RapTom Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) #112 Vermont IPA Warzenie 18.11.2018 13,9°P / 41L / 24 IBU / 5.0 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,00 kg Pilzneński Viking Malt - 6,00 kg (60,0%) Pszeniczny Weyermann - 2,00 kg (20,0%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (10,0%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (10,0%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 10 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/7/20/100/50/70 RA = 12 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 3,5/8,0/2,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 77°C 80 min - 68,0°C - 65,5°C dolanie 12L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 27L wody 90°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 12,3°P 60 min - 10g Ekuanot (12,8%) - wyłącznie w celu inicjacji przełomu - 7 IBU 5 min - 10g pożywki Wyeast Po wyłączeniu palnika 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 90g Amarillo (7,1%) - 3 IBU 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 90g Ekuanot (12,8%) - 5 IBU 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 190g Mosaic (11,0%) - 9 IBU Fermentacja: Wyszło 41L - 13,5°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 21,0L - w tym starter 1,0L FM55 Zielone Wzgórza kręcony 24h, start po 12h Fermentor B - 21,0L - napuchnięta saszetka Wyeast 1272 American Ale II, start po 24h Fermentacja burzliwa 3 dni w 19°C, 4 dni w 20°C, pozostałe 20 dni w 20-21°C 15.12.2018 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg brewersfriend 3,0°P / 5,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 5,9% alc) Fermentor A - 60g Mosaic, 60g Amarillo Fermentor B - 60g Mosaic, 60g Amarillo 22.12.2018 Zlanie na cichą i klarowanie Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg brewersfriend 3,0°P / 5,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 5,9% alc) 27.12.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 2,4°P / 6,0% alc) Fermentor A - 19L poszło do 38 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 112g glukozy + 0,5L wody 29.12.2018 Rozlew Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg brewersfriend 2,1°P / 6,2% alc) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 11 Lutego 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) #113 Brut IPA Warzenie 16.12.2018 14,1°P / 40L / 32 IBU / 3.0 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,00 kg Pilzneński Weyermann - 8,00 kg (80,0%) Płatki kukurydziane - 0,75 kg (7,5%) Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,75 kg (7,5%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (5,0%) Glukoamylaza płynna - 5 ml (do zacieru) + 2 ml (do brzeczki podczas chłodzenia <60°C) Kleikowanie płatków 80-90°C przez 30 minut (2kg + 10L wody), następne 30 minut chłodzenie na zewnątrz do 70°C Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 10 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/7/20/100/50/70 RA = 12 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 3,5/8,0/2,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 15L o temperaturze 72°C + kleik (2kg+10L) o temperaturze 70°C + 8kg słodu + 5 ml glukoamylazy 90 min - 64,0°C - 62,0°C dolanie 9L wrzątku 20 min - 68°C Wysładzanie 30L wody 90°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 12,3°P 60 min - 30g Mosaic (10,4%) - 16 IBU 5 min - 2g pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 5 min - 2 tabletki Whirlfloc Po wyłączeniu palnika 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 180g Mosaic (10,4%) - 8 IBU 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 180g Centennial (9,7%) - 8 IBU Na 30 min zatrzymane chłodzenie w 60°C po dodaniu 2 ml glukoamylazy Fermentacja: Wyszło 40L - 13,6°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20,0L - 120ml świeżej gęstwy Wyeast 1272American Ale II, start po 24h Fermentor B - 20,0L - 120ml świeżej gęstwy Wyeast 1272American Ale II, start po 24h Fermentacja burzliwa 6 dni w 17,5-18,0°C, 2 dni w 19°C, pozostałe 9 dni w 20-21°C 28.12.2018 Chmielenie na zimno podczas burzliwej Fermentor A - 60g Mosaic, 50g Azacca Fermentor B - 60g Mosaic, 50g Azacca, 50g Galaxy 02.01.2019 Zlanie na cichą i klarowanie Fermentor A - 18,0L - pomiar refraktometrem 4,6 brix (wg brewersfriend - 1,1°P / 7,8% alc) Fermentor B - 18,0L - pomiar refraktometrem 4,6 brix (wg brewersfriend - 1,1°P / 7,8% alc) Podejrzewam, że zeszło do 0°P i około 7% alco, wynik kalkulatora raczej przekłamuje, minus 1,1°P - dobre 19.01.2019 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 4,6 brix (wg brewersfriend - 1,1°P / 7,8% alc) Fermentor A - 18L poszło do 36 butelek 0,5 - nagazowanie 2.8 vol - 153g glukozy + 0,5L wody Fermentor B - pomiar refraktometrem 4,6 brix (wg brewersfriend - 1,1°P / 7,8% alc)Fermentor B - 18L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Nie wiem co mi strzeliło do głowy, żeby po chmieleniu na zimno zlać na klarowanie. Już wolał bym pić mętne niż totalnie utlenione jak wyszło. Z barwy jasno-słomkowej zrobiło się brunatne błoto !!! Nie polecam tego zabiegu. Prawie wszystkie butelki poszły w kanał. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 20 minut temu, RapTom napisał: 50% wody RO ile Ci schodzi zebranie wody ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 7 minut temu, Fenris napisał: ile Ci schodzi zebranie wody ?? 