RapTom Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) #94 American Pale Ale Warzenie 30.01.2018 13,2°Blg / 40L / 40 IBU / 5.5 SRM - Brewtarget 13,7°Blg / 40L / 41 IBU / 4.4 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 10,00 kg Pilzeneński Weyermann - 5,00 kg (50,0%) Pale Ale Weyermann - 4,00 kg (40,0%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (10,0%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 5 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/90 RA = 21 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 (po 15 minutach zacierania) sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C 80 min - 67,5°C - 64,5°C dolanie 11L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 29L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 12,7°Blg 20 min - 100g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 200g Centennial Fermentacja: Wyszło 40L - 14,2°Blg + osad 8L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #92, start po 12h Fermentor B - 20L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #92, start po 12h Fermentacja burzliwa 1 dzień w 17°C, 3 dni rosnąco 18°C-19°C, pozostałe 10 dni w 20-21°C 11.02.2018 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc) Zlałem po 11 dniach, żeby odzyskać gęstwę do warki #97 14.02.2018 Zlanie na cichą Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc) 17.02.2018 Chmielenie na zimno Fermentor B - 100g Simcoe 2016 + 100g Mosaic 2016 22.02.2018 Chmielenie na zimno Fermentor A - 75g Simcoe 2016 + 75g Citra 2017 22.02.2018 Rozlew fermentor B Pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc) 17,0L poszło do 34 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 100g glukozy + 0,5L wody 27.02.2018 Rozlew fermentor A Pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc) 17,0L poszło do 34 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 100g glukozy + 0,5L wody Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Wreszcie Na Zlot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Wreszcie Na Zlot?Na konkurs Na zlot pójdzie Stout OwsianyWysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Wojen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) #95 Funky Pale Ale Warzenie 01.02.2018 11,2°Blg / 40L / 29 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget 11,7°Blg / 40L / 29 IBU / 3.3 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,00 kg Pale Ale Strzegom - 6,00 kg (75,0%) Płatki pszenne błykawiczne - 2,00 kg (25,0%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 5 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90 RA = 15 / pH = 5,45 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 22L o temperaturze 77°C 90 min - 69,5°C - 66,5°C dolanie 14L wrzątku 20 min - 76°C Wysładzanie 24L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg 30 min - 50g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 40L - 11,2°Blg + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 24°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - zadane fiolką Funktown Pale Ale THE YEAST BAY (termin 29.12.2017), start po 10h Fermentor B - 20L - zadane fiolką Amalgamation Brett Super Blend THE YEAST BAY (termin 29.12.2017), start po 36h Fermentacja burzliwa 3 miesiące w temperaturze pokojowej 21-22°C 08.05.2018 Zlanie na cichą + dodanie owoców Fermentor A - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg PrimeLab 0,8°Blg / 5,8% alc) Dodanie 1,7 kg pulpy mango 98% + 100 ml gęstwy Amalgamation Brett Super Blend THE YEAST BAY Nie byłem zadowolony z profilu drożdży Funktown Pale Ale, może brety go poprawią. Fermentor B - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg PrimeLab 0,8°Blg / 5,8% alc) Dodanie 1,0 kg mrożonych jeżyn 31.05.2018 Rozlew Fermentor A - 18L poszło do dwóch 11L kegów z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 18L poszło do dwóch 11L kegów z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 1 Czerwca 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) #96 Oatmeal Stout Warzenie 04.02.2018 13,5°Blg / 40L / 31 IBU / 45 SRM - Brewtarget 14,0°Blg / 40L / 31 IBU / 40 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 10,00 kg Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%) Monachijski II Strzegom - 3,00 kg (30,0%) Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (10,0%) Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%) Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%) Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%) Woda