RapTom Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) 21 godzin temu, Fenris napisał: z ciekawości jak filtrujesz ? tzn masz jakąś kadź zacierno filtracyjną czy przerzucasz do wiadra? Pomarańczowy cooler 48 litrów i fałszywe dno z Ali. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez RapTom Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 11 godzin temu, RapTom napisał: fałszywe dno z Ali. coś więcej ? nie znam człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 coś więcej ? nie znam człowieka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Jakie efekty dał BRU-1? U mnie czysta, niemęcząca goryczka (nie chmieliłem na zimno)przy 84 IBU, aromat ..lekko bananowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W dniu 23.04.2020 o 21:25, marek80 napisał: Jakie efekty dał BRU-1? U mnie czysta, niemęcząca goryczka (nie chmieliłem na zimno)przy 84 IBU, aromat ..lekko bananowy. Szału nie ma. Specjalnie sypnąłem na zimno 200g, żeby zobaczyć jego możliwości. Przede wszystkim owoce ale na średnim poziomie. Może w tle majaczy gdzieś ananas. Sporo przez niego dojadło na cichej, bo aż 1,8°P. Ta sama warka z Mosaic BBC, którego dałem połowę mniej dał o wiele większy aromat i dojadło tylko 1°P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) #153 Lambik Warzenie 26.04.2020 12,5°P / 25 L / ?? IBU / 3.6 SRM - Brewtarget Zasyp: 6,0 kg Pilzneński Weyermann - 3,0 kg (50,0%) Płatki pszenne błyskawiczne - 3,0 kg (50,0%) Edytowane 13 Maja 2020 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) #154 Juicy Sour / Catharina Sour Zakwaszanie 04.05.2020 / Warzenie 06.05.2020 11,7°P (~14,0°P wersja z laktozą) / 56 L / 7 IBU / 3.9 SRM - Brewtarget Zasyp: 11,0 kg Pale Ale Weyermann - 5,00 kg (45,4%) Pszeniczny jasny Weyermann- 3,00 kg (27,3%) Pilzneński Weyermann - 2,00 kg (18,2%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (9,1%) Woda i jej modyfikacje: 67% wody RO + 33% kranówki + 9 ml kwasu mlekowego (do zacierania) profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___60/5/25/70/50/0 RA = - 41 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,3 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 5,0/6,0/4,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 78°C 80 min - 69,5°C - 67,5°C Przygotowane 42 litry wody 67% RO + 33% kranówki + 11 ml kwasu mlekowego (woda po odstaniu miała pH 4,5)dolanie 7L wrzątku 30 min - 72°C Wysładzanie 35L wody 90°C Zakwaszanie: Gotowanie: 30 min Wyszło 59L - 12,7°P (pH 5,3) zbicie do pH 4,8 - 20 ml kwasu mlekowego zbicie do pH 4,5 - dodatkowe 10 ml kwasu mlekowego Schłodzenie wężownicą do 41°C Zaszczepienie brzeczki 5g kultur bakterii Lallemand WildBrew Sour Pitch (L. plantarum) Owinięcie garnka kocem Po 6h temperatura 40°C Po 18h temperatura 36°C Po 24h temperatura 34°C Po 30h temperatura 32°C Po 48h temperatura 28°C pH spadło do 3,5 a gęstość do 12,5°P Gotowanie 70 min Dolanie zagotowanej wody RO pod koniec gotowania - 10L 30 min - 50g - Willamette (4,5 AA) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 2g pożywki pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Fermentacja: Wyszło 59L - 11,5°P + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay V pokolenie z warki #151, start po 24h Fermentor B - 19L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay V pokolenie z warki #151, start po 24h Fermentor C - 19L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay V pokolenie z warki #151, start po 24h Wydaje się że spora ilość gęstwy ale była dość rzadka i po schłodzeniu myślę, że było by max 150 ml, dodatkowo to nieprzyjazne kwaśne środowisko. Fermentacja burzliwa 2 dni w 18°C, 1 dzień w 19°C, 2 dni w 20-21°C, pozostałe 