5 l/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 5 godzin temu, RapTom napisał: 5 l/h To trochę to trwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 W 6 godzin fermentor to nie tak długo wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) #114 Milkshake IPA Warzenie 31.12.2018 11,9°P (ok 14,5°P z laktozą i owocami) / 41L / 30 IBU / 4 SRM (?? po dodaniu owoców) - Brewtarget Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Viking Malt - 5,00 kg (58,8%) Pilzneński Viking Malt - 2,00 kg (23,5%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (5,9%) Laktoza i owoce zostaną dodane na cichą Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 10 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/7/20/100/50/70 RA = 12 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 3,5/8,0/2,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 79°C 90 min - 68,0°C - 66,0°C dolanie 13L wrzątku 15 min - 76°C Wysładzanie 27L wody 90°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 11,0°P 60 min - 10g Simcoe (12,5%) - wyłącznie w celu inicjacji przełomu - 6 IBU 5 min - 2g pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Po wyłączeniu palnika 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 180g Warrior (15,1%) - 12 IBU 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 210g Simcoe (12,5%) - 12 IBU Fermentacja: Wyszło 43L - 12,5°P + osad 5L Po dodaniu laktozy i owoców około 15,0°P Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21,5L - 150ml 2-tygodniowej gęstwy FM55 Zielone Wzgórza, start po 12h Fermentor B - 21,5L - 150ml 2-tygodniowej gęstwy FM55 Zielone Wzgórza, start po 12h Fermentacja burzliwa 20 dni w 19-20°C 16.01.2016 Chmielenie na zimno podczas burzliwej Fermentor A - 60g Citra Fermentor B - 60g Citra 20.01.2019 Zlanie na cichą, dodanie laktozy, owoców i wanilii Fermentor A - pomiar 3,0°P Fermentor B - pomiar 3,0°P Fermentor A - 2,7kg mrożonych truskawek + 0,9kg mrożonych wiśni + 1,5L syropu (1,0kg laktozy + 1,0L wody + laska wanilii) Fermentor B - 2,7kg mrożonych truskawek + 0,9kg mrożonych wiśni + 1,5L syropu (1,0kg laktozy + 1,0L wody + laska wanilii) 10.02.2019 Zlanie na klarowanie Fermentor A - 28L + 6g żelatyny Fermentor B - 18L + 4g żelatyny 15.02.2019 Rozlew Fermentor A - 11L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Reszta (17L) z fermentora A zostało do butelkowania Fermentor B - 18L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) 18.02.2019 Rozlew Fermentor A - 17L poszło do 34 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 85g glukozy + 0,5L wody Edytowane 21 Czerwca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) #115 American Wheat Warzenie 26.01.2019 13,1°P / 40L / 24 IBU / 3.4 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pilzneński Weyermann - 5,00 kg (55,6%) Pszeniczny Weyermann - 4,00 kg (44,4%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 10 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/7/10/50/70/60 RA = 12 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4 sole CaSO4/CaCl2 zacieranie 6,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 77°C 80 min - 67,5°C - 65,5°C dolanie 12L wrzątku 15 min - 74°C Wysładzanie 25L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 11,5°P 15 min - 90g Centennial (9,7%) 5 min - 1 tablekta Whirlfloc 5 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 5 min - 112g zestu z 8 małych pomarańczy po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C do 66°C - 90g Cascade Fermentacja: Wyszło 40L - 13,0°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - w tym starter 1,0L kręcony 24h - WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 8h Fermentor B - 21L - w tym starter 1,0L kręcony 24h - WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 8h Fermentacja burzliwa 4 dni w 17-18°C, 11 dni w 19-20°C 10.02.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 3,0°P / 5,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 3,0°P / 5,5% alc) kontrolnie pomiar balingometrem 2,5 - 3,0 blg Fermentor A - 30g Citra, 30g Centennial, 30g Cascade Fermentor B - 30g Citra, 30g Centennial, 30g Cascade 15.02.2019 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 3,0°P / 5,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 3,0°P / 5,5% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 7 Marca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) #116 American Wheat Warzenie 13.02.2019 13,1°P / 40L / 26 IBU / 3.4 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,00 kg Pilzneński Weyermann - 5,00 kg (55,6%) Pszeniczny Weyermann - 4,00 kg (44,4%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 10 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/7/10/50/70/60 RA = 12 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,3 sole CaSO4/CaCl2 zacieranie 6,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C 80 min - 68,0°C - 65,5°C dolanie 12L wrzątku 10 min - 74°C Wysładzanie 25L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 11,2°P 15 min - 90g Centennial (9,7%) 15 min - 90g Warrior (15,1%) 15 min - 90g Cascade (6,9%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc 10 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 10 min - 100g zestu z 6 pomarańczy 10 min - 26g zestu z 3 limonek 10 min - 18g zestu z 2 cytryn po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C do 67°C - 90g Cascade + 60g Warrior Fermentacja: Wyszło 41L - 12,2°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20,5L - zadane 100ml 3-dniowej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #115, start po 6h Fermentor B - 20,5L - zadane 100ml 3-dniowej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #115, start po 6h Fermentacja burzliwa 4 dni w 18°C, 7 dni w 19-20°C 24.02.2019 Zlanie na cichą Fermentor A - 20,0L - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,2°P / 5,0% alc) Fermentor B - 20,0L - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,2°P / 5,0% alc) 04.03.2019 Chmielenie na zimno Fermentor A - 90g Citra Fermentor B - 90g Citra 07.03.2019 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,2°P / 5,0% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,2°P / 5,0% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 7 Marca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) #117 Berliner Weisse Zakwaszanie 16.02.2019 / Warzenie 18.02.2019 7,7°P / 58 L / 8 IBU / 2.3 SRM - Brewtarget Zasyp: 7,25 kg Pilzneński Viking Malt - 4,00 kg (55,2%) Pszeniczny Viking Malt - 2,00 kg (27,6%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (13,8%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,25 kg (3,4%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 12 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/7/25/80/50/70 RA = 23 / pH = 5,3 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 4,2/6,0/3,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 22L o temperaturze 75°C 90 min - 67,5°C - 65,0°C dolanie 14L wrzątku 15 min - 76°C Wysładzanie 30L wody 80°C ZAKWASZANIE Gotowanie: 20 min, dodanie 2g pożywki pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Zbicie do pH 4,9 - 15 ml kwasu mlekowego Zbicie do pH 4,6 - dodatkowe 5 ml kwasu mlekowego Wyszło 60L - 8,8°P Schłodzenie wężownicą do 36°C Zaszczepienie brzeczki 10g kultur bakterii BIOLAC (L. plantarum, L. lactis, L. delbrueckii) Owinięcie garnka kocami. Po 24h temperatura 30°C Po 44h temperatura 26°C pH spadło do 3,5 a gęstość do 8,6°P Gotowanie 80 min Dolewanie wody RO w trakcie gotowania - 14L 60 min - 30g - Saaz (4,0 AA) 20 min - 30g - Saaz (4,0 AA) 10 min - 2g pożywki pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 10 min - 1 tabletka Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 62L - 7,3°P (teoretycznie przed zakwaszaniem 8,5°P) + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 1h zadane drożdże. Fermentor A - 20,0L - zadane 80ml tygodniowej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #115, start po 6h Fermentor B - 20,0L - zadane 80ml tygodniowej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #115, start po 6h Fermentor C - 22,0L - zadane 80ml tygodniowej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #115, start po 6h Fermentacja burzliwa 6 dni w 18°C, 11 dni w 19-20°C 05.03.2019 Zlanie piwa na owoce Fermentor A - pomiar refraktometrem 4,2 brix (wg brewersfriend 2,1°P / 2,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 4,2 brix (wg brewersfriend 2,1°P / 2,8% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 4,2 brix (wg brewersfriend 2,1°P / 2,8% alc) Fermentor A - dodanie 2,70 kg mrożonych truskawek Fermentor B - dodanie 2,70 kg mrożonych truskawek Fermentor C - dodanie 1,35 kg mrożonych wiśni + 1,35 kg mrożonych truskawek 31.03.2019 Zlanie na cichą i klarowanie Do każdego fermentora poszło 4g uwodnionej żelatyny Fermentor A - pomiar refraktometrem 3,8 brix (wg brewersfriend 1,5°P / 3,1% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 3,8 brix (wg brewersfriend 1,5°P / 3,1% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 3,8 brix (wg brewersfriend 1,5°P / 3,1% alc) 16.04.2019 Rozlew Fermentor A - 11L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor A - 10L poszło do 20 butelek 0,5 - nagazowanie 2.8 vol - 85g glukozy + 0,4L wody Fermentor B - 21L poszło do dwóch kegów 11L z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 11L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 12L poszło do 24 butelek 0,5 - nagazowanie 2.8 vol - 102g glukozy + 0,4L wody Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) #118 American Pale Ale Warzenie 24.02.2019 11,2°P / 58L / 35 IBU / 3.2 SRM - Brewtarget Z rozmachem próba 60L troszeczkę większego ballingu niż Berliner. Piwo sesyjne na targi dla klientów. Zasyp: 10,80 kg Pale Ale Viking Malt - 5,00 kg (46,3%) Pszeniczny Viking Malt - 3,00 kg (27,8%) Pilzneński Viking Malt - 2,00 kg (18,5%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,80 kg (7,4%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 14 ml kwasu mlekowego (na 82L) - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/7/10/50/70/60 RA = 12 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2 zacieranie 7,5/5,6 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 78°C 80 min - 67,0°C - 64,5°C dolanie 11L wrzątku 15 min - 74°C Wysładzanie 46L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 11,9°P (58L) + w małym garnku 2,9°P (12L) - dolane pod koniec do głównego gara 20 min - 90g Warrior (15,1 AA) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc 10 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 72°C do 69°C - 180g Cascade Fermentacja: Wyszło 56L - 11,5°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20,0L - zadane 80ml świeżej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast II pokolenie z warki #116, start po 8h Fermentor B - 20,0L - zadane 80ml świeżej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast II pokolenie z warki #116, start po 8h Fermentor C - 18,0L - zadane 80ml świeżej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast II pokolenie z warki #116, start po 6h Do 16L z fermentora C dolane 2L wody Żywiec - wyszło 10,6°P Fermentacja burzliwa 4 dni w 18°C, 11 dni w 19-20°C 11.03.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 4,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 4,8% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 5,6 brix (wg brewersfriend 2,3°P / 4,5% alc) Fermentor A - 30g Amarillo, 33g Mosaic, 33g Centennial Fermentor B - 30g Amarillo, 33g Mosaic, 33g Centennial Fermentor C - 30g Citra, 33g Mosaic, 33g Centennial 17.03.2019 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 4,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 4,8% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 5,6 brix (wg brewersfriend 2,3°P / 4,5% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 16L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Maja 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) Mała fotorelacja z ostatniego warzenia. Ostatnie zacieranie w moim pierwszym termosie 43L. Zaliczył 90 warek i po czterech latach doczekał się następcy. Następna warka to #119 Italian Grape Ale, trochę z konieczności, bo saszetka Wyeast 1084 Irish Ale nie chciała napuchnąć dwa dni. Zrobiłem starter 3L, który kręcił się 3 doby. Do brzeczki pójdzie sama gęstwa, która osiądzie w kolbie lodówce. Do 9 litrów brzeczki, na cichą pójdzie 6 litrów soku z winogron (z własnego ogródka) przetartego na sitku i zamrożonego w butelkach PET. Ze względu na brak czasu, warka będzie z ekstraktu słodowego - 1,7 kg jasny + 0,5 kg bursztynowy, plus lekkie chmielenie saazem. Edytowane 2 Marca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) #119 Italian Grape Ale Warzenie 27.02.2019 14,0°P / 10L / 20 IBU Ekstrakty słodowe 2,20 kg Jany Bruntal - 1,70 kg Bursztynowy WES - 0,50 kg Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki - 14L brzeczka zmierzona pH-metrem 5,7 (przed chmieleniem) Gotowanie: 80 min - na starcie 11,0°P 50 min - 30g Saaz (3,5 AA) 10 min - 1/2 tablekti Whirlfloc 10 min - 1g pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Fermentacja: Wyszło 10,0L - 13,5°P + osad 2L Brzeczka schłodzona w wannie do 17,0°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 10,5L w tym 0,5L rzadkiej gęstwy Wyeast 1084 Irish Ale odstanej w lodówce z 3 litrowego startera - ruszyły po 4h Fermentacja burzliwa 2 dni w 17°C, 2 dni w 18°C, 6 dni w 19-20°C 09.03.2019 Zlanie na cichą i dodanie soku z winogron Do 10,0 litrów brzeczki 4,2°P dodane 4,5 litra przetartego soku z własnych winogron 13,0°P Sok był zamrożony w butelkach PET pół roku, następnie spasteryzowany 90 minut w temperaturze 70°C 30.03.2019 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (kaltulator brewersfriend 1,8°P / 6,1% alc) Fermentor A - 12,5L poszło do 25 butelek 0,5 - nagazowanie 2.7 vol - 101g glukozy + 0,2L wody Edytowane 13 Maja 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) #120 Smoked Foreign Extra Stout Warzenie 09.03.2019 17,7°Blg / 22L / 55 IBU / 43 SRM - Brewtarget Zasyp: 7,9 kg Wędzony gruszą Viking Malt - 5,00 kg (63,3%) Monachijski typ II Viking Malt - 1,00 kg (12,7%) Crystal 160 EBC Fawcett - 0,50 kg (6,3%) Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg (5,1%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg (5,1%) Jęczmień palony 1200 EBC Weyermann - 0,6 kg (7,6%) Woda i jej modyfikacje: Woda RO 100% - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 110/5/30/55/55/270 RA = 141 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH = 5,6 sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3 zacieranie 1,6/1,0/2,5/6,9/2,2 gotowanie 1,1/0,8/2,0/5,6/1,8 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 77°C 90 min - 67,0 - 64,0°C dolanie 11L wrzątku (woda RO) 15 min - 74°CWysładzanie 5L wody RO 80°C Gotowanie: 100 min - na starcie 31 litrów o gęstości 14,0°P 60 min - 50g Challenger (7,4 AA) 30 min - 50g Challenger (7,4 AA) 5 min - 1/2 tablekti Whirlfloc 5 min - 1g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Fermentacja: Wyszło 18L - 17,5°P + osad 5L Brzeczka schłodzona wężownicą do 16,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 18,0L - zadane 150ml świeżej gęstwy Wyeast 1084 Irish Ale I pokolenie z warki #119, start po 6h Fermentacja burzliwa 3 dni w 15-16°C, 4 dni w 17-18°C, 13 dni w 19-20°C 29.03.2019 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 11,0 brix (kaltulator brewersfriend 6,4°P / 6,2% alc) 13.04.2019 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 11,0 brix (kaltulator brewersfriend 6,4°P / 6,2% alc) Fermentor A - 18,0L poszło do 36 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 89g glukozy + 0,2L wody Edytowane 13 Maja 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) #121 Pinacolada Milkshake IPA Warzenie 14.03.2019 12,5°P (ok 15,5°P z laktozą i owocami) / 48L / 31 IBU / 6,3 SRM (?? po dodaniu ananasa) - Brewtarget Zasyp: 10,60 kg Pale Ale Viking Malt - 5,00 kg (47,2%) Pilzneński Weyermann - 4,00 kg (37,7%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (9,4%) Caraamber Weyermann - 0,60 kg (5,7%) Laktoza i owoce zostaną dodane na cichą Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 10 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/7/20/100/50/80 RA = 20 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 4,0/9,0/2,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 26L o temperaturze 78°C 120 min - 68,0°C - 65,0°C dolanie 10L wrzątku 15 min - 72°C Wysładzanie 34L wody 90°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 11,5°P (62 litry) 60 min - 20g CTZ (15,5 AA) - 15 IBU 5 min - 2g pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 5 min - 1 tablekta Whirlfloc Po wyłączeniu palnika 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 50g CTZ (15,5 AA) - 3 IBU 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 250g Mosaic (12,5 AA) - 13 IBU Zbicie temperatury do 66°C i wyłączenie chłodzenia na 30 minut Fermentacja: Wyszło 48L - 12,5°P + osad 6L Po dodaniu laktozy i owoców (soku) powinno być około 15,5°P Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 24,0L - 150ml 5-dniowej gęstwy Wyeast 1084 Irish Ale I pokolenie z warki #119, start po 8h Fermentor B - 24,0L - 150ml 5-dniowej gęstwy Wyeast 1084 Irish Ale I pokolenie z warki #119, start po 8h Fermentacja burzliwa 3 dni w 16°C, 3 dni w 17-18°C, 8 dni w 19-20°C 28.03.2019 Zlanie na cichą, dodanie laktozy, cukru Muscavado, ananasa i chipsów kokosowych Fermentor A/B/C - pomiar refraktometrem 7,6 brix (wg brewersfriend 4,2°P / 4,6% alc) Fermentor A/B/C - 2,5L soku z ananasa + 0,33kg prażonych chipsów kokosowych + 1,5L syropu (0,8kg laktozy + 1,0L wody + 0,15kg cukru Muscavado) 12.04.2019 Rozlew Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Maja 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) #122 Brett IPA Warzenie 17.03.2019 14,7°Blg / 25L / 62 IBU / 6 SRM - Brewtarget Zasyp: 7,25 kg Pilzneński Weyermann - 7,00 kg (96,6%) Caraamber - 0,25 kg (3,4%) Woda i jej modyfikacje: Woda RO 100% - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 115/5/15/90/180/30 RA = - 59 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH = 5,6 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3/ zacieranie 6,0/1,1/0,8/3,0/1,0 gotowanie 6,0/1,1/0,8/3,0/1,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 75°C 75 min - 65,0 - 63,5°C dolanie 8L wrzątku (woda RO) 15 min - 72°CWysładzanie 10L wody RO 90°C Gotowanie: 90 min - na starcie 36 litrów o gęstości 12,8°P 60 min - 30g CTZ (15,5 AA) - 39 IBU 5 min - 1/2 tablekti Whirlfloc 5 min - 1g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Po wyłączeniu palnika 0 min (2 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 250g Mosaic (12,5 AA) - 22 IBU Zbicie temperatury do 67°C i wyłączenie chłodzenia na 30 minut Fermentacja: Wyszło 21L - 15,4°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 4h zadane drożdże. Fermentor A - 21,0L - zadane 200ml świeżej gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend po bretowym cydrze, start po 36h Fermentacja burzliwa 2 dni w 23-24°C, 2 dni w 21-22°C, 48 dni w 20°C 08.05.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (kaltulator brewersfriend 1,5°P / 7,5% alc) Fermentor A - pomiar ballingometrem 1,0 Blg co daje 7,4% alc Chmielenie - 100g Mosaic + 100g Citra 11.05.2019 Cold Crashing Po dwóch dniach chmielenia na zimno schłodzone do 10°C 12.05.2019 Rozlew Fermentor A - 18,0L poszło do 36 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 106g glukozy + 0,5L wody Edytowane 13 Maja 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) #123 Saison Warzenie 24.03.2019 14,2°P / 37 L / 31 IBU / 5 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,35 kg Pilzneński Viking Malt - 5,00 kg (53,5%) Pszeniczny Viking Malt - 2,00 kg (21,4%) Wiedenski Weyermann - 2,00 kg (21,4%) Caraamber Weyermann - 0,20 kg (2,1%) Carahell Weyermann - 0,15 kg (1,6%) Woda i jej modyfikacje: Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/10/30/90/130 RA = 20 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH = 5,7 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 3,7/1,7/0,8/0,9/6,4 + 4ml kwasu mlekowego gotowanie 3,7/1,7/0,8/0,9/6,4Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 77°C 80 min - 65,0°C - 62,5°C dolanie 11L wrzątku 10 min - 72°C Wysładzanie 24L wody 90°C Gotowanie: 120 min - na starcie 52 litry o gęstości 11,7°P - długie gotowanie, bo wyszło za nisko na początku. Po godzinie 12,9°P 60 min - 40g Challenger (7,4 AA) 15 min - 100g Fuggles (5,2 AA) 5 min - 1 tablekta Whirlfloc 5 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 5 min - 60g skórki z 3 świeżych pomarańczy (bardzo cienko obrana) po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirpoolowe w 71°C => 67°C - 100g Styrian Goldings (2,8 AA) Fermentacja: Wyszło 35L - 14,2°P + osad 5L Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C i 3h zadane drożdże. Fermentor A - 19,0L - w tym starter 1,0L kręcony 24h - FM21 Odkrycie Sezonu, start po 6h Fermentor B - 20,0L - w tym starter 1,0L kręcony 24h - WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 8h (dodane 2,0L nałęczowianki do 12,5°P) Fermentor A - fermentacja burzliwa 4 dni w 24°C, 2 dni w 23°C, x dni w 22°C Fermentor B - fermentacja burzliwa 3 dni w 16°C, 2 dni w 17-18°C, 20 dni w 19-20°C 18.04.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Tak na prawdę to z fermentora B będzie APA Potrzebowałem tylko rozkręcić drożdże WPL090 do Brut IPA Fermentor B - 19,5L - pomiar refraktometrem 6,5 brix (kaltulator brewersfriend 2,5°P / 5,4% alc) Fermentor B - 100g Mosaic 18.04.2019 Zlanie na cichą Fermentor A - 18,5L - pomiar refraktometrem 6,2 brix (kaltulator brewersfriend 1,0°P / 7,1% alc) 22.04.2019 Rozlew Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,5 brix (kaltulator brewersfriend 2,5°P / 5,4% alc) Fermentor B - 19L poszło do kegeratora z podpiętym ciśnieniem 1,5 bara (temperatura 8°C, nagazowane w 3 dni) 25.04.2019 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (kaltulator brewersfriend 1,0°P / 7,1% alc) Fermentor A - 18,5L poszło do 37 butelek 0,5 - nagazowanie 2.75 vol - 155g glukozy + 0,4L wody Edytowane 13 Lipca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) #124 Brut IPA Warzenie 14.04.2019 15,3°P / 38L / 37 IBU / 3.0 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,50 kg Pilzneński jasny Heidelberg Bestmalz - 8,00 kg (76,2%) Płatki kukurydziane - 1,00 kg (9,5%) Płatki ryżowe - 1,00 kg (9,5%) Płatki owsiane - 0,50 kg (4,8%) Glukoamylaza płynna - 2 ml (do zacieru) + 2 ml (do brzeczki podczas chłodzenia <62°C) Kleikowanie płatków 90°C przez 30 minut (2,5kg + 12L wody) Woda i jej modyfikacje: 100% wody RO - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/10/100/100/0 RA = - 59 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2 zacieranie 4,5/1,7/0,8/5,5 gotowanie 4,5/1,7/0,8/5,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 14L o temperaturze 56°C + kleik (2,5kg+12L) o temperaturze 88°C + 8kg słodu + 2 ml glukoamylazy Wyszło 62°C - dodane 1L wrzątku 80 min - 64,0°C - 62,0°C dolanie 9L wrzątku 20 min - 69°C Wysładzanie 25L wody RO 90°C Wyszło 51L brzeczki Gotowanie: 90 min - na starcie 12,9°P 60 min - 30g Simcoe (12,1 AA) - 19 IBU 5 min - 70g Simcoe (12,1 AA) - 9 IBU 5 min - 100g Amarillo (8,2 AA) - 9 IBU 5 min - 2g pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 5 min - 1 tabletka Whirlfloc po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirpoolowe w 72°C => 68°C - 100g Vic Secret (18,1 AA) + 100g Enigma (16,5 AA) Na 30 min zatrzymane chłodzenie w 62°C po dodaniu 2 ml glukoamylazy Fermentacja: Wyszło 36L - 14,6°P + osad 8L (brzeczka klarowna jak woda ale osadów masakryczna ilość plus 400g chmielu) Brzeczka schłodzona wężownicą do 17°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 18L - 120ml świeżej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #123, start po 8h Fermentor B - 18L - 120ml świeżej gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #123, start po 8h Fermentacja burzliwa 2 dni w 17,0°C, 2 dni w 18°C, pozostałe 14 dni w 19-20°C 02.05.