Skocz do zawartości

AIPA lub APA


kenickie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do kolejnego warzenia z ekstraktów słodowych. Na stanie mam:

 

- 3x ekstrakt słodowy jasny

- chmiele Citra 50g, Amarillo 50g i Simcoe 50g

- drożdże US-05

 

Chciałbym z tego zrobić smaczne średnio do mocno chmielone piwo (w domyśle AIPA), ale nie wiem czy taka ilość chmielu będzie wystarczająca?

Czy lepiej zrobić piwo słabsze z 2 ekstraktów słodowych, czy może to co mam wystarczy?

 

Prosze o jakieś sugestie co do schematu chmielenia (ale chciałbym jeszcze uniknąć chmielenia na zimno bo nie wiem jak sobie poradze z oddzieleniem chmielu do rozlewu).

 

Temperatura w jakiej będe to fermentował to około 17-19 stopni. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest AIPA, więc po prostu nasyp chmielu łopatą, a co zostanie daj na cichą ;)

Wszystkie te chmiele mają sporo AK, więc na goryczkę wystarczy i jeszcze zostanie na aromat. Przejrzyj receptury na forum dla inspiracji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.