Koolka Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Hej, od jakiegoś czasu warzę piwo (raptem 6 warek na koncie), głównie korzystałem z receptur z tego forum albo innych stron wprowadzając tylko nieznaczne modyfikacje. W końcu postanowiłem zmierzyć się z samodzielnym opracowaniem receptury, przejrzałem leżące w domu składniki i wymyśliłem sobie takiego Czekoladowego Foreign Extra Stouta, może ktoś będzie miał jakieś uwagi (liczby z brewtargeta): OG 17,8 FG 4,4 IBU 40 Warka 16l Zasyp: Weyermann Pale Ale 3kg Weyermann monachijski II 2kg palony jęczmień 100g Weyermann czekoladowy pszeniczny 200g Caraaroma 100g Carafa I 250g zacieranie: 67°C - 45min słody jasne, karmelowe, czekoladowe próba jodowa, ew. dodatkowe 15" 72°C - 15min i dorzucam palony jęczmień 76°C - 5min Wysładzanie wodą 76°C do uzyskania jakiś 20l gotowanie - 60min 60' po 25g fuggles i east kent goldings 10' mech irlandzki 4-5g 5' po 15 gramów tych samych chmieli drożdże s-04 9 dni bużliwej 14-21 dni cichej z dodatkiem wiórów dębowych po whisky Przede wszystkim chodzi mi o proporcje zasypu a w szczególności słodów palonych, to moje pierwsze podejście do piwa ciemnego, ale nie pierwsze do piw z wysokim BLG, poza tym pierwszy raz będę używał mchu. Pale Ale i monachium raczej muszą zostać w takich proporcjach bo chcę zużyć te słody żeby mi nie zawalały miejsca. Generalnie celuję w umiarkowaną goryczkę, pełną słodowość, wyraźną paloność i intensywną czekoladę (o ile te cechy są w ogóle do pogodzenia...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Na pierwszy rzut oka wygląda w miarę ok. Tylko jedna paczka sucharów to może być trochę za mało. No i ja jęczmień bym sypał od początku. Poza tym zły dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koolka Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 suchary to rozumiem, że masz na myśli płatki dębowe? W takim razie jeśli mogę prosić moderatora o przesunięcie do odpowiedniego działu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Suchary, czyli suche drożdze. Na taki ekstrakt możesz użyć 2 paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koolka Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 aaa o to chodziło dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się