josh.kowalski Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Witam, Czas rozpocząć sezon. Marzy mi się esspresso ipa. Jasne wytrawne piwo, z aromatem chmielu i kawy. Taką recepturę sobie ułożyłem: Pal Ale - 5 kg Carapils - 0,4 kg Jasny monachijski - 0,25 kg cukier biały - 0,4 kg na koniec gotowania chmielenie - warrior 50 g - 60' palisade 25 g - 0' equinox 25 g - 0' na zimno palisade 25 g i equinox 25 g no i na jakieś dwa ostatnie dnia świeżo zmielona kawa. i tutaj pytanie ile? nie chce żeby przykryła amerykańce, ale też żeby była wyczuwalna. I jaka polecacie? Chce wybrać taką, która nie byłaby zbyt kwaśna. Z góry dzięki za wszystkie opinie. P.S. nie szkoda mi amerykańca na goryczkę ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) amerykaniec na goryczkę ok,ale ogólnie z kawą źle mi się komponują na dwa dni jak ma być mielona to myślę że 50g będzie ok ,zależy kto czego oczekuje kwas z kawy na zimno raczej słabo przechodzi ,ostatnio używałem kawy Harmonia Kenia ,a to dlatego bo od jakiegoś czasu w domu tylko tej używam jeśli sam będziesz mielił to staraj się jak najgrubiej na 4 jak wiesz o co chodzi albo rozgnieć w moździerzu rozgnieść jeśli cała by miała być to z 200-250g,jeśli mowa o 20-22L Edytowane 7 Października 2015 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Ciemne z kawą to o.k. ale jasne? Albo amerykańce albo kawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Ciemne z kawą to o.k. ale jasne? Albo amerykańce albo kawa. Nie przesadzałbym... Jest na rynku takie piwo (Bed & Breakfast z De Molen) i moim zdaniem jest bardzo ciekawe. Edytowane 7 Października 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Na krakowskim festiwalu piwa próbowałem aipa z kawą i była dla mnie genialna. Dlatego tak się zapliłem do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 a słyszałem, że chmiel na zimno wystarczy dać na jakieś dwa trzy dni, a nie na całą cichą. czy wpływa to na aromat? co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 ...czy wpływa to na aromat? No właśnie o to chodzi w chmieleniu na zimno Niektórzy dodają na 5 dni przed rozlewem , inni 2-3. Ja ostatnio dałem na 3 dni przed i aromat...obiecujący chociaż nie sypnąłem łopaty ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 ...czy wpływa to na aromat?No właśnie o to chodzi w chmieleniu na zimno Niektórzy dodają na 5 dni przed rozlewem , inni 2-3. Ja ostatnio dałem na 3 dni przed i aromat...obiecujący chociaż nie sypnąłem łopaty ;P W takim wypadku 50 g na zimno nie będzie za mało? może dać chociaż z 75? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Im więcej chmielu tym mniej kawy w aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 ...czy wpływa to na aromat? No właśnie o to chodzi w chmieleniu na zimno Niektórzy dodają na 5 dni przed rozlewem , inni 2-3. Ja ostatnio dałem na 3 dni przed i aromat...obiecujący chociaż nie sypnąłem łopaty ;P W takim wypadku 50 g na zimno nie będzie za mało? może dać chociaż z 75? Im więcej chmielu tym mniej kawy w aromacie.Ano, właśnie... Nie mam wielkiego doświadczenia (tylko 1 piwo z kawą) ale żeby był i chmiel i kawa dałbym nie więcej niż 50 ale eksperymentuj-dodaj ile uważasz. Robisz w końcu dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 @jerzdna właśnie się zacząłem zastanawiać, czy na cichą nie podzielić tego na dwa wiadra i jedno bardziej na chmielić, a drugie mniej. Albo do jednego dać zmielona kawę, a do drugiego ziarnistą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 @jerzdna właśnie się zacząłem zastanawiać, czy na cichą nie podzielić tego na dwa wiadra i jedno bardziej na chmielić, a drugie mniej. Albo do jednego dać zmielona kawę, a do drugiego ziarnistą. Czemu nie Jest to słuszna koncepcja Tylko nie zapomnij podzielić się na forum wynikami eksperymentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 http://www.piwo.org/topic/16270-kordas-warzy/page-4?do=findComment&comment=364852 Tak zrobiłem i jestem zadowolony, przy czym niestety chyba przekombinowałem na konkurs i dodałem do butelek, które poleciały do Warszawy jeszcze po 3 ziarenka kawy i jest mocniej wyczuwalna. Miałem małą degustację po kilku dniach i wtedy balans był świetny, ale ziarna kawy były jeszcze lekko kawowe, więc może być zbyt kawowe... chociaż butelka z ziarnami kawy została lepiej oceniona przez próbujących. Jak dla mnie to olej mieloną kawę, rzuć całe ziarna. I tak oddadzą cały aromat (kilka razy próbowałem ziaren kawy po dodaniu do piwa, po niecałym tygodniu smakują jak papier), a mniej problemów przy rozlewie. Do APA jak dla mnie dobra ilość do ok 100-130g kawy jasnopalonej, jest delikatniejsza w aromacie, ale w smaku czuć ją w miarę wyraźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się