i jej modyfikacje: 100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530 RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaCO3 zacieranie 24,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 80°C 130 min - 70,5°C - 67,0°C dolanie 11L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka Gotowanie: 80 min - na starcie 12,9°Blg 40 min - 50g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 40L - 13,8 Blg + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #93, start po 8h Fermentor B - 20L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #93, start po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni 18°C, następnie 11 dni w 19-20°C 18.02.2018 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc) 24.02.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) #97 American Pale Ale Warzenie 11.02.2018 12,0°Blg / 42L / 40 IBU / 6.1 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pale Ale Strzegom - 7,00 kg (77,8%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Pszeniczny ciemny Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90 RA = 25 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 (po 15 minutach zacierania) sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 80 min - 69,0°C - 66,0°C dolanie 13L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 11,5°Blg 18 min - 100g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 100g Centennial + 100g Chinook Fermentacja: Wyszło 40L - 12,5°Blg + osad 7L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy II pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #94, start po 6h Fermentor B - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy II pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #94, start po 6h Fermentacja burzliwa 3 dni w 18°C, 15 dni rosnąco 19-20°C 01.03.2018 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc) 04.03.2018 Chmielenie na zimno Fermentor A - 100g Mosaic, 25g Citra Fermentor B - 100g Mosaic, 25g Simcoe 08.03.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) #98 Oatmeal/Rye Stout Warzenie 25.02.2018 13,5°Blg / 40L / 31 IBU / 45 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,00 kg Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%) Monachijski II Strzegom - 2,00 kg (20,0%) Słód owsiany Fawcett - 1,00 kg (10,0%) Słód żytni Strzegom - 1,00 kg (10,0%) Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%) Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%) Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%) Woda i jej modyfikacje: 100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530 RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaCO3 zacieranie 30,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 79°C 150 min - 69,0°C - 66,0°C (długo, ale musiałem wyjechać i zostawić zacier) dolanie 11L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka Gotowanie: 80 min - na starcie 12,5°Blg 40 min - 50g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 40L - 13,6 Blg + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - 150 ml tygodniowej gęstwy II pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #96, start po 8h Fermentor B - 20L - 150 ml tygodniowej gęstwy II pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #96, start po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 0,7L do 18°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni 18°C, następnie 27 dni w 19-20°C 24.03.2018 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc) 29.03.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 0,8 bara (temperatura pokojowa, 17 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 0,8 bara (temperatura pokojowa, 17 dni) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) #99 American Pale Ale Warzenie 05.03.2018 12,1°Blg / 42L / 35 IBU / 4.5 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pilzneński Strzegom - 5,00 kg (55,6%) Pale Ale Strzegom - 2,00 kg (22,2%) Pszeniczny Strzegom - 1,00 kg (11,1%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90 RA = 20 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 120 min - 68,5°C - 65,5°C dolanie 13L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 11,4°Blg 15 min - 100g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C do 67°C - 100g Centennial + 50g Chinook Fermentacja: Wyszło 40L - 12,5°Blg + osad 7L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 4h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - zadane 150 ml 4-dniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 8h Fermentor B - 20L - zadane 150 ml 4-dniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 8h Fermentacja burzliwa 3 dni w 18°C, 25 dni rosnąco 19-20°C 02.04.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc) Fermentor A - 50g Mosaic, 50g Simcoe Fermentor B - 50g Mosaic, 50g Simcoe 06.04.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Niestety warka nr 100 nie będzie spektakularna Muszę zrobić szybko sporo lekkiego piwa dla klientów na targi branżowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) #100 American Pale Ale Warzenie 25.03.2018 12,1°Blg / 42L / 30 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pale Ale Strzegom - 9,00 kg (100,0%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90 RA = 20 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 90 min - 68,0°C - 65,5°C dolanie 13L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 110 min - na starcie 12,0°Blg 12 min - 100g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 67°C do 64°C - 100g Centennial Fermentacja: Wyszło 38L - 13,3°Blg + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 19L - zadane 150 ml 3-tygodniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 20h Fermentor B - 19L - zadane 150 ml 3-tygodniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 20h Długie gotowanie - ekstrakt wyższy ale ilość mniejsza niż zakładana. Późny start drożdży - gęstwa już trochę słaba - III pokolenie, dodatkowo 3 tygodnie w lodówce. Fermentacja burzliwa 3 dni w 17°C do 18°C, 19 dni rosnąco 19°C do 21°C 16.04.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc) Fermentor A - 50g Mosaic, 30g Simcoe Fermentor B - 50g Mosaic, 30g Simcoe 22.04.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 A pogratulować setnej warki! RapTom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 1 minutę temu, Jankasper napisał: A pogratulować setnej warki! Dzięki, niestety bez fajerwerków typu dziwne / trudne /spektakularne piwo. Takie kiepskie planowanie wyszło, a muszę zrobić kilka kegów na imprezę z klientami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Nie można wiecznie warzyc rarytasow. Piwo "na codzien" też musi być;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) #101 Hefeweizen Warzenie 30.03.2018 12,6°Blg / 41L / 14 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pszeniczy Strzegom - 5,00 kg (55,6%) Pilzneński Strzegom - 3,00 kg (33,3%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/5/10/50/50/100 RA = 40 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,7 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 3,5/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 90 min - 69,0°C - 66,5°C dolanie 13L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,8°Blg 60 min - 60g Lubelski 2016 (3,4%) 15 min - 30g Lubelski 2016 (3,4%) Fermentacja: Wyszło 39L - 11,9°Blg + osad 7L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20,5L - w tym starter 1,0L FM41 Gwoździe i banany kręcony 1 dzień, strat po 8h Fermentor B - 20,5L - w tym starter 1,0L FM41 Gwoździe i banany kręcony 1 dzień, strat po 8h Fermentacja burzliwa 4 dni w 18°C, 12 dni rosnąco 19°C do 21°C 15.04.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) #102 Oatmeal Stout Warzenie 03.04.2018 13,5°Blg / 40L / 30 IBU / 45 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,00 kg Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%) Monachijski II Strzegom - 3,00 kg (30,0%) Płatki owsiane błyskawiczne podpiekane - 1,00 kg (10,0%) Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%) Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%) Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%) Woda i jej modyfikacje: 100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530 RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaCO3 zacieranie 30,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 78°C 90 min - 68,5°C - 66,0°C dolanie 11L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka Gotowanie: 80 min - na starcie 12,5°Blg 40 min - 30g Warrior 2016 (15,1%) 10 min - 30g Warrior 2016 (15,1%) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 40L - 13,5 Blg + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - 200 ml 10-dniowej gęstwy III pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #98, start po 18h Fermentor B - 20L - 200 ml 10-dniowej gęstwy III pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #98, start po 18h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h Fermentacja burzliwa 5 dni 18-19°C, następnie 18 dni w 20-21°C 26.04.