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - 17,5L - pomiar refraktometrem 5,0 brix (kaltulator brewersfriend -1,1°P / 8,3% alc) Fermentor A - 100g Azacca, 100g El Dorado Fermentor B - 17,5L - pomiar refraktometrem 5,0 brix (kaltulator brewersfriend -1,1°P / 8,3% alc) Fermentor B - 100g Vic Secret, 70g Mosaic, 50g Enigma Podejrzewam, że zeszło do 0°P i około 7,5% alc, wynik kalkulatora raczej przekłamuje 04.05.2019 Cold Crashing Po dwóch dniach chmielenia na zimno schłodzone do 10°C 06.05.2019 Rozlew Fermentor A - 16,0L poszło do 32 butelek 0,5 - nagazowanie 2.7 vol - 130g glukozy + 0,5L wody Fermentor B - 16,0L poszło do 32 butelek 0,5 - nagazowanie 2.7 vol - 130g glukozy + 0,5L wody 19.05.2019 Niestety nagazowanie kiepskie i pierwsze objawy utlenienia. Dodane 5g/30L Askorbinianu Sodu i gęstwy z warki #125, do każdej butelki roztwór strzykawką. OBIE WARKI POSZŁY W KANAŁ, NIENAGAZOWANE I UTLENIONE. Styl nie do powtarzania. Edytowane 13 Lipca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) #125 American Pale Ale Warzenie 24.04.2019 11,6°P / 60L / 35 IBU / 4 SRM - Brewtarget Zasyp: 11,90 kg Pilzneński Weyermann - 10,00 kg (84,0%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (8,4%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (4,2%) Carahell Weyermann - 0,40 kg (3,4%) Woda i jej modyfikacje: 100% wody RO - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/10/100/100/0 RA = - 58 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2 zacieranie 6,1/2,2/1,1/7,4 gotowanie 6,1/2,2/1,1/7,4 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 77°C 80 min - 67,5°C - 66,0°C dolanie 9L wrzątku 15 min - 73°C Wysładzanie 48L wody RO 80°C Gotowanie: 80 min - na starcie 12,5°P (60L) + w małym garnku 2,0°P (15L) - dolane pod koniec do głównego gara 60 min - 35g Chinook (11,1 AA) 5 min - 220g Chinook (11,1 AA) 5 min - 1 tabletka Whirlfloc 5 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Fermentacja: Wyszło 57L - 11,8°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 2h zadane drożdże. Zrobiony 3L starter z gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast I pokolenie z warki #123 Fermentor A - 20,0L - w tym 1L starter WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 6h Fermentor B - 20,0L - w tym 1L starter WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 6h Fermentor C - 20,0L - w tym 1L starter WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 6h Fermentacja burzliwa 3 dni w 17°C 2 dni w 18-19°C, 20 dni w 20°C 19.05.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg brewersfriend 2,9°P / 4,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg brewersfriend 2,9°P / 4,8% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg brewersfriend 2,9°P / 4,8% alc) Fermentor A - 33g Amarillo, 43g Mosaic, 33g Vic Secret, 2g askorbinian sodu Fermentor B - 33g Amarillo, 43g Mosaic, 33g Vic Secret, 2g askorbinian sodu Fermentor C - 33g Amarillo, 43g Mosaic, 33g Vic Secret, 2g askorbinian sodu 23.05.2019 Rozlew pomiar refraktometrem 6,6 brix do kegów poszło po 3g kwasu askorbinowego Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 13 Lipca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) #126 Berliner Weisse Zakwaszanie 04.05.2019 / Warzenie 07.05.2019 8,1°P / 56 L / 8 IBU / 2,4 SRM - Brewtarget Zasyp: 7,40 kg Pilzneński Lager Malteurope - 4,00 kg (54,1%) Pszeniczny Viking Malt - 3,00 kg (40,5%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg (5,4%) Woda i jej modyfikacje: 67% wody RO + 33% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 60/5/25/70/50/30 RA = - 2 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 5,0/3,4/4,8 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 22L o temperaturze 75°C 80 min - 67,0°C - 64,5°C dolanie 14L wrzątku 15 min - 75°C Wysładzanie 30L wody 80°C Zakwaszanie: Gotowanie: 30 min, dodanie 2g pożywki pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Zbicie do pH 4,8 - 16 ml kwasu mlekowego Wyszło 59L - 8,8°P Schłodzenie wężownicą do 36°C Zaszczepienie brzeczki 7,5g kultur bakterii BIOLAC (L. plantarum, L. lactis, L. delbrueckii) Owinięcie garnka kocami. Po 24h temperatura 31°C Po 48h temperatura 26°C Po 72h temperatura 25°C pH spadło do 3,6 a gęstość do 8,5°P Gotowanie 80 min Dolewanie wody RO w trakcie gotowania - 10L 60 min - 20g - Spalter Select (4,1 AA) 20 min - 30g - Spalter Select (4,1 AA) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 55L - 8,3°P + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 1h zadane drożdże. Fermentor A - 18,5L - w tym 0,5L starter kręcony 24h - FM52 Amerykański Sen, start po 12h Fermentor B - 18,5L - w tym 0,5L starter kręcony 24h - FM52 Amerykański Sen, start po 12h Fermentor C - 19,5L - w tym 0,5L starter kręcony 24h - FM52 Amerykański Sen, start po 12h Fermentacja burzliwa 2 dni w 16°C, 3 dni w 17-18°C, 18 dni w 19-20°C 27.05.2019 Zlanie piwa na owoce Fermentor A - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg brewersfriend 2,4°P / 3,2% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg brewersfriend 2,4°P / 3,2% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg brewersfriend 2,4°P / 3,2% alc) Fermentor A - dodanie 1,80 kg mrożonych truskawek + 0,90 kg mrożonych wiśni + 2g kwasu askorbinowego Fermentor B - dodanie 2,50 L soku z ananasa + 2g kwasu askorbinowego Fermentor C - dodanie 2,50 L soku z ananasa + 2g kwasu askorbinowego 04.06.2018 Rozlew Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,3 bara (temperatura pokojowa, 9 dni) Fermentor C - 22L poszły do dwóch kegów 11L z podpiętym ciśnieniem 1,3 bara (temperatura pokojowa, 9 dni) 21.06.2018 Rozlew Fermentor A - 19L poszło do dwóch kegów 11L z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 19 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) #127 Session IPA Warzenie 21.05.2019 12,1°P / 60L / 40 IBU / 4 SRM - Brewtarget Zasyp: 12,5 kg Pilzneński Weyermann - 11,00 kg (88,0%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (8,0%) Carahell Weyermann - 0,50 kg (4,0%) Woda i jej modyfikacje: 100% wody RO - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/10/100/100/0 RA = - 58 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2 zacieranie 6,1/2,2/1,1/7,4 gotowanie 6,1/2,2/1,1/7,4 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 77°C 85 min - 67,5°C - 66,0°C dolanie 7L wrzątku 15 min - 72°C Wysładzanie 51L wody RO 80°C Gotowanie: 90 min - na starcie 13,3°P (60L) + w małym garnku 2,0°P (15L) - dolane pod koniec do głównego gara 60 min - 50g Chinook (11,1 AA) 5 min - 205g Chinook (11,1 AA) 5 min - 1 tabletka Whirlfloc 5 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Fermentacja: Wyszło 59L - 12,1°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 20,0L - 100ml gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast II pokolenie z warki #125, start po 12h Fermentor B - 20,0L - 100ml gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast II pokolenie z warki #125, start po 12h Fermentor C - 19,0L - 100ml gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast II pokolenie z warki #125, start po 12h Fermentacja burzliwa 3 dni w 17°C 2 dni w 18-19°C, 14 dni w 20-21°C 09.06.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,2°P / 4,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,2°P / 4,9% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,2°P / 4,9% alc) Fermentor A - 33g Amarillo, 33g Mosaic, 33g Citra, 2g kwasu askorbinowego Fermentor B - 33g Amarillo, 33g Mosaic, 33g Citra, 2g kwasu askorbinowego Fermentor C - 33g Amarillo, 33g Mosaic, 33g Citra, 2g kwasu askorbinowego 12.06.2019 Rozlew pomiar refraktometrem 6,8 brix do kegów poszło po 2g kwasu askorbinowego Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 19 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) #128 American Pale Ale Warzenie 02.06.2019 12,1°P / 60L / 33 IBU / 4.5 SRM - Brewtarget Zasyp: 12,5 kg Pilzneński Weyermann - 10,00 kg (80,0%) Pszeniczny Weyermann - 1,00 kg (8,0%) Carahell Weyermann - 1,00 kg (8,0%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (4,0%) Woda i jej modyfikacje: 100% wody RO - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 60/5/10/60/100/0 RA = - 42 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2 zacieranie 6,1/2,2/1,1/3,9 gotowanie 6,1/2,2/1,1/3,9 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 78°C 80 min - 69,0°C - 66,5°C dolanie 7L wrzątku 15 min - 73°C Wysładzanie 50L wody RO 80°C Gotowanie: 80 min - na starcie 12,9°P (60L) + w małym garnku 2,2°P (12L) - dolane pod koniec do głównego gara 60 min - 10g Chinook (11,1 AA) 7 min - 250g Chinook (11,1 AA) 5 min - 1 tabletka Whirlfloc 5 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Fermentacja: Wyszło 57L - 12,1°P + osad 6L Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 2h zadane drożdże. Zrobiony 3L starter z gęstwy WLP 090 San Diego Super Yeast II pokolenie z warki #125 Fermentor A - 20,0L - w tym 1L starter WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 6h Fermentor B - 20,0L - w tym 1L starter WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 6h Fermentor C - 20,0L - w tym 1L starter WLP 090 San Diego Super Yeast, start po 6h Fermentacja burzliwa 3 dni w 17°C 2 dni w 18-19°C, 15 dni w 20-22°C 22.06.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 3,5°P / 4,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 3,5°P / 4,7% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 3,5°P / 4,7% alc) Fermentor A - 60g Mosaic CRYO, 2g kwasu askorbinowego Fermentor B - 60g Citra CRYO, 2g kwasu askorbinowego Fermentor C - 100g Mosaic, 2g kwasu askorbinowego 26.06.2019 Rozlew pomiar refraktometrem 7,0 brix do kegów poszło po 2g kwasu askorbinowego Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 19 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) #129 Juicy Sour Zakwaszanie 20.06.2019 / Warzenie 22.06.2019 12,5°P / 56 L / 10 IBU / 2.7 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,8 kg Pilzneński Viking Malt - 5,00 kg (46,3%) Pszeniczny Viking Malt - 5,00 kg (46,3%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,80 kg (7,4%) Laktoza - 1,10 kg Woda i jej modyfikacje: 67% wody RO + 33% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___60/5/25/70/50/30 RA = - 2 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4 sole CaSO4/CaCl2/NaCl zacieranie 5,0/3,4/4,8 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 26L o temperaturze 75°C 80 min - 66,5°C - 64,5°C dolanie 10L wrzątku 15 min - 72°C Wysładzanie 34L wody 80°C Zakwaszanie: Gotowanie: 30 min zbicie do pH 5,0 - 16 ml kwasu mlekowego poprawka do pH 4,7 po dodaniu 6 ml kwasu mlekowego Wyszło 60L - 13,2°P Schłodzenie wężownicą do 38°C Zaszczepienie brzeczki 7,5g kultur bakterii BIOLAC (L. plantarum, L. lactis, L. delbrueckii) Owinięcie garnka kocem Po 12h temperatura 36°C Po 24h temperatura 33°C Po 48h temperatura 29°C pH spadło do 3,5 a gęstość do 13,0°P Gotowanie 80 min Dolanie wody RO pod koniec gotowania - 8L 60 min - 28g - Pacific Crest Blend (3,9 AA) 60 min - 20g - Challenger (7,4 AA) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc 10 min - 2g pożywki pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 10 min- 50g rozbitej w moździerzu kolendry indyjskiej (w siatce muślinowej) 10 min- 40g soli himalajskiej Fermentacja: Wyszło 55,5L - 12,5°P + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 19,0L - w tym 0,8L starter kręcony 24h - FM52 Amerykański Sen, start po 6h Fermentor B - 19,0L - w tym 0,8L starter kręcony 24h - FM52 Amerykański Sen, start po 6h Fermentor C - 20,0L - w tym 0,8L starter kręcony 24h - FM52 Amerykański Sen, start po 6h Fermentacja burzliwa 4 dni w 17°C, 2 dni w 18-19°C, 13 dni w 20-22°C 11.07.2019 Zlanie piwa na owoce Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg brewersfriend 4,8°P / 4,2% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg brewersfriend 4,8°P / 4,2% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg brewersfriend 4,8°P / 