gsb Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 No wlasnie. Czy ona ma poprawic zmętnione piwo czy moze chodzi o jakies smaki? Ogolnie to pytam czy przy przeniczniakach jestem w stanie sobie pozwolic na "wycisniecie" reszty plynu z mlota jak juz leci po kropelce??? Bo moze chodzi o zmetnienie (na ktorym mi nie zalezy) to prepuszcze przez sito z wiekszymi oczkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 No wlasnie. Czy ona ma poprawic zmętnione piwo czy moze chodzi o jakies smaki? Ogolnie to pytam czy przy przeniczniakach jestem w stanie sobie pozwolic na "wycisniecie" reszty plynu z mlota jak juz leci po kropelce??? Bo moze chodzi o zmetnienie (na ktorym mi nie zalezy) to prepuszcze przez sito z wiekszymi oczkami? Filtracja ? To tylko mechaniczne oddzielenie części stałych od płynu... Po wysładzaniu ja wyciskam młóto. Tak czy siak, niezależnie od tego jak to zrobisz podczas fermentacji grubsze "śmieci" opadną ci na dno. Za zmętnienie odpowiedzialne są inne czynniki fizyko-chemiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Dzięki Belzebub - w takim razie wystarczy do tego sito z duzymi dziurami i na raty przelewac z kotla + wybierac młóto? Czyli podczas filtrowania nic sie innego (nowego) nie wytraca? admiro - patrzylem na wiki - zeby nie bylo - ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Jeżeli interesuję cię szczegóły techniczne polecam lekturę "Wolfgang Kunze - Technologia Piwa I Słodu", bardzo szczegółowo i dość przystępnie opisane wszystkie etapy produkcji piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Dzięki Belzebub - w takim razie wystarczy do tego sito z duzymi dziurami i na raty przelewac z kotla + wybierac młóto? Czyli podczas filtrowania nic sie innego (nowego) nie wytraca?admiro - patrzylem na wiki - zeby nie bylo - ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie Przeczytaj jeszcze raz. Jest wyraźnie napisane, że wytracają się niepożądane taniny i garbniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Dzięki Belzebub - w takim razie wystarczy do tego sito z duzymi dziurami i na raty przelewac z kotla + wybierac młóto? Czyli podczas filtrowania nic sie innego (nowego) nie wytraca?admiro - patrzylem na wiki - zeby nie bylo - ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie Przeczytaj jeszcze raz. Jest wyraźnie napisane' date=' że wytracają się niepożądane taniny i garbniki.[/quote'] Ale chyba tylko wtedy, gdy przesadzisz z wysładzaniem. Kolega ma tu problem innej natury, jak mi się zdaje. GSB możesz zrobić tak, jeśli dysponujesz tylko sitem, nałożyć na jego zewnętrzną stronę pończochę albo jakiś podobny materiał. Wtedy brzeczka będzie "czystsza" co spowoduje to, że będziesz miał mniej osadu w fermentatorze. Podczas samego filtrowania nic się nie "wytrąca". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Kolega ma tu problem innej natury, jak mi się zdaje. No właśnie bardzo enigmatycznie pisze. Jeżeli chce przenosić młóto na sitko i filtrować to dochodzi problem natlenienia. Nierozumiem tylko po co wywarzać otwarte drzwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Kolega ma tu problem innej natury' date=' jak mi się zdaje.[/quote']No właśnie bardzo enigmatycznie pisze. Jeżeli chce przenosić młóto na sitko i filtrować to dochodzi problem natlenienia. Nierozumiem tylko po co wywarzać otwarte drzwi? Eh Jacer coś tu babolisz. Natlenia się brzeczkę po gotowaniu, a kolega chce filtrować młóto (czyli jeszcze przed gotowaniem ). Kiedyś tak robiłem, że miałem duże sito i stosowałem ja na zasadzie kadzi filtracyjnej z BA. Sypałem całe młóto do tego sita to kapało do jakiegoś pojemnika i tak tez wysładzałem. Dawne dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Kolega ma tu problem innej natury' date=' jak mi się zdaje.[/quote']No właśnie bardzo enigmatycznie pisze. Jeżeli chce przenosić młóto na sitko i filtrować to dochodzi problem natlenienia. Nierozumiem tylko po co wywarzać otwarte drzwi? Eh Jacer coś tu babolisz. Natlenia się brzeczkę po gotowaniu' date=' a kolega chce filtrować młóto (czyli jeszcze przed gotowaniem ).