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,6% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,6% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) #103 American Weizen Warzenie 17.04.2018 12,6°Blg / 41L / 25 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pszeniczy Strzegom - 5,00 kg (55,6%) Pilzneński Strzegom - 3,00 kg (33,3%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/10/50/70/150 RA = 60 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,7 sole CaSO4/CaCl2 zacieranie 6,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 90 min - 69,0°C - 66,5°C dolanie 13L wrzątku 10 min - 75°C Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 Gotowanie: 80 min - na starcie 11,3°Blg 60 min - 30g Warrior (15,1%) po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 68°C do 64°C - 100g Simcoe Fermentacja: Wyszło 41L - 12,3°Blg + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 20,5L - zadane 150 ml 2-dniowej gęstwy I pokolenie FM41 Gwoździe i banany, start po 8h Fermentor B - 20,5L - zadane 150 ml 2-dniowej gęstwy I pokolenie FM41 Gwoździe i banany, start po 8h Fermentacja burzliwa 4 dni w 18°C, 15 dni rosnąco 19°C do 21°C 06.05.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc) Fermentor A - 30g Citra Fermentor B - 30g Citra 13.05.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 5,0% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 5,0% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) #104 Fruit Brett Ale Warzenie 14.05.2018 10,3°Blg / 56 L / 24 IBU / ?? SRM (w zależnościo od owoców) - Brewtarget Zasyp: 10,00 kg Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (50,0%) Płatki pszenne błyskawiczne - 3,00 kg (30,0%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (10,0%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (10,0%) Woda i jej modyfikacje: 60% wody RO + 40% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/8/50/50/20 RA = - 3 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,8 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapna zacieranie 4,5/6,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 80°C 150 min - 69,0°C - 66,5°C dolanie 10L wrzątku 10 min - 74°C Wysładzanie 46L wody 80°C Pod koniec wysładzania 5,8°Blg Gotowanie: 80 min - na starcie 11,3°Blg (9L wody nie poszło do wysładzania - brak miejsca w garze, będzie dolewane w trakcie gotowania) 15 min - 90g Simcoe (12,1%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 57L - 10,4°Blg + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C po 3h zadane drożdże Fermentor A - 19L - dodane 150 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend I pokolenie, start po 24h Fermentor B - 19L - dodane 150 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend I pokolenie, start po 24h Fermentor C - 19L - dodane 150 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend I pokolenie, start po 24h Fermentacja burzliwa w 21 - 22°C w temperaturze pokojowej 06.07.2018 Fermentor A - dodanie soków i pulp owocowych (4,0 litry) Sok z wyciskarki wolnoobrotowej (1,5L z malin i 1,5L z nektarynek) + 1,0L klarowny sok z granatu 24.09.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 4,0 brix (wg PrimeLab 0,0°Blg / 5,7% alc) Fermentor A - 21L poszło do 42 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 110g glukozy + 1L wody 25.09.2018 Dodanie soków i pulp owocowych Fermentor B - 3kg pulpy z marakuji (50%) Fermentor C - 3,2L soku jeżynowego z wyciskarki wolnoobrotowej (pozyskane z 4,5kg owoców) 28.10.2018 Rozlew Fermentor B - 20L poszło do dwóch 11L kegów z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor C - 20L poszło do 40 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 100g glukozy + 1L wody Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 (edytowane) #105 American Pale Ale Warzenie 20.05.2018 11,4°Blg / 58 L / 35 IBU / 4,3 SRM - Brewtarget Zasyp: 11,30 kg Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (44,2%) Pilzneński Strzegom - 5,00 kg (44,2%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (8,9%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,30 kg (2,7%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/95 RA = 21/ pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapna zacieranie 12,0/6,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 27L o temperaturze 81°C 