kenickie Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Cześć, przymierzam się do kolejnego warzenia z ekstraktów słodowych. Na stanie mam: - 3x ekstrakt słodowy jasny - chmiele Citra 50g, Amarillo 50g i Simcoe 50g - drożdże US-05 Chciałbym z tego zrobić smaczne średnio do mocno chmielone piwo (w domyśle AIPA), ale nie wiem czy taka ilość chmielu będzie wystarczająca? Czy lepiej zrobić piwo słabsze z 2 ekstraktów słodowych, czy może to co mam wystarczy? Prosze o jakieś sugestie co do schematu chmielenia (ale chciałbym jeszcze uniknąć chmielenia na zimno bo nie wiem jak sobie poradze z oddzieleniem chmielu do rozlewu). Temperatura w jakiej będe to fermentował to około 17-19 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Nie napisałeś ile tego piwa, więc trudno stwierdzić. Na 20L ten chmiel wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenickie Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Tak, domyślnie 20-22 litry. A jakaś propozycja chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 To jest AIPA, więc po prostu nasyp chmielu łopatą, a co zostanie daj na cichą Wszystkie te chmiele mają sporo AK, więc na goryczkę wystarczy i jeszcze zostanie na aromat. Przejrzyj receptury na forum dla inspiracji. LeniwySocjopata 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się