joe Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Witam wszystkich chcialbym skonsultowac recepture na Wita znalazlem w necie ale chmieli w moim sklepie nie bylo wiec troche pokombinowalem Wielkość warki - 22 litry, gęstość początkowa 12,1 blg,Skład:słód pilzneński - 2,0 kgsłód pszeniczny - 1,0 kgpłatki pszenne - 1,7 kg płatki owsiane - 0,2 kgsłód zakwaszający - 0,1 kgchmiele:Triskel 3,9 % - 15 grCascade - 17 grSouthern Cross 13,9% - 5 grdodatki:Kolendra - 15 grCuracao - 6 grskórka z dwóch pomarańczy i dwóch cytrynDrożdże - breferm blanche - rehadryzacja w 100 ml wodyZacieranie:Płatki wcześniej skleikowane (jesli kupie blyskawiczne moge wsypac wszystko razem i zaczac od przerwy 50o C)zasyp 50 stopni - 20'66 stopni - 40'72 stopnie - 15'gotowanie:70'Triskel 15 gr na 60'cascade 13 gr + 10 gr kolendry + 6 gr curacao + połowa skórek na 10'po wyłączeniu palnika - 5 gr kolendry + 4 gr cascade + 5 gr Southern Cross + reszta skórkiDrożdże zadane w temp. 25 stopni, fermentacja w temp. 19-20 stopni.Burzliwa - 17 dniCicha - brakrozlew - 190 gr cukru Bedzie to moja 2 warka doswiadczenie znikome ale checi wielkie Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Tak na szybko: - ilość skórki z cytryny za duża daj z połowę tego albo nawet mniej - temp zadania drożdży za wysoka zadaj w temp poniżej 20'C Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Rozlew. 4.3g cukru na butelkę - dotychczas zrobiłem z naście piw, ale dałbym jednak trochę mniej.. Na pszenice jakie robiłem dawałem trochę gdzieś z 4g glukozy (z tego co pamiętam to słabiej "rajcuje" drożdże niż cukier), a piwa były mocno nagazowane, 2 warki musiałem odgazowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 O znam tą recepturę Śmiało warz. Tak na szybko: - ilość skórki z cytryny za duża daj z połowę tego albo nawet mniej - temp zadania drożdży za wysoka zadaj w temp poniżej 20'C Dwa razy absolutnie nie. Brewferm blanche to ciepłolubne drożdże. 21-22'C to jest optimum ich pracy. Nie lubią ani za zimno, ani jak się za szybko zakończy fermentację. Kilka razy stosowałem te drożdże i po fermentacji, wg tego schematu nigdy nie miałem siary, co wg niektórych jest typowe dla tych drożdży. Co do cytryn - skórka z dwóch daje super smaczek w wicie i rześkość. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 O znam tą recepturę Śmiało warz. Tak na szybko: - ilość skórki z cytryny za duża daj z połowę tego albo nawet mniej - temp zadania drożdży za wysoka zadaj w temp poniżej 20'C Dwa razy absolutnie nie. Brewferm blanche to ciepłolubne drożdże. 21-22'C to jest optimum ich pracy. Nie lubią ani za zimno, ani jak się za szybko zakończy fermentację. Kilka razy stosowałem te drożdże i po fermentacji, wg tego schematu nigdy nie miałem siary, co wg niektórych jest typowe dla tych drożdży. Co do cytryn - skórka z dwóch daje super smaczek w wicie i rześkość. Co do cytryny moim zdaniem za dużo ale to kwestia indywidualnego podejścia i odczucia, co do drożdży chodziło mi o to żeby nie zadawał do piwa o temp.25 i potem schładzał z drożdżami poniżej 20'C lepiej zadać w 19 i podnosić do góry no chyba że się mylę Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Dzieki za rady jeszcze tylko doradzcie co z tymi platkami i czy te chmiele sa ok bo glownie o nie mi chodzilo sam je pozmienialem zgodnie z arkuszem PPPP no i co z tym cukrem zmniejszyc do 3,5 czy moze do 4? Jeszcze raz dzieki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Chmiel może być, jest go mało i ew delikatnie podbiją ci cytrusowość i aromat w tym piwie. Płatki błyskawiczne razem do kotła. Jak piwo będzie dobrze odfermentowane to 4 g cukru na butelkę do wita jest w sam raz. Miałem to piwo kilka miesięcy z tą ilością cukru w butelkach i w żadnym momencie nie było przegazowane. Pilnuj fermentacji, nie schodź w żadnym momencie poniżej 21'C. Co do cytryn, róbta jak chceta, ja zawsze daje dwie. powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Jeszcze drobna uwaga. Randy Mosher w Radical brewing napisał, że przyprawy w wicie wrzucone na dłużej niż 5 minut dają aromat sąsiadom a nie piwu. Przemyśl czy nie przesunąć ich z 10' na 5'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się