90 min - 69,0°C - 67,0°C dolanie 10L wrzątku 10 min - 74°C Wysładzanie 46L wody 80°C Gotowanie: 80 min - na starcie 13,3°Blg 60L (10L brzeczki 1,9°Blg gotowane oddzielnie i dodane pod koniec do gara głównego) 20 min - 90g Warrior (15,1%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 66°C do 63°C - 120g Simcoe Fermentacja: Wyszło 57L - 12,7°Blg + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C po 2h zadane drożdże Fermentor A - 20L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 24h, start po 8h Fermentor B - 20L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 24h, start po 8h Fermentor C - 20L - w tym starter 1,0L WLP028 WLP028 Edinburgh Scottish Ale kręcony 24h, start po 8h Fermentacja burzliwa 3 dni w 17°C, 3 dni rosnąco 18-->20°C, pozostałe 19 dni w 21-22°C 14.06.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc) Fermentor A - 30g Citra, 30g Simcoe Fermentor B - 30g Citra, 30g Simcoe 23.06.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor C - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc) Fermentor C - 90g Enigma 19.06.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) 28.06.2018 Rozlew Fermentor C - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 6,0% alc) Fermentor C - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) #106 American Pale Ale Warzenie 18.06.2018 11,6°Blg / 42L / 32 IBU / 5.0 SRM - Brewtarget Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Viking Malt - 6,50 kg (76,4%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,8%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 6 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/90 RA = 15 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 90 min - 69,0°C - 66,5°C dolanie 13L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 25L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,4°Blg 12 min - 90g Warrior 2016 (15,1%) 12 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 66°C do 63°C - 100g Centennial Fermentacja: Wyszło 42L - 11,1°Blg + osad 8L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #105, start po 20h Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #105, start po 20h Fermentacja burzliwa 2 dni w 17°C, 2 dni rosnąco 18°C-19°C, pozostałe 12 dni w 20-22°C 03.07.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,5% alc) Fermentor A - 50g Mosaic, 50g Citra Fermentor B - 50g Mosaic, 50g Citra 08.07.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 4,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 4,8% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 8 Lipca 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) #107 Witbier Warzenie 24.06.2018 12,4°Blg / 40L / 20 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget Zasyp: 8,80 kg Pilzneński Viking Malt - 5,00 kg (56.8%) Płatki pszenne błyskawiczne - 3,00 kg (34.1%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,80 kg (9.1%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 6 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,8 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 90 min - 68,0°C --> 65,0°C dolanie 13L wrzątku 30 min - 75°C mashout w temperaturze 75°C powinno załatwić resztę skrobi Wysładzanie 25L wody 80-85°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 10,8°Blg 60 min - 30g Citra (12,0%) 10 min - 66g zest z 4 pomarańczy 10 min - 19g zest z 2 cytryn 10 min - 11g zest z 1 limonki + sok z tej limonki 10 min - 10g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej Zest i kolendra w siatce muślinowej, wyciągnięte pod koniec chłodzenia Fermentacja: Wyszło 40L - 11,7°Blg + osad 5L Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21,0L - w tym starter 1,0L FM20 Białe Walonki, start po 6h Fermentor B - 21,0L - w tym starter 1,0L FM20 Białe Walonki, start po 6h Fermentacja burzliwa 3 dni w 19°C, 2 dni w 20, 2 dni w 21°C i 12 dni w 22-23°C 12.07.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,5°Blg / 4,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,5°Blg / 4,7% alc) Fermentor A - 45g Vic Secret Fermentor B - 45g Vic Secret 19.07.