[/quote'] Natlenianie brzeczki podczas filtrowania jest szkodliwe. Kumasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 No właśnie bardzo enigmatycznie pisze. Jeżeli chce przenosić młóto na sitko i filtrować to dochodzi problem natlenienia. Nierozumiem tylko po co wywarzać otwarte drzwi? Eh Jacer coś tu babolisz. Natlenia się brzeczkę po gotowaniu' date=' a kolega chce filtrować młóto (czyli jeszcze przed gotowaniem ).[/quote'] Natlenianie brzeczki podczas filtrowania jest szkodliwe. Kumasz? Własnie nie za bardzo. O ile wiem, tlen kiepsko rozpuszcza się w gorącej cieczy, poza tym "wyfrunie podczas gotowania. Z drugiej strony skoro napowietrza się brzeczkę przed zadaniem drożdży to czemu ma szkodzić napowietrzenie na ok. 2 godziny przed ...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Czes kiedyś, daaawno temu pisał o tym. Dobrze zrozumiałes: choc może sie to wydać paradoksalne, raczej unikamy tlenu podczas zacierania i filtracji brzeczki i następnie natleniamy zimną brzeczkę nastawną przed dodaniem drożdży. Zwróć uwagę, że brzeczka jest w tzw międzyczasie długotrwale gotowana z chmielem więc ewentualnie obecny w niej tlen jest i tak usuwany wraz z parą wodną. Tlen jest niezbędny drożdżom, które w pierwszym etapie życia w brzeczce intensywnie się mnożą (drogą pączkowania). Potrzebują budulca na sciany komórkowe - kwasów tłuszczowych i steroli i własnie dlatego łakną tlenu. Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić. Natomiast natlenianie zacieru skutkuje w butelkowej już przyszłosci piwa niekorzystnymi, względnie szybkimi zmianami smakowymi. Jeżeli nie zamierzasz przechowywać swego piwa przez pół roku możesz się tym zbytnio nie przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Czes kiedyś, daaawno temu pisał o tym. Dobrze zrozumiałes: choc może sie to wydać paradoksalne, raczej unikamy tlenu podczas zacierania i filtracji brzeczki i następnie natleniamy zimną brzeczkę nastawną przed dodaniem drożdży. Zwróć uwagę, że brzeczka jest w tzw międzyczasie długotrwale gotowana z chmielem więc ewentualnie obecny w niej tlen jest i tak usuwany wraz z parą wodną. Tlen jest niezbędny drożdżom, które w pierwszym etapie życia w brzeczce intensywnie się mnożą (drogą pączkowania). Potrzebują budulca na sciany komórkowe - kwasów tłuszczowych i steroli i własnie dlatego łakną tlenu. Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić. Natomiast natlenianie zacieru skutkuje w butelkowej już przyszłosci piwa niekorzystnymi, względnie szybkimi zmianami smakowymi. Jeżeli nie zamierzasz przechowywać swego piwa przez pół roku możesz się tym zbytnio nie przejmować Być może, w końcu jest to jakiś autorytet, ale mnie to nie przekonuje, bo uważam, że tlen zostanie wypłukany podczas gotowania. No ale takie jest moje zdanie. Czes nie podał jednak argumentów w swojej wypowiedzi. Dlatego też ciężko się do niej ustosunkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Natlenienie gorącej brzeczki (HSA) jest problemem, głównie browarów przemysłowych. W skrócie: tlen wchodzi w reakcje ze składnikami zacieru i powstają niekorzystne związki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Napowietrzenie brzeczki w wysokich temperaturach powoduje silne utlenianie. Brzeczka staje się przez to ciemniejsza i gorzka. W zimnej brzeczce obecność tlenu jest niezbędna dla rozmnażania drożdży. "Technologia..." Kunze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 To się dyskusja rozwinęła... To znaczy jak z mojego filtratora kapie to kotła warzelnego z wysokosci 40cm, to sie napowietrza i to jest złe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 To się dyskusja rozwinęła... To znaczy jak z mojego filtratora kapie to kotła warzelnego z wysokosci 40cm, to sie napowietrza i to jest złe? Tak. Dlaczego kapie? Załóż wężyk, który będzie sięgał dna kotła i niech spokojnie spływa. brewd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się