14 dni w 22°C - dłużej dla fermentorów B i C 13.05.2020 Dodanie owoców (A) Fermentor A - dodanie w 7 dniu fermentacji 2,7 kg mrożonych truskawek (Biedronka) + 1 kg mrożonych wiśni z pestkami Do wersji A dodany dzień przed zlaniem na cichą 24.05.2020 zest (40g) i sok (270g) z 5 limonek. Do fermentorów B i C dodam pulpę z kaktusa i truskawki 25.05.2020 Zlanie na cichą (A) Fermentor A - zlane 22,5L, pomiar balingometrem 1,5°P Kontrolnie pomiar refraktometrem 5,4 brix (kalkulator brewersfriend 1,4°P / 5,4% alc), choć po dodaniu owoców mogą wychodzić głupoty. Dodane przy zlewaniu 1kg laktozy i 12g soli kłodawskiej (roztwór w 0,6L wody) i 2 g kwasu askorbinowego Pomiar po dodaniu laktozy refraktometrem 9,2 brix tylko kontrolnie czy coś się nie zmieni do rozlewu, balingometrem 4,5°P pH spadło od owoców i soku z limonki do 3,3 Finalnie w fermentorze A jest 24,0L 27.05.2020 Dodanie owoców (B,C) po 1,35 kg mrożonych truskawek i po 2,5 kg opuncji figowej czyli kaktusa 02.06.2020 Rozlew Pomiary gęstości bez zmian od zlania na cichą Fermentor A - 24L poszło do butelek - nagazowanie 2.0 vol w 21°C - 123g glukozy + 0,5L wody Edytowane 29 Czerwca 2020 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) #155 NEIPA Warzenie 13.05.2020 16,0°P / 37L / 33 IBU / 5.4 SRM - Brewtarget Zasyp: 11,0 kg Pilzneński Premium Weyermann - 7,0 kg (63,6%) Pszeniczny jasny Weyermann - 2,0 kg (18,2%) Golden Naked Oats Simpsons - 1,0 kg (9,1%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,0 kg (9,1%) Woda i jej modyfikacje: przygotowane 60 litrów wody - 50% RO + 50% kranówki + 14 ml kwasu mlekowego - finalne pH 5,6 (woda z sieci pH 7,4) profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___100/7/40/150/50/10 RA = - 42 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie: 3,0g/3,0g/---g gotowanie: --g/5,0g/5,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 78°C 100 min - 69,5°C - 67,0°C dolanie 8L wrzątku (woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy) 30 min - 72,0°C Wysładzanie 24L wody 90°C woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy Wyszło 50L - 13,6°P Gotowanie: 100 min - żeby dobić do zakładanego 16,0°P 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 400g chmielu po wyłączeniu palnika na hop stand. 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 200g Mosaic (12,2%) - 17 IBU 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Citra (13,1%) - 8 IBU 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Chinook (12,0%) - 8 IBU Na 30 min zatrzymane chłodzenie w 70°C, spadek temperatury do 67°C Fermentacja: Wyszło 32L - 16,3°P + aż 10L osadów !!! Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 14L - zadane 100 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay V pokolenie z warki #152, start po xh Fermentor B - 18L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay V pokolenie z warki #152, start po xh Do fermentora B dolane 2L wody Żywiec - finalnie jest 14,8°P Fermentacja burzliwa 2 dni w 18°C, 1 dzień 19°C => 20°C, 8 dni w 21-22°C (fermentor A i 21 fermentor B) 18.05.2020 Fermentor A - dodanie chmielu na burzliwą po 25 g Sabro i Nelson Sauvin 24.05.2020 Fermentor A - zlanie na cichą i chmielenie na zimno pomiar refraktometrem 8,2 brix (kalkulator brewersfriend 2,9°P / 7,3% alc) Dodane przy zlewaniu 1 g kwasu askorbinowego, wyszło 13L Fermentor A - 50g Citra + 50g Mosaic, dwa dni później dodatkowo 50g Nelson Sauvin 27.05.2020 Cold crush Lodówka 6 dni w 3-4°C 02.06.2020 Rozlew pomiar refraktometrem bez zmian 8,2 brix (kalkulator brewersfriend 2,9°P / 7,3% alc) Fermentor A - 11,5L poszło do butelek - nagazowanie 2.0 vol w 21°C - 59g glukozy + 0,3L wody Piwo weszło do finału MPPD2020 31.05.2020 Fermentor B - zlanie na cichą i chmielenie na zimno pomiar refraktometrem 7,2 brix (kalkulator brewersfriend 2,2°P / 6,8% alc) Dodane przy zlewaniu 1,5 g kwasu askorbinowego, wyszło 19L Fermentor A - 50g Nelson Sauvin + 100g Mosaic 04.06.2020 Cold crush Lodówka 8 dni w 3-4°C 12.06.2020 Rozlew pomiar refraktometrem bez zmian 7,2 brix (kalkulator brewersfriend 2,2°P / 6,8% alc) Fermentor B - 18,5L poszło do butelek - nagazowanie 2.0 vol w 21°C - 95g glukozy + 0,5L wody Edytowane 29 Czerwca 2020 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) #156 NEIPA Warzenie 31.05.2020 14,5°P / 41L / 34 IBU / 5.6 SRM - Brewtarget Zasyp: 11,0 kg Pilzneński Premium Weyermann - 5,0 kg (45,5%) Pale Ale Weyermann - 3,5 kg (31,8%) Pszeniczny Weyermann - 1,5 kg (13,6%) Golden Naked Oats Simpsons Malt - 1,0 kg (9,1%) Woda i jej modyfikacje: przygotowane 64 litry wody - 50% RO + 50% kranówki + 14 ml kwasu mlekowego - finalne pH wody 4,9 - woda w sieci miała 7,2 profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___100/7/40/150/50/10 RA = - 39 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,3 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie: 3,0g/3,0g/---g gotowanie: --g/5,0g/5,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 29L o temperaturze 79°C 80 min - 69,5°C - 68,0°C dolanie 6L wrzątku (woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy) 30 min - 71,0°C Wysładzanie 29L wody 90°C woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy Wyszło 54L - 12,9°P Gotowanie: 75 min 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 1,5g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 300g chmielu po wyłączeniu palnika na hop stand. 1 min (4 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Warrior (15,9%) - 13 IBU 1 min (4 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Zeus (13,9%) - 11 IBU 1 min (4 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Chinook (12,0%) - 10 IBU Na 30 min zatrzymane chłodzenie w 70°C, spadek temperatury do 67°C Fermentacja: Wyszło 40L - 14,2°P + 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay VI pokolenie z warki #155, start po 8h Fermentor B - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay VI pokolenie z warki #155, start po 8h Fermentacja burzliwa 2 dni w 18°C, 2 dni 19°C => 20°C, 19 dni w 21-23°C 23.06.2020 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno pomiar refraktometrem 7,0 brix (kalkulator brewersfriend 2,3°P / 6,5% alc) Dodane przy zlewaniu 2 g kwasu askorbinowego Fermentor A - 50g Citra + 50g Sabro + 25g Mosaic Fermentor B - 50g Citra + 50g Sabro + 25g Mosaic 26.06.2020 Cold crush Lodówka 4 dni w 3-4°C 30.06.2020 Rozlew w kegi Edytowane 19 Grudnia 2020 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) #157 NEIPA Warzenie 23.06.2020 14,7°P / 41L / 29 IBU / 5.3 SRM - Brewtarget Zasyp: 11,0 kg Pilzneński Premium Weyermann - 5,0 kg (45,5%) Pszeniczny Weyermann - 3,5 kg (31,8%) Pale Ale Weyermann - 1,5 kg (13,6%) Golden Naked Oats Simpsons Malt - 1,0 kg (9,1%) Woda i jej modyfikacje: przygotowane 64 litry wody - 50% RO + 50% kranówki + 12 ml kwasu mlekowego - finalne pH wody 4,8 - z sieci miała tylko 6,9 (po sporych opadach deszczu) profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___100/7/40/150/50/10 RA = - 32 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie: 3,0g/3,0g/---g gotowanie: --g/5,0g/5,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 78°C 70 min - 69,0°C - 67,0°C dolanie 7L wrzątku (woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy) 30 min - 72,0°C Wysładzanie 29L wody 90°C woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy Wyszło 53L - 12,9°P Gotowanie: 75 min 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 1,5g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 300g chmielu po wyłączeniu palnika na hop stand. 