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,2°Blg / 4,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,2°Blg / 4,8% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Edytowane 20 Lipca 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) #108 Oatmeal Stout Warzenie 02.07.2018 13,5°Blg / 40L / 29 IBU / 45 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,00 kg Pale Ale Vining Malt - 4,00 kg (40,0%) Monachijski II Viking Malt - 3,00 kg (30,0%) Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (10,0%) Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%) Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%) Prażona pszenica Viking Malt - 0,50 kg (5,0%) Woda i jej modyfikacje: 100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530 RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaCO3 zacieranie 30,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 79°C 80 min - 69,0°C - 66,5°C dolanie 11L wrzątku 20 min - 74°C Wysładzanie 26L wody 80-85°C - całość kranówka Gotowanie: 90 min - na starcie 11,9°Blg 60 min - 100g EKG 2016 (5,4%) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 42L - 12,7 Blg + osad 5L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #105, start po 24h Fermentor B - 21L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #105, start po 24h Fermentory chłodzone w skrzyni do 17,5°C w 12h Fermentacja burzliwa 2 dni 18°C, 4 dni w 19-21°C, 28 dni w 22-24°C 06.08.2018 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc) 04.09.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 24L poszło do 48 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 125g glukozy + 1L wody Edytowane 24 Września 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) #109 Fruit Brett Ale Warzenie 16.07.2018 11,3°Blg / 40 L / 24 IBU / ?? SRM (w zależnościo od owoców) - Brewtarget Zasyp: 8,00 kg Pale Ale Viking Malt - 4,50 kg (56,2%) Płatki pszenne błyskawiczne - 3,00 kg (37,5%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (6,3%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 0 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,8 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 22L o temperaturze 78°C 80 min - 68,0°C - 65,5°C dolanie 14L wrzątku 30 min - 74°C Wysładzanie 25L wody 80°C Gotowanie: 70 min - na starcie 10,2°Blg 10 min - 100g Chinook (11,1%) Fermentacja: Wyszło 42L - 11,0°Blg + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C po 3h zadane drożdże Fermentor A - 21L - dodane 200 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 10h Fermentor B - 21L - dodane 200 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 10h Fermentacja burzliwa 5 dni w 24 - 25°C, następne 3 miesiące w temperaturze pokojowej 21 - 23 °C 28.10.2018 Dodanie soków i pulp owocowych Fermentor A - 0,85kg pulpy z mango Alphonso + 1,2kg mrożonych brzoskwiń + 0,35kg mrożonego ananasa Fermentor B - 1,0kg mrożonych malin + 1,0L klarownego soku z granatu 05.01.2019 Rozlew Fermentor A - 20L poszło do 40 butelek 0,5L - nagazowanie 2.0 vol - 100g glukozy + 0,5L wody Fermentor B - 20L poszło do dwóch kegów 11L z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 16 Stycznia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 No i szósty sezon wystartował. Dzięki uprzejmości sejmu, senatu i prezydenta mamy długi weekend Na początek trzy style w trzy dni, no może z małym wybiegiem dwa i pół. Plan jest taki - Sobota - zacieranie i zakwaszenie w kotle (48h) 60L brzeczki około 10*P na Gose i Berliner Weisse - Niedziela - English Barleywine od A do Z, które po wstępnej fermentacji na pewno zabrecę - Poniedziałek - warzenie około 18L Gose z brzeczki odebranej z kotła i po dolaniu 10L wody, gotowanie Berlinera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) #110 English Barleywine (Brett) Warzenie 11.11.2018 23,2°P / 19 L / 48 IBU / 11 SRM (na pewno jest więcej po tak długim gotowaniu) - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pale Ale Viking Malt - 5,00 kg (55%) Wiedeński Weyermann - 2,00 kg (22%) Monachijski I Weyermann - 1,00 kg (11%) Abbey Weyermann - 0,50 kg (6%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (6%) Woda i jej modyfikacje: 33% wody RO + 67% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 100/10/23/55/110/95 RA = 28 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 6,0/1,0/1,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C 75 min - 67,0°C - 65,0°C dolanie 12L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 3L wrzątku Gotowanie: 160 min - na starcie 16,0°P i 31 litrów brzeczki po 90 minutach 19,8°P 60 min - 50g Challenger (7,4%) 25 min - 50g Challenger (7,4%) 5 min - pół tabletki Whirlfloc 5 min - 10g pożywki dla drożdży Wyeast Fermentacja: Wyszło 15L - 24,0°P + osad 6L (dwa gary po 3L) Spore straty, bo 10 litrów wyparowało, a 6 zostało w chmielinach i osadzie. Coś za coś Z 16,0°P