Skocz do zawartości

Czekoladowy FES - ocena receptury


Koolka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, od jakiegoś czasu warzę piwo (raptem 6 warek na koncie), głównie korzystałem z receptur z tego forum albo innych stron wprowadzając tylko nieznaczne modyfikacje. W końcu postanowiłem zmierzyć się z samodzielnym opracowaniem receptury, przejrzałem leżące w domu składniki i wymyśliłem sobie takiego Czekoladowego Foreign Extra Stouta, może ktoś będzie miał jakieś uwagi (liczby z brewtargeta):

 

OG 17,8

FG 4,4

IBU 40

Warka 16l

 

Zasyp:

Weyermann Pale Ale 3kg

Weyermann monachijski II 2kg

palony jęczmień 100g

Weyermann czekoladowy pszeniczny 200g

Caraaroma 100g

Carafa I  250g

 

zacieranie:

67°C - 45min słody jasne, karmelowe, czekoladowe

próba jodowa, ew. dodatkowe 15"

72°C - 15min i dorzucam palony jęczmień

76°C - 5min

 

Wysładzanie wodą 76°C do uzyskania jakiś 20l

 

gotowanie - 60min

60' po 25g fuggles i east kent goldings 

10' mech irlandzki 4-5g

5' po 15 gramów tych samych chmieli

 

drożdże s-04

 

9 dni bużliwej

14-21 dni cichej z dodatkiem wiórów dębowych po whisky

 

 

Przede wszystkim chodzi mi o proporcje zasypu a w szczególności słodów palonych, to moje pierwsze podejście do piwa ciemnego, ale nie pierwsze do piw z wysokim BLG, poza tym pierwszy raz będę używał mchu. Pale Ale i monachium raczej muszą zostać w takich proporcjach bo chcę zużyć te słody żeby mi nie zawalały miejsca.  

Generalnie celuję w umiarkowaną goryczkę, pełną słodowość, wyraźną paloność i intensywną czekoladę (o ile te cechy są w ogóle do pogodzenia...). 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.