_Tomo_ Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Witam. Przygoda z piwowarstwem rozpoczęta kilka tygodni temu. Zestaw z BA + dodatkowe sprzęty. Pierwsza warka pszeniczne - zestaw z BA z ekstraktów - mocny banan, ale dziwny posmak na końcu, ogólnie ok - wypita. Druga to witbier, również BA tym razem z zacieraniem - smak ok, bez szału, trochę mało gazu, prawie wypita. Obecnie w fermentorze Belgian IPA na cichej - zestaw ześrutowany PiwnyKraft.pl Właśnie gotuje się AIPA - zestaw ześrutowany BA. Ogólnie mocno uważam na przegazowanie i granaty, stąd pewnie moje piwa będą niedogazowane.Korzystam z licznika z Piwowar1.1. Najbardziej irytuje mnie silikonowy wężyk, który zagina się i nic nie leci. Trzeba z nim walczyć - do wymiany pytanie tylko na co? Najbardziej bawi mnie próbowanie półproduktów i oczywiście gotowego piwa. Nieszczególnie lubię czyścić butelki... Po opanowaniu techniki (i wężyka silikonowego) planuję uczyć się samemu komponować piwa. Dodatkowo chciałbym powalczyć ze sprzętem, np z termometrem elektronicznym z alarmem. Pozdrawiam, TN Edytowane 18 Października 2015 przez _Tomo_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Przetestuj wężyk zbrojony (atest spożywczy). Do kupienia na metry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Pszeniczne, a nie przeniczne. Witamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Witaj może trochę mało silikonu w tym silikonowym wężyku u mnie się nie zagina Edytowane 14 Października 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Piwowar domowy bez grantów to nie piwowar Termometr elektroniczny - wybierz sie do Ikei - tam są bardzo fajne i popularne http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ Fajny kalkulator to hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11671642#tag) Spróbuj wężyka igielitowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Tomo_ Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Pszeniczne, a nie przeniczne. Witamy Oczywiście, przepraszam Przetestuj wężyk zbrojony (atest spożywczy). Do kupienia na metry Spróbuję poszukać czegoś w weekend w Ikeach Castoramach, do tego termometr i już mam nadzieję będę szczęśliwszy. Edytowane 18 Października 2015 przez _Tomo_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi