg Zakwaszający Weyermann 200g Zacieranie: 20 min. 50°C 40 min. 65°C wygrzew Chmiel: 30 m. 60g Spalt Select Drożdże: wb 06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się