1 min (4 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Warrior (15,9%) - 13 IBU 1 min (4 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Zeus (13,9%) - 11 IBU 1 min (4 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Cascade (5,9%) - 5 IBU Na 30 min zatrzymane chłodzenie w 73°C, spadek temperatury do 70°C Fermentacja: Wyszło 40L - 14,4°P + 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C (woda w sieci ma już 18°C) i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay VII pokolenie z warki #156, start po 8h Fermentor B - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay VII pokolenie z warki #156, start po 8h Eksperyment z długim ciągnięciem gęstwy chyba udany. Wczoraj dowiedziałem się, że NEIPA warka #155 weszła do finału MPPD2020 Było to piąte pokolenie blendu Hazy Daze z The Yeast Bay, użytego pierwszy raz 15 grudnia 2019 Siódme pokolenie też wystartowało bardzo ładnie i nie daje żadnych oznak zakażenia czy wad. Fermentacja burzliwa 2 dni w 18°C, 2 dni 19°C => 20°C, 1 dzień 21°C => 22°C, 26 dni w 23-24°C 23.07.2020 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno pomiar refraktometrem 6,4 brix (kalkulator brewersfriend 1,2°P / 7,1% alc) Dodane przy zlewaniu 2 g kwasu askorbinowego Fermentor A - 50g Citra + 50g Nelson Sauvin + 50g Mosaic Fermentor B - 50g Citra + 50g Nelson Sauvin + 50g Mosaic 27.07.2020 Cold crush Lodówka 4 dni w 3-4°C 31.07.2020 Rozlew w kegi Edytowane 19 Grudnia 2020 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Golden Naked Oats Simpsons Malt - 9,1 kg Bogato że tak powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Golden Naked Oats Simpsons Malt - 9,1 kg Bogato że tak powiem Miało być 1,0 kg i 9,1% Dzięki za czujność. Zaraz poprawię. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) #158 Hazy Pale Ale Warzenie 05.08.2020 12,4°P / 40L / 29 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,0 kg Pale Ale Weyermann - 5,0 kg (55,6%) Pszeniczny Weyermann - 3,0 kg (33,3%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,0 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: przygotowane 60 litrów wody - 50% RO + 50% kranówki + 12 ml kwasu mlekowego - finalne pH wody 5,5 - z sieci miała 7,4 profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___100/7/40/150/50/10 RA = - 30 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,7 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie: 3,0g/3,0g/---g gotowanie: --g/5,0g/5,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 27L o temperaturze 76°C 80 min - 69,0°C - 67,0°C dolanie 8L wrzątku (woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy) 20 min - 71,0°C Wysładzanie 25L wody 90°C woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy Wyszło 49L - 10,8°P Gotowanie: 75 min 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 1,5g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 300g chmielu po wyłączeniu palnika na hop stand. 