musiałem dojść do planowanych 24,0°P Brzeczka schłodzona w wannie do 19°C po 2h zadane drożdże Fermentor A - 16L w tym 1L starter z dwóch saszetek S04 (jedna świeża, druga kilka miesięcy po terminie), start po 4h Fermentacja burzliwa 6 dni w 17-18°C, następne 8 dni w temperaturze pokojowej ok 19-20°C 25.11.2018 Zlanie na cichą i dodanie bretów (The Yeast Bay Amalgamation Blend) Fermentor A - pomiar refraktometrem 14,2 brix (wg PrimeLab 7,4°Blg / 9,2% alc) 21.07.2019 Test po 8 miesiącach pomiar refraktometrem 11,2 brix (wg PrimeLab 1,8°Blg / 12,6% alc) (wg Brewersfriend 2,9°Blg / 11,5% alc) Jest alko jak diabli srogo !!! Jest i lekka końska derka. xx.xx.2019 Rozlew Edytowane 21 Lipca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) #111/A Berliner Weisse Zakwaszanie 10.11.2018 / Warzenie 12.11.2018 7,7°P / 44 L / 7 IBU / 2.3 SRM - Brewtarget #111/B Gose Zakwaszanie 10.11.2018 / Warzenie 12.11.2018 11,0°P / 18 L / 10 IBU / 2.5 SRM - Brewtarget Zasyp: 7,20 kg Pilzneński Weyermann - 4,00 kg (56,0%) Pszeniczny Weyermann - 3,00 kg (42,0%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,20 kg (3,0%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 12 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/7/25/80/50/70 RA = 23 / pH = 5,3 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 4,2/6,0/3,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 21L o temperaturze 76°C 100 min - 67,0°C - 65,0°C dolanie 14L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 33L wody 80°C (10L zostało do rozcieńczenia brzeczki na Berlinera) Pod koniec wysładzania 4,3°P ZAKWASZANIE Gotowanie: 15 min, dodanie 10g pożywki Wyeast Zbicie do pH 4,8 - 12 ml kwasu mlekowego, wyszło 60L 10,0°P Schłodzenie wężownicą do 36°C Zaszczepienie brzeczki 10g kultur bakterii BIOLAC (L. plantarum, L. lactis, L. delbrueckii) Owinięcie garnka kocami. Po 42h temperatura była nadal dość wysoka 26°C pH spadło do 3,5 a gęstość do 8,5°P Gotowanie 80 min A/ Gose (10 IBU) Odebranie do mniejszego garnka 18L brzeczki 10,0°P (po zakwaszaniu 8,5°P) 60 min - 30g - Lubelski 3,0% 20 min - 30g - Lubelski 3,0% 5 min - 3g pożywki Wyeast 5 min - 1/2 tabletki Whirlfloc Wyszło 14L - 9,6°P (teoretycznie przed zakwaszaniem 11,4°P) Dodanie 1L starter US-05 - start po 4h Fermentacja burzliwa 3 dni w 16°C, 2 dni w 17-18°C następne 8 dni w temperaturze pokojowej ok 19-20°C Gotowanie 80 min B/ Berliner Weisse (7 IBU) Do pozostałej brzeczki 10,0°P (po zakwaszaniu 8,5°P) dolane 10L wody RO 60 min - 30g - Lubelski 3,0% 20 min - 30g - Lubelski 3,0% 5 min - 3g pożywki Wyeast 5 min - 1/2 tabletki Whirlfloc Wyszło 2x22L - 7,3°P (teoretycznie przed zakwaszaniem 8,8°P) Dodanie 2x1L starter FM42 Stare Nedreńskie - start po 6h Fermentacja burzliwa 5 dni w 16-17°C, następne 8 dni w temperaturze pokojowej ok 19-20°C 25.11.2018 Zlanie piwa na owoce Fermentor A (Gose) - pomiar refraktometrem 5,4 brix (wg brewersfriend 1,7°P / 5,0% alc) Fermentor B.1 (Berliner) - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg brewersfriend 2,6°P / 3,0% alc) Fermentor B.2 (Berliner) - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg brewersfriend 2,6°P / 3,0% alc) Fermentor A - dodanie 2,00 kg mrożonych wiśni Fermentor B.1 - dodanie 2,70 kg mrożonych truskawek Fermentor B.2 - dodanie 2,75 kg mrożonych wiśni 18.12.2018 Zlanie na cichą i klarowanie Fermentor B.1 (Berliner / truskawka) - pomiar refraktometrem 3,8 brix (wg brewersfriend 1,0°P / 3,7% alc) Fermentor B.2 (Berliner / wiśnia) - pomiar refraktometrem 4,2 brix (wg brewersfriend 1,7°P / 3,4% alc) 22.12.2018 Zlanie na cichą i klarowanie Fermentor A (Gose) - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg brewersfriend 1,1°P / 5,3% alc) 22.12.2018 Rozlew Fermentor B.2 (Berliner / wiśnia) - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) resztę wypiłem Fermentor B.2 (Berliner / wiśnia) - pomiar refraktometrem 4,2 brix (wg brewersfriend 1,7°P / 3,4% alc) 28.12.2018 Rozlew Fermentor A (Gose) - 15L poszło do 30 butelek 0,5 - nagazowanie 2.8 vol - 128g glukozy + 0,5L wody Fermentor A (Gose) - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg brewersfriend 1,1°P / 5,3% alc) 30.12.2018 Rozlew Fermentor B.1 (Berliner / truskawka) - 22L poszło do 44 butelek 0,5 - nagazowanie 2.8 vol - 187g glukozy + 0,5L wody Fermentor B.1 (Berliner / truskawka) - pomiar refraktometrem 3,8 brix (wg brewersfriend 1,0°P / 3,4% alc) Edytowane 27 Stycznia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się