kenickie Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Cześć, przymierzam się do kolejnego warzenia z ekstraktów słodowych. Na stanie mam: - 3x ekstrakt słodowy jasny - chmiele Citra 50g, Amarillo 50g i Simcoe 50g - drożdże US-05 Chciałbym z tego zrobić smaczne średnio do mocno chmielone piwo (w domyśle AIPA), ale nie wiem czy taka ilość chmielu będzie wystarczająca? Czy lepiej zrobić piwo słabsze z 2 ekstraktów słodowych, czy może to co mam wystarczy? Prosze o jakieś sugestie co do schematu chmielenia (ale chciałbym jeszcze uniknąć chmielenia na zimno bo nie wiem jak sobie poradze z oddzieleniem chmielu do rozlewu). Temperatura w jakiej będe to fermentował to około 17-19 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Nie napisałeś ile tego piwa, więc trudno stwierdzić. Na 20L ten chmiel wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenickie Posted October 22, 2015 Author Share Posted October 22, 2015 Tak, domyślnie 20-22 litry. A jakaś propozycja chmielenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 To jest AIPA, więc po prostu nasyp chmielu łopatą, a co zostanie daj na cichą Wszystkie te chmiele mają sporo AK, więc na goryczkę wystarczy i jeszcze zostanie na aromat. Przejrzyj receptury na forum dla inspiracji. LeniwySocjopata 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now