Jump to content

AIPA lub APA


kenickie

Recommended Posts

Cześć, przymierzam się do kolejnego warzenia z ekstraktów słodowych. Na stanie mam:

 

- 3x ekstrakt słodowy jasny

- chmiele Citra 50g, Amarillo 50g i Simcoe 50g

- drożdże US-05

 

Chciałbym z tego zrobić smaczne średnio do mocno chmielone piwo (w domyśle AIPA), ale nie wiem czy taka ilość chmielu będzie wystarczająca?

Czy lepiej zrobić piwo słabsze z 2 ekstraktów słodowych, czy może to co mam wystarczy?

 

Prosze o jakieś sugestie co do schematu chmielenia (ale chciałbym jeszcze uniknąć chmielenia na zimno bo nie wiem jak sobie poradze z oddzieleniem chmielu do rozlewu).

 

Temperatura w jakiej będe to fermentował to około 17-19 stopni. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.