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Warrior (15,9%) - 11 IBU 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Zeus (13,9%) - 9 IBU 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Chinook (13,0%) - 9 IBU Fermentacja: Wyszło 38L - 12,0°P + 5L Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C (woda w sieci ma już 20°C) Męczyłem 2 godziny - nigdy więcej !!! Fermentor A - 20L - zadane 1L starter - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay VIII pokolenie z warki #157, start po 6h Fermentor B - 20L - zadane 1L starter - Hazy Daze IPA Blend - The Yeast Bay VIII pokolenie z warki #157, start po 6h Ósme pokolenie zrobiłem już starter. Jak na razie nie daje żadnych oznak zakażenia czy wad. Na tym kończę eksperyment Fermentacja burzliwa 2 dni w 18°C, 2 dni 19°C => 20°C, 2 dni 21°C => 22°C, 20 dni w 23-24°C 29.08.2020 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno bez pomiaru Dodane przy zlewaniu 2 g kwasu askorbinowego Fermentor A - 30g Simcoe + 60g Ctra + 30g Amarillo Fermentor B - 30g Simcoe + 60g Ctra + 30g Amarillo 03.09.2020 Cold crush Lodówka 4 dni w 3-4°C 07.09.2020 Rozlew w kegi Edytowane 19 Grudnia 2020 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Sezon 7 zakończony na początku sierpnia, a z racji tego że kończą się ostatnie zapasy ruszamy z sezonem 8. Pewnie już w ten weekend, bo temperatury za oknem już sprzyjające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 #159 Hazy Pale Ale Warzenie 11.11.2020 11,7°P / 40L / 35 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) #160 Catharina Sour Zakwaszanie 29.11.2020 / Warzenie 01.12.2020 10,8°P / 55 L / 9 IBU / 4.6 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,0 kg Best Pale Ale Simpsons - 5,00 kg (50,0%) Pszeniczny jasny Weyermann- 4,00 kg (40,0%) Golden Naked Oats Simpsons - 1,00 kg (10,0%) Woda i jej modyfikacje: 67% wody RO + 33% kranówki + 5 ml kwasu mlekowego (do zacierania zmierzone pH wody 5,0) profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___75/5/30/100/50/0 RA = - 48 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH zacieru xx sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 5,0/6,0/4,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 78°C 80 min - 69,0°C => 67,0°C Przygotowane 40 litrów wody 67% RO + 33% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego (woda po zmieszaniu pH 5,7)dolanie 8L wrzątku 20 min - 72,0°C Wysładzanie 32L wody 90°C Zakwaszanie: Gotowanie: 30 min Wyszło 60L - 11.1°P zbicie do pH 4,6 - 25 ml kwasu mlekowego Schłodzenie wężownicą do 40°C Zaszczepienie brzeczki 20g kultur bakterii Biolac (data do 02.2020 dlatego poszło 3 razy więcej jak zawsze) Owinięcie garnka kocem Po 6h temperatura 38°C Po 24h temperatura 32°C Po 42h temperatura 27°C pH spadło do 3,7 a gęstość bez zmian 11,1°P Trochę się słabo zakwasiło, pewnie przez mocno przeterminowane bakterie ale jak na moje potrzeby OK. Gotowanie 70 min Dolanie zagotowanej wody RO pod koniec gotowania - 10L 10 min - 100g - Lubelski (5,0 AA) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 2g pożywki pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Fermentacja: Wyszło 58L - 10,6°P + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C i po 2h zadane drożdże. Po wymianie wężownicy na 50% większą zdecydowane zmniejszenie czasu schładzania. Woda w sieci 14°C, w 30 min 60 litrów do 18°C Fermentor A - 20L - zadane 200 ml świeżej gęstwy - London Ale III Wyeast - I pokolenie z warki #159, start po xxh Fermentor B - 19L - zadane 200 ml świeżej gęstwy - London Ale III Wyeast - I pokolenie z warki #159, start po xxh Fermentor C - 19L - zadane 200 ml świeżej gęstwy - London Ale III Wyeast - I pokolenie z warki #159, start po xxh Spora ilość gęstwy ale była dość rzadka i długo była na burzliwej w poprzedniej warce, plus nieprzyjazne kwaśne środowisko. Fermentacja burzliwa xx dni w 18°C, xx dni w 19°C, xx dni w 20-21°C xx.12.2020 Dodanie owoców Edytowane 1 Grudnia 2020 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) #161 Hazy Pale Ale Warzenie 13.12.2020 12,0°P / 42L / 37 IBU / 3.3 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,0 kg Extra Pale Ale Simpsons - 5,0 kg (55,6%) Płatki owsiane błyskawiczne - 2,0 kg (22,2%) Pszeniczny Weyermann - 1,0 kg (11,1%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,0 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: przygotowane 62 litry wody - 50% RO + 50% kranówki + 16 ml kwasu mlekowego - finalne pH wody 5,7 - z sieci miała sporo bo aż 7,8 profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___100/7/40/150/50/10 RA = - 31 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,7 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie: 3,0g/3,0g/---g gotowanie: --g/5,0g/5,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 27L o temperaturze 76°C 80 min - 69,0°C - 67,0°C dolanie 8L wrzątku (woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy) 30 min - 72,0°C Wysładzanie 27L wody 90°C woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy Wyszło 56L - 10,0°P Gotowanie: 85 min 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 1,5g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Warrior (13,1%) - 9 IBU 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 100g Zeus (13,9%) - 9 IBU 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 200g Summit (14,3%) - 19 IBU Na 25 min zatrzymane chłodzenie w 69°C, spadek temperatury do 65°C Fermentacja: Wyszło 41L - 12,0°P + 5L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C Fermentor A - 20,5L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy - London Ale III Wyeast - I pokolenie z warki #159, start po 18h Fermentor B - 20,5L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy - London Ale III Wyeast - I pokolenie z warki #159, start po 18h Fermentacja burzliwa 1 dzień w 18°C, 2 dni 19°C => 20°C, pozostałe dni w 21°C 03.01.2021 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Edytowane 10 Stycznia 2021 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) #162 Hazy Pale Ale Warzenie 10.01.2021 11,9°P / 42L / 36 IBU / 3.3 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,0 kg Pilzneński Weyermann - 5,0 kg (55,6%) Płatki owsiane błyskawiczne - 2,0 kg (22,2%) Pszeniczny Weyermann - 1,0 kg (11,1%) Carapils Weyermann - 1,0 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: przygotowane 62 litry wody - 50% RO + 50% kranówki + 14 ml kwasu mlekowego - finalne pH wody 5,7 - z sieci miała 7,5 profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___100/7/40/150/50/10 RA = - 41 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie: 3,0g/3,0g/---g gotowanie: --g/5,0g/5,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 27L o temperaturze 76°C 75 min - 69,0°C => 67,0°C dolanie 8L wrzątku (woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy) 30 min - 72,0°C Wysładzanie 27L wody 90°C woda ta sama co do zacierania 50/50 + kw. mlekowy Wyszło 54L - 10,6°P Gotowanie: 70 min 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 1,5g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 200g Warrior (13,1%) - 17 IBU 0 min (3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 200g Zeus (13,9%) - 19 IBU Na 50 min zatrzymane chłodzenie w 62°C, spadek temperatury do 56°C Fermentacja: Wyszło 39L - 12,3°P + 7L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C Fermentor A - 19,5L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy - London Ale III Wyeast - II pokolenie z warki #161, start po 18h Fermentor B - 19,5L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy - London Ale III Wyeast - II pokolenie z warki #161, start po 18h Fermentacja burzliwa 1 dzień w 19°C, 3 dni 20°C, pozostałe dni w 21°C xx.xx.2021 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Edytowane 14 Lutego 2021 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się