4,2% alc) Podejrzewam, że bakterie nie dojadły całej laktozy. Zobaczymy jakie będą efekty końcowe. Fermentor A - dodanie 3,1 kg pulpy z mango Alphonso Fermentor B - dodanie 3,1 kg pulpy z mango Totapuri Fermentor C - dodanie 4,2 kg pulpy z moreli 31.07.2018 Zlanie na klarowanie z dodatkiem 3g żelatyny / fermentor Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,6 brix (wg brewersfriend 4,2°P / 4,6% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,6 brix (wg brewersfriend 4,2°P / 4,6% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg brewersfriend 3,6°P / 4,9% alc) 07.08.2018 Rozlew Fermentor C - 17,5L poszło do 35 butelek 0,5 - nagazowanie 2.5 vol - 128g glukozy + 0,5L wody Fermentor C - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg brewersfriend 3,6°P / 4,9% alc) 18.08.2018 Rozlew Fermentor A - 11L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 11L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor A+B - 11L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 25 Grudnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) #130 Session IPA Warzenie 04.07.2019 11,8°P / 60L / 43 IBU / 4 SRM - Brewtarget Zasyp: 12,00 kg Pilzneński Viking Malt - 10,00 kg (83,4%) Pszeniczny Viking Malt - 1,00 kg (8,3%) Colorado Crystal 10 Viking Malt - 1,00 kg (8,3%) Woda i jej modyfikacje: 67% wody RO + 33% kranówki + 6 ml kwasu mlekowego (na 62L) - pH gotowej wody 6,2 Profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/5/20/50/100/60 RA = 4 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/NaCl/CaCl2 zacieranie 14,8/3,0/3,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 28L o temperaturze 76°C 80 min - 66,0°C - 64,0°C dolanie 7L wrzątku 15 min - 72°C Wysładzanie 50L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 67/33 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min 59L + w małym 12L, dolane pod koniec do głównego gara 60 min - 40g Warrior (15,9 AA) - 26 IBU 10 min - 1 tablekta Whirlfloc 10 min - 2g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 Po wyłączeniu palnika 0 min (2-3 min w temperaturze izomeryzacji alfa-kwasów 100°C ->80°C) - 320g Warrior (15,9 AA) - 17 IBU Fermentacja: Wyszło 56L - 12,5°P + baaardzo dużo osadów Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C (woda w sieci ma już 19°C i trwało to 90 min) i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 20,0L - w tym 0,8L starter kręcony 24h - FM54 Gorączka Kalifornijska, start po 6h Fermentor B - 20,0L - w tym 0,8L starter kręcony 24h - FM54 Gorączka Kalifornijska, start po 6h Fermentor C - 20,0L - w tym 0,8L starter kręcony 24h - FM54 Gorączka Kalifornijska, start po 6h Do 17,5L z fermentora C dolane 1,5L wody Żywiec - wyszło 11,5°P z 12,5°P Brzeczka schłodzona zamrożonymi butelkami PET do 17,0°C w 10h Fermentacja burzliwa 2 dni w 17°C, 2 dni w 18-19°C, 21 dni w 20-23°C 29.07.2019 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 5,3% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg brewersfriend 3,0°P / 5,2% alc) Fermentor C - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg brewersfriend 2,4°P / 5,0% alc) Fermentor A - 30g Citra CRYO, 30g Amarillo CRYO, 2g kwasu askorbinowego Fermentor B - 30g Citra CRYO, 30g Mosaic CRYO, 2g kwasu askorbinowego Fermentor C - 100g Citra, 2g kwasu askorbinowego 02.08.2019 Rozlew pomiar refraktometrem bez zmian od 29.07 do kegów poszło po 2g kwasu askorbinowego Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Fermentor C - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) #131 Saison / Brett Saison Warzenie 12.07.2019 14,2°P / 36 L / 36 IBU / 6 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,30 kg Pilzneński Viking Malt - 5,00 kg (53,8%) Pszeniczny Viking Malt - 2,00 kg (21,5%) Wiedeński Viking Malt - 2,00 kg (21,5%) Cookie Viking Malt - 0,30 kg (3,2%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 6 ml kwasu mlekowego (na 58L) Profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/7/10/30/100/100 RA = 39 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH = 5,6 sole CaSO4/CaCl2 zacieranie 8,3/1,2 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 72°C 50 min - 63,0°C - 61,5°C dolanie 10L wrzątku 30 min - 70°C Wysładzanie 23L wody 90°C Gotowanie: 90 min - na starcie 49 litrów o gęstości 11,5°P 60 min - 40g Challenger (7,4 AA) 20 min - 100g East Kent Goldings (5,4 AA) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc 10 min - 1,5g uwodnionej pożywki Fermantis SpringFerm BR-2 10 min - 50g skórki z 5 pomarańczy (bardzo cienko obrana) w siatce muślinowej - wyjęte pod koniec chłodzenia Chmiel dodany po wyłączeniu palnika, chłodzenie zatrzymane na 20 min - chmielenie whirpoolowe w 70°C => 67°C - 100g Styrian Goldings (2,8 AA) Fermentacja: Wyszło 34,5L - 13,5°P + osad 6L Słaba wydajność, chyba przekombinowałem z temperaturami zacierania. Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C i po 4h zadane drożdże. Fermentor A - 19,0L - w tym starter 0,9L kręcony 24h - Wyeast 3726 Farmhouse Ale, start po 4h Fermentor B - 17,0L - w tym starter 0,7L kręcony 24h - Wyeast 3726 Farmhouse Ale, start po 4h Do fermentora B będzie dodany starter The Yeast Bay Amalgamation Blend Fermentor A - fermentacja burzliwa 3 dni w 25-26°C, 3 dni w 24°C, 17 dni w 23°C Fermentor B - fermentacja burzliwa 3 dni w 25-26°C, 3 dni w 24°C, 3 dni w 23°C 21.07.2019 Zlanie na cichą Fermentor B - 16,0L poszło do słoja z 300ml tygodniowego startera WPL4637 Amalgamation Brett Super Blend Pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg brewersfriend 2,7°P / 5,9% alc) 04.08.2019 Zlanie na cichą Fermentor A - 18,0L - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg brewersfriend 1,5°P / 6,5% alc) 11.08.2018 Rozlew Fermentor A - 18,0L poszło do 36 butelek 0,5 - nagazowanie 2.6 vol - 143g glukozy + 0,5L wody Pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg brewersfriend 1,2°P / 6,7% alc) Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się