Patryk.B Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jestem w trakcie czyszczenia "starych" słodów i nabywaniu nowych. Zostało mi w sumie ok 3kg pilsa i po ok 0,7 kilograma karmelowego 150 ze strzegomia i czekoladowego. Niby karmelowy i czekoladowy zasyp to ok 15% ale chciałbym to wszystko wrzucić. Czy mogę się spodziewać czegoś niedobrego dając więcej niż można tego karmelu i czekolady, czy raczej wrzucać i się nie przejmować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 15% karmelu i czekoladowego to jest więcej niż można? Od kiedy? Możesz, pytanie czy jest sens w przypadku tego co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobIsYourUncle Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Słód podstawowy znosi bez problemu bodajże do 20% dodatków niesłodowanych, a z lekkim spadkiem wydajności do 30%. W Twoim przypadku to są słody, z których karmelowy jest chyba jako tako aktywny więc na pewno nie będziesz miał problemów z zacieraniem. Jeżeli chodzi o smak, to myślę, że proporcje nie są złe. Mogłoby wyjść dziwnie gdyby czekoladowego było więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Słód podstawowy znosi bez problemu bodajże do 20% dodatków niesłodowanych, a z lekkim spadkiem wydajności do 30%. W Twoim przypadku to są słody, z których karmelowy jest chyba jako tako aktywny więc na pewno nie będziesz miał problemów z zacieraniem. Jeżeli chodzi o smak, to myślę, że proporcje nie są złe. Mogłoby wyjść dziwnie gdyby czekoladowego było więcej.Słody karmelowe ( poza tymi typu carapils ) i palone NIE SĄ AKTYWNE ENZYMATYCZNIE.Słody taki mimo że nie aktywne nie należy liczyć jako surowiec nie słodowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobIsYourUncle Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Masz rację, nie zweryfikowałem zanim napisałem, mój błąd. Nie musisz krzyczeć. Wydawało mi się, że karmelowy jest jeszcze lekko aktywny, ale temperatura prażenia niszczy enzymy. Edytowane 27 Października 2015 przez BobIsYourUncle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 i słody podstawowe znoszą więcej niż 20%, patrz witbiery z zasypem ~50%pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobIsYourUncle Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Nie napisałem, że nie znoszą więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 wrzuc wszystko do gara, zobaczysz co wyjdzie. zawsze to jakies nowe doswiadczenie zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) Słód podstawowy znosi bez problemu bodajże do 20% dodatków niesłodowanych, a z lekkim spadkiem wydajności do 30%. Aktywności enzymatyczna pilzneńskiego wynosi ok. 250WK (jest różna w zależności od producenta i partii). Sam słód pilzneński do zatarcia potrzebuje mniej więcej połowę posiadanej siły diastatycznej. Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli źle piszę, ale moim zdaniem oznacza to mniej więcej tyle, że "słód podstawowy znosi 50% dodatków niesłodowanych", a nie żadne 20%. EDIT: przykładowa specyfikacja pilsa ze Strzegomia: http://dmgp.com.pl/specyfikacje/pl/slod_pilznenski.pdf Edytowane 28 Października 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Przyjmuje się że około 50% zasypu niesłodowanej skrobi jest jeszcze względnie bezpieczne Warto jednak wydłużyć zacieranie, zacierać z kilkoma przerwami, kontrolować próbą jodową Masz rację, nie zweryfikowałem zanim napisałem, mój błąd. Nie musisz krzyczeć. Wydawało mi się, że karmelowy jest jeszcze lekko aktywny, ale temperatura prażenia niszczy enzymy. Wybacz że odebrałeś tak moje sprostowanie - nie był to krzy a sprostowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Dziekuje za odpowiedzi. Jak ktos pytal o sklad dlaczego taki. Mam te slody i niebawem beda mialy juz rok i po prostu chce sie ich pozbyc bo niebawem przyjedzie do mnie niemal 80kg swiezych slodow a te chce po prostu zbyc. Sklad w zaden sposob nie kontrolowany po prostu ile zostalo tyle do gara. Chmielenie to 100g lubelskiego w szyszkach, bo tez lezy i zalega a juz ok 2kg swiezych idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 No to dawaj, wyjdzie dark brown ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi