KoVaLL Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Witam, W Niedzielę (11.10.2015) uwarzyłem z sąsiadem pierwszą warkę i postanowiłem tu notować nasze poczynania. #01 Dry Stout 12 blg zestaw z twojbrowar.pl (a raczej chyba Foreign Extra Stout bo wyszło 15 blg) Zestaw powiększony 25L: 4,4kg Pale Ale 0,25kg Chocolate 0,4kg palone ziarno jęczmienia 0.6kg płatki jęczmienne 45g Chmiel Target Płatki jęczmienne próbowałem kleikować (teraz wiem, że to bez sensu) Zacierane w kegu 50L od kolegi Maryush, ogrzewany elektrycznie grzałkami od kolegi sprawek (dzięki!). Do tego PID z REX-C100 z aliexpress i jazda Zacierane w 15L wody + woda z kleikowania ok 1 litr: 70* 70min. 70* na 10 min dodano słody ciemne. Wysładzanie batch w kegu z użyciem 19L 80°C wody i sraczwężyka. Na początku poszło za szybko, odkryło się młóto a nawet załapałem powietrze. Po dolaniu wody szło dalej. Na sam koniec się chyba przytkało i szło bardzo opornie. Wyszło 13blg i uznałem, że może być. Warzone przez 60min w tym samym kegu. Masa chmielin nam wykipiała w ciągu pierwszych 10 min, potem bez ekscesów Schłodzone w 50 min do 25°C i zadano Safale S-04. Do fermentora trafiło 22L 15blg... Tego nie przewidzieliśmy. Wydajność wyszła 74% - nie wiem ile wykipiało. Edit: Zdecydowałem się nie rozcieńczać. Zabutelkowano 4 listopada po 23 dniach fermentacji z użyciem 150g glukozy w 44 butelki. Edytowane 11 Listopada 2015 przez KoVaLL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Szło Ci za szybko i złoże się zbiło przez co mocno zwolniło. Dolej przegotowanej wody jeśli nie chcesz miec tych 15BLG bo słodko zacierałeś no i s-04 które płytko moga odfermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVaLL Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 #02 Ciemne pszeniczne 12Blg - WITkowe (11.11.2015) Zestaw na 20L z TwojBrowar: 2,2kg Pszeniczny 0,8kg Monachijski 0,8kg Wiedeński 0,2kg Karmelowy Ciemny 0,1kg Czekoladowy Zacieranie: 44* 15min 63* 15min 72* 60min 78* 10min - wygrzew Chmiel: 30g Lubelski 60min Wyszło 12,5 blg ok 18L. Zadano zrehydratyzowane M20 Bavarian Wheat. W związku z tym, że poprzednia fermentacja szła dość powoli, tym razem napowietrzałem blenderem z przystawką do ubijania piany, o tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się